english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Verklaring café Vrankrijk over 13 september 2008
Bargroep Vrankrijk - 23.01.2009 16:02

De bargroep Vrankrijk heeft lange tijd getwijfeld om het volgende feitenrelaas naar buiten te brengen. Niet zozeer om het voorval geheim te houden maar omdat wij het gevoel hadden samen met Yoghurt een oplossing te kunnen vinden die voor beide partijen aanvaardbaar zou kunnen zijn. Nu de politiek, de media en Yoghurt hun visie op het gebeuren hebben gegeven, hebben wij besloten om het verhaal vanuit het perspectief van de Vrankrijk ook naar buiten te brengen.

De bargroep Vrankrijk heeft lange tijd getwijfeld om het volgende feitenrelaas naar buiten te brengen. Niet zozeer om het voorval geheim te houden maar omdat wij het gevoel hadden samen met Yoghurt een oplossing te kunnen vinden die voor beide partijen aanvaardbaar zou kunnen zijn. Nu de politiek, de media en Yoghurt hun visie op het gebeuren hebben gegeven, hebben wij besloten om het verhaal vanuit het perspectief van de Vrankrijk ook naar buiten te brengen.

Het is nooit onze bedoeling geweest om bepaalde discussies in de publieke media te voeren, maar vanwege de stroom van tendentieuze en onware berichtgeving van de afgelopen dagen voelen wij ons nu genoodzaakt te reageren. Let wel, dit is informatie die wij al veel eerder met Yoghurt hebben gedeeld.

Wij zien hetgeen Yoghurt overkomen is op 13 september jongstleden als een drama. Daarbij realiseren wij ons dat in alle fases van de affaire fouten zijn gemaakt. Niet alleen op de avond zelf maar ook tijdens de nasleep.
Achteraf gezien kan geconcludeerd worden dat de keuzes die gemaakt zijn negatieve consequenties hebben veroorzaakt voor Yoghurt, de Vrankrijk en de beweging.

Wat er op de bewuste avond is gebeurd is iets waar wij als collectief niet achter staan. En het moge duidelijk zijn dat er nooit enige intentie is geweest om iemand voor zijn leven te beschadigen.


Feitenrelaas


Op zaterdag avond 13 september 2008 omstreeks 22.30 uur, nadat de kroeg een klein half uur open was, kwamen er twee mannen aan de deur met een hond. Vanwege het rookverbod, mensen liepen continu in en uit om te roken, stond de deur open. In het halletje na de deur werden zij er op aangesproken dat, omdat het een zaterdag avond was, de hond vanwege te verwachte drukte, mogelijk gebroken glas en harde muziek niet naar binnen mocht. Hetgeen al sinds jaar en dag algemeen bekend is bij bezoekers van Vrankrijk.

Ze wilden zich hier niet direct bij neerleggen en bleven vragen of ze echt niet naar binnen mochten, hierbij viel op dat de vriend van Yoghurt (***) zeer geagiteerd overkwam. Yoghurt vroeg of hij even naar het toilet mocht, wat prima gevonden werd. Op het moment dat hij door de tussendeur liep, glipte de hond naar binnen. Yoghurt liep door naar het toilet en de hond ging richting danszaal. Een aantal mensen die Yoghurt bij de deur te woord hadden gestaan ging achter de hond aan. *** liep hier ook achter aan en bedreigde de mensen met geweld als zij de hond aan zouden raken. Hij viel daarbij ook iemand aan. Daarop werd *** door een aantal mensen vast gepakt en richting de uitgang begeleid. Op dat moment kwam Yoghurt uit de WC, stortte zich op de groep en werd zodoende ook meegevoerd.

