english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
30 jaar Longo Mai, Costa Rica
Christiaan - 18.03.2009 01:08

Afgelopen weekend was er een groot feest in de Finca Sonador van Longo Mai in Costa Rica. De reden was het dertig jaar bestaan van het project. Ongeveer drie weken geleden was ik er te gast en sprak onder andere uitgebreid met Maria Edith Quijano. Zie voor een verslag hieronder.




De strijd voor land en een menswaardig bestaan in Costa Rica


Toen in de jaren '70 de burgeroorlog in Nicaragua in alle hevigheid woedde, maakte de toenmalige regering geen onderscheid tussen opstandelingen en onschuldige burgers. Hele dorpen werden met harde hand uitgeroeid. De Europese woon-werkgemeenschap Longo Mai besloot directe hulp te bieden. In 1978 kochten ze een groot stuk land op in het zuiden van Costa Rica. Het werd omgetoverd tot Finca Sonador (vernoemd naar de in de buurt liggende rivier) om vluchtelingen een plek aan te bieden waar ze een rechtvaardig en vredig leven konden leiden. In 1979 werd de dictator Somoza echter verslagen door de Sandinistas, wat er toe leidde dat bijna iedereen terug ging naar hun geboorteland. In begin jaren '80 kwam er een nieuwe vluchtelingenstroom opgang. Ditmaal uit El Salvador. Ook daar werden hele dorpen met de grond gelijk gemaakt. Maria Edith Quijano is een van diegenen die in 1984 in Finca Sonador haar toevlucht zocht. Onder het genot van El Salvadoraanse pompusas en Costa Ricaanse koffie vertelde ze mij haar levensverhaal.

'Het leven was echt een ramp in El Salvador. Op een dag, zonder aankondiging of een duidelijke reden, vielen Amerikaanse soldaten met veel geweld ons huis binnen. Ze spraken geen woord Spaans en wij geen woord Engels. In het hele gebied waar ik woonde waren ze op zoek naar opstandelingen. Een paar dagen later kwamen de vliegtuigen. Nadat het huis van mijn broer platgebombadeerd was zijn we gevlucht. Via de priester in ons dorp, Padre Higinio Alas, kwamen we in Longo Mai terecht.

Toen we hier met een groep van achttien mensen aankwamen stonden er slechts vier huizen en woonden er twee families. Voor de rest was er niets. In het begin heeft Longo Mai Europa meegeholpen met onder andere het verstrekken van melk. De organisatie El Productor heeft ons met fondsen uit Nederland en Noorwegen kunnen helpen met het opzetten van een koffie en rietsuikerplantage. Het was keihard werken. Maar het mooie was dat we het als een groep deden. We werkten samen en we aten samen. Door de jaren heen zijn er veel families bij gekomen, vooral landloze boeren uit Costa Rica en enkele Europeanen. Door deze sterke groei is het collectieve werken op de achtergrond geraakt. Dat is heel jammer, maar ook heel begrijpelijk. Ook zijn er enkele indigina's bij het project betrokken geraakt.En zij zijn zo gesloten in de omgang dat het erg moeilijk samenwerken is.

Mijn dochter heeft met een uitwisselingsproject leefgemeenschappen van Longo Mai in Oostenrijk en Zwitserland kunnen bezoeken. En ze was erg onder de indruk van het feit dat daar nog altijd collectief geleefd en gewerkt wordt. Het contact met Europa is nog altijd sterk. Met regelmaat komen sympathisanten ons opzoeken.

Daarnaast hebben we sinds 1991 ook een eco-toerisme project. Ik kwam met dit idee toen een Engelse vrouw door onze gemeenschap liep. Uitgebreid stond ze de natuur te bewonderen. Toen ik haar vroeg of ik haar ergens mee kon helpen, vroeg ze naar een plek om te overnachten. Ik heb haar in mijn huis ontvangen en blijkbaar is haar dit goed bevallen. Al snel kwamen er andere reizigers langs die door haar getipt waren. We zijn toen een project gestart om toeristen en vrijwilligers beter te kunnen ontvangen en in 2004 hebben we zelfs een prijs gewonnen voor het beste eco-toerisme project. In april 2005 ben ik op uitnodiging naar Berlijn geweest om de prijs in ontvangst te nemen. Vooral het feit dat de bezoekers rechtstreeks het gastgezin betalen sloeg erg aan. Door bezoekers wordt vooral de familiesfeer bijzonder gewaardeerd. De Engelse vrouw bijvoorbeeld - die vijftien jaar geleden nog door onze gemeenschap liep - is bijna jaarlijks terug gekomen. Nu laat ze haar eigen huis bouwen, zodat ze hier gebruik van kan maken als ze hier verblijft.

Vanuit de hele wereld maken mensen gebruik van het eco-toerisme project. En er zijn genoeg activiteiten om te doen. Zo kan er meegeholpen worden met de koffieoogst, het planten en kappen van rietsuiker, het verven van de school en ook kan er les gegeven worden in bijvoorbeeld Engels, Frans en/of wiskunde. Daarnaast zijn er diverse werkgroepen actief waar een bijdrage aan geleverd kan worden. Bijvoorbeeld aan de vrouwengroep en de milieugroep. En als stageplek is bijna alles mogelijk. We staan altijd open voor nieuwe ideeen.

Het leven is nog altijd niet makkelijk. Door de lage koffieprijs zijn onze inkomsten minimaal en daarom zijn we ook zo blij met het succes van het eco-toerisme project. Dit brengt voor de gezinnen een hoop extra geld op. In het begin heeft dit ook een hoop problemen opgeleverd. Veel dorpsbewoners noemde iedere buitenlander vrij negatief gringo. Heel wat mensen heb ik uit moeten leggen dat mensen uit Europa geen gringo zijn. Door de ervaringen in de oorlog hebben veel bewoners, waaronder ik, veel moeite gekregen met het Amerikanse beleid. Gelukkig komen er ook vriendelijke Amerikanen onze gemeenschap bezoeken.

Het klopt inderdaad dat ons bestuur niet gekozen wordt en dat de coordinator van begin af aan een Oostenrijker is. Zelf ben ik hier heel tevreden over. Allereerst is het terrein eigendom van Longo Mai Europa en is het logisch dat ze de coordinatie tot zich willen houden. Ten tweede komen nog altijd de beste ideeen van hun vandaan. De mensen van Longo Mai Europa komen echt met een ideaal in hun hoofd en zoeken niet enkel een plek om zich veilig te voelen of om hun boerenbestaan voort te zetten. Dat is en blijft een wereld van verschil.'

Voor meer informatie over de Finca
 http://www.sonador.info/html/en/finca/projekt.html


Website: http://www.bicycleproject.org
 

Lees meer over: zonder rubriek

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.