english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Verslag Noticias van Wereld Social Forum Migratie
Latinos Locos - 18.09.2008 14:39

Vorige week was de derde editie van het Wereld Sociaal Forum van Migratie (FSMM) in Madrid. Noticias was hier aanwezig, een verslag met artikelen, audio's en video's.

FSMM slotmanifestatie
FSMM slotmanifestatie

Foro Social de Migraciones vóór een andere wereld

Vorige week was de derde editie van het Wereld Sociaal Forum van Migratie (FSMM) in Madrid. Om precies te zijn in Rivas, een buitenwijk van Madrid waar een betonnen stadje uit de grond is gestampt. Naast het winkelcentrum staat een groot zalencomplex en daarachter een sportveld met een paar gymzalen die waren omgetoverd tot slaapplaats en eetzaal, samen met een straatje vol standjes en eettentjes, die hier waren neergeplant ter ere van culturele festival van Rivas, vormde zij het gekke toneel waar het evenement zich afspeelde. Noticias was aanwezig om gedurende drie dagen een radioverslag te maken als deelnemer aan het radioforum.

De sfeer van het FSMM was goed, lag dit aan het zonnetje dat de dagen opwarmde tot boven 25 graden? Of lag het aan de bezoekers en participanten die het, ondanks de vaak zwaarmoedige inhoud van de hier besproken zaken, goed naar hun zin leken te hebben? Ik denk beiden. Het was druk, de mensen vriendelijk en het was een vrolijke mix van culturen. De activisten, werkenden, studenten en andere geïnteresseerden waren vanuit alle delen van de wereld op het forum afgekomen.

Foro de Radios
De bonte verzameling van mensen werd ook weerspiegeld in de samenstelling van het Foro de Radios. In Madrid had het een professionele studio ter beschikking waar dagelijks programma’s werden uitgezonden door radiomakers uit onder andere Italië, Spanje, Duitsland, El Salvador en Zimbabwe. Het radioforum werd dit jaar gecoördineerd door Redconvoz uit Madrid. Al vele malen eerder organiseerden Radio Alerta van Noticias samen met Redconvoz en nog een aantal radios uit Italië en Duitsland een radioforum, bijvoorbeeld tijdens twee edities van Enlazando Alternativas in Wenen en Lima. Het initiatief tot gedeelde communicatie en de samenkomst van radiomakers uit de hele wereld is al enkele jaren een succes. Ook dit jaar weer, klik hier om de uitzendingen te beluisteren.  http://www.redconvoz.org/

Thematiek
Tijdens het forum werden er vijf thema’s bediscussieerd in workshops, seminars en plenaire sessies. Deze waren verdeeld in: globalisering en migratie, landen van herkomst en de ontwikkeling van alternatieven, grenzen en mensenrechten, de samenlevingen op plaats van bestemming en de situatie van migranten, en tot slot asiel en uitzetting. Een ontbrekend thema is dat van terugkeer van migranten naar hun land van herkomst. De globale politiek, grenscontrole, de leefsituatie van migranten en hun banden met het land van herkomst werden uitgebreid uitgelicht, maar er werd relatief weinig gesproken over wat er speelt onder migranten die terugkeren naar het land van herkomst en wat hierbij voor problemen optreden.

Stemmen
Sociale groeperingen, migrantenorganisaties en migranten uit alle windstreken wisselden van gedachten en ideeën tijdens het forum over migratie dat een succes was, hoewel het te betwisten valt of het wel zin heeft om een forum te organiseren met mensen wiens neuzen dezelfde kant op wijzen. Organisaties in ontwikkelingslanden die met vluchtelingen en migranten werken gaven de indruk het heel erg belangrijk te vinden om informatie te verzamelen en te leren van andere organisaties die zich om dezelfde problematiek bekommeren.

Het algemene geluid was dan ook dat de stemmen van het forum gehoord moeten worden. In de slotverklaring, die werd gepresenteerd op 13 september door ‘La Asamblea de los Movimientos’, eisen deze stemmen een verbetering van de leefsituatie van migranten, vluchtelingen en ontheemden, speciaal voor degenen in Palestina, de Sahara, Colombia, Sudan en Irak. Zij beschuldigen de politieke handlangers in de Verenigde staten, Europa en in het bijzonder in Spanje. Zij benadrukken het belang van gelijke behandeling van migranten en spreken zich uit tegen de negatieve beeldvorming in de media, die niet alleen rascisme jegens migranten tot gevolg heeft, maar ook het politiek, economisch en sociaal beleid van de gastlanden beïnvloed.

