english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
arrestatie door stille tijdens heksennacht
qien peudeser - 21.05.2007 13:06

Snachts op 19 mei in Utrecht ging een groep vrouwen de straat op om aandacht te vragen voor geweld en repressie tegen vrouwen in deze "moderne" tijden. Onderweg is een meisje opgepakt wegens venieling.

Onder dekking van een aardig grote groep zou het veilig kunnen zijn om onderweg sjabloontjes/mallen te spuiten van een vrouwenteken. Niet dus! want er waren stillen bij die meeliepen, noem het maar naif.
Na 40 min ofzo stopte er opeens een fietsagent voor en werd de straat-artiest opgepakt. De volgende ochtend is ze weer vrijgelaten.
Volgende keer maar weer in het diepe van de nacht.
WE NEMEN DE STRATEN TERUG!

- E-Mail: roksia@no-log.org
 

Lees meer over: feminisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
en hoe was het verder? 
zoekende - 21.05.2007 21:33

hoe was de demo verder? er zijn wel wat mensen geweest die ook naar de demo wilden maar deze gewoon niet vonden....hoeveel mensen zijn er bij de demo geweest?
Korte reactie op qien 
Tamar - 23.05.2007 11:49

Een korte reactie op het bericht van qien. Aangezien we ervoor gekozen hadden een vergunning voor deze demo aan te vragen, hebben we voor aanvang van de demo expliciet iedereen gewaarschuwd geen graffiti te spuiten of op een andere manier aan vandalisme te doen. Niet omdat wij tegen graffiti spuiten zijn, persoonlijk kan me dat echt geen moer schelen. Maar er was overal politie op straat vanwege deze demo en de 2 andere evenementen in de stad, en kosten van vandalisme zouden op de organisatie neerkomen. Vandaar dat we het meisje ook een paar keer tijdens de tocht gewaarschuwd hebben toen ze toch graffiti ging spuiten. Daar heeft ze niet naar geluisterd, wat ons dus in grote problemen had kunnen brengen. Ik vind het dus echt niet leuk dat ze is opgepakt, al waren wij daar niet bij want dat gebeurde een aardig eind van de demo af. Maar ze heeft het risico wel zelf genomen. Zo zit het dus. En volgende keer dus inderdaad maar in het diepe van de nacht en niet op risico van een groep die vooraf expliciet hiervoor gewaarschuwd heeft.
De rest van de heksennacht 
Tamar - 23.05.2007 12:09

Fuck sexism
Fuck sexism

Reclaim the streets, take back the night
Reclaim the streets, take back the night

Enge vent
Enge vent

En nu de rest van het verhaal. Hoewel ik een naar gevoel over heb gehouden aan de arrestatie heb ik wel degelijk ook goede herinneringen aan 19 mei. Jammer dat mensen ons niet hebben kunnen vinden! We hebben een uur staan wachten op het Janskerkhof, tussen 22.00 en 23.00. Er liepen ongeveer 50 mensen mee. Volgend jaar een nieuwe kans!

Druk met al het laatste-moment gestress liepen we om 16.00 nog van alles te regelen toen de eerste enthousiaste deelnemers binnenkwamen. Gelukkig wilden ze een handje helpen met het vouwen van de 700 info-flyers die we van tevoren hadden geprint. Er druppelden steeds meer deelnemers binnen en toen we met het carrouselspel begonnen waren er ongeveer 20 mensen aanwezig. Het carrouselspel, goed gejat van de intergenerationele V-Mania dag, leverde al wat interessante gesprekken op. Deelnemers bespraken in groepjes van twee vragen als: 'Voel jij je 's avonds onveilig op straat?', 'Wat doe je als je een seksueel getinte opmerking krijgt waar je niet om hebt gevraagd?' en 'Hoe zou jij je kinderen opvoeden om ze weerbaar te maken?'.

Dr. Willy van Berlo, onderzoeker bij de afdeling Seksueel Geweld van de Rutgers Nisso Groep, hield een lezing over seksueel geweld. Ze presenteerde cijfers van het eerste representatieve onderzoek naar seksueel geweld in Nederland. De cijfers waren hoger dan ik had verwacht. Ook als je de definitie van seksueel geweld inperkt heeft een schokkend groot deel van de vrouwen ooit hiermee te maken gehad. Ook mannen worden slachtoffer; meestal is de dader dan eveneens een man maar vrouwelijke daders bestaan wel degelijk ook. Onder vrouwen zijn de daders vaak intieme bekenden, bij mannen eerder mensen uit de buurt die ze vaag kennen. De RNG had ook onderzoek gedaan naar de gevolgen. Die waren er niet alleen op seksueel en psychisch gebied, maar vooral vrouwen die slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld hebben ook vaker dan gemiddeld te maken met lichamelijke klachten. Somatisering?

Vervolgens hadden we een kringgesprek gepland: waar demonstreren we nou eigenlijk tegen? Hebben we ervaring met situaties waar we tegen demonstreren? Hoe verzet je je ertegen? En welke positieve tegenvoorbeelden kunnen we bedenken? Aan dat laatste zijn we jammer genoeg niet zo toegekomen, wel hebben we het gehad over wat je nou eigenlijk kan doen als je op straat echt iets overkomt.

