english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
verslag van arrestatie in Arnhem
ID weigeraar - 01.10.2006 11:03

Om een beetje een helder beeld te geven hoe het er aan toe is gegaan met ID weigeraars, hier een verslagje van 1 van die mensen die is opgepakt zaterdag in Arnhem vanwege het niet tonen van identiteitsbewijs. Het is slechts 1 (persoonlijk) verhaal. Maar er zijn er natuurlijk vele. Opnieuw is gebleken hoe de politie de verruimde wet op ID plicht misbruikt om bepaalde mensen 'even' van straat te plukken. Net zoals het de politie (en bestuurders natuurlijk) het beste uitkomt. Het verhaal is niet bedoeld om een slachtofferrol te spelen, maar om te laten zien wat er is gebeurd en misschien om te kijken wat we hier gezamelijk mee (of tegen) kunnen doen.

Zaterdag 30 september 2006
Het is iets voor 11.00u in de ochtend wanneer ik samen met enkele anderen uit de trein stap in Arnhem. In Utrecht hadden we al enkele spannende momenten beleeft toen een behoorlijke groep van rond de 20 nazi-skins daar op het perron stonden en bijna de trein instapten waarin wij ons ook bevonden. Gelukkig voor ons (en niet voor onze medestanders in een trein later) pakten zij de volgende trein.

Op Arnhem CS werden we al gelijk gespot door agenten in burger die overduidelijk ons signalement aan het doorgeven waren. Na waarschuwingen van diverse mensen na aanleiding van vorige ervaringen waren we wel voorbereid op het feit dat de politie de ID-plicht mogelijk zou gaan misbruiken en hadden eigenlijk al wel een fuik van politie verwacht aan het station.
De keuze voor mij om wel of niet mijn ID-bewijs te laten zien liet ik afhangen van het moment zelf. Het is een lastige keuze, omdat ik enerzijds niet wil meewerken aan dit machtsmiddel van de politie, maar anderzijds het ook zonde vind me om dergelijke reden te 'laten' oppakken. Welk belang is op dat moment groter. Dat je nog een kans hebt je aan te sluiten bij protesten of dat je heel principieel blijft. Omdat die twijfel bij mij altijd heerst, draag ik wel een ID bewijs bij me zodat ik van het moment zelf (en de sfeer van dat moment) kan laten afhangen of ik wel of niet mijn gegevens aan de dienders toon.
Wanneer we het station uitlopen valt me aanvankelijk de hoeveelheid politie mee. We zien wel enkele busjes van de aanhoudingseenheden (stillen) rondrijden, maar verder lijkt het rustig. Via het centrum willen we richting Hotel Bosch lopen, maar zover komen we niet. Terwijl we bij een verkeersplein op de middenheuvel staan te wachten om verder over te steken, komt een stillen-busje van achteren aangereden. De stillen springen eruit en pakken de anderen onmiddellijk vast. Ik weet nog net de straat over te steken in de illusie dat ze misschien niet door hebben dat ik bij het groepje hoor. Maar al snel hoor ik ze van achteren roepen en hoor ik enkele voetstappen zeer snel naderen. Dan voel ik dat mijn rugzak wordt vastgegrepen en wordt ik met een slingerende beweging staande gehouden en weer terug gebracht naar het busje (waar de anderen staan). Ze vragen om een legetimatiebewijs. Ik vraag ze wat de reden hiervan is en als enige antwoord krijg ik te horen dat het om een noodbevel gaat. Ik vraag nog wat dit noodbevel inhoud en of ze dat kunnen laten zien, maar hier krijg ik geen antwoord op. Dit is voor mijn het moment om te beslissen dat ik mijn gegevens niet ga laten zien. Ze kunnen niet eens uitleggen waarom ze specifiek bij ons er naar vragen en wat de grondslag is. Terwijl ik nog bezig ben hun verder uit te vragen over de reden van ID-controle wordt ik al aangehouden, tegen het busje gedrukt, geboeid en door het andere geslacht gefouilleerd. Twee anderen mensen die wel hun ID-bewijs laten zien worden met dit bewijs op een polariod foto gezet. Ik ben verbaasd over deze handeling en spreek me daartegen uit. Ik confronteer mijn 'begeleider' met zijn zojuist verkondigde leugens (dat als ik alleen mijn ID had laten zien ik niet werd aangehouden en dat het alleen een ID controle was en niet meer dan dat). Bij een ander persoon hebben ze zelfs zijn tas en portomonee zorgvuldig doorzocht. Dat lijkt toch meer op preventief fouilleren dan ID-controle....
We worden met twee mensen in een arrestantenbusje gezet en afgevoerd. Ik zie echter dat het busje niet naar het buro gaat, maar richting het gebied waar de nazi's zouden verzamelen. Ik voel me niet zo gemakkelijk bij die gedachte. En inderdaad stopt het busje bij een grote groep nazi-skins. Een meisje wordt bij ons in het busje gezet, maar wel in een ander hokje. Vervolgens worden we wel ovegebracht naar het hoofdburo en daar in de cellengang in aparte cellen gezet.

