english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
BezettingsOefening Schinveld – 29, 30 en 31 augustus
Dwangsom dreigt voor minister Cramer - 25.08.2008 12:31

Het laatste weekend van augustus is er een grootschalige BezettingsOefening zijn in Schinveld. Ondanks meerdere juridische overwinningen proberen Defensie en de NAVO nu opnieuw om via het bestemmingsplan nog meer boskap mogelijk te maken.

Op 1 augustus j.l. heeft de Raad van State voor de derde keer vernietigend geoordeeld over de NIMBY-procedure en over het uitblijven van een nieuw besluit van minister Cramer (VROM). Ditmaal dreigt de Raad van State met een dwangsom. De deadline voor Cramer loopt af in het weekend van de BezettingsOefening. Er lijkt een nieuwe climax aan te breken in het Schinveld-dossier.


Buurtflyer voor Onderbanken en Brunssum (voorkant)
Buurtflyer voor Onderbanken en Brunssum (voorkant)

Programma BezettingsOefening
Op vrijdagavond 29 augustus is er om 19:30 een lezing over de olie- en klimaatcrisis door GroenFront!-activist Peter Polder.
Locatie: Cafe De Kroeg. Schinvelderstraat 3 in Brunssum.
[Route]

Zaterdag 30 augustus worden er boomhutten gebouwd in het bedreigde bos en wordt er uitleg gegeven hoe buurtbewoners hierbij kunnen helpen. Tevens zal er die dag om 13:00 een persconferentie zijn in het tijdelijke actiekamp. De deadline van Cramer loopt zaterdag of zondagnacht af.

Zondag 31 augustus gaan buurtbewoners via verschillende routes het bos in. Tijdens het vorige actiekamp had de politie het gehele gebied een week lang afgezet. Toch bleef het mogelijk om, via sluiproutes, in het kamp te komen. Op deze manier is er nog veel eten en bouwmaterialen het kamp in gesmokkeld. Tijdens dit oefenweekend leren buurtbewoners het bos in te lopen zonder daarbij gezien te worden . In het bos zal er geoefend worden in het geweldloos verzet bieden tegen een ontruiming door de politie.


Kom ook!
Zowel in het tijdelijke actiekamp als in een speciaal hiervoor gecreëerde camping in de buurt is genoeg ruimte om te overnachten voor iedereen die niet uit de omgeving van Schinveld komt. Neem wel zelf een tent, matje, slaapzak, eventueel klimgordel en dergelijke mee!

Routebeschrijving
De twee dichtstbijzijnde treinstations zijn Sittard en Heerlen. Het is afhankelijk van waar je vandaan komt, wat het handigste is. De bushalte waar je uiteindelijk moet uitkomen in Schinveld heet Bouwberg of Bouwbergstraat. Dit is afhankelijk van welke buslijn je neemt. [OV-planner] [Kaartje Google Maps]



Uitleg over de dwangsom en de NIMBY-maatregel
Als minister Jacqueline Cramer van VROM binnen vier weken geen nieuwe beslissing heeft genomen over de bezwaren tegen een aan de gemeente Onderbanken opgelegde dwangmaatregel die boskap mogelijk maakte, moet ze dokken. De Raad van State legde haar vrijdag in dat geval een dwangsom op van 1000 euro per dag, met een maximum van 100.000 euro.

Die uitspraak deed de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vrijdag 1 augustus naar aanleiding van het beroep van onder meer de gemeente Onderbanken tegen het uitblijven van een nieuwe beslissing van de minister. De vorige minister van VROM, Dekker, legde op 3 augustus 2005 aan een onwillige gemeente Onderbanken een dwangmaatregel op, die de kap van zes hectare bos bij de AWACS-basis mogelijk maakte. Onderbanken en de Vereniging STOP AWACS maakten hiertegen bezwaar. De minister verwierp die bezwaren. Het bos werd gekapt.

