english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
De strijd om de broncode
Geen Paniek! - 19.10.2005 13:17

Wereldwijd draait zo'n 90 procent van alle computers op het Windows besturingssysteem. Windows wordt bij nogal wat nieuwe desktop computers en laptops standaard bijgeleverd, hetgeen Microsoft ongeer 60 euro per licentie oplevert. Alternatieve besturingssystemen zoals Mac-OSX van fabrikant Apple en het bekendste open-source besturingssysteem Linux zijn tot nu toe niet in staat gebleken de alleenheerschappij van Microsoft te breken. Sterker nog, Microsoft doet met een aantal andere software giganten verwoede pogingen de computermarkt volledig aan haar controle te onderwerpen.

Apple en 'open source'

Apple is misschien wel het bekendste alternatief voor Windows. Apple MacOSX maakt als een van de weinige bedrijven desktopmachines met een eigen besturingssysteem die op een andere hardware is gebaseerd dan de pc' s waarop Windows draait. MacOSX, het besturingssysteem van Apple, staat bekend om zijn mooie grafische schil en wordt veel gebruikt door de grafische industrie. Andere bekende producten van Apple zijn de i-pod MP3 speler en zijn legale muziekuitwisseldienst i-Tunes. Bij i-Tunes kun je tegen betaling populaire muziek downloaden.

Een ander alternatief is de zogenaamde open-source software. Open source betekent dat de broncode van de software, zeg maar de taal waarmee een programma is geschreven, voor iedereen toegankelijk is en dat iedereen deze mag wijzigen Net als bij Windows heb je ook bij Linux een groot assortiment aan software. Deze oogt dan vaak wel anders dan de vertrouwde Windows varianten, maar doet globaal hetzelfde. Linux kun je het beste aanschaffen als kant en klaar distributiepakket. Onderdeel daarvan zijn het besturingssysteem, een gebruiksinterface, gebruiksprogramma's en andere hulpmiddelen. Er zijn verschillende distributiepakketten. Commerciële, niet commerciële, voor beginners, voor gevorderden, voor desktops en voor servers. Een gratis en sterk groeiend Linux distributiepakket heeft de naam Ubuntu.

De opkomst van open source software is aan de commerciële software-industrie niet onopgemerkt voorbij gegaan en men ziet het als een serieuze bedreiging. Immers, redelijk wat open-source software is behalve voor Linux ook voor Windows beschikbaar, hetgeen de drempel om over te stappen flink verlaagd. Een aantal voorbeelden zijn de Mozilla Firefox browser, het Thunderbird email programma, het kantoor- en tekstverwerkingsprogramma OpenOffice en het fotobewerkingsprogramma The Gimp.

Behalve open source software heb je ook nog zoiets als 'open standaarden'. Dit zijn officieel gedeponeerde standaarden die door alle software ontwikkelaars gebruikt mogen worden. De bekendste is HTML, een populaire programmeertaal, die bepaalt hoe websites er uit zien en die door alle webbrowsers zoals Internet Explorer en Firefox gelezen kunnen worden. Aan de andere kant werkt een bedrijf als Microsoft ook met eigen 'gesloten' bestandsformaten waaronder het .doc formaat van het Microsoft Word programma. Microsoft heeft dit bestandsformaat gepatenteerd en kan, wanneer ze dit wil, voor het gebruik ervan geld vragen. Op deze manier kan Microsoft niet alleen voorkomen dat haar open-source concurrenten van de vondsten van Microsoft gebruik maken, maar kan ze zelfs verbieden dat deze concurrenten door Microsoft gepatenteerde bestandsformaten kunnen lezen.
Het grote voordeel van open standaarden is dat je zelf kunt kiezen welk pakket software je gebruikt en dat de documenten die met die open standaard zijn gemaakt onderling uitwisselbaar zijn. Gesloten standaarden kunnen je dwingen één en hetzelfde besturingssysteem (meestal Windows) met bijbehorende software te gebruiken. Dit kan heel ver gaan. Zo werden bijvoorbeeld ondernemers verplicht hun aangifte te doen via de computer waarvan het programma enkel beschikbaar is voor het dure Windows systeem, terwijl met name kleinere ondernemers dikwijls uit kostenoverwegingen met Linux werken. Na de nodige protesten heeft de belastingdienst inmiddels toegezegd dat het volgend jaar ook met aangifteprogramma's voor Linux en MacOSX zal komen.

