english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
vrouwenstrijd!
anarcha - 16.11.2008 17:20

Deze tekst werd geschreven naar aanleiding van een reeks lezingen over feminisme in het AC in Gent, en heeft geen pretentie om meer te zijn als een aansporing tot reëele vrouwenstrijd. Voor opmerkingen en ander vuurgespuuw:  mujereslibres@no-log.org

-

Duizenden redenen om te vechten
geen enkel om passief te blijven


“We moeten leren om te ageren op impulsen, en de beperkingen achterlaten van gedragingen die de maatschappij ons heeft geleerd om op onszelf te plaatsen. De ‘beweging’ is voor de meeste van ons iets geweest dat verwijderd was van onszelf. We moeten onszelf niet langer zien als leden van een beweging, maar als individuele revolutionairen die samenwerken. Twee, drie, vijf of tien zo’n individuele revolutionairen die elkaar nauw kennen en vertrouwen kunnen revolutionaire daden en een eigen perspectief verwezelijken. Als leden van een leiderloze affiniteitsgroep neemt elk lid deel op een gelijk niveau van macht, en ontkent zo de hiërarchische functie van macht. NEER MET ALLE BAZEN! Zo zullen we niet verloren lopen in een beweging waar leiderschap het pad bepaalt dat de beweging moet nemen – we zijn onze eigen beweging, we bepalen onze eigen richting. We weigeren geleid te worden, weigeren dat er in onze plaats wordt gesproken en dat we uiteindelijk afgekoeld worden.”

Uit Blood of the Flower, een anarchistisch-feministisch statement, 1971



Waarom vrouwenstrijd? Waarom anarchisme?

Bij een zoektocht naar een down-to-earth basistekst rond dit thema kwam ik spijtig genoeg van een kale reis terug. Het is ook maar normaal dat er weinig interessants te vinden is over een strijd die bijzonder weinig aanwezig is. Ik kan me niet echt vinden in de meer recente artikels die het meer hebben over vrouw dan over strijd, meer over het lichaam of over genavelstaar over welk geslacht dan een tastbaar perspectief bieden om te vechten tegen wat je kapot maakt. Oudere teksten die wel een strijdvaardigheid bevatten die nu zo zoek lijkt, zijn dan weer zo samengeweven met de context van toen, dat ze nu veel betekenis verliezen. Zo is de kwestie vandaag niet over welke richting de massa’s vrouwen die vechten tegen hun onderdrukking nu juist moeten uitgaan, maar eerder hoe te breken met de veralgemeende passiviteit en de berusting in een compleet scheefgetrokken realiteit.

Het gaat er niet om van de onderdrukking van de vrouw een specifiek thema te maken, met alle eenzijdige retoriek en alleen-voor-vrouwen organisatievormen vandien. We leven in een maatschappij die gestoelt is op overheersers aan de ene kant en overheersten aan de andere. En het zou fout zijn om te gaan beweren dat de ene kant enkel met mannen is bevolkt en de andere enkel met vrouwen. Bovendien is het net de trend dat er alsmaar meer vrouwelijke bedrijfsleiders komen, alsmaar meer vrouwelijke flikken, vrouwelijke rechters. En dat wordt dan nog als vrouwelijke emancipatie wordt voorgesteld, het beste voorbeeld dat emancipatie soms wordt gelijkgesteld met de – ongetwijfeld lastige- trektocht van vrouwen om een plaatsje naast de mannen te gaan bezetten op de top van overheersers. Een gevangenis gebouwd door vrouwen en geleid door vrouwen, blijft een gevangenis en moet vernietigd worden. Daartegenover staat een anarchistisch perspectief om die top te vernietigen, om niet te blijven vaststeken in een fixatie op de vrouw, ongeacht haar maatschappelijke positie, ongeacht haar aspiraties.

Zoveel evidenties lijken kwijtgeraakt doorheen de jaren, over zaken die toch vooral vrouwen betreffen, en daarom is het des te belangrijk om de ruimte te forceren om het over die dingen te hebben. Het is tijd dat meisjes op tafel kloppen en weigeren nog langer mooie aanhangsels te zijn van onze venten, dat we stilaan nog zouden geloven dat we niet bijzonder veel kunnen, of toch niet evenveel als de mannen naast ons, omdat we nu eenmaal anders zijn. Dat onze mond wordt gesnoerd en we zelfs niet meer proberen om die open te trekken. Omdat we bijna gaan geloven dat wat we te zeggen hebben toch niet zo interessant is. Dat we speed gaan pakken of onszelf uithongeren omdat we te dik zouden zijn. Dat we de kracht niet vinden om te antwoorden, te schreeuwen zelfs in het gezicht van de zoveelste vent die een opmerking over je maakt op straat, die denkt dat die zomaar wat over je mag zeggen zonder klappen te krijgen. Nee, eerder de kop naar beneden buigen en je haasten om weg te lopen van die miserie.

Maar het zou fout zijn om te pretenderen dat het allemaal gaat over de relatie van één vrouw tegenover één man, het gaat net over een hele omgeving, over een sociaal mechanisme. Ook al zijn de zaken in sommige middens geëvolueerd en staat niet enkel de man nog in om de kost te winnen, waardoor de vrouw een beetje meer financiële onafhankelijkheid heeft verworven, is het evengoed zij die zich voornamelijk moet bezighouden met het huishouden en met de dagdagelijkse opvoeding van de kinderen. De beeld van de zwakke vrouw wordt opgehangen zodat ze gemakkelijker is om in elkaar te troeven. Miserabele seksuele relaties herinneren aan de prostitutie waarin zoveel vrouwen worden geduwd. Binnen het huwelijk, als ‘echtelijke plicht’, vrouwelijke huurders die met hun huisbazen moeten slapen om de huur te ‘vergoeden’, vrouwen die verhandeld worden als koopwaar en in raamprostitutie terechtkomen.

Het is meer dan ooit tijd dat vrouwen effectief het heft in eigen handen nemen en deze onderdrukkende realiteit kapotmaken. Het volstaat niet om alleen maar te praten over vrouwenonderdrukking en elke jongen een schuldgevoel te geven. Er is geen vrouwenrol die wordt opgelegd, zonder dat een jongen evenveel met een rol wordt opgescheept. De hardnekkige klootzakken daargelaten, zitten jongens evenveel als meisjes vast in dit mechanisme en moeten we die dingen samen aankaarten en er samen ook tegen vechten. Een alleen-met-vrouwengroep kan voor mij enkel een tijdelijk middel zijn, een eerste stap naar iets, omdat zo veel hindernissen moeten overkomen worden dat het verademend kan zijn om enkel met vrouwen rond de tafel te zitten. Het mag nooit als perspectief naar voren worden geschoven, we mogen er nooit in blijven steken en een soort mannenhaat gaan ontwikkelen. Wij zijn niemands slachtoffer, we moeten onze vijanden kennen en hen met al onze kracht aanvallen. En daarvoor hebben we de ruimte nodig.

Elke stap naar mijn bevrijding, is een stap naar jouw bevrijding...en omgekeerd.

MEISJES WE HEBBEN GEEN SECONDE MEER TE VERLIEZEN

VOOR EEN WERELD ZONDER OVERHEERSING

VOOR DE ANARCHIE




[Zie pdf voor gemakkelijk printbaar formaat.]




- E-Mail: mujereslibres@no-log.org
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.