*** en Yoghurt werden buiten de deur gezet en deur werd gesloten.
Onmiddellijk begonnen ze tegen de deur te trappen en luid te schreeuwen. Het bleek dat ze binnen tassen hadden laten staan. Een tas werd gehaald en toen de deur open ging om deze terug te geven werd er een fles naar binnen gegooid door *** die vlak naast iemands hoofd tegen de muur kapot spatte.
De deur ging weer dicht maar Yoghurt en *** bleven trappen en schreeuwen. Het bleek dat er nog een tas was. Ook deze werd gehaald, maar omdat de situatie inmiddels als zeer bedreigend ervaren werd is er een houten stok gepakt. De deur ging open en de tweede tas werd naar buiten gegooid. Hierop probeerde Yoghurt en *** zich door de deuropening een weg naar binnen te banen. Terwijl mensen probeerden de deur dicht te doen, blokkeerde Yoghurt de ingang. Na een aantal waarschuwingen om naar achter te gaan kreeg Yoghurt een stoot met een stok op zijn voorhoofd. Hij deinsde naar achter en de deur werd gesloten.

Vrijwel onmiddellijk werd er weer tegen de deur getrapt en luid geschreeuwd. Aanvankelijk werd dit genegeerd in de hoop dat zij het op zouden geven en af zouden druipen.
Na zo’n vijf minuten leek dit niet te gebeuren want het getrap en geschreeuw ging onverminderd door waardoor niemand nog in of uit de Vrankrijk kon.
Daarop zijn enkele mensen via de zijdeur naar buiten gegaan in een poging om *** en Yoghurt voor de deur te verjagen.

Hierbij zijn enkele klappen met stokken gegeven op het lichaam van Yoghurt en *** en nadrukkelijk niet op het hoofd. Ze bleven staan en er begon een schreeuwpartij, waarin Yoghurt en *** zich opwonden over het feit dat zij geslagen waren. Yoghurt leek te kalmeren maar *** bleef dreigend en agressief over komen.
Er volgde een discussie van meer dan vijf minuten waar naar het einde toe Yoghurt zich steeds meer begon op te winden. *** dreigde met een 9mm pistool dat hij bij zich zou hebben.
Yoghurt nam een lichamelijk dreigende houding aan en dreef zodoende iemand langzaam tegen de muur. Yoghurt gaf een duw en als reactie hierop kreeg hij een elleboogstoot op zijn kaak.

Hij viel stijl achterover en raakte met zijn achterhoofd keihard de stoep.
Ogenblikkelijk werd duidelijk dat er iets heel ernstig mis was want er kwam bloed uit zijn oren en hij leek buiten bewustzijn.

Mensen hebben meteen eerste hulp verleend en meerdere malen 112 gebeld, na de melding is specifiek gezegd dat de politie onderweg was. Hij is in de stabiele zijhouding gelegd en zijn luchtwegen zijn vrijgemaakt zodat hij niet zou stikken. Een erbij gehaalde verpleegkundige, die toevallig bij een bewoner op bezoek was, heeft de eerste hulp overgenomen en er zijn een kussen en deken uit de Vrankrijk gekomen om hem warm te houden.
***, die zich enige tijd afzijdig had gehouden, stapte op de hulpverleners af en zei dat hij een 9mm pistool had en dat hij hen dood zou gaan schieten terwijl hij met zijn vingers een pistool-gebaar maakte richting het hoofd van een van de hulpverleners.
Hij is verwijderd van de hulpverleners, hierbij heeft hij een aantal vuistslagen gekregen. Hierna is hij uit eigen beweging de straat uitgelopen.

Na enige tijd kwamen een aantal politiewagens de straat in gereden. Op dit moment waren er nog steeds mensen die betrokken zijn bij Vrankrijk, en de verpleegster, bezig het slachtoffer te helpen. Deze werden door de agenten onmiddellijk gesommeerd zich te verwijderen en ook fysiek door de voordeur in het pand Vrankrijk geduwd. De politie gaf aan in eerste instantie op een melding van een “massale vechtpartij” afgekomen te zijn, en er was dus ook nog geen ambulance.
Een agent gooide de deken weg en schudde Yoghurt ruw door elkaar met woorden in de strekking van: “hé jongen wakker worden”.
Een deel van de straat werd afgezet maar de agenten hielden zich verder niet bezig met de kroeg, of met Yoghurt.
Het duurde nog enige tijd voordat de eerste ambulance arriveerde, uiteindelijk moest er nog een tweede ambulance komen voordat Yoghurt werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Daarna werd er door de politie aangeklopt bij de kroeg en gevraagd naar een aanspreekpunt. Uit het huis zijn vervolgens een beheerder en een bestuurslid gekomen die de politiechef te woord hebben gestaan. De politie wilde een verklaring afnemen van de mensen die binnen waren en binnen kijken.
De beheerders zijn de kroeg in gegaan om dit mede te delen en op een rustige manier te laten verlopen. Na ongeveer 5 minuten kwamen de beheerders weer naar buiten en is afgesproken met de politiechef dat de mensen in kleine groepjes naar buiten zouden komen, zoals door de chef was gevraagd. Nadat de politie alle aanwezigen had ondervraagd is de chef volgens afspraak toegang verschaft tot alle ruimten die hij wilde zien. Hij heeft circa 10 minuten rondgekeken en vanachter de bar een stuk hout meegenomen voor sporenonderzoek.

