english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Verzet tegen Urenco globaliseert
Henk van der Keur - 29.04.2007 16:18

Russische, Duitse en Nederlandse activisten wisselden gisteren ervaringen uit over de praktijken van het Urenco in Rusland en andere activiteiten van deze brandstofproducent voor kerncentrales. Het heeft de basis gelegd voor nauwere internationale samenwerking tegen uraniumtransporten en tegen de uraniumverrijkingsfabrieken in deze landen (Urenco en Tenex).

transport met vaten uraniumhexafluoride
transport met vaten uraniumhexafluoride

axie bij Duitse ambassade in Moskou
axie bij Duitse ambassade in Moskou

opslag van de vaten in Rusland; vaten die gaan roesten
opslag van de vaten in Rusland; vaten die gaan roesten

De bijeenkomst die gistermiddag (zaterdag 28 april) in Almelo plaatsvond, georganiseerd door de stichting Vedan (Vredes- en DuurzaamheidsActiviteiten Netwerkstad) onder de titel “Verarmd uranium: afval of grondstof?”, was inspirerend. Russische, Duitse en Nederlandse activisten wisselden ervaringen uit over de praktijken van het Brits-Duits-Nederlandse uraniumverrijkingsbedrijf Urenco in Rusland en andere activiteiten van deze brandstofproducent voor kerncentrales. Het heeft de basis gelegd voor nauwere samenwerking tussen Duitse, Nederlandse en Russische activisten tegen uraniumtransporten en tegen de uraniumverrijkingsfabrieken in deze landen (Urenco en Tenex).

Om te beginnen eerst wat inhoudelijke informatie. Sinds 1996 exporteren de West-Europese uraniumverrijkers Urenco en Eurodif (met Iran als niet-westerse aandeelhouder – dat stamt nog uit de tijd dat sjah in Iran de dienst uitmaakte; omdat deze despoot vriendjes was met het Westen kregen ze volop westerse steun voor hun kernenergieprogramma, HvdK) hun vaten met verarmd uranium naar Rusland voor herverrijking. Dat betekent meestal verrijking tot natuurlijk uranium of nog verder tot laagverrijkt uranium, geschikt als brandstof voor de meeste kernreactoren. Het dubbel-verarmd uranium dat daarbij ontstaat blijft – zo is in het contract opgenomen - achter in Rusland. Het natuurlijk en laagverrijkt uranium wordt weer teruggezonden naar Urenco en Eurodif.

In feite komt de export van verarmd uranium naar Rusland neer op dumping van kernafval. Door het verarmd uranium geen afval te noemen, maar ‘grondstof’ worden internationale wetten en verdragen omzeild die export van kernafval verbieden. Niet in de laatste plaats zijn de westerse autoriteiten om economische redenen graag bereid om deze verderfelijke praktijken te tolereren. Opslag van radioactief afval als verarmd uranium is binnen de geldende Europese normen enorm duur. Als Urenco het zelf zou moeten opslaan zouden de kosten die daarmee zijn gemoeid vijfmaal hoger zijn. Dat scheelt dus een enorme kostenpost en verklaart mede waarom Urenco economisch gezien het tij flink mee heeft.

Urenco Duitsland heeft recent onthuld dat de hoeveelheid grondstof voor haar verrijkingsfabriek – het voedingsmateriaal ‘natuurlijk uranium’ - in Gronau (niet zo ver van de Urenco-vestiging in Almelo) sinds 2004 in werkelijkheid veel minder is dan de uitbreiding van de capaciteit van de fabriek toestaat. Anders gezegd: Sinds de uitbreiding van de fabriek in Gronau in 2004 was er een daling in het gebruik van de grondstof natuurlijk uranium voor de productie van laagverrijkt uranium (de brandstof dus voor de meeste kerncentrales). Urenco verklaart dit door veranderingen in product en/of de zogenaamde “tails assay”, zonder daarbij in detail te treden. [toelichting: “tails” is een andere benaming voor verarmd uranium. Het bevat nog een spoor splijtbaar uranium (0,2 tot 035 gewichtsprocent; bij natuurlijk en laagverrijkt uranium is dat respectievelijk 0,71 en 3-5%). Met “tails assay” wordt bedoeld: de graad van splijtbaar uranium in verarmd uranium als een parameter die aangepast wordt op de economische noodzakelijkheid, afhankelijk van de kosten van vers uranium (‘natuurlijk uranium’ afkomstig van uraniummijnbouw) en de kosten van de (her)verrijking van het splijtbaar uranium]

De enige reden die bedacht kan worden waarom ondanks de uitbreiding van de fabriek in Gronau de toevoer van grondstof achterblijft is de snelle stijging van de prijs van vers uranium. Die ontwikkeling staat toe dat de consumptie van natuurlijk uranium vermindert ten koste van toenemende scheidings- of verrijkingscapaciteit. Een nadere analyse van Peter Diehl (WISE Uraniumproject) toont aan dat de geobserveerde afname van het voedingsmateriaal (natuurlijk uranium) hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door een gereduceerde “tails assay”. Aangezien het grootste deel van het verarmd uranium dat door Urenco wordt geproduceerd naar Rusland wordt geëxporteerd voor herverrijking, heeft een gereduceerde graad van splijtbaar uranium in verarmd uranium ernstige consequenties voor de geloofwaardigheid van enige herverrijking van dit geproduceerde verarmd uranium. Het blijkt dat het verarmd uranium dat aan Rusland wordt geleverd een graad aan splijtbaar uranium bezit dat nauwelijks verschilt van de graad aan splijtbaar uranium die na herverrijking van Urenco’s verarmd uranium in Rusland overblijft en de hoeveelheid natuurlijk uranium dat naar Urenco wordt teruggezonden is vrijwel niets. Dit betekent dus dat de officiële rechtvaardiging voor het exporteren van verarmd uranium naar Rusland, namelijk het winnen van bruikbaar uranium uit deze tails, volkomen overbodig is geworden. Dat de transporten naar Rusland toch blijven doorgaan is de werkelijke reden voor deze exporten duidelijker dan ooit aan het licht gebracht: een goedkope dumproute van Urenco’s kernafval.

