english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
G8 update NL-groep 17u (nl-tijd)
floo - 06.07.2005 17:13

De blokkade van de B8062 door een groep activisten uit vnl NL en Belgie is zonet (16 u lokale tijd) opgeheven. Groep loopt nu richting de grotere demo.


Zie eerder bericht:
 http://www.indymedia.nl/nl/2005/07/29191.shtml

Vanochtend had die groep een van de wegen richting Gleneagles geblokkeerd. Deze blokkade hebben ze de hele dag volgehouden. Nu het einde van de 'werkdag' in zicht is en steeds meer politie hun kant op kwam (nadat andere blokkades en pogingen tot blokkade allemaal 'vrij' waren gemaakt) besloot de groep om de blokkade op te heffen en zich te voegen bij de grote demonstratie van Auchterarder na Gleneagles. Deze demo was op het laatste moment door de politie verboden maar na veel gesoebatteer alsnog geoorloofd.

zie o.a.
 http://www.indymedia.org.uk/en/2005/07/316574.html

 
aanvullingen
blokkade 
kees, xminy - 06.07.2005 21:30

het foto'tje bij het bericht van mensen in lock-ons, was van een andere veel kleinere groep een brug verderop. Onze blokkade was een stuk omvangrijker. Tot onze eigen verbazing hadden we om 6.15 uur s'morgens op 3 mijl van het conferentieoord ruim een kwartier tijd om bomen en takken de weg op te slepen en die aan te vullen met autobanden, een verkeersbord en ander rondslingerend materiaal op de weg te stapelen, voor de eerste politie-auto kwam. Met daarin twee mannetjes die ook niet veel meer konden doen dan wanhopig roepen dat we de bomen met rust moesten laten (wat we natuurlijk deden, we sleepten reeds om/afgehakte takken en stronken de weg op uit de rivierberm). Uiteindelijk werden er zo drie redelijk hoge barrikadestapels opgericht, met daartussen twee groepen in lockons (van die pijpen om je armen) en ook nog een paar mensen in een boom boven de weg. De opgeroepen politieversterking kwam wel, maar zag al snel in dat een ontruiming moeilijk zou worden. We vingen op dat de leiding analyseerde dat er tenminste 80 agenten nodig zouden zijn, waaronder een speciaal zaagteam, om te ontruimen. En die waren al elders druk in de weer. Waarna een lange periode van relatieve rust volgde, af en toe verstoord door komst van nieuwe politievehikels, media of nieuwe demonstranten, waaronder een groep op fiets met vrolijke muziek en een klup die koffie voor ons kwam zetten en serveren. Dit alles in de wetenschap dat er overal rond Gleneagles stront aan de knikker was en ook de snelweg en de trein geblokkeerd was. Volens radioberichten zou de blokkade 'volledig zijn' en werden gasten alleen nog per helikopter binnengebracht. Uiteindelijke heeft het tot bijna 16.00 uur geduurd voordat ze echte wilden gaan ontruimen. Op dat moment was een kleine groep al met een van de lockons naar een brug verder verhuisd, om ook die (weer) te blokkeren. Toen duidelijk werd dat de brug ontruimd zou worden, zijn de mensen die er nog waren, met een kopspandoek voorop door een verraste (kleine) politieafzetting gelopen om in Auchterrader, vlakbij Gleneagles, aan de thee te gaan.
De mensen van de nieuwe lockon blokkade zijn na anderhalf uur ontruimd en gearresteerd.

Er wordt binnenkort geprobeerd wat foto'tjes van te blokkade te posten.

Er zijn naar schatting 400 mensen gearresteerd vandaag, maar de stemming is desondanks opperbest.

Nog even over de geructen over zwaargewonden op maandag 4 juli tijdens de streatrave in Edinburg: een streetmedic vertelde dat er toen wel wat wonden wegens klappen met de politieknuppel behandeld zijn, verder veelmensen die gaten in ledematen hadden opgelopen omdat ze over puntig hekwerk probeerden te vluchten, en iemand die een heup gebroken had, maar dat kwam niet door politieoptreden maar omdat ze ongelukkig ten val kwam.


