english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Pfizer beleeft spannende tijden
Farmis - 02.10.2005 21:47

(geen inleiding)

2 OKTOBER 2005

Pfizer, de bekende farmaproducent met hoofdkwartier in New York, blijft maar achtervolgd worden door slecht nieuws. Woensdag nog werd een rechtszaak aangespannen door een aantal consumentenorganisaties en individuen die beweren dat Pfizer enkele miljarden dollars teveel heeft verdiend omdat het bedrijf haar cholesterolverlager Lipitor aanprijst (als preventie voor hartproblemen) aan vrouwen beneden de 65 jaar en mannen en vrouwen ouder dan 65 jaar die geen hartproblemen of diabetes hebben, terwijl niet werd bewezen dat deze twee doelgroepen baat zouden hebben bij het product. Integendeel, vrouwen die geen hartproblemen hebben, maar wel een verhoogd risico lopen, en Lipitor gebruiken, verhogen net hun kans op een hartaanval, volgens de inmiddels bekende ASCOT-studie.

Steven Berman, hoofdadvocaat van de groep aanklagers : "Wij geloven dat Pfizer de wetenschappelijke feiten opzettelijk heeft genegeerd en een miljoenen-reclamecampagne heeft opgezet om zoveel mogelijk mensen te overtuigen Lipitor te kopen. Wij willen bewijzen dat Pfizer miljarden dollars omzet heeft verdiend met de verkoop van het medicijn aan mensen die er geen bewezen voordeel bij hebben."

Dr. John Abramson, lesgever aan de Harvard Medical School en auteur van het boek "Overdosed America" zegt het volgende : "Miljoenen vrouwen en ouderen spenderen grote sommen geld aan hun dagelijkse portie Lipitor, niettegenstaande er geen bewijzen zijn dat deze mensen er baat bij hebben." Alex Sugerman-Brozan, directeur van het Prescription Access Ligitation Project, voegt daar nog aan toe : "Ons bewijsmateriaal zal aantonen welke methodes geneesmiddelenfabrikanten zoals Pfizer gebruiken om hetgeen wat gekend is over medicijnen, te manipuleren, van het klinisch onderzoek tot de richtlijnen die dokters voorgeschoteld krijgen."

Lipitor (atorvastatine) was vorig jaar goed voor een omzet van ongeveer $11 miljard en is bijgevolg het best verkochte geneesmiddel wereldwijd. Het lijdt geen twijfel dat het product van onschatbare waarde is voor Pfizer, temeer omdat de verkoop goed is voor 21% van de totale omzet. Beursanalisten verwachten dat dit aandeel in 2005 zo'n 25% zal zijn en in 2008 ongeveer 30%. Scott Henry van het beurshuis Oppenheimer & Company berekende dat Lipitor in het jaar 2007 een nettowinst van $9 miljard kan opleveren voor de farma-groep, meer dan de helft van de verwachte totale winst voor dat jaar.

Normaal gezien verlopen de patenten voor Lipitor in 2011 waarna producenten van generische geneesmiddelen een goedkope, exacte kopie van het product op de markt mogen brengen. Dat is nog ver weg zal je denken, maar vergeet niet dat het monopolie wel eens vroeger zou kunnen doorbroken worden. Ranbaxy Laboratories, een belangrijke Indische fabrikant van generieken heeft namelijk een proces aangespannen tegen Pfizer wegens een vermeende ongeldigheid van twee cruciale Lipitor-patenten die Pfizer in bezit heeft. Een uitspraak wordt binnenkort verwacht en indien Pfizer de zaak verliest, kan de generische concurrentie al in 2007 starten, i.p.v. 2011.

Pfizer denkt vooruit en steekt meer dan $800 miljoen in het testen van een nieuwe pil die Lipitor combineert met torcetrapib. Lipitor verlaagt de zgn. "slechte" cholesterol terwijl torcetrapib de "goede" cholesterol verhoogt. Het bedrijf hoopt hiermee patiënten te kunnen verleiden die na het patentverval van Lipitor gaan overschakelen op een goedkoper, generisch alternatief. Volgens analisten zal het echter nog jaren duren eer de combinatiepil een standaardtherapie wordt. En als Ranbaxy de rechtszaak wint en de Lipitor-kopieën bijgevolg snel de markt kunnen betreden, dan is het volgens de waarnemers in kwestie niet ondenkbaar dat veel overgelopen patiënten trouw zullen blijven aan hun generiek i.p.v. over te stappen naar de nieuwe, wellicht veel duurdere, combinatiepil.

Maar Pfizer heeft nog andere zorgen. In september kreeg het bedrijf van de FDA te horen dat twee nieuwe geneesmiddelen geen goedkeuring kregen. Het betreft Oporia, een middel tegen osteoporose ; en Dynastat, een injecteerbare pijnstiller. Bovendien vervallen in 2007 de patenten van Norvasc (amlodipine, een middel om de bloeddruk onder controle te houden) en Zoloft (sertraline, een anti-depressivum), twee van de best-verkopende Pfizer-producten. Generiekenfabrikanten zullen dan een deel van de omzet mogen wegkapen. Tel daarbij nog eens het feit dat de verkoop van de bekende pijnstiller Celebrex met 40% gedaald is t.o.v. vorig jaar, en je zal begrijpen dat de CEO het niet makkelijk heeft om de aandeelhouders een mooie toekomst aan te bieden.

En eigenlijk is er nóg een belangrijke reden voor de aandeelhouders om ongerust te zijn. Niettegenstaande het gegeven dat Pfizer op jaarbasis meer dan $7 miljard investeert in onderzoek en ontwikkeling, blijft de pijplijn met potentiële medicijnen zwak. Nochtans is het zeer belangrijk dat het farma-bedrijf over een sterke pipeline beschikt, gezien het nakende verval van diverse patenten. "Voor Pfizer is het heel moeilijk geworden om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. We zien de ene teleurstelling na de andere," aldus Michael Krensavage, analist bij zakenbank Raymond James.

Deze aaneenschakeling van slecht nieuws heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de beurskoers. In de voorbije drie maanden is de waarde van een Pfizer-aandeel met 9% gedaald. Op lange termijn bekeken ziet het plaatje er nog slechter uit. De koers staat vandaag op hetzelfde niveau als acht jaar geleden en de helft lager dan in juli 2000, toen de hoogste koers ooit werd bereikt. Het is nu afwachten of Pfizer het proces over de Lipitor-patenten zal winnen. Beleggers hebben in ieder geval voldoende stof om op hun nagels te bijten ...

De auteur van het artikel is oprichter van Farma Misdaad, een weblog over de omstreden farma-industrie.

- E-Mail: farmamisdaad@yahoo.com Website: http://farma-misdaad.blogspot.com
 

Lees meer over: globalisering wereldcrisis

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.