Na dit vluchtige onderzoek is hij weer weg gegaan en heeft hij de beheerders bedankt voor de medewerking en hun gegevens en telefoonnummers genoteerd. Ook deelde hij mee dat mocht er nog een sporenonderzoek plaats moeten vinden de beheerders daar de volgende dag over gebeld zouden worden. Dit is niet gebeurd.

Ondertussen was op straat *** terug gekomen en werd bij de politie-afzetting aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.
De afzetting is weg gehaald, de door Vrankrijk inmiddels gewaarschuwde dierenambulance is er niet in geslaagd de hond van Yoghurt te vangen. Uiteindelijk is het gelukt hem de kroeg in te lokken nadat een agent had gevraagd of wij er voor konden zorgen. De hond is uiteindelijk voor de nacht opgevangen in het huis.

Alle medewerkers van de Vrankrijk waren erg aangedaan door het gebeuren en op maandag werd besloten de kroeg voor onbepaalde tijd dicht te houden.
De eerste week is een hoop overlegd om te achterhalen wat er precies gebeurd was en om zulke situaties in de toekomst te voorkomen.

Doorlopend is geprobeerd op de hoogte te blijven van Yoghurt’s toestand en te peilen of hij behoefte had aan contact. Zijn toestand was dermate ernstig dat wij het niet gepast vonden om ook maar enige druk te leggen op hem. Mede omdat wij te horen kregen van zijn naasten dat hij contact nog niet aankon.

Na negen dagen is er iemand namens de Vrankrijk bij Yoghurt langs geweest. Dit was een heftig en confronterend bezoek.

Een paar dagen later is er een eerste van een lange reeks vergaderingen voor betrokkenen bij Vrankrijk geweest. Naast de toestand van Yoghurt stond aanvankelijk wat er gebeurd was centraal.

Inmiddels was er ook e-mail contact met Yoghurt geweest. Hierin heeft hij een aantal eisen gesteld. Deze zijn uitgebreid besproken en er is besloten gedeeltelijk hier op in te gaan. Omdat het (begrijpelijkerwijze) moeilijk was direct met Yoghurt te communiceren is er besloten een bemiddelaar te vinden om de gesprekken voort te zetten. Uitgangspunt hiervan was het vinden van een leefbare oplossing. Financiële hulp was een onderdeel hiervan maar het bleek al snel dat zijn financiële gat onze middelen ver te boven ging. Dit betekende uiteindelijk dat wij hebben gegeven wat we konden.

Op de vergaderingen is verder uitgebreid gesproken over hoe dit soort situaties in de toekomst voorkomen moeten worden. Dat er fouten gemaakt zijn waaruit consequenties getrokken moeten worden is duidelijk.
Maar het is even duidelijk dat er op deze plek een sociaal politiek en cultureel centrum moet blijven bestaan, voor een breed scala aan linkse activisten.

Uiteraard zal er ook nog een 'zienswijze' worden ingediend tegen de voorgenomen sluiting en de vele onwaarheden die daarin genoemd worden.


Bargroep Vrankrijk.

Website: http://www.vrankrijk.org
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Zie ook oa.:  
O.Verzicht - 23.01.2009 17:32

Café Vrankrijk moet dicht
Ravage - 20.01.2009 16:14
 http://indymedia.nl/nl/2009/01/57203.shtml

Met werkende zoeklink:

Website: http://https://prod.indymedia.nl/indymedianl/servlet/OpenMir?do=search&search_content=VRANKRIJK&x=10&search_sort=date_desc
 
reacties 
ivo - 23.01.2009 17:33

Er loopt een discussie op het kraak-forum, mochten mensen willen reageren. Maar dan graag wel met argumenten en zonder te schreeuwen.

