english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Chavez: invasie VS vanuit Curacao gepland
Kees, XminY - 30.09.2005 01:27

De Venezolaanse president Hugo Chavez beweert aanwijzingen te hebben dat de VS een invasie voorbereidt, die vanuit Curacao uitgevoerd zal worden.

Venezolaanse President voorziet invasie VS vanuit Curacao

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft in een interview met de Amerikaanse TV-zender ABC op 16 september verklaard dat hij over aanwijzingen beschikt dat de VS een aanval op zijn land voorbereidt. De invasie zou onder meer plaatsvinden vanuit het eiland Curacao, onderdeel van de Nederlandse Antillen.

De VS beschikt op Curacao en Aruba over twee militaire steunpunten, zogeheten Forward Operating Locations (FOL's). De Nederlandse regering heeft in mei 2001 definitief ingestemd met de militaire instellingen van de VS, die dienst zouden moeten doen voor spionagevluchten in het kader van de bestrijding van drugstransporten vanuit Colombia. Allerlei maatschappelijke organisaties hebben toen geprotesteerd tegen de vergunning voor de militaire inrichtingen. (zie voor achtergronden:  http://www.noticias.nl/fol.html en  http://www.tni.org/drugs/research/fols.htm)

De komplete tekst van het interview met Chavez van ABC is hier te vinden:  http://abcnews.go.com/Nightline/International/story?id=1134098&page=1

Chavez beweert dat de Amerikanen een plan voor een invasie hebben onder de titel Plan Balboa. Amerikaanse militairen zouden ter voorbereiding reeds naar Curacao zijn afgereisd. Chavez beweert van binnenuit informatie gekregen te hebben, en toonde ook documenten, en verklaarde zijn bron niet te kunnen onthullen omdat die beschermd zou moeten worden. Amerikaanse autoriteiten hebben als reactie beweerd dat de militairen daar heen waren gegaan om "uit te rusten".

De beweringen van Chavez hebben in de VS zelf en veel andere landen tot nieuwsberichten geleid. (bijvoorbeeld op CNN:  http://www.cnn.com/2005/WORLD/americas/09/16/chavez.ap/
En CBS:  http://www.cbsnews.com/stories/2005/09/17/world/main856312.shtml

Vreemd genoeg is er in Nederlandse media - voor zover bekend - geen enkele melding van gemaakt.

Al op 4 september maakte de krant Miami Herald melding van de beschuldiging vanuit Venezuela dat er voorbereidingen werden getroffen voor een invasie, waaraan ook andere Navo-landen zouden meewerken. ( http://www.miami.com/mld/miamiherald/news/12557198.htm). Toen werd er nog geen melding gemaakt van een betrokkenheid van Curacao.

De stilte in de Nederlandse media en politieke kringen is merkwaardig. Vanuit het parlement zou op z'n minst onmiddellijk opheldering van de Nederlandse regering geŽist moeten worden. Medewerking verlenen aan een invasie tegen een ander land, zeker als die een volstrekt legitieme regering bezit, is natuurlijk volstrekt ongeoorloofd en ook officieel in strijd met het verdrag waarmee de VS gebruik mag maken van die FOL's. En journalisten zouden makkelijk bij de Venezolaanse regering kunnen navragen waar de beschuldiging op gebaseerd is.


 

Lees meer over: militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
link TNI 
Kees - 30.09.2005 01:39

Bovenvermelde link van TNI werkt niet meer. Maar hier:  http://www.tni.org/reports/drugs/debate1.htm is wel wat meer over de FOL's op de Antillen te vinden
De olie van Chavez 
Peter Polder - 30.09.2005 15:10

Concrete aanleiding genoeg.
Chavez heeft de belastingdienst opdracht gegeven achterstallige belasting te innen bij alle oliemaatschappijen. Shell heeft een claim van maar liefst 130 miljoen euro aan zijn broek hangen.
Daarnaast heeft Chavez aangekondigd de contracten met de oliemaatschappijen te herzien en een hoger percentage van de opbrengst te gaan eisen.
Hij wil bovendien het belang van de staat in de olieindustrie opvijzelen naar 60%.