Hoewel ik eenmaal op het buro had aangegeven dat ik me wel kon en wilde identificeren, wilde ze toch nog vingerafdrukken van me nemen. Later hoor ik dat ze dit bij meer mensen hebben gedaan, of geprobeerd (dus vingerafdrukken nemen terwijl ze iemands naam al hebben). Ik heb geweigerd hieraan mee te werken waarop ik weer terug werd gezet in mijn cel. Niet lang daarna werd ik alweer meegenomen voor verhoor door twee rechercheurs. Mijn ID werd hierbij gechecked en een bekeuring voor het niet voldoen aan ID-plicht werd uitgeschreven. Omdat de reden van aanhouding was het niet voldoen aan het tonen van ID bewijs en ik alleen maar mag worden overgebracht naar het buro voor verhoor en onderzoek naar dit mogelijke strafbare feit en ik inmiddels al een bekeuring hierover op zak had, wat inhoud dat alles verder afgehandeld is, was er geen reden meer mij nog langer vast te houden. Ik werd nog 'even' terug gezet in de cel. Maar dit 'even' heeft uiteindelijk wel ruim drie uur geduurd. Hierover (en over een aantal andere zaken) zal ik dan ook zeker een klacht gaan indienen. Al heb ik nog maar weinig vertrouwen in het effect ervan. Maar om ze er te makkelijk mee weg te laten komen gaat me ook weer te ver.
Voor mij was duidelijk dat ze me (ons) alleen maar van straat wilde plukken gedurende de demonstraties en dat het de autoriteiten weinig interesseerd of dit juridisch gezien allemaal wel klopt. Hieruit wordt nogmaals duidelijk dat deze mensen weinig interesse hebben in het beschermen van je burgerrechten.

Het is rond kwart over vier wanneer ik wordt vrij gelaten. Langzaam aan druppelen meer mensen naar buiten en krijg ik pas een indruk wat er die dag eigenlijk allemaal gebeurd is. Ik zie bekenden van mij het buro uit wandelen, waarvan ik niet eens wist dat ze ook in de stad waren. Dit vind ik een bizarre gewaarwording. Aangezien ik helemaal niets heb meegekregen verder en al na vijf minuten in Arnhem te zijn in een politiebusje werd gefrommeld.
Ook kom ik er achter dat wij buiten het noodverordeningsgebied zijn aangehouden en daar dus al helemaal geen reden was voor ID-controle. Daarnaast hebben ze wel gewoon mensen laten lopen met hakenkruizen op hun mouw. Nou heb ik niet zoveel verstand van verboden nazi symbolen, maar is een hakenkruis toch wel een zeer bekende. Zo haar best doet de politie om ons (links) allemaal van straat te plukken zonder geldende reden, zo slecht doet ze haar best om mensen op te pakken die werkelijk met verboden zaken over straat marcheren. Heel vreemd allemaal....