Het viel wat tegen dat, ondanks de eenstemmigheid, de demonstratie, die een dag na de afsluiting van het forum in Madrid gehouden werd, nogal slecht is bezocht. Slechts enkele honderden demonstranten verzamelden zich op het Plaza de Legazpi in het centrum van Madrid.

Terugkeerrichtlijn
Het belangrijkste onderwerp tijdens het foro was de discussie over de in juni door de Europese parlement aangenomen ‘terugkeerrichtlijn’. ‘De richtlijn machtigt de Europese landen illegale immigranten tot achttien maanden vast te zetten in speciale centra en alleenstaande minderjarigen op te pakken en hen naar landen – andere dan hun land van herkomst– uit te zetten. Diezelfde terugkeerrichtlijn verbiedt een uitgezette migrant gedurende vijf jaar terug te keren naar Europa’. Uit :  http://www.noticias.nl/search/article.php?id=2010. De slotverklaring spreekt zich expliciet uit tegen het nieuwe beleid van het ‘fort’ waarin de Europese Unie zich heeft getransformeerd: De constructie van geografische, politieke, legale en culturele muren zoals ‘la directiva europea de “la vergüenza”, oftewel de schaamtelijke richtlijn van terugkeer, maar ook tegen andere vergelijkbare wetten en voorstellen. Deze strategieën hebben een criminaliserend effect op de mensenrechten’, aldus de verklaring.

In de verklaring worden ook een aantal maatregelen ter verbetering van de situatie van mensenrechten voorgesteld. Dit jaar bestaat de universele declaratie van mensenrechten 60 jaar. Al asamblea roept op dat deze declaratie weer als uitgangspunt moet worden genomen om de huidige beleidsvoering ten aanzien van migratie aan te vechten.

Het is dus nodig dat er beeldvorming ten aanzien van migratie ernstig moet worden bijgesteld: ‘We leggen de nadruk op humaniteit. Het werk van sociale bewegingen mag niet worden beïnvloed door kapitaalstromen en economische voorkeuren. Ook moet de diversiteit van de identiteiten van migranten worden erkend. Migratie is geen misdaad, maar wordt vooroorzaakt door criminaliteit. We moeten onze stemmen laten horen om onze rechten te verdedigen en samen te strijden voor een wereld zonder muren’.

Fotoblog FSMM van Noticias:
 http://www.flickr.com/photos/noticias/sets/72157607343959690/

AUDIO'S van Noticias:

Impressies over het FSMM
In deze reportage van Radio Alerta zijn verschillende impressies te beluisteren over het Wereld Sociaal Forum voor Migratie in Madrid (FSMM), dat plaats vond van 11 tot en met 13 september. Wij interviewden verschillende bezoekers en activisten in de wandelgangen van het FSMM en in de straten van Rivas. Zij waren zeer bereid hun kritische mening met ons te delen.

Luisteren:
Listen to the audio (English) (mp3) (03:10)
 http://tuxic.nl:8000/noticias.nl/dbase/noticias_impressies_FSMM_2008.m3u
 http://www.noticias.nl/mr_artikel.php?id=2046


Interview La Strada International
In het kader van het derde Wereld Sociale Forum voor Migratie, dat wordt gehouden in Madrid, sprak Noticias met Suzanne Hoff. Hoff is coördinator bij La Strada in Amsterdam en vertelt over de organisatie, mensenhandel en de gevolgen van de return directive.

Luister naar audio (Nederlands) (mp3) (07:56)
 http://tuxic.nl:8000/noticias.nl/dbase/LAESTRADAdef.m3u
 http://www.noticias.nl/mr_artikel.php?id=2045



Global Europe and migration
Radio Alerta interviewed Brid Brennan from the Transnational Institute (TNI) and Enlazando Alternativas at the World Social Forum for Migration in Madrid, Spain, about Global Europe and the consequences for the migration policy and the migrants in Europe.

Listen to the audio (English) (mp3) (14:20)
 http://tuxic.nl:8000/noticias.nl/dbase/BB_global_Europe.m3u
 http://www.noticias.nl/radio_artikel.php?id=2042


14 Noticias VIDEO's tijdens het FSM:

 http://es.youtube.com/view_play_list?p=50C6D9AD3546E648


Meer?:

http:/www.noticias.nl


 

Lees meer over: gentechnologie vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.