NOVA TV 
M02 - 06.07.2005 23:36

Bij NOVA op Nederland 3 (herhaling vanaf 00:10) was een redelijk aardige reportage over de G8 protesten. Daarin onder meer een interview met een anarchiste. Ook beelden van een aktie van Nederlandse aktivisten.

De NOVA website gebruikt ook de stomme, ooit door de amerikaanse media bedachte term, 'antiglobalisten'... (gebruik liever 'andersglobalisten'...)

Hier is ook een video te vinden.

Website: http://www.novatv.nl/index.cfm?cfid=37871820&cftoken=64005614&ln=nl&fuseaction=videoaudio.details&reportage_id=3561
 
Foto's 
klaas - 07.07.2005 00:10

Barricade
Barricade

Rinky Dinks
Rinky Dinks

Tekeningen
Tekeningen

Zoals beloofd, enkele foto's. Zie ook het verslag van El Pimo op Indymedia Oost-Vlaanderen...

Website: http://ovl.indymedia.org
 
Activisten hinderen elkaar 
tv-kijker - 07.07.2005 11:46

Op Nova was ook te zien hoe de blokkade als enig effect had dat demonstranten (en lokale bevolking) niet naar het achtergelegen Auchterrader kobnden gaan. Daar was een grote demonstratie 5.000 mensen gepland. Ik begrijp dan ook niet dat een klein klubje anarchisten kilometers buiten Gleaneagles de weg blokeerd, terwijl duizenden mensen verderop gewoon bij het hek demonstreren. Het enige effect was nu dat deze demonstranten gehinderd werden om te demonstreren op een plek die er wel toe deed.
Kansloos 
NN - 07.07.2005 12:53

Kan iemand van de aanwezigen daar meer helderheid over verschaffen? Op NOVA zag het er inderdaad uit alsof een klein klupje Nederlandse activisten een of ander boerenweggetje blokkeerden dat toch niet door de officials gebruikt zou worden. Het enige effect wat het nu had, aldus de rapportage van NOVA, is het tegenwerken van goedwillende mensen die in de buurt woonden en het tegenwerken van activisten die verderop wilden demonstreren. Het zag er al met al weer kansloos uit.
Andersglobalisten 
Victor - 07.07.2005 12:57

"De NOVA website gebruikt ook de stomme, ooit door de amerikaanse media bedachte term, 'antiglobalisten'..."

Nee hoor, ik weet nog goed dat in de begindagen van de anders-globaliseringsbeweging in Nederland de activisten zelf altijd de term "anti-globalisten" gebruikten. Pas na een jaar of twee, en na kritiek van een paar andere linkse activisten, ging men de term "anders-globalisten" gebruiken.
Wel degelijk nuttig 
Aanwezige - 07.07.2005 14:22

De blokkade had wel degelijk nut. Het is namelijk gelukt om enige tijd al het verkeer over de grond plat te leggen door alle blokkades. Er zijn dus ook wel degelijk medewerkers en delegaties van de g8 gehinderd. Helaas was onze blokkade de enige die heel lang stand hield en kon het verkeer later wel weer gleneagles bereiken. De demo was pas om twaalf uur dus de mensen die daarheen wouden konden er ook gewoon komen omdat niet alleblokkades stand hielden. Ook de locals konden om die reden hun huis/werk later gewoon bereiken. Als trouwens alle demonstranten hadden deelgenomen aan het blokkeren inplaats van naar die demo te gaan had het mischien wel gelukt om een stuk langer alle blokkades vol te houden. Maar als mensen het kommentaar van nova willen volgen ga je gang, het was dezelfde als die van de smeris en de lui van G8alternatives. Ik ben in iedergeval trots op onze geslaagde blokkade!