Een ander voorbeeld is het onderwijs, waar studenten worden verplicht met software en cursusmateriaal te werken dat alleen onder Windows werkt. Studenten die enkel met Linux werken, worden zo verplicht Windows te installeren en te gebruiken om de cursus te kunnen doen.
Dat open source software voor iedereen toegankelijk en aan te passen is, betekent niet dat de ontwikkeling ervan gratis is. De open-source gemeenschap beschikt over verschillende financiële middelen. Meerdere bekende projecten worden gesponsord door grote bedrijven zoals SUN, Novell, IBM en HP. Deze private partijen erkennen de innovatieve kracht achter het open-source ideaal. Er bestaan ook commerciële open-source Linux distributies, zoals SUSE en RedHat waarvan een deel van de winst weer wordt geïnvesteerd in de open-source gemeenschap. Sommige commerciëlen werken met dubbele licenties. Een open-source licentie voor het open-source gebruik en een aparte licentie waarvan je tegen betaling kan genieten van ondersteuning, extra toevoegingen, bedrijfsspecifieke aanpassingen en/of het recht om het programma zodanig te gebruiken dat het buiten de opensource licentie valt. Voorbeelden zijn MySQL database, Mozilla en OpenOffice / StarOffice. De kosten voor dit soort bedrijven zijn lager omdat zij kunnen putten uit de gemeenschap van programmeurs en andere computermensen. Last but not least wordt de ontwikkeling van open-source software draaiende gehouden door de energie van talloze individuen die hun vrije tijd er in insteken.

Lees verder, reageer en discussieer op  http://eurodusnie.nl

Zie ook recente blogs zoals * De PvdA wordt eurokritisch * Vogels stemmen niet * Afghanistan spreekt * Wikipedia en Aanslagen voorkomen (zeggen ze)


Website: http://eurodusnie.nl
 
aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
weg net windows 
N.e.r.d. - 19.10.2005 14:33

Macintosch maakt vanaf 2006 geen gebruik meer van alternative hardware.
Apple maakt dan de overstap gemaakt van de Powepc processor van IBM naar "x86" van Intel.
Dit betekend dat het binnenkort mogelijk wordt om Mac OS X op x86 te laten draaien dus Mac os X op je Zelf in elkaar geknutselde pc.
Een ander alternatief om zo min mogelijk bij te dragen aan de winst van de heer Bill Gates is om windows 2000 op je pc te zetten wordt in thearie bijna geen winst meer op gemaakt door Windows.
M$ winst van mij ? 
jinneke - 19.10.2005 16:58

Ik check me betalingen en... ik zie nix naar M$ gaan, ohja we zijn allemaal beta users toch ? ;)
Licenties 
Tobislav - 19.10.2005 17:12

In tegenstelling tot wat in de tekst gesteld wordt leveren de bij nieuwe pc's geleverde Windows (OEM)licenties geen 60,- euro per stuk op. In bepaalde landen worden deze licenties aan de eindgebruiker geleverd voor een pak hem beet 50,- euro. Minus een bescheiden winstmarge en af te dragen belastingen zou je dus op een 30,- a 40,- euro komen. (wat dan nog niet eens pure winst voor Microsoft is)

Dan hebben we het verder nog niet over de deals die pcfabrikanten als Dell met Microsoft sluiten. Verder zijn er in praktisch elk land regelingen waarmee scholieren, studenten en onderwijzers voor een pak hem beet 20,- euro een licentie kunnen verkrijgen, te gebruiken tijdens de studie.

