english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
S.w.o.m.p. 4: Bezetting Rustenburgerstraat
Groenfront! Amsterdam - 11.07.2008 19:08

Ideeën ontruim je niet, swompen gaat door!

Amsterdam- vandaag, 11 juli 2008, hebben wij, kraakgroep de Pijp in samenwerking met Groenfront! Amsterdam, het braakliggende terrein aan de Rustenburgerstraat 438 - 440 gekraakt. Dit uit protest tegen onnodige sloop, langdurige leegstand en braakliggende terreinen. Omdat bezwaren en procedures, het rookgordijn dat de overheid opwerpt om kritische burgers bezig te houden, nooit werken nemen wij het heft in eigen handen. Na twee jaar leegstand betrekken wij met caravans en tenten dit terrein. Kraakgroep de Pijp zal samen met de buurt het terrein intensief en nuttig gebruiken.


SWOMP
SWOMP

Nadat hier een schoolgebouw meer dan een jaar had leeggestaan, werd het in juli 2006 plotseling met veel bombarie onder begeleiding van politiehelikopter en beveiliging gesloopt. Dit tot volledige verrassing en tegen de wil van de buurt. De reden voor de versnelde sloop destijds was het verhinderen van een kraak. Dit bleek uit de antwoorden op vragen die door Groenlinks namens de buurt waren gesteld, naar aanleiding van deze plotselinge sloop. Als bewoners het niet hadden voorkomen waren ook de monumentale bomen op het terrein gekapt. Na twee jaar braakliggen is er nog steeds geen duidelijke toekomst voor het stuk grond.

Al eerder spraken verschillende personen zich uit voor het koppelen van bouw en sloop vergunningen, daarmee worden langdurig braakliggende terreinen (en de daarbij komende problemen voor de buurt) vóórkomen. Maar de gemeente luistert niet. Ook bij het vorig jaar gekraakte Verbindingsblok dreigt nu deze situatie. Eind 2007 werd tevens een terrein aan de van Ostadestraat ook al onder het motto Swomp! bezet, daar waren eerder krakers ontruimd en huizen gesloopt waarna het terrein langdurig braak kwam te liggen.

De geschiedenis van dit stuk terrein laat zien dat de middelen die een buurt ter beschikking staan om in haar eigen wijk mee te beslissen, de zogenaamde directe vormen van democratie, zoals altijd ontoereikend zijn en niet meer dan een theaterspel vormen om bewoners bezig te houden terwijl de gemeente haar eigen wil doordrukt. Alle inspraakprocedures, bezwaarschriften, voorlopige voorzieningen, rechtszaken, monumentenprocedures ten spijt krijgen bewoners keer op keer ingrijpende maatregelen door hun strot geduwd. Om hun sociale huurwoning, groenvoorziening et cetera te beschermen moet men tot de tanden gewapend met advocaten de bureaucratie bevechten. Het is echter een verloren strijd als je hem volgens de wet probeert te voeren met degenen die de wet bedenkt. Het zijn altijd de machthebbers die aan het langste einde trekken, ten koste van de gewone mens en dat pikken we niet! Wij doen het zelf.

Met dit soort acties laten we zien dat de autoriteiten en corporaties niet zo gemakkelijk van ons af zijn! Aan het terrein van deze vierde Swomp! actie zullen wij samen met de buurt een zinnige invulling geven. Wij kiezen voor de directe actie, waarin we onze eigen verantwoordelijkheid nemen om zelf onze samenleving vorm te geven en niet lijdzaam afwachten wat anderen doen. Wij zullen ons op een milieubewuste en verantwoorde wijze in samenwerking met de buurt en Groenfront! Amsterdam bekommeren om de aanwezige bomen, werken aan de sociale en groene voorzieningen in de stad en dit plekje behoeden voor verdere verpaupering.

De komende tijd zal er een uitgebreid programma plaatsvinden, workshops, tuinieren, bouwspeeltuin, schminken, akoestische live muziek, en hapjes en drankjes etc…

Kraakgroep de pijp / Groenfront!-Amsterdam en
S.W.O.M.P. ‘Slimme Woonwagenbewoners Op Mooie Plekjes’
Comité tegen vertrutting en apathie

 

Lees meer over: natuur, dier en mens wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Programma 
GF! Amsterdam - 11.07.2008 19:10

S.W.O.M.P. 4
Slimme Woonwagenbewoners Op Mooie Plekjes
De kampeerkrakers zijn terug!

