english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Badzout-debatcafe 5 juni @ de Badcuyp
B. Badgast - 01.06.2005 14:29

Debatcafe Badzout op zondag 5 juni weer in de Badcuyp.
Met o.a. aandacht voor discriminatie op de arbeidsmarkt, het aanstaande Bollywood-spektakel in Amsterdam, cabaret van Murtriba, en de EU-dienstenrichtlijn. Wat betekent dit concreet, ondanks het verwachte NEE! tegen de EU-grondwet?



De laatste Badzout-editie van het seizoen zal zondagmiddag juni feestelijk in het teken staan van de Indiase filmindustrie/The International Indian Film Academy (IIFA) Awards. Tevens zullen wij aandacht besteden aan de positie van allochtonen op de arbeidsmarkt. Deze editie vind plaats in de Badcuyp, in de Amsterdamse Pijp. Zoals vertrouwd van 15.00 – 17.00.

Amsterdam is van 9 tot en met 11 juni het centrum van de filmwereld. Na Londen, Maleisië, Zuid-Afrika en Singapore wordt de prestigieuze International Indian Film Academy Awards (IIFA-Award), ook wel de 'Oscar' van de Indiase film genoemd, in Amsterdam uitgereikt. Met de komst van deze IIFA-Awards in Amsterdam staat de Indiase filmindustrie meer dan ooit in de belangstelling. van ons "nuchtere Hollanders" : Wat betekent zo’n belangrijk cultureel evenement voor de stad Amsterdam?
Is Bollywood meer dan de extravagante melodrama’s uit Bombay? Aan tafel komen twee kenners aan het woord.
Uit een onderzoek naar "discriminatie op de werkvloer" dat staatssecretaris Van Hoof van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet uitvoeren, blijkt dat allochtonen op de arbeidsmarkt een achterstandspositie hebben. Dit wordt veroorzaakt door diverse factoren. Wat zijn echter de oorzaken? En belangrijker: welke oplossingen hebben we op de korte termijn om de negatieve beeldvorming te veranderen?
Tijdens de Badzout-editie van 5 juni zal voor de diverse thema’s een aantal vooraanstaande gasten aan tafel schuiven om hun kennis en inzichten met ons te delen;
Positie allochtonen op de arbeidsmarkt: een debat tussen Jessica Silversmith (Steunpunt Discriminatie), Daniël Garcia Soto (beleidsmedewerker FNV) en Jan van Dommelen (afdelingshoofd arbeidsmigratie en integratie van het ministerie van Sociale Zaken).
Hans van Heijningen (XminY-fonds, SP) over de Europese "Dienstenrichtlijn".
De Indiase Filmindustrie/het IIFA weekend: een gesprek met Marijke de Vos, samensteller van Cinema India aan het tropeninstituut en schrijfster van het boek “Behind the Scenes of Hindi Cinema. A visual journey through the heart of Bollywood”. Marijke de Vos zal haar boek officieel tijdens de IIFA persconferentie op 9 juni aan Cohen overhandigen. Aan tafel ook hoogleraar Asian Studies Mario Rutten, over de "globalisering van de Indiaase filmindustrie".
De muzikale noot zal u in Indiase sferen brengen. Verder zal aanstormend talent cabaratière Murtriba u verrassen met haar komische sketch. Natuurlijk zal SP Europarlementariër Jasper van Dijk zijn column “geluiden uit Europa” met een heerlijk Eurosausje serveren.


Locatie is de Badcuyp, Eerste Sweelinckstraat 10 (hoek Albert Cuypstraat),te Amsterdam. Tram: 24,25,16 en 4. Uitstappen bij tramhalte Albert Cuypstraat of Westeinde. Politiek-cultureel café Badzout is een initiatief van de Socialistische Partij en de SP-Amsterdam.
Voor meer informatie: www.badzout.nl, www.sp.nl/amsterdam

- E-Mail: redactie@badzout.nl Website: http://www.badzout.nl
 

Lees meer over: europa kunst, cultuur en muziek

aanvullingen
Discriminatie op de arbeidsmarkt 
Nancy Heilbron - 01.06.2005 17:10

BadZoutdebat 5 juni: discriminatie op de arbeidsmarkt

Gasten: Daniël Garcia Soto, beleidsmedewerker FNV, Jessica Silversmith, directeur/woordvoerder van Meldpunt Discriminatie Amsterdam en
Jan van Dommelen, afdelingshoofd Arbeidsmigratie en integratie, ministerie van SZW.

Achtergrondinfo:
Het FNV en het LBR hebben vorig jaar onderzoek gedaan naar het tegengaan van racisme op de werkvloer. Het rapport ‘Op weg naar een werkvloer zonder racisme’, presenteert de resultaten van een onderzoek naar mogelijkheden tot bevordering van de instroom van etnische minderheden in arbeidsorganisaties en het bestrijden van discriminatie op de werkvloer. Dit rapport werd in Den Haag aangeboden aan Stef Blok, voorzitter van de Tijdelijke commissie onderzoek integratiebeleid. Zowel het FNV als het LBR onderstreepten dat zonder de Wet Samen ‘Op weg naar een werkvloer zonder racisme’ niet mogelijk was geweest. Als basis voor het rapport heeft de FNV, met ondersteuning van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie, een onderzoek uitgevoerd in 15 arbeidsorganisaties naar de manier waarop zij omgaan met maatregelen ter bevordering van de instroom, doorstroom en behoud van etnische minderheden. Ook is gekeken naar de instrumenten die de organisaties toepassen om goede arbeidsrelaties te bereiken tussen werknemers uit de diverse etnische groeperingen en discriminatie tegen te gaan.
Bron: site LBR

