english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
nazi's in de bak
NN - 30.10.2006 16:10

Op vijf oktober is door de rechtbank in Dordrecht een aantal neonazi's veroordeeld wegens poging tot doodslag, zware mishandeling en het aanzetten tot haat en discriminatie. Van spijt is geen sprake. Politieke vrienden van de daders zijn een solidariteitscampagne gestart.

In de nacht van 19 op 20 mei bezochten Michael Krick, Stefan Verkooyen, M. van T., Robbie Groeneveld en twee andere mannen uit Papendrecht samen een café in Papendrecht. Na afloop wachtten zij een 49-jarige Antilliaanse man op, die ook in de kroeg was. Zij sloegen hem in elkaar. Uit racistische motieven.

Al eerder op de avond had Michael Krick aan een medewerker van het café te kennen gegeven dat hij niet mocht spreken met die zwarte. Tegen sluitingstijd riep de groep racistische leuzen en bracht de Hitlergroet. Een bezoeker hoorde een persoon uit de groep nazi's zeggen: "We moeten snel zijn, hij is al weg."
Eenmaal buiten gekomen werd provocerend de Hitlergroet gebracht en werden opmerkingen tegen het slachtoffer gemaakt zoals "Afrika für Affen". Toen de Antilliaanse man hierover een opmerking maakte werd dit vanuit de groep als aanleiding gebruikt om hem van zijn fiets te slaan, met een bierfles in het gezicht te slaan en in zijn gezicht te stompen. Nadat hij op de grond was gevallen is hij verschillende keren geschopt. Al kruipend heeft hij uiteindelijk aan zijn belagers kunnen ontkomen.

De gevolgen van de mishandeling blijken bijzonder ernstig te zijn. Het slachtoffer bleek een gebroken oogkas, twee gebroken ribben, een ernstig beschadigd bovengebit en een hersenschudding te hebben. Hij heeft vier dagen in het ziekenhuis gelegen en een operatie moeten ondergaan. Zijn rechteroog is dermate beschadigd dat hij hiermee nooit meer goed zal kunnen zien.

Arrestatie
Nadat het slachtoffer op maandag 22 mei aangifte had gedaan bij de politie startte er een onderzoek naar het incident. Na identificatie van de daders, werden er zes betrokkenen gearresteerd. Groeneveld, Verkooyen en Krick zaten, als vermoedelijke hoofddaders, uiteindelijk drie maanden in voorarrest. De anderen waren na korte tijd weer op vrije voeten, maar bleven verdacht. Dat had, naast hun aanwezigheid bij de mishandeling, ook te maken met spullen die gevonden waren bij de diverse huiszoekingen: stapels nazistische T-shirts en verschilende wapens.

Intussen startte het Racial Volunteer Force (RVF), een radicale vleugel van het neonazistische Blood&Honour netwerk, een solidariteitscampagne voor Groeneveld en Krick. Zij werden beschouwd als "politieke gevangenen". Via de postbus van RVF-leider Eite Homan konden brieven aan hen gestuurd worden. Daarnaast kon er geld gestort worden op de girorekening van Michael Krick.
Enkele RVF-activisten, waaronder Homan en Alwin Walther, bezochten ook de rechtszitting in Dordrecht.


Stefan Verkooyen, voormalige gitarist van Brigade M, werd nadrukkelijk niet gesteund vanuit het RVF. Verkooyen had tegenover de politie belastende verklaringen ten opzichte van Krick en Groeneveld afgelegd. Hij beschuldigde hen de daders van de mishndeling te zijn, om zichzelf vrij te pleiten. Omdat de diverse verklaringen elkaar tegenspraken en de rol van Verkooyen allerminst onschuldig was bleef hij in voorarrest.
Verkooyen en zijn advocaat probeerden hem tijdens de rechtszaak neer te zetten als een ongelukkige meeloper. Hij zou niet zo radicaal zijn als de anderen en inmiddels al weer afstand hebben gedaan van zijn ideeën. Als voorbeeld noemde de advocaat het vertrek van Verkooyen uit Brigade M vanwege te weinig radicale ideeën. Dat is een opmerkelijke leugen: Verkooyen maakte namelijk samen met Dave Blom sinds 2003 geen deel meer uit van Brigade M vanwege hun voorliefde voor het nationaalsocialisme, dat niet strookte met de ideologische lijn van de band.
De rechtbank veroordeelde hem uiteindelijk tot twee jaar gevangenisstraf wegens zware mishandeling, het bezit van een handgranaat, vuurwapens en munitie.

Op het nazistische internetforum Stormfront worden de belastende verklaringen die Verkooyen heeft afgelegd beschouwd als verraad, waarna al dan niet verhulde bedreigingen aan zijn adres volgen. Zo deelde Krick via een open brief aan Verkooyen mee: "Judas, je voormalige kameraden zullen je niet vergeten! Of zoals de oude RAF al zei: Kommt Zeit, kommt Rat, kommt A(ttentat)!

