english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
FreeLiving daagt overheid uit tot degelijk woonbeleid
Nie Pleuje - 24.01.2008 09:31

'Een ruime keus voor elke beurs'. Onder deze slogan lanceerde het bedrijf FreeLiving deze week het vernieuwend woonconcept Vrijwonen. Vrijwonen bestaat uit het betrekken van ongebruikte gebouwen of publieke ruimtes. Freeliving bemiddelt tussen mensen op zoek naar een woonplaats en eigenaars van leegstaand onroerend goed of van publieke ruimte. Via de website www.freeliving.be kunnen vragers en aanbieders elkaar vinden. Freeliving voert een reclamecampagne in Gent, brengt immoborden aan op leegstaande huizen en onder bruggen, en biedt Hotspots aan voor electriciteit, water en voedselbedeling. Het bedrijf blijkt nu een stunt van Gentse actievoerders, hieronder lees je hun verklaring.

FreeLiving, een keus voor elke beurs
FreeLiving, een keus voor elke beurs

"Met dit initiatief wil een groep bezorgde Gentse bewoners aan de alarmbel trekken. Als de overheid niet snel werk maakt van een degelijk woonbeleid, vallen steeds meer mensen uit de boot.

De private sector heeft een te grote elleboogruimte op de woonmarkt. De roep om de tussenkomst van de privésector via Publiek Private Samenwerkings-formules wordt zelfs steeds luider. De initiatiefnemers zijn van mening dat het aan de overheid en niet aan de privésector is om aan het basisrecht van een degelijke en betaalbare woning te voldoen. Waardig wonen is een grondrecht voor alle burgers in de stad.

Hoge prijzen, slechte kwaliteit

Er zijn steeds meer mensen die zich in een kwetsbare woonsituatie bevinden. Kwetsbare groepen in de stad wonen in kwalitatief slechte huurwoningen of hebben helemaal geen dak boven het hoofd, zoals de mensen zonder papieren of de Roma’s in Gent. Vooral de mensen die verplicht zijn te huren op de private huurmarkt zijn het slachtoffer van de stijgende prijzen en de slechte woonkwaliteit. Op het vlak van kwaliteit laten vooral de woningen binnen de 19de eeuwse gordel, na herhaaldelijke screenings zoals in de Brugse Poort en in het Rabot, slechte cijfers zien: zo'n 70% zou op het vlak van kwaliteit een onvoldoende krijgen. De woningen binnen de 19de eeuwse Gentse gordel, zoals in de Brugse Poort en in het Rabot, lieten in de herhaaldelijke screenings nog ergere cijfers zien. De meest kwetsbare groepen spenderen gemiddeld 36% van hun inkomen aan huur. Voor sommigen kan het oplopen tot 60% van hun maandinkomen. Opeenvolgende studies tonen aan dat “hoe lager het loon, hoe lager de woonkwaliteit”.

Niet genoeg sociale woningen en ontoegankelijkheid voor mensen zonder papieren

Door het gebrek aan sociale woningen zijn alternatieven naast de private huurmarkt onbestaand. Momenteel staan tot 9900 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning in Gent. Mensen zonder papieren en andere groepen die in de marge van de samenleving worden geduwd, zijn er door het tekort aan betaalbare woningen en crisisopvang nog erger aan toe. We verwijzen hier ook naar de schrijnende tocht van de Roma’s door de Gentse stad en het stijgend aantal mensen zonder papieren dat opgevangen wordt door liefdadigheid van caritatieve of culturele organisaties in Gent, of dat aangewezen is op kraakacties. Ondanks de inspanningen voor opvang, stijgt het aantal mensen zonder dak boven het hoofd.

Sociale verdringing

Al deze groepen worden daarenboven geconfronteerd met een beleid van stadsvernieuwing dat ondanks de goeie voornemens de sociale verdringing verergert. De koopprijzen voor appartementen en éénpersoonswoningen (zie onderzoek van TANDIM januari 2008) stegen in Gent de laatste 5 tot 10 jaar respectievelijk 88% en 188%. Oplossingen zijn dus heel erg dringend.

Tijd voor een goed beleid

De private markt biedt geen oplossing voor deze mensen aan de onderkant van de samenleving. De overheid moet zelf de verantwoordelijkheid in handen nemen. Wonen is een basisbehoefte waar de markt geen menswaardig antwoord op kan bieden. Nu de beleidsnota rond wonen en stadsvernieuwing in Gent wordt opgemaakt door de bevoegde schepen Karin Temmerman en het lokaal sociaal beleidsplan oog willen hebben voor de grondrechten van de meest kwetsbare groepen onder Schepen Tom Balthazar - vooral wonen blijkt dé topprioriteit te zijn voor de kwetsbare groepen - willen we nogmaals op de noodzaak van deze sociale huisvestingspolitiek drukken. Gent als de Scheppende Stad moet mogelijkheden scheppen voor die mensen en groepen die dagelijks proberen de eindjes aan elkaar te knopen. Het mag vanzelfsprekend zijn dat een sociaal-rechtvaardig huisvestingsbeleid met zich meebrengt dat de stedelijke overheid een belangrijke signaalfunctie heeft naar andere beleidsniveaus zoals de Vlaamse Overheid.

Onze alternatieven zijn de volgende:
(1) De overheid moet het systeem van prijsblokkeringen, gelinkt aan de kwaliteit, hanteren. Het zogenaamde huurrooster waarvoor er al een proefproject “paritaire huurcommissie” bestaat. Het wordt tijd dat dit proefproject in concreet beleid wordt omgezet.
(2) Ook is er dringend nood aan meer sociale woningen en moeten er concrete richtcijfers vooropgesteld en gehaald worden. De vorige legislatuur beloofde 2000 nieuwe sociale woningen. Die kwamen er niet.
(3) De stad kan ook zelf leegstaande panden opkopen en aan aanboduitbreiding doen voor kwetsbare groepen. Het eigen leegstaand patrimonium kan dus aangesproken worden om oplossingen te bieden
(4) Ook de opvangmogelijkheden voor mensen zonder papieren en andere kwetsbare groepen zoals daklozen moeten uitgebreid worden.
(5) Ten laatste moet er een monitoringsysteem opgemaakt worden dat de sociale verdringseffecten die stadsvernieuwing teweeg kan brengen inventariseert waardoor een directe aanpak mogelijk wordt.

De actie FreeLiving legt de vinger op de nood aan kwalitatieve huisvesting, sociale woningen en waardige opvangmogelijkheden voor mensen die in de marge geduwd worden. "

Op 16 februari organiseert FreeLiving i.s.m. vele andere groepen en organisaties in Brussel het Forum van de Wooncrisis. Tijdens dit evenement wil praktische oplossingen zoeken voor de wooncrisis en op zoek gaan naar manieren om de strijd voor het recht op wonen te voeren.

Voor meer informatie:
Forum van de Wooncrisis: www.wooncrisis.be
www.actiebetaalbaarwonen.be
TiensTiens stadskrant: www.tienstiens.org

Website: http://www.freeliving.be
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.