Venezuela kopieert daarme de oliepolitiek van Rusland.
Verschil is alleen dat Venezuela geen kernwapens heeft...
En net als Rusland is Venezuela een van de grote olieproducerende landen.

Meer nieuws kan je vinden op Peakoil.com of peakoil.nl


Chavez de tacticus 
Notel - 30.09.2005 23:28

Chavez is een meester in het bespelen van de media en opinies. Ook in dit geval lijkt dat er op. Via mijn Antilliaanse contacten heb ik begrepen dat Chavez immers zelf al langere tijd op de Antillen loert, om deze te kunnen annexeren bij Venezuela (een van de redenen waarom veel Antillianen tegen onafhankelijkheid zijn).
Nu probeert Chavez de VS te beschuldigen van een mogelijke invasie, wat hij mogelijk als motief kan gebruiken om zťlf de Antillen te bezetten.

Daarnaast is de VS ook niet gek: een invasie in Venezuela zou een guerilla-oorlog in de jungle betekenen, net zoals in Vietnam. Die kiezen liever voor de meer overzichtelijke woestijn van Irak.
TK 
mo - 01.10.2005 08:25

Bronnen in de Tweede Kamer melden dat Nederland groen licht heeft gegeven voor het gebruik van Curacao om Venezuella aan te vallen. Afgesproken is dat Nederland 5% van de opbrengsten uit olie die gejat zal worden mag hebben.
Alweer? 
spikey - 01.10.2005 11:11

Dat Nederland weer een rolletje gaat spelen bij een poging de oliereserves van Venezuela te stelen, zou mij helemaal mij niets verbazen. Bij de eerdere gefaalde coup-poging tegen democratisch gekozen leider Chavez waren ook, naar verluid, twee Nederlandse marine schepen betrokken. Op de Nederlandse drugs-hub Curacao heeft de V.S. Sigint afluisterposten, deze worden met NLse instemming o.a. gebruikt tegen Venezuela, dus hoe dan ook fasciliteert NL weer de illegale praktijken van de Amerikaanse regering en wordt hiermee weer medeplichtig.

Hoogste tijd voor tribunalen volgens Neuremberg principes, lijkt mij. Tevens prima middel om de verstoorde vertrouwensrelatie met de bevolking te herstellen. En Scheveningen is lekker dicht bij, dus om de transport kosten hoeven we het ook niet te laten.
Leg eens uit 
Frits - 01.10.2005 14:03

@Mo en Spikey

Hebbben jullie hier ook bewijzen voor. Als dat zo is wil ik die wel zien, anders kan iedereen we wat gaan roepen.
o.k. dan 
spikey - 01.10.2005 20:56

"Bij de eerdere gefaalde coup-poging tegen democratisch gekozen leider Chavez waren ook, naar verluid, twee Nederlandse marine schepen betrokken."

Na de coup-poging werd beweerd -in pro-Chavez kringen- dat de US Navy de radio en telefoon communicatie jamde tijdens de coup; er engels sprekende personen waren op de plek waar Chavez kortstondig werd vastgehouden; een helikopter vanaf een Amerikaans marine schip naar Venezuela was gevlogen. Een aantal coupplegers zou later via Aruba naar Miami gevlucht zijn. En tevens zouden er twee Nederlandse marine schepen voor de kust zijn waargenomen. De waarheid van dat laatste kan ik, bij gebrek aan kamervragen en media aandacht hierover, niet inschatten. Vandaar 'naar verluid'. En ik geef toe: kortweg 'betrokken' was misschien wat ongelukkig geformuleerd. Maar aangezien de aanwezigheid van de NL marine basis in de directe regio (op 50 km geloof ik) lijkt aanwezigheid van twee schepen me zeer goed mogelijk, ookal was het alleen maar om de situatie te monitoren.
Bronnen O.a. [Dutch and Belgian Navy units were also involved in Venezuela's April 11, 2002 coup d'etat -  http://www.vheadline.com/readnews.asp?id=6820]
[Greg Palast BBC video -  http://vancouver.indymedia.org/uploads/bbc_tv-_warning_to_venezuelan_leader_.rm] EN voor eventueel motief: [NRC (registreren) over de, door sommigen gevreesde, pro-Chavez en anti-koloniale sentimenten op de Antillen -  http://www.nrc.nl/dossiers/Nederlandse_Antillen/artikel/1115961305431.html] [MIVD rapport 2002 over o.a situatie Antillen, Aruba, Venezuela '..potentially pose a threat to the security and stability of the Netherlands Antilles and Aruba' -  http://www.fas.org/irp/world/netherlands/mivd2002.doc][En verder documantaire The Revolution will not be Televised, en diverse Democracy Now uitzendingen]