Verder hebben we straks ook de lucratieve 'Windows Vista Starter Edition' welke nog aanzienlijk goedkoper zal kunnen uitvallen. Aangezien deze versie gericht is op "ontwikkelingslanden" zullen ze daarmee nog flink aan de weg timmeren om overheidssubsidies binnen te slepen en zoveel mogelijk licenties af te zetten.

Wat betreft het kunnen draaien van Mac OS op x86-hardware. Een TPM-chip is hiervoor (in beginsel) wel vereist.

Website: http://tobislav.web-log.nl
 
A.s. maandag meer over open source 
ALARM-team - 19.10.2005 18:41




Wie meer wil weten over open source en dergelijk kan maandag terecht bij politiek cafe ALARM, in het ACU

Ditmaal wordt uw aanbod politieke propaganda tijdens politiekkaffee Alarm! verzorgt door internet werkplaats Puscii. Met informatie over open source software, hoe je met behulp van cryptografie het leven van de snuffelstaat zuur kan maken en hacking. Nee, daarmee bedoelen we niet het inbreken in andermans computer, maar het in eigen handen nemen van technologische
vooruitgang door zelf je creativiteit te benutten

ALARM, Politiek cafe in het ACU (Utrecht)
Maandag 24 oktober - 20:00
Voorstraat 71 Utrecht



E-Mail: alarm@acu.nl
Website: http://www.acu.nl
 
voor mensen die linux willen uitproberen 
ASCII internetwerkplaats - 19.10.2005 20:48

Voor mensen die eens willen kijken wat dat nou is, dat linux; internetwerkplaats ASCII is elke dag tussen 14.00 en 19.00 uur geopend, in de javastraat 38hs te amsterdam.

Over 2 weken is er ook nog een Linux install workshop. Details daarover hieronder. Kijk ook eens op  http://scii.nl voor meer workshops en cursussen.

== When ==
For everyone who is interested in learning more about linux and it's
underlying operations, but doesn't have the knowledge/experience on how
to install it. there will be a GNU/Linux Installation workshop on
Saturday the 5th of november starting from 15.00 till about 19.00.

== What ==
participants will be installing a Debian or Ubuntu version of linux.
preferably you bring your own laptop or PC. (ASCII has some monitors and
keyboards, but you want to be sure of a place, please send me a mail.)

=== Hardware ===
if you want to setup a simple server or a simple desktop anything from a
pentium1 with 64mb of ram will do.. a pentium2 with 128mb is preferable
though.
for fancy workstation/desktop setups you want atleast a pentium 3 with
256mb of ram. (if you have no idea what this means, just bring your
machine and we'll see)
also if you have a windows installation on the machine you don't want to
remove, make sure you have enough free disk space, or preferably a
seperate harddisk.
also, the machine will have to have a cdrom drive.
for the mac users: sorry, at this point the workshop is not open for
macs yet.

as a final note: please leave your fears at home :)

== Details ==
Date: Saturday the 5th of November 2005
Time: from 15.00 onwards
Location: Javastraat 38, Amsterdam


Website: http://scii.nl
 
gebruik is ook ondersteuning 
freeinfo - 19.10.2005 20:59

ook al betaal je niks omdat je 'beta' user bent of hoe je het ook noemt. door het product te gebruiken blijven ze 'marketshare' hebben, en veel mensen en bedrijven die wel betalen kijken daar nog naar als een product aan schaffen, met argumenten als:
"als bijna iedereen het gebruikt zal het wel goed zijn"
en "iedereen gebruikt dat, en ik wil met hun werken, dus moet ik dat ook" (iets over het algemeen ook niet eens op gaat).
daarbij komt ook nog dat veel software ontwikkelaars kijken naar wat er het meest gebruikt wordt, daar maken ze software voor. en die software is er dus alleen voor in dit geval windows. met als resultaat dat de mensen die wel betalen daarvoor kiezen (en de mensen die gewoon iets beters willen geen keus hebben)

dus simpel weg niet betalen, betekend niet dat jij microsoft niet ondersteunt. ze verdienen zelfs dan nog aan je.
Diverse aanvullingen en reacties. 
Geen!Paniek Serge v/d 7Penselen - 20.10.2005 12:09

@ N.E.R.D.

