english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Protest bij aandeelhoudersvergadering Shell
Fwd. - 15.05.2006 08:55

Amsterdam, 12 mei 2006 --- Milieudefensie en vertegenwoordigers van groepen uit Nigeria voeren morgen, dinsdagochtend 16 mei actie voor de ingang van het Circustheater in Scheveningen waar dan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell plaatsvindt. Ook vertegenwoordigers van andere lokale gemeenschappen die milieu- en gezondheidsschade ondervinden van Shell zijn naar Nederland gekomen om hiervoor aandacht te vragen tijdens de aandeelhoudersvergadering van de oliegigant. Zij doen dat samen met SP Kamerlid Harry van Bommel.

De actie bestaat uit obers die rondlopen met dienbladen vol vaatjes lekkende olie en miniatuur gasaffakkelinstallaties. Zij presenteren de dienbladen aan de aandeelhouders, omdat die Shell kunnen dwingen te stoppen met de vervuiling in Nigeria. Voor de ingang is een spandoek te lezen met de tekst: 'Shell flares and spills, Nigerian people pay the bills'. Milieudefensie wil dat Shell onmiddelijk stopt met het affakkelen van gas en alle olielekkages opruimt. In april oordeelde een Nigeriaans hooggerechtshof dat het olieconcern uiterlijk april 2007 met affakkelen moet stoppen.

Adaka Inemo, directeur van ERA (een zusterorganisatie van Milieudefensie) in Yenagoa, Bayelsa State, Nigeria: 'Shell maakt alles kapot in ons land. Door lekkages stroomt olie in onze rivieren en over onze akkers en vergiftigt zo het water en onze oogsten. We smeken Shell om op te ruimen, maar tot nog toe hebben ze dat nagelaten.'
'Het voorbeeld uit Nigeria laat zien dat Shell niet uit zichzelf de rommel opruimt,' aldus Anne van Schaik, campagneleider globalisering en milieu bij Milieudefensie. 'Hoog tijd dus dat de Nederlandse regering ervoor zorgt dat directeuren van Shell direct aansprakelijk worden gesteld voor dergelijke wantoestanden.'

Shell-gedupeerden uit allerlei landen, waaronder Sachalin (Rusland), Brazilië, Filipijnen, Zuid-Afrika en Ierland, komen naar de aandeelhoudersvergadering. Zij zullen allemaal naar binnen gaan en tijdens de vergadering vragen stellen over de problemen in hun land.

Maandag 15 mei dienen gedupeerden van Shell klachten in over het gedrag van het olieconcern in de Filipijnen en Brazilië. De klachten worden door hen, samen met Milieudefensie en Friends of the Earth International, ingediend bij het Nationaal Contact Punt (NCP) in Den Haag van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

 http://www.milieudefensie.nl

Bijlage:
Overzicht Shell-gedupeerden aanwezig bij jaarvergadering 16 mei 2006, Scheveningen

Adaka Inemo (Nigeria)
Adaka is de directeur van ERA in Yenagoa, Bayelsa State. ERA is de zusterorganisatie van Milieudefensie in Nigeria. Hij werkt daar al sinds 2003 en heeft in deze tijd veel ervaring met de milieugebieden uit de regio opgedaan. Hij kent Bayelsa State op z'n duim. Hij kan uit eerste hand vertellen over olielekkages uit pijpleidingen van Shell en heeft daar ook over gepubliceerd.

Ifieniya Lott (Nigeria)
Ifie Nott studeerde kunst aan de universiteit in Nigeria en werkt als een cartoonist voor een landelijk nieuwsblad. Ze woont in Yenagoa waar zij een NGO heeft opgezet voor vrouwen om hen uit de prostitutie te helpen. Ze is enige jaren vrijwilliger bij ERA, de zusterorganisatie van Milieudefensie in Nigeria. Momenteel is ze betrokken bij een project waarbij bewoners in de Niger Delta een eigen videogetuigenis maken over de problemen in hun regio. Ze is op de aandeelhoudersvergadering als een vertegenwoordigster van de lokale gemeenschappen.

Norbert George (Curaçao)
Norbert George is voorzitter Stichting Humanitaire Zorg Curaçao. Een kwestie waarmee hij zich actief mee bezighoudt, is de vervuiling van de voormalige Shell-raffinaderij op Curaçao. Door de dagelijkse uitstoot van normoverschrijdende concentraties giftige stoffen die daarvan het gevolg is, kampen 7000 mensen met chronische longaandoeningen en vinden jaarlijks vier mensen voortijdig de dood. In het hoge-risicogebied wonen meer dan 20.000 mensen (circa 12,5 procent van de totale bevolking van Curaçao), waaronder 5.000 kinderen. Tegen alle adviezen in zijn er drie hotels gevestigd in dit gebied; toeristen worden niet op de hoogte gesteld van de gezondheidsrisico's die men er loopt.

Cesar Augusto Pereira (Brazilië)
Cesar Augusto Pereira vertegenwoordiger van Coletivo Alternative Verde uit São Paulo. Twintig jaar lang produceerde Shell pesticiden en olieproducten in Vila Carioca en Paulinia in de staat São Paulo. In januari 2005 is Shell door de Braziliaanse rechter gesommeerd te stoppen met het dumpen van afval en de drinkwaterbronnen schoon te maken. Maar Shell weigert verantwoorde-lijkheid te nemen voor de gezondheidsklachten van (oud)werknemers en omwonenden die in verband worden gebracht met de productie van giftige stoffen in de Shell-fabrieken.