"Op de Nederlandse drugs-hub Curacao heeft de V.S. Sigint afluisterposten, deze worden met NLse instemming o.a. gebruikt tegen Venezuela, dus hoe dan ook fasciliteert NL weer de illegale praktijken van de Amerikaanse regering en wordt hiermee weer medeplichtig. "

Mijn foutje: SIGINT station zou volgens geruchten op Aruba zijn. Er is in 2000 een 10 jaar durend contract gesloten met de VS voor zgn Forward Operating Locations op Aruba en Curacao, in het kader van de War on Drugs. Deze FOLs liggen dus voor de kust van Venezuela.

'Weer' duidt op de, (naar m.i.,) medeplichtigheid aan de Irak oorlog, die onze regering in vroeg stadium mede heeft gefasciliteerd d.m.v. politieke steun, wapen- en materieel transporten, AWACS, later werkelijke deelname etc. Ik hoorde persoonlijk, eind 2002, uit buitenlandse inlichtingen bron, dat er toen al oorlog-voorbereidende operaties plaatsvonden in Noord-Irak. Wat ik op dat moment overigens niet geloofde, maar later waar bleek te zijn. Het lijkt me zeer sterk dat ik dat te horen kreeg en onze regering en inlichtingendienst, in dat stadium, nog niet op de hoogte waren, dat er een oorlog op handen was. Ook onze regering heeft dus al die tijd ons keihard zitten voorliegen en bedriegen in dat opzicht.

Drugs-hub was sarcastisch bedoeld, en tevens omdat de Nederlandse regering lijkt te denken dat ze de hoeveelheid drugs, die in Nederland wordt geconsumeerd, van Curacao en elders en weer via Nederland verder wordt gedistribueerd, kan verminderen door alle pijlen op de fameuze bolletjesslikkers te richten. Als een soort politiek-optische schoonmaak stunt. Balkenende's daadkrachtige aanpak, zal ik maar zeggen.

"Hoogste tijd voor tribunalen volgens Neuremberg principes, lijkt mij."

De nuremberg principes:
 http://deoxy.org/wc/wc-nurem.htm

met hierin:

Principle VI . The crimes hereinafter set out are punishable as crimes under; international law:

a) Crimes against peace:
i) Planning, preparation, initiation or waging of a war of aggression or a war in violation of international treaties, agreements or assurances;
ii) Participation in a common plan or conspiracy for the accomplishment of any of the acts mentioned under (i).

b) War crimes:
Violations of the laws or customs of war which include, but are not limited to, murder, ill-treatment or deportation to slave-labor or for any other purpose of civilian population of or in occupied territory, murder or illtreatment of prisoners of war, of persons on the seas, killing of hostages, plunder of public or private property, wanton destruction of cities, towns, or villages, or devastation not justified by military necessity.