Veel mensen hebben deze dag te maken gehad met misbruik van de uitgebreide wet op ID-plicht. Het zou heel nuttig zijn als die mensen in ieder geval hun verhaal doen bij het meldpunt tegen misbruik van ID-plicht:  http://www.id-nee.nl
Daarnaast denk ik, ook al is ook bij mij het vertrouwen hierin heel slecht, dat het toch heel goed is officiele klachten in te dienen tegen deze toepassing van ID-plicht. De voornaamste reden hiervoor is dat de ID-plicht op dit moment nog vrij nieuw is en de autoriteiten de regels hierover maar al te graag naar hun kant oprekt. Er is nog weinig tot geen jurispedentie over toepassing van ID-plicht in relatie tot beschermen van de mensenrechten. Als wij (burgers) nooit klachten indienen, zullen ze (de gezagsdragers) wegkomen met hun wandaden en worden dit soort zaken op een bepaald moment vanzelfsprekend. We kunnen op zijn minst een poging wagen dit enigszins te voorkomen.

Ongeacht of je nu binnen noodveroordeningsgebied of er buiten bent lastiggevallen is het de moeite om hier weerstand tegen te bieden. De wet geldt sinds januari 2005. In deze anderhalf jaar hebben we al vele gevallen gezien waar de wet wordt toegepast waar die aanvankelijk zeker niet voor bedoeld was. Zo dus ook bij demonstraties en akties. Bijna standaard wordt al gevraagd naar mensen hun ID als ze zich kritisch uiten tegen hun overheid. En worden ze onmiddellijk aangehouden zodra ze hun ID niet tonen, waardoor de protesten onmogelijk worden gemaakt. En ook bij demonstraties blijkt inmiddels dat ze dit veelvuldig gebruiken om deelnemers in kaart te brengen. Ook (vooral) wanneer demonstraties gewoon rustig verlopen en er al helemaal geen reden is om mensen in kaart te brengen.
In het geval van gisteren, waarbij mensen wel hun ID-bewijs lieten zien, zijn mensen dus ook nog eens op de foto gezet in combinatie met hun ID-kaart. Zonder dat je enige controle hebt wat er vervolgens met die gegevens gebeurd. Vijheid van demonstreren betekent dat je ook in anonimiteit moet kunnen demonstreren, zonder dat je gelijk een AIVD dossier oploopt, met alle gevolgen van dien. Wat ze gisteren gedaan hebben is een flinke poging tot uitholling van de mensenrechten binnen een democratische samenleving. Juist de mensen die opkomen voor de rechten van anderen en die haatzaaiers willen tegenhouden worden op grote schaal in kaart gebracht alsof het misdadigers zijn.

Als je een klacht wil indienen en je weet niet hoe het werkt of je wil er graag hulp bij, neem dan contact op met  samenwerkendeantifascisten@hotmail.com of de arrestantengroep van die dag of met het Meldpunt ID-nee:  meldpunt@id-nee.nl
Daarnaast is het heel goed mogelijk dat alle bekeuringen worden verscheurd en de zaken worden geseponeerd, maar het is natuurlijk ook heel goed mogelijk dat je wel een acceptgiro krijgt. Het is dan je eigen keuze of je die boete gaat betalen of niet, maar probeer in elk geval eerst even met andere mensen te overleggen, of met bovenstaande contacten. Want waarschijnlijk zijn er ook op juridisch/strafrechtelijk gronden mogelijkheden om tot vrijspraak te komen, dan is het toch zonde als je die boete al betaald hebt. Het zou in ieder geval de moeite waard kunnen zijn dergelijke zaken voor de rechter te laten komen. (dergelijke zaken komen automatisch voor de rechter als je de boete niet betaald). En denk niet dat je er alleen voor staat, want er zijn veel mensen opgepakt die dag, die vrijwel allemaal een (zelfde) boete hebben gekregen!

 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
zie ook  
aanvuller - 01.10.2006 11:30

de overige berichtgeving over dit onderwerp op Indymedia:
 http://www.indymedia.nl/nl/2006/09/39128.shtml

Buitensporig geweld 
Bewoners Hotel Bosch - 02.10.2006 16:13

Ons is een video toegestuurd waarop een vastgebonden en tegen de muur gefixeerde arrestant alsnog klappen krijgt.
Deze video hebben we aan de plaatselijke fractieleider van de sp gestuurd. Hij zal dit buitensporig geweld in de raad en bij de korpsbeheerder mondeling vragen indienen.
Zie  http://gerrieelfrink.sp.nl/weblog/

mijn visie 
saf - 05.10.2006 15:31

de 4 dagen na de demo zijn er elke dag artikelen geweest in de Gelderlander. Er is een diskussie losgebarsten over het oppakken van 'onschuldige' passanten (waren er ook schuldige passanten dan??)
Een vrij loze diskussie, maar er wordt iniedergeval gediskusieerd..