De Raad van State vernietigde in juli 2007 de ongegrondverklaring van de bezwaren door de minister. Cramer moest binnen zes weken een nieuw besluit nemen op de bezwaren tegen het besluit van 3 augustus 2005. Dat verdomde ze. Daarop stapten Onderbanken en vereniging STOP AWACS opnieuw naar de Raad, die op 29 april de minister voor de tweede maal sommeerde een besluit in deze zaak te nemen. Ook dat verzuimde ze. Wel trok Cramer onder druk van de Tweede Kamer de eerder opgelegde NIMBY-dwangmaatregel tegen Onderbanken in. Maar dat staat volgens de bezwaarmakers niet gelijk aan het nemen van een nieuw besluit op de eerdere bezwaren. De Raad van State verklaarde het nieuwe beroep vrijdag gegrond. De deadline loopt af in het weekend van 30 en 31 augustus. In dat weekend houden de vereniging STOP AWACS en GroenFront! een bezettingsoefening in de bossen om verdere boskap te voorkomen. Een woordvoerder van Cramer heeft laten weten dat zij nu een nieuw besluit zal nemen. En hoewel de NAVO heeft gezegd heeft dat de AWACS-vliegtuigen nog zeker tot 2035 met de huidige motoren blijven vliegen, wil Cramer zich nu vooral sterk maken voor de inzet van stillere NAVO-vliegtuigen.
[Uitspraak Raad van State] [Persbericht VROM]


Hoorzitting
Minister Cramer moet nu dus binnen vier weken een nieuw besluit nemen en heeft daarom halsoverkop een nieuwe hoorzitting georganiseerd. De zitting was op dinsdag 19 augustus in het gebouw van de Sociaal Economische Raad (SER). Volgens de gemeente Onderbanken was die zitting niet nodig. Wethouder Hans Ubachs van Onderbanken reageerde als door een wesp gestoken. ?We worden bij de neus genomen?, fulmineerde hij. ?Eerst zegt de minister dat ze de NIMBY-maatregel tegen Onderbanken intrekt (intrekken en stopzetten is wat anders, hij moet in zijn geheel de Kliko in en opgestookt worden. Opdat de navolgelingen van de Minister van VROM deze draak nooit meer onder ogen komt! ), en krabbelt nu volgens Onderbanken weer terug. ,,In feite zijn we weer terug bij af," zegt wethouder Ubachs. Cramer weet niet meer waar ze mee bezig is. Wij beraden ons over stopzetten van verder overleg.? De gemeente Onderbanken heeft de hoorzitting geboycot.

Andere bedreiging voor de Schinveldse Bossen
Momenteel loopt er nog een zaak bij de Raad van State waarin Defensie eist dat het bestemmingsplan wordt aangepast. Defensie wil dat Schinveldse Bossen als hakhoutbos worden gekwalificeerd. Dit houdt in dat Defensie, als eigenaar zijnde, de vrije hand krijgt om te mogen kappen zonder vergunningsverplichting. Hierbij beroept Defensie zich op het feit dat de NIMBY-maatregel nog niet ingetrokken was op het moment dat de gemeente een nieuw bestemmingsplan aannam. Wanneer er uitspraak is in deze zaak is niet duidelijk.

Website: http://www.groenfront.nl
 

Lees meer over: Agenda militarisme natuur, dier en mens Schinveld

aanvullingen
Achterkant flyer 
GroenFront! - 25.08.2008 12:38




De achterkant van de buurtflyer die door Stop Awacs de afgelopen week verspreid is in de gemeente Onderbanken en de gemeente Brunssum.