P.s. We kwamen later nog wel iemand tegen die ons bedankten omdat we hem een vrije dag hadden bezorgt.
Ook in UK klachten over blokkades 
Gelukkig niet aanwezig - 07.07.2005 23:10

Je moet wel een hele domme kraker/hippie zijn om moedwillig de demonstratie van mede-strijders te verzieken en dan te schrijven: "het was dezelfde als die van de smeris en de lui van G8alternatives". "Die lui van G8 alternatives" waren 5.000 mensen die protesteerde tegen de g8. En dat is toch echt iets anders als "de smeris".

Overigens zijn er op Indymedia-UK ook klachten over de Dissident-blokkades die de demonstratie hinderder. Zie:
 http://www.indymedia.org.uk/en/2005/07/317249.html

tsss 
blokker - 10.07.2005 12:35

"Je moet wel een hele domme kraker/hippie zijn om moedwillig de demonstratie van mede-strijders te verzieken ..." De blokkades waren anders al een tijd eerder gepland en aangekondigd dan die demonstratie, dus als het daarom gaat... Maar het was inderdaad helemaal niet moeilijk om per bus in Auchterrarder (beginpunt van de demo) te geraken. Alleen vertelde de politie de demonstranten dat dat niet ging (en hield die hier en daar ook tegen). Blame hun dus maar, of anders die SWP-bonsjes die een hekel hebben aan alles en iedereen die actie voerte en meer doet dan de bekende rondjes-met-bordjes lopen en z'n best doet om groepen tegen elkaar op te zetten.
blokkade 
Chaoss - 11.07.2005 13:25

Ik zat ook in ťťn van die bussen die opgehouden werd. Het vervelende was dat niet alleen mede actievoerders opgehouden werden door de blokkades (wij kwamen een dikke twee uur te laat aan voor de demo mede dankzij de politie, maar ook dankzij die blokkade), maar ook sympathisanten vanuit heel Engeland. De bussen alleen al hadden naar schatting 5000 actievoerders die deel wilde nemen aan de demonstratie, wat betreft de 'gewone' burger was dat getal nog een stukje groter.
Als iedereen op tijd had kunnen arriveren, dan was de demo nog massaler geweest en was het voor de politie nog moeilijker geweest ons tegen te houden, hetgeen ze nu wel konden doen. Nu groeide de demo steeds een klein stukje omdat er steeds weer een groepje demonstranten arriveerden en aansloot.

Ik denk dat de mensen van G8Alternatives en Dissent! eens de strijdbijl moeten begraven en beter moeten gaan overleggen.

Overigens snap ik niet helemaal het doel van de blokkades, aangezien de mensen waar het om draaide niet over de weg, maar via de lucht zouden arriveren.
Blokkade en demo's 
Ervaringsdeskundige - 12.07.2005 00:11

De gedachte achter de blokkades was dat het mogelijk moest zijn om een groot deel van de G8 delegaties tegen te houden. De 'top' reist per helicopter (de amerikaanse presidentiŽle helicopters vreemd genoeg tot twee keer toe over het actekamp in Stirling), de mensen die het werk doen reizen over de grond. Ik heb geen idee of deze opzet gewerkt heeft, de G8 zal er zelf nooit mededelingen over doen. De demonstratie in Aucherarder was later (na 11.00hr) per auto goed te bereiken vanuit het actiekamp bij Stirling, ondanks keiharde leugens hierover van de britse politie. De bussen met aktievoerders zijn door de politie tegengehouden en niet door aktivisten. Ik heb zelfs beelden gezien (geprojecteerd op het kamp in Stirling) van blokkades die bussen met demonstranten doorlaten.
Een eventueel onderscheid tussen goedwillende en kwaadwillende demonstranten zoals NOVA dat maakte was onzinning, en eens te meer reden om NOVA voortaan weer gewoon te weren bij je akties. Afgezien van de SWP waren het dezelfde, voor zover ik weet goedwillende, mensen. Een belangrijk effect van de blokkades was verder het binden van heel veel politiemensen. Dit heeft denk ik wel degelijk een verschil gemaakt op het moment dat het hek rond Gleneagles bereikt werd. Er waren nauwelijks agenten tot ze de axtra ME invlogen per helicopter. Jammer dat er niet goed vantevoren was nagedacht over wat er gedaan kon worden op het terrein zelf.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.