Amsterdam- Op 11 juli 2008 heeft kraakgroep de pijp in samenwerking met groenfront! Amsterdam en het komitee tegen vertrutting en apathie, het al twee jaar braakliggende terrein aan de Rustenburgerstraat 438-440 gekraakt. Twee jaar geleden wilden we dit ook al nadat het voormalige schoolgebouw daar meer dan een jaar leegstond. Omdat het openbaar ministerie hier achterkwam werd het gebouw snel met veel bombarie onder begeleiding van politiehelikopter en beveiliging gesloopt, terwijl hier dus nog minimaal twee jaar een hoop mensen onderdak hadden kunnen vinden. Maar zo makkelijk zijn ze niet van ons af! Alle inspraakprocedures, bezwaarmogelijkheden etc. ten spijt doen gemeente en huiseigenaren toch waar ze zin in hebben en krijgt de buurt keer op keer weer ingrijpende maatregels door haar strot geduwd. Daarom zullen wij samen met de buurt dit terrein zinnig gaan gebruiken. Er zullen vanaf dit weekend tal van aktiviteiten plaatsvinden


Programma:

Zaterdag
11.00 uur tuinieren, bouwspeeltuin de botte spijker
12.00 uur klimworkshop, kinderpret
15.00 uur workshop verfbommen maken
16.30 uur muzikaal vermaak
18.00 uur hapjes en drankjes

Zondag
12.00 uur
Start infomarkt met oa. info over de buurt, het wijkcentrum, natuur en milieu, dierenrechten en het kraakspreekuur.
Ook bouwspeeltuin de botte spijker is dan weer open.Wensenlijst Swomp 4: 
GF! Amsterdam - 11.07.2008 19:15

Het volgende materiaal kunnen we nog heel goed gebruiken bij deze actie, dus als je langs komt en je hebt thuis nog wat staan, breng dan vooral mee.

materiaallijst dagelijks:

tapijt
dekzeilen
dekens
Tenten
Caravans
Tafels en stoelen
balken/planken/multiplex platen
schroeven
steigerpijp
Pallets
boren
bitjes
schroeven
ductape
hamers
spijkerswensenlijst:

nietmachine en nieten
handboor
accuboor
koevoet
rolmaten (meerder lengtes zijn welkom)
enkele hamers
een hakbijl om hout mee te splijten (die niet onder wapenwet valt)
overig gereedschap
Tuiniermateriaal Als schoffels harken spades
Plantjes en zaadjes
tuinaarde
je eigen spandoek (neem mee, wij hangen hem wel op)

1 accu-lader en multimeter
omvormer 12v DC --> 230v AC
zonnecel
haringen, scheerlijnen


Regenkleding en waterdicht schoeisel (de weersvoorspellingen zijn nattig)
Extra sokken
Slaapzak en matje
Zaklicht
Zakmes
Eigen bekerEnkele foto's 
Groenfront! Amsterdam - 11.07.2008 23:01

boomhut
boomhut

eten
eten

lampje
lampje

Hierbij enkele foto's van s'avonds
meer foto's  
f - 12.07.2008 17:38

Slimme woonwagenbewoners op mooie plekjes
Slimme woonwagenbewoners op mooie plekjes

overzicht op de beginnende tuin
overzicht op de beginnende tuin

werk aan de groente tuin
werk aan de groente tuin

Zaterdag werd er hard gewerkt aan de tuin en de onderkomens
nog meer foto's 
f - 12.07.2008 17:45

In november boerenkoolstamppot in de Molli
In november boerenkoolstamppot in de Molli

hoog en droog
hoog en droog

nog een overzichtje
nog een overzichtje

.
Spandoeken 
vera - 12.07.2008 22:41

De spandoeken..
Nog een paar fotos 
vera - 12.07.2008 22:47


Plantjes en punks
Spandoeken 
vera - 12.07.2008 23:07

dan wonen we toch in de bomen
dan wonen we toch in de bomen

illegaal?
illegaal?