Website: http://www.groenfront.nl
 
Cramer: ,,Geen gedwongen boskap meer’’  
Persbureau Haenen/ Website Stop Awacs - 25.08.2008 13:02

Mocht het nodig zijn nog eens veertien hectare bos te kappen, zoals de NAVO wil, dan gebeurt dat alleen in goed overleg met de gemeente Onderbanken. Minister Jacqueline Cramer van Milieu zal hoe dan ook geen dwang toepassen, heeft ze schriftelijk aan de gemeente laten weten. Een woordvoerder van het ministerie bevestigde dit maandag. De afspraak is gemaakt tijdens informeel overleg afgelopen woensdag tussen het gemeentebestuur en de minister. Een overleg dat volgens zowel wethouder Hans Ubachs als de minister constructief was. Eind deze week neemt Cramer een besluit over de vraag of de boskap begin 2006 al dan niet rechtmatig was. Kortom: heeft VVD-minister Sibylle Dekker toen terecht of onterecht gegrepen naar een dwangmaatregel om de onwillige gemeente opzij te schuiven. Hoe die beslissing ook uitvalt: de boskap draai je daarmee niet meer terug.

Het gaat nu om de overige hectares die de NAVO plat wil laten walsen. Een besluit daarover staat los van de beslissing die Cramer donderdag of vrijdag neemt. De minister wil echter duidelijk laten weten wat haar standpunt is inzake het opleggen van een dwangmaatregel: dat is niet haar beleid, communiceert ze nu.
(Bericht van vandaag)

Bron:
 http://www.stopawacs.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=832&Itemid=2


Website: http://www.groenfront.nl
 
Cramer komt komende vrijdag met een besluit 
GroenFront! - 25.08.2008 13:10

Op de hoorzitting vorige week hebben ambtenaren van VROM gezegd dat Cramer komende vrijdag met een besluit gaat komen over de NIMBY. Dit ligt in de lijn der verwachtingen, aangezien ze maandag al 2000,- zou moeten betalen. En we verwachten niet dat ze zaterdag zo'n besluit neemt.

Dus de verwachting wordt nu ook gestaafd door uitspraken van VROM-ambtenaren.

Verder was de GroenFront! Gathering in Herent (Belgie) trouwens zeer geslaagd! Met een paar mensen zijn we nu de laatste spullen aan het inpakken. Waarschijnlijk later wel een uitgebreider verslagje.

Website: http://www.groenfront.be
 
Video 
GroenFront!-TV - 25.08.2008 13:29




Een sfeer-impressie van het actiekamp in december 2005 - januari 2006
 http://nl.youtube.com/watch?v=z8WAsnhaq2E

Het Verdriet van Schinveld
De documentaire van de Limburgse zender L1 over de ontruiming, boskap, afterparty en een terugblik hierop (Begin januari 2006)
 http://nl.youtube.com/watch?v=CEPGcewKCnw

Website: http://www.youtube.com/GroenFrontTV
 
Meer boskap in Schinveld alleen in goed overl 
nn - 25.08.2008 16:56

Meer boskap in Schinveld alleen in goed overleg

DEN HAAG - Minister Jacqueline Cramer (PvdA) van Milieu zal in Schinveld geen dwang meer gebruiken als er nog meer bos moet worden gekapt ten behoeve van het naburige AWACS-vliegveld. Die toezegging deed ze schriftelijk aan de gemeente Onderbanken na informeel overleg, vorige week woensdag.

Milieu als Professie?

Dat heeft een woordvoerder van de minister maandag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in de Limburgse kranten. De minister volgt hiermee een andere koers dan haar voorgangster, Sibylle Dekker (VVD). Die dwong de boskap begin 2006 af via een dwangmaatregel, toen de gemeente medewerking weigerde. Mocht het nodig zijn nog eens 14 hectare te kappen, zoals de NAVO wil, dan gebeurt dat alleen in goed overleg met de gemeente, laat Cramer weten.

De afspraak van de minister met Onderbanken staat los van een beslissing die ze eind deze week neemt. Die gaat over de vraag of de boskap begin 2006 rechtmatig was. Cramer beslist donderdag of vrijdag over de bezwaren van onder meer de gemeente en de vereniging Stop AWACS tegen de dwangmaatregel van Dekker, die de boskap mogelijk maakte.

bron: telegraaf

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.