Website: http://www.kraak-forum.nl/viewtopic.php?f=25&t=5615
 
of op de kraken-post mailinglijst 
sandra - 23.01.2009 19:22

Lekker ouderwets via email. Dan kun je natuurlijk niet helemaal anoniem van alles roepen, zoals mensen het liefste willen, maar je omzeilt wel de supermoderatoren...

aanmelden:  kraken-post-subscribe@dvxs.nl
Online Archief:  http://www.krakenpost.nl/archief

of bij ravage 
sandra - 23.01.2009 21:32

daar worden de discussies niet weggecensureerd en lijkt de redactie me in dit geval een stuk minder vooringenomen...
 http://www.ravagedigitaal.org/index.htm?2009nieuws/januari/26/nws.php~mainFrame


Discussie hierover op At5 Forum 
Indyaliste - 23.01.2009 23:31

Naar aanleiding van deze verklaring heb ik vanmiddag ook een nieuwe discussie gestart op het At5 Forum. Waar al nare diuscussie gaande waren

Vreemd genoeg is At5 nog niet op dit nieuws ingegaan, en laten ze eerder gekondigde leugens en veronderstellingen en niet geverifieerde speculaties als nieuwsfeiten staan...

En zoals bekend nemen luie, ignorante en sensatiegerichte landelijke media (die soms zelfs tegen At5 opkijken ofzo) vaak klakkeloos de zogenaamde 'nieuwsfeiten' onzin van At5 over...


Website: http://forum.at5.nl/viewtopic.php?t=15063
 
Verhaal Yoghurt 
Drank en rijk... - 24.01.2009 09:59

Voor de volledigheid, en in een poging enige journalistieke oblectiviteot (voor zover dat bestaat) te introduceren op dit weblog, hier het verhaal van Yoghurt zelf dat hij eerder op 20 december op Indymedia heeft gepost, maar vervolgens werd verwijderd:


Autonoom en Solidair, Vrankrijk?

Nou, dat was het dan. Vanuit de Vrankrijk blijft het oorverdovend stil.

Op mail van mij wordt nog steeds niet gereageerd. Zelfs een excuus aan onze ouders kon er niet af, ook niet na de brief van mijn moeder. Laat staan een verontschuldiging of spijtbetuiging aan **** of mij. sterker nog **** en een anonieme dader hebben ons geschreven geen spijt te hebben en schuiven ons de schuld in de schoenen, omdat we bleven staan en niet bang werden van die idioten en wegrenden...

Ontzettend veel mensen hebben de bargroep verlaten of zijn er uit geschopt. Sommige bewoners verhuizen of zijn al verhuisd, en de daders en toeschouwers houden elkaar nog steeds de hand boven het hoofd. Terwijl de toch al zo kleine (kraak)-scene nu ook nog eens verschrikkelijk verdeeld is.

De laatste 'vrijplaats' in het centrum is zolangzamerhand een voorbeeld geworden van achterbaksheid en vriendjespolitiek met bijna fascistische trekjes, en heeft daarbij ook nog een groot probleem de al lang verlopen vergunning weer opnieuw te verkrijgen.

Daarvoor hebben vele mensen dus voor nix ontelbare keren lopen verbouwen, nog afgezien van alle poen die daarvoor en voor de aankoop van het pand is geleend en gedoneerd door nog meer mensen en diverse organisaties.

Wat ik zo onbegrijpelijk vind, is dat een klein groepje mensen het voor zovelen totaal kan verpesten en dat er dan nog steeds mensen om dat clubje heen blijven hangen. Vandaar dat onderstaande stuk aan de volledige bargroep en alle bewoners is gericht. En voor buitenstaanders is het misschien ook wel handig om te weten dat alle met name genoemde personen deel van de bargroep en/of bewoner zijn. De kroeg staat niet los van het huis, sterker nog het is een en hetzelfde gebouw.

