english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Koningsplein Ontruimd voor Leegstand?
Schijnheilig - 27.10.2007 20:30

PERSBERICHT

Onderwerp: Beleid gemeente genegeerd bij ontruiming kraakpand Koningsplein.

Amsterdam 27 Oktober 2007

Op 26 Oktober 2007 hebben de bewoners van het kraakpand Kosmos aan het Koningsplein 1 te horen gekregen dat ze dinsdag aanstaande ontruimd zullen worden.
Dit gaat in tegen het beleid van de gemeente Amsterdam in waarin gesteld wordt dat er niet voor leegstand ontruimd zal worden. De toezegging door Openbare Orde dat de bewoners tijdig op de hoogte zouden worden gesteld van een mogelijke ontruiming is niet nageleefd, de gemeente en het Openbaar Ministerie spreken elkaar tegen over de te volgen procedure en de contracten waarop de OvJ dit besluit genomen heeft zijn niet inhoudelijk bekeken, niet door de OvJ zelf, niet door de gemeente en niet door een rechter. Dat de rechter het niet heeft kunnen toetsen komt doordat de eigenaar zijn kortgeding op de dag van de rechtzaak introk toen bleek dat de OvJ over wilde gaan tot een strafrechterlijke ontruiming.
Het lijkt erop dat de OvJ de gemeente buitenspel zet en haar beleid om niet te ontruimen voor leegstand negeert.

De afspraak met Openbare Orde.
Na een inspraakronde enkele maanden geleden kregen de bewoners de toezegging van burgemeester Cohen dat hun pand niet ontruimd zou worden voor leegstand. Aangezien alle vergunningen voor verbouwingen van de eigenaar waren afgewezen leek dit voorlopig het laatste woord. Mochten er veranderingen optreden, zo verzekerde Openbare Orde ons, dan zou dat tijdig verteld worden. De zaken draaide zich echter om. Wij hebben zelf Openbare Orde (vertegenwoordigd door; Astrid de Zwaan) op moeten bellen om ze te vertellen dat de OvJ zonder rechtzaak over enkele dagen al wil gaan ontruimen.

De Rechtzaak
Na een stuk of vier bezichtigen door potentiŽle huurders van ons pand heeft de eigenaar op 27 September een huurcontract getekend met Intermakelaardij B.V.
Met dit contract onder de arm heeft hij vervolgens een kort geding aangespannen tegen ons om zo een civielrechtelijke ontruiming af te kunnen dwingen. Deze zou plaatsvinden op Vrijdag 25 Oktober.
Vol vertrouwen in de rechterlijke macht hebben wij onze verdediging opgesteld waarin wij aantoonden dat Intermakelaardij B.V. een bedrijf is met nul geregistreerde werknemers en dat Intermakelaardij B.V. sinds haar oprichting in 1985 geen bedrijfsactiviteiten heeft ondernomen. Bovendien kan zij geen activiteiten uitvoeren omdat zij niet geregistreerd staat bij de AFM (Algemene dienst FinanciŽle Markten). Daarnaast is er enkele dagen na de ondertekening van het contract nog een bezichtiging geweest van andere aspirant huurders. Wij hadden graag aan de rechter de vraag willen stellen hoe serieus zij denkt dat deze eigenaar is met zijn plannen...
De rechtzaak heeft echter nooit plaatsgevonden.

OvJ-einzelgang
Dat de rechtzaak niet plaats heeft gevonden komt doordat de OvJ besloten heeft het pand strafrechterlijk te laten ontruimen. Echter, de OvJ, anders dan een rechter, bekijkt het contract niet inhoudelijk en maakt het zodoende mogelijk dat de (dubieuze) status van de huurder niet getoetst wordt. Effectief wordt hiermee ook het beleid van de gemeente Amsterdam onderuit gehaald aangezien Cohen persoonlijk altijd een afweging wil kunnen maken bij de ontruiming van panden en daarbij de beide kanten van het verhaal laat meewegen. Dit heeft enkele maanden geleden er nog voor gezorgd dat de gemeente geen toestemming gaf om het pand te ontruimen. Nu echter haalt de OvJ de gemeente rechts in en zorgt ervoor dat het contract ook niet meer door de gemeente bekeken wordt. Dat de OvJ zich niks aantrekt van de gemeente blijkt ook nog eens uit het feit dat Astrid de Zwaard nog de dag voor de rechtzaak te kennen heeft gegeven dat aan de hand van het vonnis besloten zal worden of er al dan niet ontruimd zal worden. Dit omdat het spoedeisend belang ten slotte getoetst zou worden door de rechtbank. Toen was bij de OvJ al bekend dat het een strafrechterlijke ontruiming zou gaan worden.