we zijner weer
we zijner weer

Daar ging iets mis, dus dan maar nog een keer proberen...
Braakliggend terrein weer tot leven gebracht 
ratje - 13.07.2008 15:03

 http://www.ravagedigitaal.org/2008nieuws/juli/11/nws.php
krakers met bietjes en gladiolen 
parool - 14.07.2008 15:43

aardig stukkie in de amsterdamse dorpskrant het parool:

 http://www.parool.nl/parool/nl/6/Wonen/article/detail/22684/2008/07/14/Krakers-met-bietjes-en-gladiolen.dhtml
swompen gaat door 
swomp-thing - 14.07.2008 17:18

Na twee dagen swomp is er een klein fort van pallets verrezen rond de lockons. de boomhut hangt nog fier in de plataan en de caravan is ingericht. Daarnaast hebben we inmiddels de 12 kuub aarde hierheen gefietst en 8 tuintjes gebouwd en ingezaaid/geplant, 40 boerenkolen, wat bloemkool, basilicum, bietjes wortels peterselie gemengde sla etc. staan in de grond. Veel mensen van buiten de stad zijn komen helpen, rotterdammers, leidenaren, zaandammers, den doldenaren, ieren, tsjechen, zweden en vast nog meer die we nu vergeten zijn, er zijn net wat lui uit groningen aangekomen en enschede is onderweg. We willen hierbij iedereen uitnodigen om mee te komen swompen, initiatieven om hier iets te doen of organmiseren zijn ook welkom, als je bijvoorbeeld met je voku langs wil komen of iets dergelijks, stuur een mailtje naar  molli@squat.net.

Net als bij swomp 3, reageeren de meeste buren positief over de actie. Hier en daar hebben we al wat dekens, planten, zaadjes en kleding gekregen en zijn er mensen door het weekend heen komen kijken om te zien wat we allemaal op het terrein aan het uitspoken waren.

En zoals gebruikelijk weet de smeris en het stadsdeel niet wat ze met dit soort acties moeten. De smeris ging vlak na de kraak vij snel maar weer weg, want 'wij gaan hier niet over, dit komt van hogerhand' Zaterdag kwamen ze onder begeleiding van helicopter kijken, want er zou gekraakt worden (hun interne communicatie is wat traag). Daarna kwam Leen Schaap zelf maar effe poolshoogte nemen, vast om zich al wat op de ontruiming te kunnen voorbereiden. We hebben maar niet verteld waar we onze boobytraps en mollies hebben verstopt. Natuurlijk kwamen vandaag ook wat wijkwouten langs met het zielige verhaal dat het stadsdeel wel plannen had, maar dat door toedoen van de buurt met hun bezwaren die plannen niet door konden gaan.

Dit zwarte pieten naar de buurt accepteren we niet. Het stadsdeel en het toenmalig bestuur van de school hebben zich (heus wel bewust van bestaande regelgeving) bouwplannen gemaakt die niet te realiseren waren ivm met monumentale bomen en te weinig ruimte. Tiepies projectontwikkelaarsgedrag waarin megalomane plannen voor gaan op belangen van buurt en natuur. de ondergrondse sportzaal was ook duidelijk niet haalbaar en moest na een bezwaar uit de buurt ook van tafel geveegd. Toch hebben ze geprobeerd deze plannen door de douwen, want tsja niet iedere buurt is even alert met bezwaarprocedures en wie weet kom je er mee weg. Vervolgens hebben ze in een een-tweetje met elkaar het gebouw gesloopt, omdat ze bang waren voor krakers, zonder dat de toekomstplannen af waren. Al die mooie praatjes van het stadsdeel over dat zij het ook niet wenselijk vinden dat er gesloopt gaat worden voordat de afgeronde bouwplannen er zijn ten spijt doet ze in de praktijk toch altijd weer andere dingen. Als dan de buurt protesteert is zij lastig en niet het stadsdeel.

Wij willen nogmaals benadrukken dat wij geen actievoeren tegen de bouw van een schoolgebouw, of een andere maatschappelijke buurtfunctie. Wij voeren in dit geval actie tegen de manier waarop het stadsdeel en het voormalig bestuur van de school dit project ontwikkelt: als echte megalomane projectontwikkelaars. Wij ons niet door een sloop tegen houden, door een pand te slopen zijn ze nog niet van ons af. Verder is deze actie er omdat wij willen aantonen dat alle bezwaarprocedures die een buurt worden geboden dus niet werken, er wordt hoe dan ook met een buurt gesolt. Als er geld te verdienen valt leggen de belangen van buurtbewoners en natuur het zowiezo af.


