english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Foto's: Actie tegen vrouwenmoorden Guatemala
Brujas Locas - 29.07.2006 00:37

Spandoekactie op de Dam! Naaien tegen geweld (19 juli)
Een intensief jaar vol radioprogramma’s, sponsorlopen, workshops en informatieavonden werd in Amsterdam afgesloten met een zeer succes- en sfeervolle naaiactie. Voorbijgangers konden hun steun betuigen aan de Guatemalaanse vrouwen door op een lapje stof te schrijven. De lapjes werden vervolgens aan elkaar genaaid tot een gigantische solidariteitsdeken die naar Guatemala zal worden gestuurd.


1
1

2
2

3
3

4
4

5
5

6
6

7
7

8
8

9
9

10
10

11
11

12
12

13
13

14
14

15
15

16
16

17
17

18
18

19
19

20
20

Een intensief jaar vol radioprogramma’s, sponsorlopen, workshops en informatieavonden werd in Amsterdam afgesloten met een zeer succes- en sfeervolle naaiactie. Voorbijgangers konden hun steun betuigen aan de Guatemalaanse vrouwen door op een lapje stof te schrijven. De lapjes werden vervolgens aan elkaar genaaid tot een gigantische solidariteitsdeken die naar Guatemala zal worden gestuurd.

De deken gaat naar de Guatemalteekse organisaties Sector de Mujeres en Sobrevivientes, waarmee Ojalá het hele jaar heeft samengewerkt. Beide organisaties strijden tegen het vrouwengeweld in Guatemala en zullen met het geld dat Ojalá ophaalde, een radiotraining ontvangen in Mexico. Het radioproject ‘En Vivo’ is opgezet in samenwerking met onder andere Amnesty International, die overigens niet aanwezig was bij de bijeenkomst. Barbara Paternotte van Ojalá: ‘ De Guatemalteekse vrouwen gaan zelf radioprogramma’s leren maken die vervolgens zullen worden uitgezonden bij meer dan vijfhonderd gemeenschapsradio’s in heel Latijns Amerika.’ Het uiteindelijke doel is om via de radio een groter publiek te bereiken, bewustzijn te creëren en hopelijk het probleem beter bespreekbaar te maken.

Straffeloosheid
De actie in Amsterdam kwam een dag nadat Amnesty International een verontrustend rapport uitbracht over de huidige situatie in Guatemala. ‘Guatemala: No protection, no justice: killings of women (an update)’ is een vervolg op een in 2005 uitgebracht rapport over de hoge aantallen vrouwenmoorden in Guatemala. Uit het vervolgrapport blijkt dat de situatie onverminderd slecht is. Het dodental stijgt terwijl de daders vrij blijven rondlopen. Volgens het Amnesty-rapport zijn er sinds 2001 meer dan 2200 vrouwen en meisjes vermoord, vaak op zeer brute wijze. Er is een duidelijk verschil tussen de manier waarop mannen en vrouwen worden vermoord. Mannen worden meestal door een vuurwapen vermoord zonder direct fysiek contact terwijl veel vrouwen worden verkracht, gefolterd of verminkt voordat ze worden vermoord. De Guatemalteekse Ombudsman: ‘het verschil is dat in het geval van vrouwen, de daders hen meer laten lijden voordat ze worden vermoord’. Alleen al in de eerste maanden van 2006 zijn er 229 vrouwen vermoord, een stijging ten opzichte van 2005.

De meer dan zeshonderd vrouwenmoorden in 2005 hebben tot op heden slechts geleid tot twee veroordelingen. Een klimaat van straffeloosheid en een gebrek aan adequaat overheidsoptreden hebben het probleem alleen maar verergerd. De vader van de op 13 augustus 2005 vermoorde Claudina Velásquez Paíz: ‘Claudina is vermoord door één ding: straffeloosheid... Claudina’s moordenaar wist dat de kans dat hij zou worden opgepakt zeer klein was.’ Het rechtssysteem in Guatemala functioneert nog steeds zeer gebrekkig. Voor een deel is dat het gevolg van een gebrek aan middelen, ervaring en mankracht. Echter, een belangrijke oorzaak voor het lage ophelderingspercentage lijkt ook te liggen in een discriminerende visie op vrouwen in de Guatemalteekse samenleving. Die visie is ook terug te vinden in diverse wetten, ondanks het feit dat die in strijd zijn met verschillende internationale verdragen. Een tekenend voorbeeld is dat geweld tegen vrouwen binnen de familie niet strafbaar is, inclusief verkrachting binnen het huwelijk. Verder is het strafbaar om een seksuele relatie te hebben met een minderjarige mits de minderjarige ‘deugdelijk’ is. Barbara van Ojalá: ‘Er lijkt een soort haat tegen vrouwen te bestaan die heel moeilijk valt te verklaren.’

Het rapport van Amnesty International signaleert, anders dan in het eerste rapport, dat inmiddels ook de organisaties die voor de vrouwen opkomen mikpunt van geweld worden. Op 5 juni jl. werd bijvoorbeeld, voor de derde keer ingebroken in het kantoor van Sector de Mujeres.