Verder heeft SP-kopman Gerrie Elfrink een videoband binnengekregen waarop te zien is hoe een passant met veel te veel repressie cq geweld wordt opgepakt. ook hierover stond vandaag een groot artikel in de gelderlander

 http://www.gelderlander.nl

Hier nog een kopie van wat ik op de weblog van gerrie elfrink ook heb geschreven.
Alles wat voor mij op die dag niet door de beugel kon staat erin.
Nogmaals dus het advies al je klachten op te sturen naar een van de bovengenoemde email-adressen, alleen dan kunnen we serieus een verschil maken!!!




Wat er mis ging:::

Teneerste zijn alle wetten al tebuiten gegaan door het misbruik van de id-plicht wet voor het in kaart brengen van demonstranten.
De afgelopen dagen was er een discussie in de gelderlander over dit 'machtsmisbruik', maar vooral in de zin dat er zóveel onschuldige burgers de dupe van werden.
Nou vraag ik me af, in wat voor zin een onschuldige burger verschilt van een demonstrant. Beide horen hun ID-bewijs te tonen als de politie daarom vraagt, maar alleen dan als de politie een gegronde reden heeft dit te doen.
Bij invoering van de identificatieplicht werd nog duidelijk gesteld dat de wet niet voor demonstraties en dergelijke misbruikt zou worden. Natuurlijk wisten de tegenstanders van die wet toen al beter: 30 september is op grote schaal deze wet misbruikt:
###Mensen (demonstrant of niet) zijn buiten het noodverordeningsgebied om ID gevorderd zonder enige reden.
###Mensen die hun id wel bij zich hadden werden alsnog met hun ID naast hun hoofd op de foto gezet door de politie: waar is de wettelijke basis hiervoor???
###Mensen die mee naar het politiebureau moesten moesten standaard vingerafdrukken afgeven. of ze nou ID bij zich hadden of niet. Ook hiervoor ontbreekt elke wettelijke basis, als het al niet illegaal is van de politie.

En wordt het er veiliger op, met de identificatieplicht??
ik zie het als een vorm van overheidsrepressie.
Mensen worden banger te demonstreren omdat de overheid steeds meer over ze weet.
Ook weet de overheid steeds meer mensen van te voren eruit te filteren door deze ID-checks.


Tentweede het politiegeweld.
Al is er wel eens erger gebeurd (dat ontkracht natuurlijk niet de ernst van deze situatie)
De politie heeft toch nog rake klappen uitgedeeld, mijns inziens zonder reden.

Toen degene op de foto werd aangehouden, wilde een deel van de linkse demonstranten protesteren tegen de hardhandige wijze waarop deze jongen werd gearresteerd.
De ME linies die de AFA's insloten waren net opgetrokken, dus iedereen was vrij om te gaan en te staan waar men wilde.
Met een man of 20 liepen we richting de plek waar de jongen was opgepakt, onder een luidkeels: alle arrestanten onmiddelijk vrij. Tegen ons 'wapen, onze stem, vondt de Arnhemse commandant het blijkbaar nodig een wel heel dubieus wapen in te zetten: zijn vuisten!!!! Ik heb hem letterlijk een demonstrant meerdere malen voor zijn bek zien slaan. Ondertussen was de rest van de ME al weer uit de busjes en werden de andere 20 mensen weggemept met de wapenstok.
Ook dit was een buitensporige geweldsescalatie van de M.E. en het arnhemse korps

Het geweld stond dus niet opzichzelf. Het ARnhemse korps staat erom bekend nogal ontvlambaar te zijn, zeker de G.B.O., dus ik was zeker niet verbaasd.
Gelukkig was er een video gemaakt, en hopelijk gebeurt er eindelijk eens iets aan dit politiegeweld.

mvg. Een antifascist


E-Mail: samenwerkendeantifascisten@hotmail.com
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.