english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Wij vs. Wilders: oorverdovende stilte
Grenzeloos - 12.05.2007 09:06

De PvdA vindt hem onfatsoenlijk, de SP houdt zich gedeisd en buitenparlementair links is hopeloos verdeeld. Ziedaar het voorlopige linkse antwoord op de PVV. Het wordt hoog tijd om het eens over Wilders' sociaal-economische ideeën te hebben. 'Dit is een dramatische man.'





Grenzeloos#91, mei 2007

De PvdA vindt hem onfatsoenlijk, de SP houdt zich gedeisd en buitenparlementair links is hopeloos verdeeld. Ziedaar het voorlopige linkse antwoord op de PVV. Het wordt hoog tijd om het eens over Wilders' sociaal-economische ideeën te hebben. 'Dit is een dramatische man.'

In september 2004 verliet Geert Wilders de VVD-fractie en begon voor zichzelf. Electoraal gezien gaat het Wilders sinds die tijd voor de wind. In korte tijd is hij uitgegroeid tot de meest besproken politicus. Als geen ander lukt het Wilders en zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) om het nieuws te domineren. Zijn roep om harde maatregelen tegen migratie, islam en vermeende terroristen lijkt aansluiting te vinden bij een groot gedeelte van het electoraat.

Verdachtmakingen
De aanhang van Wilders lijkt – in tegenstelling tot de partijtop - voor een groot gedeelte afkomstig uit de arme buurten en achterstandswijken. Op het eerste gezicht is dat logisch. Andere populistische, rechtse partijen zoals de Leefbaren en de Fortuynisten hengelden met succes in deze goed gevulde vijver. Op kleinere schaal gebeurde dit ook in de jaren '80 en '90 bij extreemrechtse partijtjes uit de 'centrum'-stroming zoals de CD en CP'86. Tevens zijn parallellen te trekken met andere landen: de NPD in Duitsland, het Vlaams Belang in België. Wijken die jarenlang bekendstonden als PvdA-bolwerken, hebben de sociaal-democraten massaal afgezworen. De traditionele aanhang van links, de blanke arbeidersklasse, herkent zich al geruime tijd niet meer in het beleid zoals dit wordt neergezet door overbetaalde PvdA-regenten die enkel nog door zichzelf als sociaal-democraat worden beschouwd.

Net als bij Fortuyn, legt de opkomst van Wilders de crisis van links op pijnlijke en confronterende wijze bloot. De PvdA vindt Wilders maar onfatsoenlijk, GroenLinks vindt dat Wilders wel heel erg ver gaat en de SP houdt zich gedeisd. De vakbonden schitteren al helemaal door afwezigheid. Buitenparlementair links wil wel, maar is vooral hopeloos verdeeld in kleine splinters, onmachtig een gemeenschappelijke vuist te maken.

Een enkele keer wordt het oude linkse stokpaardje racisme weer eens opgepoetst en Wilders voor de voeten geworpen. Indruk maken doet het niet. Ook zagen verschillende hotemetoten de afgelopen maanden 'opvallende parallellen met de jaren '30'. Het is schrijnend dat uitgerekend voormalig Elsevier-correspondent Wierd Duk moet schrijven: 'Wil de PvdA Geert Wilders daadwerkelijk de wind uit de zeilen nemen, dan zal de partij niet moeten volstaan met verdachtmakingen.' Hiermee geeft Duk in een klap aan wat niet alleen het probleem is van de PvdA, maar van heel links. Links is niet in staat een antwoord te geven op de groei van rechts. Maar of het nu Wilders, Fortuyn of Dewinter heet, rechts heeft Jan met de pet helemaal niks te bieden.

Dramatische man
Een jaar geleden publiceerde de Belgische advocaat en kaderlid van de communistische PvdA Norbert van Overloop het boek Wiens Belang?, een onderzoek naar de sociaal-economische standpunten van Dewinter en consorten. 'Ik denk dat de sociaal-economische standpunten van het Vlaams Belang lange tijd zijn onderschat. Iedereen weet wat het Vlaams Belang zegt en schrijft over vreemdelingen en migranten, maar slechts weinigen weten iets over het sociale programma van het Vlaams Belang.' Sinds de publicatie van het boek heeft Van Overloop talloze lezingen in vakbondshuizen gegeven over de gevolgen van de sociaal-economische agenda van het Vlaams Belang voor werkende mensen.

Het is opmerkelijk dat heel links aandacht heeft voor de racistische kant van de PVV, maar bijna niemand naar haar sociaal-economische ideeën kijkt. In zijn 'Onafhankelijkheidsverklaring' schiet Wilders met scherp op mensen op de werkvloer: 50 procent minder ambtenaren, vlaktax, afschaffen minimumloon, versoepeling van het ontslagrecht, afschaffen van het algemeen bindend verklaren van CAO's, beperking kinderbijslag. 'Dit is een dramatische man', aldus FNV-kaderlid en vakbondsactivist Niek Stam. 'Hij heeft niks op met gewone mensen. Ik denk dat veel mensen niet op Wilders zouden stemmen als zij dit soort dingen zouden weten. Ik betwijfel of mensen het hoofddoekje of de dubbele nationaliteit echt zo belangrijk vinden dat zij hiervoor hun sociale bescherming op willen geven. Links loopt veel te veel mee met zijn agenda en de vakbeweging is juist veel te veel naar binnen gekeerd. Zij zouden juist meer voorlichting moeten geven over de net genoemde punten.'