Ik weet het zonet nog niet of Apple MacOSX de oplossing is voor het probleem. De gaan geruchten de ronden dat Intel Apple's worden uitgerust met een encryptiechip of terwijl TCPA, Fritz Chip of Trusted computing. Aan de andere kanten worden deze geruchten ook weer ontkracht. Immers zo een chip zal zeker geen goed doen aan de verkopen. Verder zijn er geruchten wat ik niet kan natrekken dat de MacOSX niet op AMD chips gaat werken. Dus eigenaars van de veelal superieure AMD 64 chips zouden weleens geen mogelijkheid kunnen krijgen om naar MacOSX over te stappen.

 http://www.osnews.com/comment.php?news_id=10770&offset=60&rows=75&threshold=-1
 http://www.osnews.com/story.php?news_id=11455

@Tobislav.

Ik heb meerdere malen bedragen van rond de 60 Euro gehoord, maar indien het iets minder is kan het ook zo zijn. Een OEM (Original Equipment Manufacturer) kost bij sommige winkels wel 95 Euro. (ff schrikken toen ik dit zag) Deze versies dienen bij een PC geleverd te worden. Kijk maar bij de prijzen van diverse Maar dan moet ook nog belasting etc van af. Ik kan niet zien hoe de deal van iedere leverancier is, maar het geeft toch wel een indicatie. Ik ontken niet dat de prijzen van massa-afnemeners, zoals Dell, Medion, etc. een stuk lager zullen zijn.

OEM  http://nl.wikipedia.org/wiki/OEM

Voor discussie over dit artikel ben je van harte welkom op de eurodusnie site.  http://www.eurodusnie.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=587&Itemid=369

Serge v/d 7Penselen (De schrijver)



Open dokumentformaten 
Olaf - 20.10.2005 13:32

Een ander belangrijk aspekt van open standaarden is, dat ook over (zeg) 100 jaar het nog mogelijk zal zijn om de dokumenten te bekijken. Bij een gesloten (niet-open) bestandsformaat moet je maar hopen dat de leverancier ook in de toekomst zal blijven bestaan en de oude bestanden blijft ondersteunen. Denk hierbij aan de vaak gemelde problemen om ouder (Microsoft)Word dokumenten te openen.

Daarom heeft de Amerikaanse staat Massachusetts recentelijk besloten dat voortaan alleen nog maar open standaarden in aanmerking komen voor kommunikatie met de overheid en opslag van dokumenten. Microsoft vindt dat helemaal niet leuk, want zij verdienen juist hun geld doordat mensen gedwongen worden hun produkten te (blijven) gebruiken en upgraden. Zie bv  http://www.groklaw.net/article.php?story=20051015042041410 en  http://www.groklaw.net/article.php?story=20050925165302314 .

(Overigens: HTML is geen programmeertaal, maar een opmaaktaal (wat de naam al zegt). Helaas zie ik dat soort mis-(leidende) informatie te vaak...)
Kraken gaat voor ( ook in nerderland ) 
n.e.r.d. - 20.10.2005 13:36

Er zijn op dit moment al mensen die erin zijn geslaagd om beta versies van macos x voor 86x op een pc te zetten, en hoewel het nu nog niet vlot draait is dit zeker wel over een jaar bruikbaar.
(oh ja, en als het gaat om de consumenten markt dan wacht je toch op de gekraakte versie van Windows produkten)
Linux = fijn! 
PPP - 20.10.2005 16:56