Het Zwaard van Damokles
En dit alles speelt op 25 Oktober, bijna een maand nadat het contract getekend is en vijf dagen voor de ontruimingsgolf. Het vermeende spoedeisend belang van de eigenaar wordt op deze manier ons spoedeisend belang om in een paar dagen te verhuizen en te proberen nog enige vorm van rechtszekerheid af te dwingen.

Wij hebben geen kans gehad op verweer in deze zaak; De gemeentelijke instanties communiceren niet met elkaar of met de bewoners. De OvJ traineert eigenhandig gemeentebeleid en de rechterlijke macht is buitenspel gezet. Dit gehele plaatje zal dus leiden tot de ontruiming van 10 studenten en een levendige kunstgalerie. En een fictieve huursituatie opleveren tussen de eigenaar en een bedrijf dat alleen op papier bestaat.
De bewoners hebben vanaf het begin af aan aangegeven bereid te zijn tot een vrijwillig vertrek bij een werkelijk plan van de eigenaar. Wij vragen de gemeente om ons niet smakeloos te ontruimen zonder dat het zogenaamde voornemen tot gebruik getoetst is op echtheid. En al helemaal niet omdat wij nu in enkele dagen dakloos gemaakt worden terwijl wij op elke niveau altijd een open en structureel gesprek met de gemeente, de OvJ en de eigenaar hebben voorgestaan. Wij willen niet de dupe worden van de onkunde van de overheid en de bedriegende spelletjes van de eigenaar.

Waar leegstand en verkrotting groeien, zal deze galerie opbloeien!

Met vriendelijke groet
De bewoners van Koningsplein 1-3 en galerie Schijnheilig

- E-Mail: schijnheilig@nul.nu Website: http://www.schijnheilig.org
 

Lees meer over: kunst, cultuur en muziek vrijheid, repressie & mensenrechten wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
ajax rellen 
schijnheilig - 27.10.2007 21:04

De foto die bij het artikel is weliswaar toepasselijk, maar is gemaakt tijdens de rellen van 'ajax-supporters' na het winnen van een of andere beker.
Koningsplein wordt morgen niet ontruimd!\ 
Schijnheilig - 29.10.2007 19:42

Om 18:10 is de bewoners en de galerie houders van Koningsplein1 en 3 meegedeeld dat ze niet ontruimd zullen worden bij de ontruimingsgolf.

Na een demonstratie vanmiddag om 13:00 bij de Stopera, waarbij de demonstranten een gesprek met Openbare Orde eiste, is er uiteindelijk na lang soebatten een dialoog op gang gekomen tussen een woordvoerder van Openbare Orde en de Advocaat van de krakers. Deze wist Openbare Orde duidelijk te maken dat de krakers in de eerste plaats pas vrijdag op de hoogte zijn gesteld van hun op handen zijnde ontruiming, ten tweede dat het huurcontract zoals dat er nu ligt zal lijden tot leegstand en ten derde dat de krakers nog een rechtzaak tegen de staat hebben aangespannen.

Deze rechtzaak zal op 16 November plaatsvinden en de OvJ is in samenspraak met J. Cohen akkoord gegaan de uitspraak van de rechter af te wachten.

Aldus is de gevreesde ontruiming van Galerie Schijnheilig in Koningsplein 1 en de woonruimtes daarboven en die in Koningsplein 3 voorlopig afgewend.
Uiteraard betuigd het hele pand en al hun bewoners en gebruikers sympathie voor de andere panden die wel nog ontruimd zullen worden en voor iedereen die zich hier actief of passief tegen verzet. Gedurende de hele dag is de Galerie geopend voor iedereen die bij moet komen van de wantoestanden die in de rest van de stad plaatsvinden om wat te eten, koffie te drinken of even te kotsen in onze WC over de wanstaltige vertoning van de sterke arm der wet.

Voor het eerdere persbericht van Koningsplein 1 en 3, kijk hier:
E-Mail: schijnheilig@nul.nu
Website: http://www.schijnheilig.org
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.