De positie op de arbeidsmarkt van allochtonen is duidelijk slechter dan die van autochtonen. Allochtonen hebben een slechtere uitgangspositie omdat ze gemiddeld laagopgeleid zijn en moeite hebben met de wervings- en selectieprocedures van veel werkgevers. Negatieve beeldvorming en discriminatie zijn ook een belangrijke belemmering bij het vinden van een baan. Ongeveer eenderde van de allochtonen heeft wel eens discriminatie op de werkvloer ervaren.
Dat blijkt uit een onderzoek naar discriminatie en andere belemmeringen op de arbeidsmarkt dat staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. (Het rapport heet ETNISCHE MINDERHEDEN OP DE ARBEIDSMARKT Beelden en feiten, belemmeringen en oplossingen en kan gedownload worden van de site van het ministerie van SZW. Jan van Dommelen heeft ook meegewerkt aan het rapport). Van Hoof heeft in april met een groot aantal betrokken organisaties om de tafel gezeten om te bespreken hoe de arbeidsmarktpositie van allochtonen verbeterd kan worden. Hij vindt het van groot belang dat alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen en actief samenwerken om het probleem aan te pakken.
De onderzoekers concluderen dat allochtonen vaak onvoldoende toegerust zijn voor de arbeidsmarkt. Veel allochtonen beheersen het Nederlands onvoldoende en zijn laagopgeleid, mede doordat ze de school relatief vaak zonder diploma verlaten. Ook blijkt dat veel allochtonen naar werk zoeken via andere kanalen dan werkgevers gebruiken om banen aan te bieden. Vooral laagopgeleide en oudere allochtonen zoeken vaak naar werk via intermediairs, zoals uitzendbureaus, en hun eigen sociale netwerk. Werkgevers zoeken hun personeel juist via advertenties en hun eigen informele kanalen. In sollicitatiegesprekken kunnen culturele verschillen een barrière vormen.
Negatieve beeldvorming en discriminatie zijn ook een belangrijke belemmering voor allochtonen bij het vinden van een baan. Al tijdens de opleiding blijkt het voor allochtone jongeren moeilijk om een stageplaats te vinden. Ook bij het solliciteren hebben zij daar last van en hebben zij minder kans om op gesprek te komen en een baan te vinden. Een kwart van de ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf neemt liever geen allochtonen aan omdat zij risico’s willen vermijden. Ook blijkt dat de helft van de ondernemers een voorkeur heeft voor Oost-Europese werknemers. Ongeveer een op de drie werknemers geeft aan last te hebben van discriminatie op de werkvloer. Dat neemt niet weg dat allochtone werknemers zich over het algemeen wel geaccepteerd voelen door collega’s. Negatieve beeldvorming blijkt vooral voor te komen bij werkgevers die geen ervaring hebben met allochtone werknemers.
Bron: Ministerie van SZW, 14-04-2005

Het Meldpunt Discriminatie Amsterdam is een onafhankelijke stichting, die zich ten doel stelt het in de openbaarheid brengen en bestrijden van discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid, burgerlijke staat, leeftijd en handicap. De Landelijke Vereniging van Anti Discriminatie Bureaus en Meldpunten (LVADB)is de brancheorganisatie van de bureaus en neemt als zodanig geen klachten in behandeling. (Jessica Silversmith zit ook in dit overkoepelende orgaan). (In het rapport van staatssecretaris van Hoof, ETNISCHE MINDERHEDEN OP DE ARBEIDSMARKT Beelden en feiten, belemmeringen en oplossingen worden ook de ADB’s (antidiscriminatiebureau’s en meldpunten) geciteerd, evenals het FNV en het LBR).
In 2003 zijn door de antidiscriminatiebureaus en meldpunten in totaal 3.589 klachten over discriminatie geregistreerd. Bijna eenvijfde (634) van alle geregistreerde klachten in 2003 hebben betrekking op de arbeidsmarkt.Hieronder vallen alle facetten van de arbeidsverhouding. De meeste klachten hebben te maken met discriminatie op de werkvloer (255). Daarnaast worden veelvuldig klachten ingediend ten aanzien van wervings- en selectieprocedures (148). Etnische herkomst is in tweederde van de gevallen de discriminatiegrond bij deze arbeidsmarktdiscriminatie.
Voor 2004 wordt op basis van voorlopige cijfers al een enorme stijging van het aantal klachten met betrekking tot de arbeidsmarkt geconstateerd. Er zijn inmiddels 750 klachten ten aanzien van de arbeidsmarkt geregistreerd, hetgeen bijna 30 procent is van alle in 2004 geregistreerde klachten. Ten opzichte van 2004 heeft ook een verschuiving plaatsgevonden in het soort klachten. Ruim de helft van de klachten (423) heeft te maken de toegang tot de arbeidsmarkt, namelijk met werving en selectie. Het aantal klachten met betrekking tot discriminatie op de werkvloer (145) is in absolute en relatieve termen daarentegen afgenomen.
De cijfers van de LVADB laten zien dat arbeidsmarktdiscriminatie van allochtonen regelmatig voorkomt. De precieze omvang van de discriminatie is op basis van de cijfers echter niet in te schatten. Het aantal meldingen van discriminatie wordt vaak gezien als het topje van de ijsberg. Onbekendheid met de mogelijkheid om te kunnen melden, het niet altijd kunnen herkennen van discriminatie en een gebrek aan vertrouwen dat er met de melding ook daadwerkelijk iets gedaan wordt, zijn belangrijke oorzaken voor de onderrapportage.
Bron: LVADB (2003, 2004) in: ETNISCHE MINDERHEDEN OP DE ARBEIDSMARKT Beelden en feiten, belemmeringen, p. 26































































E-Mail: pers@badzout.nl
Website: http://www.badzout.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.