*** 'de Vrankrijk' en nog een stuk of wat, jullie hebben mij en *** kapot geslagen en/of stonden erbij te kijken. Ik ben nu invalide, dankzij jullie. En *** is een wrak. Jullie kunnen liegen, negeren, praten en mensen zwart proberen te maken tot jullie een ons wegen, dan nog ben ik invalide. En heb nog operaties voor de boeg, om de schade te proberen te beperken, niet dat ik veel kans daarop heb.

Het is nu, terwijl ik dit lig te typen, meer dan drie maanden geleden dat een aantal van jullie ons zonder reden totaal verrot sloeg. Onder andere met steigerpijpen, waarmee precies zal wel nooit meer duidelijk worden omdat Jeroen die in veiligheid heeft gebracht. Doet er verder ook niet echt meer toe, jullie lopen elkaar allemaal te dekken en zijn allemaal verantwoordelijk.

Dat fooitje 21.000,- Euro van 'de Vrankrijk', waarvan met een beetje pech 40% naar de belasting gaat, doet er ook niet toe. Dat is alleen maar van jullie kant voorgesteld in de meest belachelijke onderhandeling die maar te bedenken is. Een onderhandeling uiteindelijk door twee mensen die er allebei eigenlijk nix mee te maken hadden. Die toen sowieso, net als ik, nog dachten dat ik nu ongeveer weer zou kunnen lopen en redelijk horen. Niet dus.

Los van het feit dat jullie *** volledig negeren, is het natuurlijk complete waanzin om te denken dat jullie en “de Vrankrijk” hier zo mee wegkomen.

Een fatsoenlijke financiële regeling van jullie kant is wel het minste, maar eigenlijk zouden jullie je met z'n allen letterlijk dood moeten schamen. Ik zit dankzij jullie tot over mijn nek in de schuld en mijn metaalbedrijf is failliet. *** is ontslagen en voorlopig nog niet in staat te werken.

Afgezien daarvan zijn wij (voorlopig?) de laatste in een rij mensen die de laatste jaren in en/of voor de Vrankrijk door jullie verrotgeslagen en getrapt zijn, al dan niet met knuppels/steigerpijpen. Nog afgezien van de bezoekers die met flessen vanaf het dak bekogeld en verminkt zijn. Ik baal er als een stekker van dat ik aangifte heb moeten doen, om een kans te maken op een eenmalige uitkering van het schadefonds geweldsmisdrijven, maar het lijkt erop dat dat fonds toch nodig zal zijn om mijn nu invalide leven schuldenvrij te kunnen beginnen.

Probleempje is alleen dat die pas tot uitbetaling over zullen gaan als alle juridische mogelijkheden zijn uitgeput. Ik hoop nog steeds dat deze juridische waanzin niet nodig zal zijn, maar ik blijf niet met een door jullie veroorzaakte schuld zitten, in een poging de Vrankrijk te vrijwaren van consequenties.

Dus wat die financiële regeling betreft kunnen jullie gewoon mijn vorige voorstel, waarop jullie met die fooi hebben gereageerd minimaal verdubbelen. Dat scheelt een hoop gezeik en geeft de kroeg op zich nog een kans op een hopelijk weer gezellig en autonoom voortbestaan. En dat hoeft zoals al eerder geschreven niet meer dan een tientje (10,- Euro dus 10 biertjes) per dag te kosten. Hiervoor kan zonder problemen een kleine hypotheek afgesloten worden op een pand dat zo'n waanzinnige overwaarde heeft als de Vrankrijk.

Voor de rest snap ik ook wel dat jullie jezelf niet uit gaan leveren aan de smeris, ook al zitten jullie geestelijk en sociaal ongeveer op hetzelfde niveau. Maar van celstraf is nog nooit iemand beter geworden. Het lijkt mij dan ook niet meer dan eerlijk dat jullie allemaal oprotten, zodat mensen elkaar weer kunnen gaan proberen te vertrouwen. En de Vrankrijk weer gebruikt kan worden waarvoor het opgezet is; gezellig in de kroeg hangen en leuke dingen verzinnen en ondersteunen om de Grachtengordel leefbaar te houden.