Michael Krick blijkt tijden het proces - ondanks zijn eigen ontkenning - de hoofddader te zijn. Hij was begonnen met slaan en heeft de zwaarste mishandelingen (slaan met bierfles, schoppen met legerkistjes tegen het hoofd van het slachtoffer) op zijn geweten.
Krick is een dertigjarige neonazi uit Duitsland. Vanwege zijn politieke activiteiten liep hij in Duitsland in 1999 tegen anderhalf jaar celstraf aan. Na zijn vrijlating ging hij echter op dezelfde voet door en was daardoor in 2001 op de vlucht voor de Duitse justitie. Die verdacht hem van verschillende strafbare feiten. In Nederland vond hij onderduikadressen bij activisten uit de hoek van de Nederlandse Volks-Unie (NVU), de partij waar hij op dat moment ook actief voor was.
Krick ventileerde zijn radicale ideeën ook bij de NVU. Hij riep tijdens een NVU-bijeenkomst op tot het plegen van aanslagen tegen Rechters en Officieren van Justitie. Op internet riep hij op tot het plegen van aanslagen op synagogen terwijl deze vol zitten met mensen. Momenteel is Krick een actief lid van het RVF.
De rechtszaak leverde hem een veroordeling tot drie jaar gevangenisstraf op wegens poging tot doodslag en het bezit van racistische T-shirts op.

Robbie Groeneveld kent net als Krick de binnenkant van de gevangenismuren al langer. In 2001 is hij al eens veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf wegens poging tot doodslag. Dit had te maken met zijn activiteiten voor Stormfront Nederland (SFN). Tijdens een bijeenkomst van deze groepering werd een willekeurige zwarte man op straat neergestoken. Hier was Groeneveld bij betrokken. Na zijn vrijlating heeft hij gewerkt aan het oprichten van het Aktiefront Zuid Holland Zuid (AFZHZ). Naar eigen zeggen een kleine groep doelbewuste activisten die streeft naar het bestrijden van volksvreemde eigenschappen binnen ons land.
Naar aanleiding van de actie in Papendrecht is hij veroordeeld tot 21 maanden cel wegens poging tot zware mishandeling, bezit van wapens en bezit van racistische T-shirts.


M. van T., NVU-activiste en de vriendin van Krick, is veroordeeld tot drie maanden wegens wapenbezit en het bezit van racistische T-shirts.
Zijn de straffen van Verkooyen, Krick en Groeneveld al fors, de straf voor Van T. is zeker opmerkelijk te noemen. Haar veroordeling is bijna geheel gebaseerd op het bezit van een vooraadje T-shirts met de teksten "Combat 18. Whatever it Takes" en "Destroy Zionism". De laatste leuze was vergezeld van onderstaande illustratie.

Racisme
Al met al zijn er relatief zware straffen uitgedeeld. De reden hiervoor ligt in het feit dat dit geen veroordelingen zijn voor een normale vechtpartij, maar voor een politiek gemotiveerde. De Antilliaanse man is aangevallen omdat hij niet blank is, maar wel in Nederland leeft. En dat beschouwen activisten van de NVU, het RVF en het AFZHZ als een volksvreemde situatie, die bestreden dient te worden. De rechtbank doorzag dat racistische motief en heeft dit als een strafverzwarende omstandigheid mee laten wegen.

Gevolgen
Deze mening staat in schril contrast met de houding van burgemeesters die te maken hebben met NVU-demonstraties in hun gemeentes. De demonstraties van deze partij, die enkele keren per jaar
plaatsvinden, zijn het beste te kenmerken als vrijhavens voor het verheerlijken van nationaal-socialisme. De hierboven beschreven T-shirts, en vergelijkbare kledingstukken, spandoeken en tatoeages, zijn ruim vertegenwoordigd onder de deelnemers. Daarnaast hebben leuzen als "Ruhm und ehr der Waffen SS" en "Deutschland Erwache!" net zo goed de opzet angst in te boezemen, te krenken, te discrimineren en aan te zetten tot haat en racisme. Burgemeesters grijpen echter
keer op keer niet in tegen deze strafbare feiten. Het voorkomen van escalaties tussen de extreemrechtse deelnemers en het publiek of de politie hebben doorgaans ruim voorrang boven de bescherming van de samenleving tegen racisme, antisemitisme en haat. Mogelijk biedt deze rechterlijke uitspraak inzicht en mogelijkheden voor de toekomst.


 http://kafka.antifa.net/papendrecht.htm
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Eerder nazi geweld 
Rightwatcher - 30.10.2006 20:53