Jinneke: Door M$-spul te gebruiken hou je hun aandelen hoog, wat de portemonnee van Gates en de zijnen goed uit komt.
Zelf gebruik ik al sinds 1999 Linux, ik snap niet dat er mensen zijn die Windhoos willen gebruiken... zelfs denken dat Windhoos eenvoudiger zou zijn ofzo... snap ik niet, zelf vind ik Windhoos juist veel te ingewikkeld, stelt je veel te veel vragen met al die wizards (tovenaars? voor tovenaars stellen ze mij toch wel erg veel vragen). Een programma moet je gewoon met 1 muisklik kunnen installeren en dan gelijk gebruiksklaar zijn, en dan niet te ingewikkeld maar alles binnen handbereik. En dat kan bij Linux nu eenmaal wel en bij Windows niet. Dat alleen al maakt dat ik niet meer van Linux af wil.
De grote melkkoe 
Bas - 20.10.2005 18:14

Microsoft verdient het grote geld niet direct op het besturingssysteem. OEM versies van windows-XP gaan over de toonbank of worden voorgeinstalleerd op PC's van de grote PC fabrikanten voor een bedrag dat niet veel onderdoet of zelfs lager is dan de prijs die je in de winkel zou betalen voor een van de commerciele Linux distributies (Redhat, Mandrake, SUSE/Novell).
De grote melkkoe van Microsoft op software gebied (het bedrijf heeft daarnaast nog meer ijzers in het vuur) blijft Microsoft Office (met MS Word en Excel o.a.).
De manier waarop Word de sterke positie van Wordperfect in Nederland doorbrak is exemplarisch. Door de ins en outs van het besturingssysteem niet vrij te geven aan andere software ontwikkelaars en door overlappen in te bouwen van dat besturingssysteem met de eigen Office software kreeg Word technisch en qua snelheid een voorsprong op andere paketten. Bovendien werd er niet al te moeilijk gedaan of illegaal gratis gebruik van MS Office voor thuis-gebruik. Sterket nog: als mensen thuis aan Word verslingerd raken, gaan ze er op hun werk ook om roepen. En dat brengt geld in het laatje. So much voor het idee dat je door gekraakt/illegaal gebruik van Microsoft software ook maar iets tegendraads doet. In tegendeel. Je verspreid daarmee de afhankelijkheid van een bijna monopolie alleen maar verder. De strategie van Bill Gates houdt daar rekening mee en gebruikt het voor eigen doeleinden.

De mogelijkheden om de monopolitische positie van Microsoft te doorbreken zitten 'm dan ook niet in het onduiken van de licentie-voorwaarden (hoewel dat individueel een paar centen kan opleveren). Maar in het verder ontwikkelen, propageren en gebruiken van vrije software, te beginnen met het besturingssysteem (GNU/Linux, FreeBSD, etc.).

Daarbij geld wat GNU voorman Richard Stallman al lang gelden stelde:
'Free software' is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of 'free' as in `free speech', not as in 'free beer.'
 http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html

Open is niet vrij 
freddy - 21.10.2005 12:08

Open source code is open maar niet vrij. Dat je de code mag lezen wil niet altijd zeggen dat je het ook mag aanpassen of verspreiden.
Vrijde software is open software maar open software is geen vrije software.


Linux is gratis 
PPP - 21.10.2005 15:18

Voor sommigen zal het na het lezen van het stukje van Bas doen voorkomen dat Linux vrij prijzig is. Dit is echter niet zo, Linux is ook gratis (legaal!) te verkrijgen. Je kunt Linux gratis downloaden vanaf verschillende sites, waaronder  http://www.linuxiso.org/ en gratis op CD bestellen vanaf o.a.  https://shipit.ubuntu.com/
Linux is ook voor een paar Euro's te koop. 
G!P Serge v/d Penselen (auteur) - 21.10.2005 23:20

Diegene die niet behept zijn met een Snelle aansluiting en toch een Linux distro willen proberen kan ik de site  http://www.kooplinux.nl aanbevelen. Je betaalt alleen de kosten voor het branden en het versturen (4 euro per CD geloof ik).