Groetjes, Yoghurt
20 december 2008

kommunikaassie 
sandra - 26.01.2009 19:24

De kommunikaassie vanuit Vrankrijk verloopt vanaf heden via AT5... Er is een nieuwe bargroep angekondigd. Zie:  http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=39624


Lichtpunt 
linkerd - 27.01.2009 22:00

Op last van burgemeester Cohen dient café Vrankrijk haar deuren te sluiten. Aanleiding is een geweldsincident voor de deur, gekoppeld aan een verlopen horecavergunning. Deze gedwongen drooglegging kan wat moois opleveren.
 http://www.ravagedigitaal.org/2009/07/artikel.php
statement cafe vrankrijk in english 
nn - 28.01.2009 13:39

Statement café Vrankrijk on the events of 13th September 2008.

For a long time the bar group of Vrankrijk has hesitated to publish the
following account. Not so much to keep what happened secret but because
we had hoped to be able to find a solution together with Yoghurt that would be acceptable for both sides. Now that politicians, the media and Yoghurt have given their vision of the events we have decided to publish the story from the perspective of Vrankrijk.

It has never been our intention to have certain debates in the public media, but due to the stream of tendentious and untruthful coverage of the last few days we feel obliged to react. Please note, this is information that we have shared with Yoghurt quite some time ago.

In our view what happened with Yoghurt on the 13th of September is a drama. We also realise that mistakes have been made at all stages of the affaire. Not just on the night itself but also during the aftermath.
In retrospect, it can be concluded that the choices that were made have
resulted in negative consequences for Yoghurt, Vrankrijk and the scene.

What did happen on the specific night is something we as a collective do not support. It should also be clear there has never been any intention to harm someone for the rest of his life.

Factual account

On Saturday September 13th, 2008, at approximately 10.30pm, after the bar
was open for about 30 minutes, two men and a dog appeared at the door.
Due to the smoking ban, people were walking in and out continuously to
smoke and the door was open. In the hallway they were told, because it was a Saturday night, that the dog wasn’t allowed in due to the expected busyness, possible broken glass and loud music. This policy has been known to visitors of Vrankrijk for many years.

They didn’t want to accept this and kept asking if they really could not enter. At this stage it was noted that the friend of Yoghurt (H-J) was very agitated. Yoghurt asked if he could use the toilet, which was considered fine. At the moment he walked through the door, the dog sneaked inside. Yoghurt continued to the toilet and the dog proceeded towards the dance area. A number of people who had talked with Yoghurt at the door went after the dog. H-J followed as well and threatened people with violence if they were to touch the dog. Furthermore he also attacked someone. After that H-J was grabbed by several people and escorted towards the exit. At that moment Yoghurt came out of the toilet area, plunged into the group and was hence also led to the door.

H-J and Yoghurt were put outside and the door was closed. They immediately
started kicking the door and shouting and screaming. Apparently they had left bags inside. One bag was fetched and as the door was opened, H-J threw a bottle inside which smashed into the wall very close to someone’s head.

The door was closed again but Yoghurt and H-J kept kicking and screaming.
It became clear there was another bag still inside. This one was also fetched, but because the situation was perceived as being very threatening a wooden stick was fetched. The door opened again and the second bag was thrown outside. Yoghurt and H-J then tried to push their way inside through the opening of the door. As people tried to close the door, Yoghurt blocked the entrance. After several warnings to step back Yoghurt received a blow to the forehead with the stick. He backed off and the door was closed.

Almost immediately the door was kicked again and there was loud shouting.
At first this was ignored hoping they would give up and leave.
After five minutes or so this didn’t seem to be happening as the kicking and screaming continued undiminished whereby nobody could enter or exit the Vrankrijk. Shortly afterwards some people went outside through the side door in an attempt to chase Yoghurt and H-J away from the door.

At this point Yoghurt and H-J received a few blows to the body with sticks but, it should be emphasised, not on the head. They didn’t move away, and started screaming about the fact they had been hit. Yoghurt seemed to calm down but H-J still appeared threatening and aggressive.
A discussion followed for more than 5 minutes in which towards the end
Yoghurt started to get more and more wound-up. H-J threatened that he was
carrying a 9mm gun.
Yoghurt started taking on a threatening posture and he drove someone slowly against the wall. Yoghurt gave a push and as a reaction got hit on the jaw with an elbow.

