english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Beelden vanuit Birma! Burma VJ
Movies that Matter - 26.02.2009 12:09

Movies that Matter presenteert in maart beelden vanuit de militaire dictatuur Birma, deze beelden zijn een zeldzaamheid. In de film 'Burma VJ - reporting from a closed country' zie je de jonge, moedige filmers die in september 2007 de wereld lieten zien hoe de vreedzame opstand van boeddhistische monniken tegen de militaire dictatuur bloedig werd neergeslagen.

Vreedzaam protest van monniken
Vreedzaam protest van monniken

Het vaak confronterende beeldmateriaal wordt het land uitgesmokkeld naar Noorwegen en gaat vervolgens dankzij de organisatie Democratic Voice of Burma de hele wereld over. De verslaggevers zetten hun leven op het spel om te laten zien hoe het er werkelijk aan toegaat in één van de meest afgesloten landen ter wereld. Burma VJ vertelt hun verhaal aan de hand van hun beelden.

Movies that Matter presenteert in Maart de film 'Burma VJ - Reporting from a closed country' in 8 verschillende steden in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.moviesthatmatter.nl

Achtergrond Burma VJ – Reporting From a Closed Country

Democratic Voice of Burma is een mediaorganisatie uit Oslo, opgericht door Birmese journalisten in ballingschap. Het stelt zich ten doel om de Birmese bevolking en de internationale gemeenschap van accuraat en objectief nieuws te voorzien over Birma en de discussie over democratie en mensenrechten in Birma te stimuleren. Dit doen zij onder meer met het geven van trainingen aan (meestal jonge) journalisten in Birma of Thailand. Ook zenden zij radio- en televisieprogramma’s uit in Birma via satelliet. De eigen producties distribueren zij via kanalen als Reuters, AP, AFP, BBC, CNN. Bijna al het filmmateriaal van de opstand van de monniken eind 2007 en van de cycloon in mei 2008 is van hen afkomstig. DVB is partner van Free Voice.
Het bereik van de uitzendingen van DVB is moeilijk te meten. Volgens DVB hebben naar schatting zo’n tien miljoen mensen in Birma toegang tot de programma’s die via de satelliettelevisie worden uitgezonden. Het is in Birma gebruikelijk om televisie te kijken bij vrienden of tegen een kleine vergoeding in cinema’s. Tijdens de opstand van de monniken is DVB enorm in populariteit toegenomen. Veel programma’s worden ook op DVD gebrand en circuleren van hand tot hand.
www.dvb.no

Achtergrond Birma

· De mensenrechtensituatie in Myanmar verslechterde in 2007 nog meer. In augustus 2007 vond er een scherpe stijging van de brandstofprijzen plaats, waardoor voedsel en andere basisvoorzieningen voor veel mensen onbetaalbaar werden. Als reactie hierop wordt sinds 21 september in heel het land op steeds grotere schaal vreedzaam geprotesteerd.

· De situatie in Myanmar bereikte in september haar dieptepunt toen de autoriteiten vijf dagen lang optraden tegen wijdverbreide demonstraties die zes weken eerder waren begonnen. Tijdens de vreedzame demonstraties werd zowel economisch als politiek ongenoegen geuit. Meer dan honderd personen zouden tijdens de acties van de regering zijn gedood en een even groot aantal is verdwenen. Enkele duizenden personen zaten in deplorabele omstandigheden in hechtenis. De regering vervolgde veel demonstranten onder de antiterrorismewetgeving. De internationale reactie op de crisis bestond onder andere uit strengere sancties van westerse landen. Ten minste 1150 andere politieke gevangenen, van wie sommigen tientallen jaren geleden zijn gearresteerd, zaten nog in hechtenis.

· Onder leiding van boeddhistische monniken zijn zowel geestelijken als gewone burgers de straat opgegaan om tegen de regering te protesteren. Men eiste een prijsverlaging van basisproducten, de vrijlating van politieke gevangenen en nationale verzoening. Het aantal demonstranten is sinds 21 september 2007 volgens schattingen gestegen van 10.000 tot 100.000. Het zijn de grootste demonstraties sinds 1988, toen de overheid de landelijke protesten op gewelddadige wijze neersloeg en ongeveer 3000 vreedzame demonstranten werden gedood.

· Op de avond van 25 september zette de overheid de eerste stappen tegen de actievoerders. Er werd een uitgaansverbod van 60 dagen afgekondigd tussen 9 uur ´s avonds tot 5 uur ´s ochtends en gedreigd met gerechtelijke stappen tegen de actievoerders. In de voormalige hoofdstad Yangon (Rangoon), in de tweede stad van het land Mandalay, en op andere plaatsen zouden tenminste 700 mensen gearresteerd zijn. Onder de arrestanten bevonden zich monniken, parlementariërs en gewone leden van de belangrijkste oppositie partij de Nationale Liga voor Democratie (NLD) en andere vooraanstaande personen. Amnesty is van mening dat deze en andere gedetineerden een ernstig risico lopen om te worden gemarteld of anderszins mishandeld.

· Internetsites en weblogs met informatie en foto´s van de demonstraties werden geblokkeerd, internetverbindingen afgesloten en naar verluid zijn ook de telefoonlijnen en mobiele telefoonsignalen van prominente activisten en dissidenten verbroken. Op 26 september 2007 heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich over de crisis gebogen en de volgende dag heeft de overheid van Myanmar ingestemd met de komst van een missie onder leiding van de speciale VN-afgezant Ibrahim Gambari.

· Dissidenten en activisten lopen nog steeds grote risico's. Uit de recente reacties van de staat op de protesten blijkt dat de overheid stelselmatig georganiseerd geweld gebruikt om dissidente geluiden de kop in te drukken. In de loop van 2007 hebben gewelddadige bendes, veelal aangestuurd door de massa-organisatie USDA, aanvallen gepleegd op verschillende mensenrechtenactivisten. In een aantal gevallen is bekend dat lokale overheidsbestuurders en politieagenten betrokken zijn geweest bij het organiseren van deze aanvallen. Nadat er een opstootje is uitgelokt, verschijnen de autoriteiten op het toneel en deze beschuldigen de slachtoffers ervan de onlusten te hebben aangewakkerd. Bij de rechtbank wordt vervolgens een aanklacht ingediend tegen de slachtoffer van het geweld.
Jaarboek Amnesty International 2007


- E-Mail: info@moviesthatmatter.nl Website: http://www.moviesthatmatter.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.