E-Mail: molli@squat.net
wensenlijst 
groenfront amsterdam - 14.07.2008 17:36

Net als bij elk ander actiekamp hebben wij ook een wensenlijsttje, mocht je iets hebben wat er tussen staat of waarvan je denkt dat wij er wat aan hebben, kom langs of stuur een mailtje.:

- Tierips
- palletten, hout balken planken etc
- touw
- stromlantaarns, olielampen
- lampolie
- stoelen, tafels
- polyprop (8mm)
- spijkers schroeven
- zaklampen
- klimspullen
- klimmers
- zeil
- tenten
- butaangasflessen (vol), pitjes etc. ander keukenspul
- brandblussers
- gereedschap
- dekens matrassen
- stijgerpijpen/ bouwstempels
- ducktape
- tuingereedschap
- regenjassen/ paraplus
- werkhandschoenen, emmers
- zonnecel windmolen
- autoaccus (12V)
- 12V lampen
dat was alles, valt best mee toch

Groenfront is hier niet zozeer om de bomen te beschermen aangezien de buurt deze taak al op zich heeft genomen. groenfront is hier bij dit aktiekamp betrokken om te laten zien hoe je klimaatneutraal kan wonen. om het belang van duurzaamheid en zelfvoorzienendheid te benadrukken, juist binnen de stad. Wij zien het liefst de hele stad vol parken, geveltuinen, verticale tuinen en moestuinen. minder beton, autos en parkeergarages. verder past de buurtstrijd die hier loopt en het compromisloze van deze aktie bij de groenfront aktiestijl.E-Mail: amsterdam@groenfront.nl
Website: http://www.groenfront.nl
 
En we hebben water... 
nn - 15.07.2008 15:25

eve vast schroeven
eve vast schroeven

nou nog wat zand er over heen
nou nog wat zand er over heen

en hij doet het!
en hij doet het!

(maandag 14 july)
nah een beetje knutselen hebben we het voor elkaar gekregen om ook grond water voor de plantjes op het terein te krijgen.
Fotoreportage op schlijper.nl 
linkert - 16.07.2008 00:41

Op schlijper.nl is een fotoserie te vinden:

 http://www.schlijper.nl/archive/2008/07/15.html
ATfout 
linkert - 16.07.2008 17:44

 http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=36250

at 5 heeft ook een filmpje

Workshop Permacultureel tuinieren 
Groenfront Amsterdam - 22.07.2008 15:57

Na 1 1/2 week swompen begint ons actiekamp er al goed uit te zien. Ons fort met lockons is uitgebreid en de groentezaadjes in onze tuintjes zijn al aan het ontkiemen. We willen nu nog een extra demensie aan onze klimaatneutraal en zelfvoorzienend wonen porberen toe te voegen dmv permacultuuur tuinieren.
Aanstaande zaterdag om half twee begint op ons terrein een doe-workshop permacultureel tuinieren, waarbij iedereen welkom is.Inleiding
Permacultuur is een vertaling van het Australische woord ‘permaculture’. Permaculture is een samengesteld begrip van Permanent Agriculture en Permanent Culture. Het doel van permacultuur is een samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur, gericht op een lange termijn overleving van beide. Met permacultuur ontwerp je een functioneel systeem om de mens heen met de sterkte en veerkracht van een natuurlijk ecosysteem. Permacultuur isontwerpen met de natuur.

Wat is permacultuur?
Permacultuur is een bundeling kennis om een functioneel ecosysteem om mensen heen te ontwerpen. Permacultuur beschouwt de mens hierbij als onderdeel van het ecosysteem en niet als iets wat ernaast of erboven staat. Deze ontwerpen kunnen gericht zijn op voedselvoorziening, waterzuivering, bosbrandwering, etc. Een permacultuursysteem kan zich
ook op meerdere functies tegelijk richten. De mens dient een keuze te maken wat het ecosysteem wat hij of zij wil ontwerpen voor functie dient te hebben. Aan de hand van datdoel kan begonnen worden met het ontwerpen van een goed systeem.
(verder lezen:  http://www.permacultuurnederland.org/index.php)

E-Mail: amsterdam@groenfront.nl
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.