Ruth Hopkins was ondertussen binnengekomen voor haar lezing over vrouwenhandel. Ze vertelde haar visie over de manier waarop vrouwenhandel doorgaans in de media wordt belicht: vrouwen worden neergezet als willoze slachtoffers die geen keuze hebben. Dit is volgens Ruth Hopkins een stereotyperende versimpeling van de realiteit. Hoe onverstandig de keuze misschien ook is, veel vrouwen kiezen er wel degelijk zelf voor om in een Westers land de prostitutie in te gaan om een toekomst te creëren voor zichzelf of hun kinderen. Ze vond het belangrijk vrouwenhandel niet als afgeschermd fenomeen te zien en het te plaatsen in het bredere beeld van ongelijkheid op wereldniveau. De hype die de media er van maken staat volgens haar ook in schril contrast met de manier waarop politie en beleidsmakers met het probleem omgaan: zij zien de vrouwen vooral als illegale vreemdelingen. Anyway, jullie zullen haar verhaal misschien al kennen en lees vooral verder in haar boek Ik laat je nooit meer gaan.

Het eten smaakte fantastisch, met dank aan onze geweldige vrijwilligers die overigens ook fantastische barmeiden waren. Het Open Podium leverde een hilarische geïmproviseerde bijdrage op van twee meiden die ter plekke een liedje verzonnen, en een paar gevoelig gezongen balads door een van de aanwezige jongens. Met de organisatie hadden we een gave voordracht in elkaar gezet – nou ja ik had hier zelf niet meer deel aan dan tamboerijn slaan en het blaadje vasthouden, maar mijn drie vriendinnen hadden het geweldig gedaan. Verder heb ik zelf met het publiek de test 'Hoeveel durf jij op straat?' afgenomen en oefenden we nog één keer alle heksennacht-liedjes.

Hehe, zal je denken, eindelijk: de tocht. We verzamelden op het Janskerkhof en moesten nog wel een tijdje wachten omdat in oude persberichten een latere tijd had gestaan. Maar er was genoeg te doen: fakkels aansteken en liedjes oefenen onder het registrerend oog van de vele aanwezige camera's.

De tocht begon. Een aantal beelden op mijn netvlies: we liepen langs kleine cafeetjes en ik zag allemaal mensen voor het raam staan en kijken. Heksen renden heen en weer om toeschouwers onze info-flyer uit te delen waarin uitgelegd stond wat we deden en waar we tegen demonstreerden. Sommige mensen wilden in discussie gaan, de ene keer op een lompe manier, maar in mijn ervaring vaak ook echt geïnteresseerd. Een man vroeg mij - natuurlijk, zucht - of ik zelf ervaring had met seksueel geweld. Die vraag was mij te persoonlijk, maar ik legde uit dat niet alleen seksueel geweld veel te vaak voorkomt maar dat vrijwel elke vrouw ervaring heeft met nare seksueel getinte opmerkingen en bedreigende situaties 's avonds op straat. Uitleggen, uitleggen, uitleggen.

Helaas vonden veel mannen het ook nodig even precies te demonstreren wat wij bedoelen met seksistisch gedrag. Een groep jongens van in de twintig begroette ons onder gejoel van 'daar past een piemel in'. Stoere H sprong tussen hen in, onze strijdkreet roepend, en vroeg de jongens of ze dit ook tegen hun zusje of vriendin zouden zeggen. Een van hen gaf het veelzeggende antwoord: ik doe alleen maar mee met de anderen.
Op 't Wed hielden J, M en E nog een keer de toespraak, begeleid door Djembé en gitaar. Vanaf dit punt liepen ook de jongens en mannen mee met de tocht, die van een actie in een demonstratie veranderde. 'Toon solidariteit met slachtoffers van seksueel geweld' riepen we door de megafoon. 'Sluit je bij ons aan!'.

Het was leuk toen er mensen op de fiets achter ons aan kwamen, zwaaiend met de flyer: 'we vinden het zo goed wat hierin staat! Wij doen ook mee!'. Meerdere mensen sloten zich bij ons aan. Een verliefd stelletje sloot de tocht. We liepen langs de rij van het Pann-feest voor Tivoli, verderop passeerde ik twee stappende meiden die onze strijdkreten enthousiast beantwoordden. H, het meisje dat ons 's middags met Djembé en pannen had zien sjouwen, ons had horen praten over de heksennacht en enthousiast besloot om ook te komen, schreeuwde uiteindelijk toch enthousiast leuzen door de megafoon ondanks haar eerdere gene over haar exotische accent. Om de beurt schreeuwden we onze frustraties door dit ding. 'Het is zo simpel,' riep een andere heks. 'Het enige dat we vragen is dat seksueel geweld stopt. Laat het asjeblieft stoppen. Het is zo simpel, we vragen verdomme maar een ding.'

Website: http://www.heksennacht.nl
 
Niet kunnen vinden! 
Femke - 06.06.2007 20:20

Zag begin mei de flyer voorbij komen maar daar stond volgens mij geen datum vd heksennacht op. Of ik heb echt heel scheel gekeken. Dacht nog dat de echte flyer (met datum en plek en tijd)nog wel zou komen. Maar dat was hem dus blijkbaar! Voor volgend jaar graag een duidelijke flyer, dan lopen er waarschijnlijk 10x zoveel mensen mee.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.