Op de Utrechtse Heuvelrug strijden bewoners tegen het afbrokkelen van natuurgebied ?De Biltse Duinen?. Dit onderdeel van de Ecologische HoofdStructuur (EHS) wordt bedreigt door een golfbaan, een camping, Quote500-miljonairs en waarschijnlijk ook nog manege ?De Molshoop?
Geschiedenis van de Biltse Duinen Rond 1900 kocht het lokale streekbusbedrijf een groot stuk natuur om daar een remise te gaan bouwen. Zoals het (gelukkig) soms gaat, kwam er niets van dat (bouw)plan terecht. Door gebrek aan onderhoud (lees: het ontbreken van regulering) ontstond er een bijzonder waardevol natuurgebied.
In ?De Biltse Duinen? bevond zich ook een Natuurbad. In 1980 is dit Natuurbad overgenomen en veranderd in 1986 in een golfpark. Dit is echter een golfpark met ?slechts? 9 holes ?terwijl 18 holes standaard is in de golfsport. Graag zou het golfpark ?De Biltse Duinen? willen uitbreidden. Zowel begin jaren ?90 als rond 2000 zijn er pogingen ondernomen door het golfpark om uit te breiden. Protesten van omwonenden en de SP hebben dit tegen kunnen gehouden.
Eerste verkopen in 2005
In 2005 ligt het eigendomsrecht van het natuurgebied bij streekvervoerder Connexion. Dit bedrijf wil hier vanaf omdat natuur niet tot hun core-business behoort en onderhandelt met verschillende partijen. Uiteindelijk wordt het verkocht aan ?Q en Q Investment en Fortis. Laatst genoemde koopt 8 ha tegen een prijs van 2,00 euro / m2. In het contract van Fortis staat een anti-speculatiebeding. Zo?n anti-speculatiebeding zijn contactuele afspraken over de termijn die verstreken moet zijn, eer men het opnieuw mag verkopen. Hiermee wordt gepoogd speculatie tegen te gaan. Fortis mag (voorlopig) dus niets hiervan dioorverkopen. Q en Q Investment betaalt slechts 1,20 /m2 en heeft vreemd genoeg geen anti-speculatiebeding. In totaal kochten zij 20ha.
Het Utrechts Landschap -beheerder van vele natuurgebieden in provincie Utrecht- heeft ook gepoogd om in het bezit te komen van het eigendomsrecht. Waarom dit niet gelukt is, is niet geheel duidelijk. Volgens het Utrechts Landschap hadden ze graag hetzelfde bedrag betaalt als er nu door Q + Q en Fortis betaalt is. Er is hen destijds echter gezegd dat de vraagprijs vele malen hoger lager dan wat zij konden/ wilden bieden.
Krista van Velzen (Tweede Kamerlid) heeft destijds Kamervragen hierover gesteld aan de Minister van Financien.
Q en Q Vastgoed Investment
De venootschappij Q en Q Vastgoed Investment is van de buren Kroon en Boon. Beide heren wonen in de dure villawijk Bosch en Duin (Gemeente Zeist).
Guus Boon is een bekende makelaar op de Heuvelrug (Boon Makelaars) en Evert Kroon is een grote projectontwikkelaar. Kroon doet geregeld zaken met Connexion, aangezien zij overal gronden aan het afstoten zijn die niet bij huncore-business behoren. Wellicht verklaren de goede contacten tussen Kroon en Connexxion de reden dat zij geen anti-speculatiebeding hebben gekregen in hun contract. De ene vriendendienst is -bij eventuele toekomstige onderhandelingen- natuurlijk de andere waard?.
De naam van hun vennootschap is afgeleid van de Quote 500. Kroon en Boon hebben namelijk de gewoonte om elkaar aan te spreken met hun noteringen in deze lijst. Om het nog enigszins uitspreekbaar te maken, gebruiken ze uitsluitend de Q, gevolgd door de notering. Kroon is hierbij dan Q382, terwijl Boon Q337 is. De heren bezitten respectievelijk 68 en 60 miljoen euro (aldus Jort Kelder c.s) .
Doorverkopen met winst in 2006
Q en Q hebben hun perceel van 20 ha opgedeeld in 3 stukken van 2 keer 4,5 ha en eentje van 11 ha. Beide stukken van 4,5 ha zijn doorverkocht voor een prijs van 5,30 / m2. Dit terwijl de aankoopprijs een jaar daarvoor dus 1,20 /m2 was.