Als je besluit om overstap te stappen naar Linux is een snelle internet aansluiting (ADSL / Kabel) wel wenselijk om extra packages, onderhoudspackages etc. te laden. Ook snel internet hoeft tegenwoordig niet meer zo duur te kosten alhoewel is besef dat voor sommige mensen de tarieven nog te hoog zijn.

Zandbak vrije opensource software werkplaats 
zandbak admin/drone - 22.10.2005 13:49

Zandbak vrije opensource software werkplaats en internetcafe

De zandbak is een werkplaats voor iedereen die geinterreseerd is in opensource software. Ook is er een gratis internetcafe wat opgezet is met oude en "overbodige" hardware. je kunt ons vinden in de multipleks (Leiden, stationsweg 218, tegenover het (bus)station)

openingstijden: di 17.00 t/m 21.00
wo 17.00 t/m 21.00
vr 17.00 t/m 21.00


E-Mail: info@zandbak.org
Website: http://www.zandbak.org
 
Open is Open 
grensgeval - 23.10.2005 14:43

Open source in nu precies de term voor meer dan alleen het recht om de source te lezen. Op  http://www.opensource.org is de (meest gangbare) defintie te vinden.

onder punt 3 van de definitie staat:
"The license must allow modifications and derived works, and must allow them to be distributed under the same terms as the license of the original software.

Rationale: The mere ability to read source isn't enough to support independent peer review and rapid evolutionary selection. For rapid evolution to happen, people need to be able to experiment with and redistribute modifications."

Er mogen wel beperkte eisen worden gesteld in een licentie aan de methode van aanpassen en distribueren maar zowel aanpassen als verspreiden moet mogelijk zijn.

Voor de hele definitie:  http://www.opensource.org/docs/definition.php
free software in eindhoven 
joost - 27.10.2005 21:20

In Eindhoven is er een gratis internetcafe in Burgers ( http://www.hertogstaat.nl)

De internet terminals zijn oudere computers die nog heel goed werken met Debian GNU/Linux. Als je geinteresseerd bent, of alleen maar wilt zien hoe dat er uit ziet, kom dan eens langs op maandag- of vrijdag avond.

Ook is er de ENOSIG, de Eindhovense Open Source Interest Group, die onregelmatig bijeenkomsten organiseert.
Proveer Linux.... 
Serge - 29.10.2005 23:15

Voor de gevorderde Linux gebruikers hebben we LOSC. Local Open Source Cluster, waar ook ENOSIG (Eindhoven)  http://losc.nl/Bunch/ Maar ook andere plaatsen zoals Breda hebben hun eigen LOSC afdeling.

Ook via HCC Breda is er een lesgroep hoe je met Linux systemen leert omgaan. Zie de afdelingssite van Breda van de HCC.

In diverse vrijplaatsen kan je met Linux computers werken. Ook Eurodusnie heeft in de Helpdesk 2 Linuxbakken staan, maar er zijn ook voldoende initiatieven in andere plaatsen.

Pak je kans en ga er mee aan de slag... Probeer eens een live disk van  http://www.ubuntu-linux.org of  http://www.knoppix.org/... Ook te bestellen via  http://www.kooplinux.nl/ voor 4 euro per cd

Als je wilt installeren kan je ook kiezen voor een dualboot optie, waarbij je Windows partitie behouden blijft en er eventueel op terug kunt vallen. (Zolang dat Trusted Computing windows niet vergald...)

Kortom er zijn vele manieren om met Linux te leren werken... Grijp de kans nu je nog keus hebt en je nog e.v.t. terug kunt vallen op Windows.


aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.