Artikelen over eerder geweld van nazi's dit jaar:

Inval bij BBET (B&H in Vlaanderen)
 http://kafka.antifa.net/b&h.inval.bbet.html

Huiszoeking bij rechts-extremist in Rotterdam… is er een link met de aanhoudingen in Antwerpen?
 http://www.offensief.demon.nl/archives/2006/09/entry_44.html

Extreem-rechts geweld in Alphen aan den Rijn
 http://www.gebladerte.nl/11231f77.htm

Ben van der Kooi veroordeeld:
 http://kafka.antifa.net/kooibenvd.zit.htm

Het is duidelijk dat we in een nazi geweldsspiraal zitten, waarbij leden en activisten van met name de Nationale Alliantie een sleutelrol in spelen.

Gezien de hoogwaarschijnlijke betrokkenheid van deze partij bij een moskeebrand via een van hun meest actieve volgelingen (maakte de spandoeken voor demonstraties van de partij en was bij bijna elke actie aanwezig, inclusief de demo tegen de moskee die in brand werd gestoken) en deelname aan een paramilitair trainingskamp van het prominente lid Virginia Kapic valt het te verwachten dat justitie versneld afstevent op een partijverbod van deze partij. Maar ook de NVU en Nieuw Rechts hebben banden met gewelddadige neonazi's.

Vautje in bovenstaande 
Jansen en Jansen - 30.10.2006 21:52

Ben van der Kooi is volledig vrijgesproken


solidariteit 
fedde - 31.10.2006 11:07

Moeten we nu ook solidair zijn, net zoals met José?
Dat ging namelijk ook over willekeurig geweld tegen onschuldigen.
soli?? 
C161 - 31.10.2006 14:16










Als er met Jose Joost Vastenhouw wordt bedoeld dan moeten we zeker niet solidair zijn. Nu volgt de uitleg met wie Joost is.

Ik kende Joos een paar jaar geleden toen hij nog gohtic was of iets dergelijks. Hele aardige jongen toen tot dat hij zich verdiepte in het extreem rechtse wereldje hoe hij daar terecht is gekomen weet ik ook niet maar dat doet er niet toe. Al snel groeide zijn intresse en begon een bandje genaamd Calslagen wat nu al een tijdje niet meer bestaat. Daarmee Tourde hij samen met de band Brigade M door Europa en ook op de verjaardag van Tim Mudde. Hij was betrokken bij meerdere dingen in de extreem rechtse wereld.

Sinds kort wordt Joost wordt joost vermist door zijn vader die hem geadopteerd heeft vanuit Spanje. Er zit 1 persoon vast op verdenking van moord. Omdat er sporen waren gevonden van een misdrijf op het adres waar Joost woonde.

Die man die vast zit heeft nu 90 dagen verlenning gehad.

Voor de rest zijn er heel wat mensen al onder vraagt door de recherche waar onder ik zelf en ander links anarchistische commie en noem maar op.

Ik weet voor de rest ook niet meer te vertellen over dit onderwerp omdat ik niks veder weet.


je moet nooit niets 
brigada161 - 31.10.2006 15:16

de opmerking over jose gaat over een linkse activist die na een uitbraak uit de martel gevangenis FIES in spanje waar hij al decenia zat in duitsland in een hoek werd gedreven en uit wanhoop burgers in gijzeling heeft genomen. Niet netjes maar wel begrijpelijk, hij heeft ze met geen fysieke haar gekrenkt en sommige mensen roepen op deze website tot solidariteit met hem en zijn mede arrestanten.

fedde is kennelijk van mening dat bij een oproep tot solidariteit met mensen die blootstaan aan martellen dat het zelfde is als het goedkeuren van iets dat ze gedaan hebben en dat mensen niet zelf een afweging kunnen maken of ze iemand welof niet willen ondersteunen.

afijn, niet relevant in dit artikel en kans dus verwijderd worden of naar de ruis.

meer info over jose op escapeintorebellion.org
@ C161 
Fedde - 31.10.2006 15:19

Nee, mijn opmerking was een wat cynische verwijzing naar José Fernandez Delgado. Iemand die soortgelijke geweldsdelicten begaan heeft, maar zelf zegt "anarchistische" sympathieën te hebben. Actievoerders van het type "stoere amsterdamse antifa" hebben onlangs op Indymedia opgeroepen tot solidariteit met die José. Zie bv.:  http://indymedia.nl/nl/2006/10/39844.shtml

Kortom, ik had het niet over de Joost Vastenhouw waar jij het over hebt, en ik ben altijd blij als gewelddadige criminelen in de bak komen. Of het nu gewone criminelen zijn, of extreem-links of extreem-rechts. Daar moet je nooit solidair mee zijn.

En bedankt voor je aanvullende info over dit figuur.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.