Niet voor niks profileert Wilders zich op hoofddoekjes en paspoorten en niet op zijn sociaal-economisch beleid. Wilders en de PVV snappen zelf donders goed dat deze plannen rampzalig zijn voor een groot gedeelte van de eigen achterban. Juist daarom profileert de PVV zich, net als de LPF of het Vlaams Belang, als een protestpartij. Een partij van buiten de Haagse kaasstolp, die het voor de man in de straat opneemt tegen de elite in dit land. Van Overloop van de Belgische PvdA: 'Iemand vertelde mij ooit: "Ik stem voor het Vlaams Belang om tegen de andere partijen te stemmen." Veel mensen zijn boos, ontevreden met het huidige beleid. Feit is dat het beleid waar het Vlaams Belang voor staat het leven van de gewone man zeer hard zal raken. Als het Vlaams Belang aan de macht komt, zullen ze ontzaglijk veel schade aanrichten. De wederopbouw zal heel erg moeilijk worden. Ik wil niet dat de strijd van onze ouders en voorouders voor niks is geweest.'

Niet meehobbelen
Grote delen van de Nederlandse bevolking geven hun stem voor een partijprogramma dat ze in serieuze problemen kan brengen. Als de PVV de helft van de ambtenaren wil ontslaan, heeft zij het niet alleen over de ondergewaardeerde gemeentelijke baliemedewerkers, maar ook over leraren en ziekenhuispersoneel. Door de rijken evenveel inkomstenbelasting te laten betalen als de allerarmsten zal de overheid jaarlijks vele miljarden mislopen. Vele miljarden die niet langer ingezet kunnen worden om sociale zekerheid en leefbaarheid in de wijken te garanderen. En hoeveel laaggeschoolde arbeiders zullen in de problemen komen met hun hypotheek wanneer het ontslagrecht wordt versoepeld? Zeker als dat gebeurt in combinatie met het afschaffen van het minimumloon.

Wanneer je de moeite neemt om verder te kijken dan de stokpaardjes van Wilders, dan valt meteen op dat het beleid waar de PVV voor staat in de praktijk uitdraait op een ongeremde aanval op de eigen achterban. Wanneer links braaf blijft meehobbelen met de door de PVV bepaalde agenda, kan het nooit een vuist te maken tegen opkomend rechts. Zolang links zich af blijft keren van haar traditionele achterban zullen Wilders en de PVV blijven groeien.

De PVV heeft in haar weinige publicaties voldoende munitie weggegeven om zowel het debat met links als de sympathie van haar eigen achterban te verliezen. Of, om af te sluiten met een citaat van Wilders zelf: 'We moeten ons allereerst realiseren dat wij niet machteloos staan.'

Paul Benschop is actief voor AFA-Nederland, Landelijk Secretariaat
 http://www.afanederland.org/


Website: http://anonym.to/?http://www.grenzeloos.org/artikel/viewartikel.php/id/1018.html
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Meer over Wilders 
nn - 12.05.2007 10:45

 http://nl.bilgibog.org/www/Geert_Wilders

 http://nl.bilgibog.org/www/Partij_voor_de_Vrijheid
links 
linkert - 12.05.2007 10:57

Blokwatch hekelt Geert Wilders
 http://www.gebladerte.nl/11326f84.htm

Demonisering
 http://www.ravagedigitaal.org/index.htm?2007/deel1/toestand4/toestand.php~mainFrame

Wilders en zijn vrijheidsvrienden
 http://eurodusnie.nl/landelijk/wilders-en-zijn-vrijheidsvrienden.html

Geert Wilders en Israel
 http://stanvanhoucke.blogspot.com/2007/05/geert-wilders-en-israel.html
Blokwatch hekelt Geert Wilders 
NN - 12.05.2007 11:31

Zie ook voor een inhoudelijke kritiek op de PVV  http://www.gebladerte.nl/11326f84.htm
Niet oorverdovend-stil, duidelijk hoorbaar! 
Astrid Essed - 13.05.2007 09:37



Geachte Redactie en lezers,

In aanvulling van bovenstaande kunt u eveneens kennis nemen van de Engelstalige versie van mijn artikel tav het gedachtegoed van de heer Wilders [eerder in het Nederlands gepubliceerd in het aprilnummer van de Uitpers www.uitpers.be]

Zie

 http://sf.indymedia.org/news/2007/04/1733960.php

[Wanneer de link niet werkt, kunt u een en ander copy-pasten of aantreffen onder www.google.com]

Ik ben van mening, dat deze link eveneens voor u interessant is

Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Wilders en de joodse lobby 
rietje - 13.05.2007 15:45

commentaar op AIVD-lek:
 http://www.ravagedigitaal.org/2007/deel1/toestand13mei/toestand.php
woorden 
lezer - 14.05.2007 09:35

Je bedoelt zeker: 'Israelische lobby' (of heb je helemaal niets van de geschiedenis geleerd?)
@lezer: 
rietje - 14.05.2007 11:06

yep, Israëlische lobby (= gecorrigeerd)
Poll 
nn - 23.05.2007 21:22

Stem hier wat te doen met Wilders:  http://www.cvmb.nl/
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.