Principle VII . Complicity in the commission of a crime against peace, a war crime, or a crime against humanity as set forth in Principle VI is a crime under international law.
--
Ik zou volgens VII schuldig pleiten aan VI(a ii), en medeplichtig aan VI(a i) en (b). voor de, volgens internationale wetgeving illegale, Irak oorlog. En mocht het tot oorlog of een niewe coup komen in Venezuela en de Amerikaanse bases op Curacao en Aruba zouden hiervoor direct of indirect gebruikt worden, opnieuw. [Juridische aspecten van de Irak oorlog -  http://www.worldpress.org/specials/iraq/]

Oorlogswoede Houston-Texas 
M - 07.10.2005 18:27

"Petro Sur" opgericht door Chavez om olie goedkoper aan Zuid-Amerikaanse landen aan te bieden.
"Petro Caribe" idem samen met Castro.
Benzine goedkoop aan arme Noord-Amerikanen willen aanbieden als ontwikkelingshulp.
Idem het willen sturen van noodhulp aan New Orleans door Castro.
Het oprichten van TV-Sur door Chavez (met geestelijke hulp van vriend Castro); de Zuid en Midden Amerikaanse tegenhanger van CNN-Espaniol.
Het vragen om uitlevering door Chavez van een USA-CIA terrorist die een Cubaans verkeersvliegtuig opblies.
De vele filmpjes op TV-Cuba met mooie videoclips over terreurstaat nr 1: de USA. Dat alles uiteraard gevoed door het (nog steeds) niet uitleveren van deze terrorist.
Ondertussen is Venezuela olieland nr 3 voor de USA en draait/draaide de wereldhoofdstad olie -Houston- op olie van Venezuela.
Laten het nu internationale bankiers zijn uit Houston die Resque Search financierden om mee te zoeken naar de vermiste vrouw op Aruba.
Dat is een vergelijkbare organisatie als onze WRB (Wassenaarse Reddings Brigade) van het genootschap van Mat Herben ("Via Lucis" -webbeheer door WRB).
Laat nu ook Oliver North 'oproepen' tot een oorlog, terwijl juist hij bij eerdere contra-operaties betrokken was met drugs voor wapens.
Venezuela huisvest terroristen en drugshandelaren uit Colombia!
Tsja, ik heb al zo'n vermoeden wat er staat te gebeuren...
Verder rommelde het onlangs rond Chiapas en kreeg Marcos bijna al die drugsmoorden in zijn schoenen geschoven. Maar die lijken eerder door de Zeta's -Mexicaanse paramilitairen opgeleid door de USA- uitgevoerd te zijn. Ergo: de Mexicaanse TV rapporteerde zelfs dat er tussen arrestanten vele kortgeknipte lieden zaten met militaire kleding en militaire wapens.
Vanwege de war on terror, is het de bedoeling de "drugshandel te elimineren"; dat zegt Bushmate president Fox van Mexico letterlijk.
Goed, duidelijk moge zijn dat het wel groot stom toeval is dat uitgerekend de zoon van een belangrijk Justitieman de schuld krijgt van de verdwijning van een Amerikaanse vrouw. Aruba ligt immers vlak voor de kust van Venezuele en bij contra-operaties moet Justitie wel een oogje dichtknijpen en wat assisteren. Kennelijk is dat wat mislukt(?), dus nu Curacao?
Neurenberg & recht van de sterkste 
M - 07.10.2005 21:18

"Neurenberg tribunalen": Het hele archief, planning en studies daarvan liggen centraal bij de Yale University... Oftewel waar het Skull & Bones gezelschap zetelt waarvan (volgens eigen zeggen!) o.a. president Bush lid is. Nazi vriendjes werden soms verzetsstrijder en hun vijanden werden plotseling Nazi. En financien voor Hitler kwamen o.a. van grootvader Prescot Bush die vervolgens buiten schot werd gehouden. Zo hypocriet zit het allemaal in elkaar. Recht van de sterkste bepaald wie misdadiger is en wie niet.

Maar wie weet zijn Chavez en consorten (de midden en zuid Amerikanen die niet meer in het landjepik potje terug te stoppen zijn) wel sterker; ik denk dat de USA al bij voorbaat verloren heeft.
Bovendien hebben George Soros en Warren Buffet (vrienden van Rothschild) al gezegd de dollar binnenkort te laten instorten met hun inmiddels befaamde valutadumps, die een kettingreactie genereren
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.