Desmond D'Sa (Zuid-Afrika)
Desmond D'Sa woont in Durban en vertegenwoordigt South Durban Community Environmental Alliance (SDCEA). Hij voert actie om de grote vervuiling te stoppen vlakbij de Shell-raffinaderij in Zuid-Durban. D'Sa is verontwaardigd omdat Shell met twee maten meet. Zo is de Shell-raffinaderij in Denemarken vele malen schoner dan de Shell-raffinaderij in Durban.

Siziwe Khanyile (Zuid-Afrika)
Siziwe Khanyile is campaigner Luchtkwaliteit bij Groundwork, de zusterorganisatie van Milieudefensie in Zuid-Afrika. Ze werkt tegenwoordig met lokale gemeenschappen die slachtoffer zijn van hoe oliemaatschappijen, waaronder Shell, in Zuid-Afrika opereren.

Maura Harrington (Ierland)
Maura Harrington vertegenwoordigt Shell to Sea, een organisatie van kleine boeren en inwoners van de streek Erris, waar de dorpen worden bedreigd door Shell die in dat gebied een uiterst risicovolle 'offshore/onshore'-pijpleiding van 345 bar luchtdruk wil aanleggen.

Rhodele Gabac (Filipijnen)
Rhodele is voorzitter van United Front to Oust Oil Depots (UFO-OD). Hij woont vlakbij de oliedepots van Shell die midden in de woonwjk Pandacan waar 85.000 mensen wonen. Hij weet uit eigen evaring hoe is het is om te moeten leven in permanente luchtvervuiling. Rhodele voert campagne om de oliedepots te verplaatsen.

Vladmiri Cabigao (Filipijnen)
Vladimir is een advocaat die een rechtszaak heeft ingediend tegen de aanwezigheid van het Pandacan Oil Depot van Shell op de Filipijnen. De zaak moet nog voorkomen bij het hooggerechtshof. Hij heeft belanghebbenden verenigd in de Fenceline Community Group en is verantwoordelijk voor het indienen van de Filipijnse klacht bij de OESO.

Denny Larson (VS)
Denny Larson is directeur van Global Community Monitor, een internationale
organisatie voor mensenrechten en milieu, die lokale gemeenschappen uit de hele wereld ondersteunt om een schone leefomgeving te bewerkstelligen. Larson publiceerde 'Frontline Witness', een ooggetuigenverslag van schendingen van de mensenrechten door Shell (zie www.shellfacts.com). Larson bedacht de 'bucket brigades', een luchtmonitorsysteem, dat gebruikt wordt door lokale gemeenschappen met industriële buren in vijftien landen.

Hilton Kelley (VS)
Hilton Kelley is geboren in Port Arthur en werd stuntman in Hollywood. In 2000 keerde hij terug naar Port Arthur en richtte daar Community In-power Development Association (CIDA) op om de gemeenschap te helpen zich te ontwikkelen. De inwoners vertelden hem dat ontwikkeling geen zin had omdat Port Arthur te vervuild was om er te wonen. Daarom besloot CIDA zich bezig te gaan houden met het milieu. Shell is een van de grote vervuilers van de omgeving.

Anne Rolfes (VS)
Anne Rolfes is oprichter en directeur van de Louisiana Bucket Brigade, een milieuorganisatie die mensen die vlakbij de petrochemische industrie wonen, leert de lucht te monitoren. Ze schreef diverse rapporten over de negatieve invloed van Shell op de omgeving. Rolfes heeft ook in Afrika gewoond, waar ze 'Shell Shocked Refugees' schreef, een rapport over de Ogoni-milieuvluchtelingen en hun strijd met Shell.

Dmitri Lisitsyn (Rusland)
Dmitri Lisitsyn is voormalig timmerman en nu milieuactivist en voorzitter van Sakhalin Environmental Watch (SEW). De ecoloog uit Siberie maakt zich ernstig zorgen over de ontwikkelingen op het eiland waar het Sachalin II-project wordt ontwikkeld, het grootste olie- en gasproject ter wereld. Dmitri is uitgegroeid tot een gerespecteerd milieuvoorman in Rusland.

Doug Norlen (VS)
Doug is beleidsdirecteur van Pacific Environment (PE) uit San Francisco. Deze organisatie beschermt het levende milieu in de Pacific door het promoten van activiteiten, het versterken van gemeenschappen en het hervormen van internationaal beleid. Doug voert al jaren actie tegen het Russische Sachalin II-project van Shell.


---

 

Lees meer over: natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Ramp in Nigeria 
NN - 15.05.2006 15:24

Ik lees hier niets over de ramp in Nigeria, heeft dat hier niet mee te maken, of is dat niet zo belangrijk om die dag bij stil te staan.
Doordat de bevolking zo arm is moet het illegaal olie aftappen (en door verkopen) om te kunnen overleven, afgelopen week is daar een grote explosie geweest, waarbij honderden Nigerianen om het leven kwamen. Daar is Shell indirect ook verantwoordelijk voor, terwijl de bevolking sterft van de armoede, pompen zij maar olie, zonder dat de bevolking er beter op wordt.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.