Mede door deze duistere praktijken van de firma Urenco is er de afgelopen jaren samenwerking ontstaan tussen Duitse en Russische antikernenergieaktivisten die ijveren voor stopzetting van uraniumtransporten en sluiting van uraniumverrijkingsfabrieken.
Tijdens de bijeenkomst in Almelo is afgesproken dat Nederlandse, Duitse en Russische antikernenergieaktivisten nauwer gaan samenwerken in hun strijd tegen de uraniumtransporten en de verrijkingsfabrieken van Urenco en van het Russische uraniumverrijkingconcern Tenex (vijf vestigingen), waar het verarmd uranium wordt gedumpt.

Zowel de transporten vanuit Almelo (per vrachtauto) als vanuit Gronau (per spoor) verlopen op Nederlands grondgebied naar de Rotterdamse haven. Van daaruit wordt het naar Kaliningrad verscheept om vervolgens duizenden kilometers af te leggen naar één van de vijf vestigingen van de Russische verrijkingsfirma Tenex (onder meer in de Oeral).

De transporten vinden plaats in vaten waarin het verarmd uranium zich bevind in de vorm van uraniumhexafluoride. Een ongeval waarbij dit gas ontsnapt is vele malen ernstiger dan een ongeval met een chloorgascontainer waarbij chloor ontsnapt. Bij atmosferische druk ontleedt uraniumhexafluoride is zeer giftige stoffen, waaronder waterstoffluoride, een zuur dat nog veel agressiever is dan zoutzuur. Als een dergelijke ramp plaatsvindt zullen er in bewoond gebied tot in tientallen kilometers omtrek talrijke dodelijke slachtoffers vallen. (Dat geldt natuurlijk ook voor de vaten met natuurlijk uranium en verrijkt uranium die naar en vanuit deze fabrieken worden getransporteerd.)

Er zullen factsheets worden gemaakt over de risico’s van deze transporten voor alle gemeentes waardoor de transporten plaatsvinden (voor zo ver die bekend zijn). Er komt een internationale alarmlijst over transporten die gaan plaatsvinden, zodat er sneller en effectiever acties of blokkades kunnen plaatsvinden.

Recent blokkeerden activisten transporten met verarmd uranium bij Gronau. Ook Greenpeace Nederland is actief met activiteiten tegen deze transporten en diende onder meer een bezwaarschrift in bij de Raad van State. In maart hielden Duitse en Russische activisten een demonstratie voor het hoofdkantoor van E.ON in Düsseldorf. Dit grote Duitse energiebedrijf bezit éénzesde deel van Urenco (Saillant detail: het Russische consulaat bevindt zich op het terrein van dit bedrijf).
Kortom, net als de uraniumverrijkers gaan ook hun bestrijders zich globaliseren.

meer info:  akbstrategie@hetnet.nl



- E-Mail: akbstrategie@hetnet.nl
 

Lees meer over: europa

aanvullingen
belangstelling van media 
Henk van der Keur - 29.04.2007 17:59

Een deel van de bijeenkomst werd gefilmd door een TV-ploeg van de Finse publieke omroep, die binnenkort op primetime een uitgebreide reportage over kernafval - waaronder depraktijken van Urenco in Rusland - gaan uitzenden.

Sinds de samenwerking van activisten is de belangstelling van de media sowieso gegroeid. De lokale media in Gronau heeft veel aandacht besteed aan de gezamenlijke acties van Duitse en Russische actisten bij Gronau en in Rusland.

Dutch Urenco boss spies out conference 
SOFA Muenster - 30.04.2007 08:27

While the anti-Urenco conference was prepared inside the hotel in Almelo suddenly the boss of Urenco Netherlands turned up on his bike outside the hotel. He had seen a TV camera and wanted to know who was interested in this conference.
The Finnish TV-team had interviewed him the day before and now he demanded to know why they hadn't told him that they would talk to the anti-nuclear-activists too. He was quite angry (does he know about freedom of press??). He also denied to engage in an open conversation with his critics. By now the camera was filming this little encounter.
He was then asked by participants whether he could confirm that on 9 May the next uranium transport from Gronau/Almelo would go to Russia. He angrily replied: "I can't confirm this. You should ask the people who know." (Remember he is the Dutch boss of Urenco). Question: "Who knows?". Answer: "The Germans".
And then he cycled quickly away to avoid more critical questions.

By the way: On 13 May Urenco is organizing their own "scientific" conference at the Theaterhotel in Almelo. Obviously they feel a bit under pressure.
And: In Gronau the next uranium waste transport is openly assembled. So, please inform yourself and join in the international protests.

Thanks to the organizers of the conference - it was a major step forward in bringing together activists and expertise from all over Europe.

E-Mail: sofa-ms@web.de
Website: http://www.sofa-ms.de
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.