english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Marokkaanse politie vermoordt Saharaanse demo
Fjederman - 31.10.2005 09:19

De brute onderdrukking van de Saharaanse volksopstand heeft het eerste dodelijke slachtoffer opgeëist. Lembarki Hamdi Salek Mahayub, geboren in 1974, is op 30 oktober 2005 doodgemarteld door de Marokkaanse politie.

Mahayub werd zaterdag 29 oktober 2005 op brute wijze opgepakt tijdens een demonstratie in El Ayoun, waarbij hij met de vlag van de DARS zwaaide. Andere demonstranten moesten hun moed eveneens bekopen met martelingen.

Een aantal uren na zijn arrestatie werd Mahayub overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij aan zijn verwondingen is overleden. De autoriteiten weigeren zijn nabestaanden duidelijkheid te geven over de doodsoorzaak.

De dood van Mahayub heeft geleid tot hevige verontwaardiging onder de Saharaanse bevolking. Na het bekend worden van zijn dood gingen velen de straat op om tegen de Marokkaanse bezetting van West-Sahara en de talrijke mensenrechtenschendingen te demonstreren.

Het meest actuele nieuws over de volksopstand staat op www.arso.org
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Persbericht Stg. Zelfbeschikking West Sahara 
Stg. Zelfbeschikking West Sahara - 31.10.2005 19:38

Persbericht
Volksopstand in West-Sahara:

Eerste dodelijke slachtoffer van marteling door Marokkaanse politie
Demonstranten eisen internationale bescherming van Saharaanse bevolking

In El Aiun, gelegen in het door Marokko bezette deel van West-Sahara, heeft de Marokkaanse politie de eerste dode op haar geweten door haar zeer gewelddadige optreden. Op zaterdag 29 oktober is de Saharaanse man Lembarki Hamdi Salek Mahayub op straat aangehouden (in de Smara Straat in El Aiun) en zwaar mishandeld door een politie-eenheid van de Groupes Urbains de Securité (GUS). Zijn enige “misdrijf” was dat hij zwaaide met de Saharaanse nationale vlag. In het gebouw van de Gerechtspolitie werd hij opnieuw afgeranseld. Laat in de nacht is hij in kritieke toestand naar het Belmehdi ziekenhuis overgebracht. Zondagmiddag verklaarden de artsen hem dood, echter zonder de plaats en oorzaak van overlijden aan te geven. Lembarki Hamdi werd geboren in El Aiun in 1974 (toen Spanje nog in West-Sahara het bestuur voerde).

Onmiddellijk na de bekendmaking, op zondagmiddag 30 oktober, van zijn dood, verzamelde zich een honderdtal Saharaanse burgers voor het huis van het slachtoffer en hield een vreedzame mars om uiting te geven aan hun verontwaardiging. Opnieuw werd met de nationale Saharaanse vlag gezwaaid (zie foto’s).

De menigte riep leuzen gericht tegen de Marokkaanse repressie en voor het recht op zelfbeschikking, en riep de internationale gemeenschap op de Saharaanse burgers te komen beschermen tegen het brute optreden van de bezettingsmacht. Ook deze demonstratie werd met geweld uit elkaar geslagen. Een van de gearresteerden demonstranten bij deze gelegenheid is Brahim Dahane, destijds slachtoffer van gedwongen verdwijning en sedert zijn vrijlating uit geheime detentie aktief verdediger van de mensenrechten en voorzitter van de Saharaanse Vereniging van Slachtoffers van ernstige Mensenrechtenschendingen door de Marokkaanse Staat. Hij werd tegen 18.00 uur opgepakt op de Boulevard Mekka door eenheden van de GUS. Het is momenteel onbekend waar hij is en wat zijn toestand is.

De Marokkaanse politie hield zondagavond razzia’s in de Saharaanse wijken, viel huizen binnen en haalde die overhoop, daarbij zonder pardon inslaand op vrouwen en kinderen. De sfeer in de stad is bijzonder gespannen.Stichting Zelfbeschikking West-Sahara roept de Nederlandse regering en het Nederlandse parlement op bij de Marokkaanse regering te protesteren tegen de vertrapping door de Marokkaanse bezettingsmacht van alle elementaire humanitaire rechten, een internationaal onderzoek te laten instellen door de VN en bescherming te bieden aan de Saharaanse bevolking door het mandaat van de MINURSO (Missie van de Verenigde Naties voor de organisatie van het referendum in West-Sahara) uit te breiden.Ook tijdens vreedzame demonstratie plaats in El Aiun op 29 oktober eiste het gewelddadige optreden van de GUS diverse slachtoffers. Demonstranten werden geslagen, anderen meegenomen voor verhoor in het politiebureau in de Smara Straat, onder hen Lakhal Mohamed Salem, die om 04.30 uur werd vrijgelaten. Gawdi Mohamed Fadel raakte gewond aan zijn rechterbeen en werd zwaar geslagen. Zijn vrouw en zijn zus die naar het politiebureau kwamen om navraag te doen werden ook geslagen. Iguilid Hammoud – de voorzitter van de Saharaanse afdeling van de Marokkaanse Associatie voor de Mensenrechten – en Sabbar Brahim werden met knuppels geslagen op verschillende delen van hun lichaam.


In de loop van de vorige week kwamen ook de scholieren massaal in beweging. Ook hiervan zijn foto’s te zien. Op de website van Stichting Zelfbeschikking West-Sahara www.west-sahara.nl staan de meest actuele berichten zoals zij die heeft binnengekregen van correspondenten in bezet gebied in de afgelopen weken. Op  http://www.arso.org/intifada2005e.htm is een (Engelstalig) overzicht te vinden van gebeurtenissen in de Saharaanse volksopstand sedert mei 2005.Voor meer informatie:

tel. 010-2141191

 st.zelfbeschikkingwest-sahara@planet.nl

www.west-sahara.nl

E-Mail: st.zelfbeschikkingwest-sahara@planet.nl
Website: http://www.west-sahara.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.