He fell over backwards and hit the pavement very hard with the back of his
head. At once it was clear something very serious was wrong as blood came out of his ears and he seemed unconscious.

People immediately gave first aid and called 112 several times. After reporting this it was specifically said that the police were on their way. He was put in the recovery position on his side and his throat was cleared to prevent him from choking. A nurse was fetched, who happened to be visiting one of the people living in the house, and she took over first aid. A pillow and cushion were also fetched from inside Vrankrijk to keep him warm.
H-J, who had kept to the side for some time, stepped towards the people who were giving first aid saying that he had a 9mm gun and he would shoot them dead while pointing his fingers like a gun at the head of one of the persons giving first aid. He was removed from them, receiving some punches in the
process. After this he walked out of the street on his own accord.

After some time a number of police cars arrived. At this point people who are involved with Vrankrijk and the nurse were still helping the victim. They were immediately summoned to remove themselves and were physically pushed inside through the front door of Vrankrijk. The police stated at first they were there because of a report of a massive brawl and therefore there was no ambulance yet.
The police officer threw away the blanket and shook Yoghurt roughly saying
something like “hey guy, wake up”.
A part of the street was cordoned off but the police officers did nothing further with the bar or Yoghurt.
It was some time before the first ambulance arrived and in the end a second ambulance had to come before Yoghurt was taken to the hospital.
After this the police knocked at the bar door and asked if there was someone who could speak with them. Subsequently, from the house, a manager and a board member emerged who talked to the chief of police. The police wanted to take statements from the people inside the bar and to have a look inside.
The administrators entered the bar to communicate this and to ensure that
this would happen in a peaceful manner. After about 5 minutes the
administrators came out and it was agreed with the chief of police that people would come outside in small groups, as requested by the chief. After the police had questioned all those present in the bar the chief, as agreed, was given access to all the rooms he wanted to inspect. He looked around for about 10 minutes and took a piece of wood from behind the bar for forensic investigation.

After this brief investigation he left and thanked the administrators for their cooperation, having written down their details and phone numbers. He also said that if a forensic investigation should take place he would call the administrators the next day. This never happened.

In the mean time H-J had returned to the street. He was arrested at the police cordon and taken to the police station.
The cornered off section of the street was opened again. The animal
ambulance which had been called by Vrankrijk didn’t manage to capture
Yoghurt’s dog. Eventually people managed to lure the dog into the bar after a police officer asked us to take care of it. In the end the dog spend the night in the house.

All Vrankrijk employees were very deeply affected by what happend and on
the Monday it was decided to close the bar for an indefinite period of time.
The first week a lot was discussed to find out exactly what had happened and to prevent similar situations from happening in the future.

Continuous efforts have been made to keep up to date with Yoghurt’s
condition and to find out if he felt the need for contact. His condition was so serious that we didn’t find it fitting to put any pressure on him. We also felt this way because we heard from those close to him that he would not be able to cope with contact yet.

After 9 days someone visited Yoghurt on behalf of Vrankrijk. This was an
intense and confrontational visit.

A few days later the first of many meetings for all those involved in Vrankrijk took place. Apart from Yoghurt’s condition, that which had happened was central at first.

In the mean time Yoghurt had been contacted by email. Here he made
several demands. These were discussed extensively and it was decided to
agree in part to them. Because it was difficult (understandably) to
communicate directly with Yoghurt it was decided to find a mediator to
continue the discussions. The starting point for these was to find an endurable solution. Financial help was a part of this but it became clear his financial needs would be above our means. This meant that in the end we have given what we could.

In meetings it was furthermore discussed extensively how situations like this can be prevented in the future. That mistakes have been made from which consequences have to be drawn is clear.
However it’s just as clear that at this place there must remain a social political and cultural centre, for a broad scale of left-wing activists and activities.

Of course a ‘vision’ will be presented opposing the intended closure by the authorities and the many untruths that have been mentioned in it.

Bargroup Vrankrijk.

E-Mail: info@vrankrijk.org
Website: http://www.vrankrijk.org
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.