Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Kaplan 
Guido - 09.01.2008 17:47

Kaplan is zo'n vuile neocon:

China in America's cross-hairs:
Robert D. Kaplan and neocon hawks clamor for new Cold War

 http://www.fromthewilderness.com/free/ww3/062005_kaplan_clamor.shtml

"June 20, 2005 1100 PST (FTW) The feature story of the June 2005 issue of The Atlantic Monthly is Robert D. Kaplan's "How We Would Fight China: The Next Cold War". This inevitable war, according to Kaplan, "will link China and the United States in a future that may stretch over several generations." By comparison, "the Middle East is just a blip.""



Kaplan? Bij Tumult?  
Balkanman - 10.01.2008 10:36

ik lees 'Robert Kaplan is één van de bekendste en meest invloedrijke Amerikaanse journalisten van deze tijd. Hij is vaste correspondent van ‘The Atlantic Monthly’ en auteur van onder andere ‘Balkanschimmen’, ‘Soldaten van God’ en ‘Oostwaarts’. Hij treed op als consultant voor het Amerikaanse leger, de luchtmacht en de marine en geeft lezingen voor de FBI, de CIA en het Pentagon.'
Vind niemand het raar dat deze meneer bij Tumult komt spreken?
Een lezingengever voor de VS strijdkrachten en CIA, FBI en alles?

Iemand zijn boeken wel eens gelezen?
Meneer Kaplan gelooft dat het grootste probleem vna deze tijd de 'clash of civilizations' is, dus de botsing tussen culturen, christelijk tegen moslims, orthodoxe christenen tegen 'westerse' christenen, etc.
Hij vreest d ekomst vna een 'grote anarchie' die wereldwijd militair moet worden aangepakt (door het Amerikaanse leger).
In zijn boeken over de Balkan betoogt hij dat oorlog nu eenmaal in het bloed van de Serviers zit, dat Turken nu eenmaal niet te vertrouwen zijn en meer van dit soort vooroordelen. Over het algemeen gaat hij uit van het beeld dat volkeren een eigen volksaard hebben en daaruit conflicten verklaard kunnen worden. En bepaalde volkeren nou eenmaal 'achterlijker' zijn dan anderen.

Deze meneer lijkt uit te gaan van een ernstig westers superioriteitsgevoel en vergeet voor het gemak dat de ergste wereldoorlogen en genocides zich in west-Europa hebben afgespeeld, en is zelfs voor een moderne vorm van kolonialisme omdat bepaalde landen zich nu eenmaal niet kunnen redden volgens hem. En hij vind oorlog daarvoor een goed middel.

Zie bv.  http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_D._Kaplan

Wat deze reactionaire meneer doet bij het discussiepodium Tumult is mij een raadsel. Kan iemand mij daarover verlichten?



E-Mail: kruutmoes@gmail.com
Over Robert Kaplan 
Guido - 09.01.2008 18:07

"A year later, this unilateralist idea was voiced in the Atlantic Monthly by neocon Robert Kaplan, who argued that America should use its power unilaterally to “manage an unruly world,” leaving behind “the so-called international community,” especially the United Nations, with its “antiquated power arrangement.”41"
 http://www.informationclearinghouse.info/article17194.htm


"Robert Kaplan, like Rosner, believes that the US should do some major surgery on Syria and is a proud neoconservative. Unlike Rosner, Kaplan is able to use history to good effect to present a sweeping understanding of the region. Just because he is smart, however, doesn't mean he is right. Here is his article - comments to follow."
 http://faculty-staff.ou.edu/L/Joshua.M.Landis-1/syriablog/2006/09/robert-kaplan-why-he-is-wrong-about.htm


Praise and criticism of Kaplan
 http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_D._Kaplan#Praise_and_criticism_of_Kaplan
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.