Commissies
Anders dan de vrijwel onveranderde situatie van de Guatemalteekse vrouwen doet vermoeden zijn er wel diverse stappen ondernomen in het afgelopen jaar. Veel maatregelen worden echter halfslachtig en niet adequaat genoeg uitgevoerd. In december 2005 werd in Guatemala een Nationale Commissie ingesteld voor de Aanpak van Vrouwenmoorden (la Comisión Nacional para el Abordaje del Femicidio). De commissie zou een database creëren waarmee alle vermiste vrouwen geregistreerd en vergeleken zouden kunnen worden met gevonden dode vrouwen. Een jaar later is er echter nog steeds niks van terecht gekomen. In maart 2006 kwamen drie congrescommissies naar voren met een verregaand voorstel tot aanpassing van de wetgeving met betrekking tot familiair vrouwengeweld. Onder andere zou geweld tegen vrouwen binnen de familie strafbaar moeten worden, net als verkrachting binnen het huwelijk. De kans is echter groot dat deze wetgeving niet aangenomen zal worden. De Verenigde Naties Commissie voor de Eliminatie van Discriminatie tegen Vrouwen (CEDAW): ‘ implementatie van wetten die vrouwen beschermen en hun ontwikkeling bevoordelen zal niet makkelijk zijn want de meerderheid van het door mannen gedomineerde Guatemalteekse Congres staat hier onwillig tegenover.’

Internationale druk
Verschillende mensenrechten- en humanitaire organisaties hebben hun zorg uitgesproken over het aanhoudende extreme geweld tegen vrouwen in Guatemala. In Latijns-Amerika zijn er al diverse demonstraties geweest en het groeiende aantal moorden en de onveranderd lakse houding van de Guatemalteekse regering leidde zelfs tot aandacht van de Verenigde Staten. In mei 2006 hebben 117 leden van het Amerikaanse Congres een brief aan de regering aangeboden waarin dringend wordt verzocht om dit probleem bij de Guatemalteekse overheid aan de kaak te stellen. Het blijft echter een politiek gevoelige kwestie en de regering Bush heeft nog geen speciale bezorgdheid geuit.

Het Amnesty rapport van 18 juli laat geen twijfel bestaan over de onverminderd slechte situatie van de Guatemalteekse vrouwen. Ondanks de vele opgerichte commissies en de diverse rapporten van onder andere Amnesty International, de VN en de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten, die stuk voor stuk de Guatemalteekse overheid beschuldigen van extreme nalatigheid, is er geen enkele vooruitgang geboekt in het afgelopen jaar. Die zal moeten worden afgedwongen door organisaties als Sector de Mujeres en projecten als ‘En Vivo!’

uit Noticias.nl:
 http://www.noticias.nl/mr_artikel.php?id=1345

Meer info:
 http://www.ojala.nl/new/themas/vrouwen.htm
 http://www.ojala.nl

 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Naaien axie 
L.L - 29.07.2006 00:40

1
1

2
2

3
3

mas foto's
nee tegen vrouwengeweld 
BL - 29.07.2006 00:42

1
1

2
2

3
3

Dam Actie
Brujas de Ojala 
BL - 29.07.2006 00:44

1
1

2
2

3
3

Solidaridad!!
Artikelen & AI rapporten 
Latinos Locos & socias - 29.07.2006 23:42

Het nieuwe Amnestyrapport Guatemala: No protection, no justice: Killings of women in Guatemala (an update) (Juli 2006)
 http://web.amnesty.org/library/Index/ENGAMR340192006

Amnestyrapport Guatemala: No protection, no justice: Killings of women in Guatemala (Juni 2005)
 http://web.amnesty.org/library/index/ENGAMR340172005

Radio Alerta: Special Radio Brujas over vrouwenmoord in Guatemala
[23-04-06]
audio:
 http://tuxic.nl:8000/noticias.nl/23apr06/Radio_Brujas_Leidseplein_23apr06.m3u

Primavera para las flores de Guatemala? (06-06-2005)
 http://www.noticias.nl/mr_artikel.php?id=1324

‘Internationale steun is onze enige hoop’, Interview met Hilda Morales Trujillo en Maria Elena Peralta (15-03-2005)
 http://www.noticias.nl/mr_artikel.php?id=1198

‘Brujas’ van Ojalá strijden voor vrouwen in Guatemala (07-03-2005)
 http://www.noticias.nl/mr_artikel.php?id=1192

Vrouwen Ciudad Juárez vechten voor gerechtigheid (29-12-2005)
 http://www.noticias.nl/mr_artikel.php?id=1088

Stem als wapen tegen geweld (01-12-2005)
 http://www.noticias.nl/mr_artikel.php?id=1033

Start campagne tegen vrouwenmoorden in Guatemala: Geen bescherming, geen gerechtigheid(23-11-2005)
 http://www.noticias.nl/mr_artikel.php?id=1023

Femicidio in Ciudad Júarez (24-05-2005)
 http://www.noticias.nl/mr_artikel.php?id=870


aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.