Reken even mee?.:
Een hectare (ha) is een gebied van 100 bij 100 meter. Dit is dus 10.000 m2. 20 ha is dus 10.000m2 x 20 = 200.000m2 1 m2 kostte 1,20. De totale aankoopprijs was 1,20 x 200.000= 240.000,-
Er is 2 x 4,5 ha doorverkocht voor een prijs van 5,30 per m2.
2x 4,5 ha = 9 ha. 9 ha = 9 x 10.000m2 = 90.000 m2
De verkoop prijs van 9 van de 20 ha is dus: 90.000m2 x 5,30 = 477.000,-
De winst is dan: 477.000 ? 240.000 = 237.000
Er is in een jaartje tijd dus 237.000 euro en 11 ha winst gemaakt. Door minder dan de helft door te verkopen, hebben ze bijna evenveel winst gemaakt als hun investering destijds was. Tsja, zo kom je inderdaad wel gemakkelijk in de Quote 500?
Nieuwe eigenaren
Er is dus 2 maal een stuk van 4,5 ha doorverkocht. Voor zover we het hebben kunnen achterhalen, is deze grond doorverkocht aan Dhr Peek en Dhr Blecourt. Wat zij er (eventueel) mee zouden willen doen is niet duidelijk. Wel blijkt uit verschillende berichten op o.a. Unieuws.nl en DeBilt.sp.nl dat beide heren een hekwerk om ?hun? terrein hebben gezet, waardoor het voor de vele inwoners van de Bilt nu niet meer mogelijk is om daar te wandelen.
Volgens Peter van Puijenbroek ?een bij het RIVM en/of NMP werkzame ecoloog en tevens bestuurslid van Vrienden van de Biltse Duinen? zullen de ecologisch waardevolle stuifzandgebieden snel dichtgroeien zodra daar geen mensen meer wandelen. De afzettingen zijn daarmee dus een directe bedreiging voor dit bijzondere onderdeel van de EHS.
Bedreigingen
Zoals hierboven ook al reeds te lezen staat, is een van de partijen die graag wil uitbreidden het golfpark. Daarnaast is er ook nog een camping die schijnt te azen op (een stuk van) de grond. En ook de nabij gelegen manage ( De Molshoop genaamd) schijnt volgens verschillende bronnen uitbreidingsplannen te hebben.
Jarenlang was er geen enkele kans om ergens heen uit te breidden, maar sinds de verkoop door Connexxion ruiken verschillende partijen hun kans en begint zich langzaam aan een vreemd politiek spel af te tekenen.
Huidge status
Het natuurgebied is onderdeel van de Ecologische HoofdStructuur. Dit is destijds opgezet als een ecologische aorta door Nederland, maar helaas is de bescherming van deze hoofdverbinding nooit daadwerkelijk goed van de grond gekomen. Ecologisch gezien is dit netwerk van levensbelang, maar juridisch is de bescherming ervan schrijnend belabberd geregeld. Regelmatig worden er stukjes EHS-gebieden afgebrokkeld ten faveure van de uitbreidingsplannen van megalomane gemeentebesturen.
In het bestemmingsplan van de Gemeente De Bilt heeft het gebied de functie natuur (specifiek: bos). Voor dat er ooit iets mee gedaan zou kunnen worden (bouwprojecten), zal dit bestemmingplan gewijzigd moeten worden door een meerderheid van de Gemeenteraad. Momenteel lijkt dat politiek niet haalbaar, maar het blijven uiteraard wel politici: dus het kan morgen anders zijn!
Buurtbewoners
Vele inwoners uit de buurt zijn woedend over het afsluiten van hun favorieten wandelgebied. Dit zou je kunnen betitelen als een NIMBY-motivatie, maar uiteindelijk is de kern van (directe-)democratie dat mensen mogen beslissen over hun eigen leefomgeving. Opkomen voor de natuur en je leefomgeving prevaleert uiteindelijk boven eigendomsrecht. Juridisch in Nederland helaas niet, maar moreel des te meer!
Er is al een tijd een buurtcomité actief: het hierboven al reeds genoemde Vrienden van de Biltse Duinen. Daarnaast is de lokale afdeling van de SP in De Bilt ook een van de aanjagers van het verzet . Komende woensdag (13 juni 2007) is er een bijeenkomst in ?De Magneet in De Bilt om 20:00 ?s avonds.
E-Mail: 2007(at)groenfront(punt)nl Website: http://www.groenfront.nl