Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
glasnost in cuba 
x - 01.06.2006 12:37

- Batista was een dictator. Glasnost in Cuba is voor democratie.

- Glasnost in Cuba wordt niet door de CIA gefinancierd

- GiC is voor geweldloze oppositie, democratie en vrijheid van meningsuiting. Niet fascistisch dus.

Kijk maar:
 http://cuba.web-log.nl/
Bestrijd het CIA fascisme! 
Che Fan - 01.06.2006 16:26

Glasnost in Cuba krijgt wel degelijk geld uit de VS.

Ik heb zelfs geen zin meer om de betreffende documentatie op te zoeken. Ze linken bv. naar Cubaned, een door de CIA opgezet "onafhankelijk" media outlet ten behoeve van de fascistische agenda van de amerikanen.

verder:
'Journalisten, schrijvers en dichters', dat zal best ja, maar door wie worden ze betaald? en wiens belangen dienen ze? Als buitenlandse mogendheden in Nederland een oppositie groep zou steunen, die uit zijn op destabilisatie en regime change voor buitenlandse belangen, dan zouden de betrokken Nederlanders worden gezien als verraders. In Cuba is het niets anders. In Haiti, Irak, Syrië, Iran, Libanon en in Venezuela is het niet anders. Een aantal van deze Cubaanse 'dissidenten' krijgen geen geld van een echte achterban waarvoor ze zogenaamd voor zouden spreken, maar worden al jarenlang van geld voorzien door voornamelijk uit de Verenigde Staten, maar ook uit Europa. Via de enkele journalisten, die de processen tegen de 'journalisten, schrijvers en dichters' in Cuba hebben verslagen, is duidelijk geworden dat er weldegelijk bewijs van buitenlandse financiering van activiteiten was, en contacten met Amerikanen waren geweest.

Betaling van dissidenten

Wat zijn de betalingsmechanismes van die veronderstelde dissidenten? Vanuit het Bureau voor Belangen van de VS in Havana werd systematisch materiële en financiële hulp gegeven. Via radio en allerlei andere technische middelen werd bekendheid gegeven aan het feit dat iedereen die de chef van dit bureau, James Cason, bezoekt, betaald zou worden met 100 dollar per maand. (zie noot 4)
In het jaar 2000 doneert USAID, het Internationale Bureau voor Ontwikkeling van de VS, 670.000 dollar aan drie Cubaanse organisaties om te helpen bij de uitgave in het buitenland van het werk van onafhankelijke journalisten van het eiland... en voor de distributie hiervan binnen Cuba. (6)
De fondsen, die USAID bestemt voor de financiering van Cubaanse dissidenten, zijn exceptioneel. Voor het opzetten van onafhankelijke NGO's op Cuba 1.602.000 dollar; voor het plannen van de overgang naar een andere regering op Cuba 2.132.000 dollar; voor het evalueren van het programma 335.000 dollar.
Al dit geld is geďnd door groeperingen uit de VS. Laten we eens kijken welke groeperingen dat zoal zijn. Het Centrum voor een Vrij Cuba ontving 2.300.000 dollar in 2002, met als doel het loskrijgen van informatie van mensenrechtengroeperingen en deze te verspreiden. De werkgroep van de Interne Dissidentie 250.000 dollar; Freedom House, verantwoordelijk voor de strategische kwestie van de overgang naar een andere regering op Cuba, 1.325.000 dollar; groepen die steun verlenen aan de dissidentie 1.200.000 dollar.
Ook andere, zoals het Instituut voor Democratie op Cuba of het Internationaal Republikeins Instituut. Het bureau Cubanet ontving in 2001 243.000dollar en in 2002 nog eens 800.000 dollar; Het Amerikaanse Centrum voor Internationaal Solidariteitswerk, dat als sociaal doel heeft de buitenlandse investeerders te overtuigen niet op Cuba te investeren, 168.575 dollar. Cubaanse Democratische Actie ontving 400.000 dollar in 2002.(7)
Tussen 1997 en 2002 werd door het Amerikaanse Bureau voor Internationale Ontwikkeling 22 miljoen dollar bestemd voor dit doel. Op 2 maart jl. zei de staatssecretaris voor het westelijk halfrond, Curtis Struble, dat 'USAID' dit jaar nog eens 7 miljoen dollar als 'economische steun' op Cuba zal investeren en op 26 maart kondigde Colin Powell in de Senaat aan een bedrag van 26.900.000 dollar te willen besteden aan uitzendingen van Radio en Televisie 'Martí'. (8)
Radio Martí zendt, tegen de internationale regelgeving op dit gebied in, vanuit de VS 1200 uur per week uit met oproepen voor interne ondermijning en het plegen van sabotage, desertie en illegale emigratie.
Het is duidelijk dat achter de zogenoemde dissidenten, journalisten en onafhankelijke bureaus niets anders zit dan geld uit de VS met een duidelijk en concreet doel.

Bronnen: o.a. Le Monde Diplomatique

> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.