english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Weer een aantal bezetters veroordeeld!!
arrestantengroep Maagdenhuisbezetting - 20.05.2005 19:33

Vandaag 20 mei was het de beurt aan een grote groep mensen, die anoniem zijn gebleven om voor de rechter te verschijnen.

Zoals bekent is de rechtbank nogal geschrokken van de grote groep mensen die weigerden het transactievoorstel te betalen In totaal 105 mensen hebben ervoor gekozen niet te betalen, maar een "onafhankelijke" rechter eerst naar de zaak te laten kijken. Nu mocht een groep van ongeveer 30 mensen min of meer de spits af bijten (alhoewel twee mensen ons al zijn voorgegaan, echter kwam dat maar kort ter sprake)



Andere anonieme mensen moeten 24 mei voorkomen en van de mensen die op naam zijn gedagvaard, wordt een nieuwe datum uitgezocht. Enkele anoniemen mensen die in de steek werden gelaten door hun picketadvocaat moeten op 2 september om 9 uur voorkomen. (Zet dit vast in je agenda zodat mensen daar straks niet met hun drieen zitten.)

Tijdens de rechtszaken; Mevr. van den Brule en Mevr. Lindhout vertegenwoordigden een groep om 9 uur en Men. Wijngaarden, Mevr. Herschman en Men. Hummels een groep om 11 uur, ze hadden een goed waterdichte verdediging in elkaar gespijkerd. Na de eerste rechtszaken worden er nog meer bewijzen gevonden, was er nog meer jurisprudentie op tafel gekomen en was er ook een getuige, die vertelde dat het Maagdenhuis op Maandag open was. Uit jurisprudentie kon worden opgemaakt dat, universiteitsgebouwen en dus ook bestuursgebouwen, publiekrechtelijke instellingen zijn en dus geen besloten lokaal. De deur stond open dus van wederrechtelijk binnen dringen kon geen sprake zijn. Ook bij soortgelijke zaken zijn mensen daarop vrijgesproken. Ook het vorderen moet op een degelijke wijze gebeuren, ook daar bestaat jurisprudentie van. Wijngaarden wees erop dat zelfs in het dossier staat dat de politie uiteindelijk heeft besloten niet de mensen te vorderen. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te verzinnen waarbij de verdediging het ten laste gelegde feitelijk onderuit haalde en waarbij het OM alleen maar enkele vermoedens kon uitspreken. Staven met feiten kon het OM niet.
Daarnaast werd door de verschillenden advocaten gewezen op allerlei fouten in de rechtsvervolging, als mensen zijn te laat voorgeleid, mensen zijn uiteindelijk met een lichter vergrijp gedagvaard, dan dat ze in verzekering zijn gesteld, mensen is voorgelogen door de politie over hun eventuele vrijheidsstelling en wat het gebeurt als men de boete zouden betalen. Zo waren nog wel meer voorbeelden te bedenken waarbij politie en justitie buiten hun boekje zijn gegaan. Los van het feit hoe de ontruiming door politie in zijn werk is gegaan. Dus werd gevraagd het OM uberhaubt niet-ontvankelijk te verklaren.
Mocht de politierechter niet mee willen gaan met de niet-ontvankelijkverklaring, werd gevraagt om schuldig bevinden met aftrek van voorarrest en zelfs met schuldig bevinden zonder opleggen van straf.

Na deze twee rechtszaken, die uiteindelijk tot 2 uur hebben geduurd, wilde de rechter niet meteen uitspraak doen. Ze wilde eerst rustig de zaken nog eens bekijken en op een riijtje zetten. Dus ze zou om 5 uur uitspraak doen. Gezien het gegeven dat de verdediging goed in elkaar zat en dat er eens een keer ruimte aan de verdediging werd gegeven om hun verhaal te doen. Gezien ook het gegeven dat de rechter niet direct uitspraak wilde doen, gaf ons dat wat moed. Er werd degelijk naar de zaak gekeken.

Om vijf uur was er dan de uitspraak.
De niet-ontvankelijkheid veegde ze van tafel. Ze vindt dat het OM en politie in deze zaak hun best hebben gedaan en niet lichtvaardig etc. zijn geweest. Deze mensen zijn bewust nn gebleven en dan is het het risico dat alles wat langer duurde. Dat we hier ook in een democratische rechtsstaat leven en dat er andere mogelijkheden zijn om ons ongenoegen duidelijk te maken dan een bezetting, vond ze ook nodig te vermelden.
Kort gezegd komt het rond het ten laste gelegde op neer, dat ze het Maagdenhuis wel een besloten lokaal vindt. Dat de mensen dus wederechtelijk, tegen de wil van (in dit geval) Noorda, het gebouw zijn binnen gedrongen. Dat het allemaal niet zo vrolijk was en dat de mensen goed georganiseerd van te voren al een plan hadden bedacht. Zeker toen de sfeer grimmiger werd (zoals iemand zelf verklaard heeft!) en mensen gingen barricaderen, lieten de bezetters blijken er niet uit te willen en wat hun eigelijke bedoeling was. Ook het vorderen was volgens haar duidelijk en goed verlopen, het zou om een goed georganiseerde bezetting gaan, dus de mensen wisten best wat er ging gebeuren, ondanks dat er enkel met ene "MarK" gesproken was. Dus ook het wederrechtelijk willen verblijven was bewezen.
het standpunt van de rechter was echter dat nn'ers niet dubbel gestraft mochten worden,omdat ze door anonimiteit al langer vast hadden gezeten. Dus om deze mensen nou een hogere boete te geven vond ze wat dubbelop. Dus ze wilde gewoon uitgaan van 75 euro. Daarbij ging ze ook niet met het OM mee om mensen een hogere boete te geven dan het schikkingsvoorstel, aangezien mensen het recht hebben een rechter eerst over de zaak te laten buigen.
Dan allerlei redenen om de boete te verlagen, zoals onzorgvuldigheid bij de politie, de slechte behandelijk: daar geloofde ze niet in. Het verkeerd voorlichten door politie, nam ze met een korreltje zout (letterlijk gezegd!) Wel heeft ze een dag voorarrest (min of meer gelijk aan de dag die de mensen op naam hebben gezeten) wel van de straf afgestrokken en kwam ze zo tot een veroordeling van 25 euro, om te zetten in een dag zitten.

Sommige mensen juigden na afloop, want de boete was verlaagd, anderen juigden weer niet, want alle argumenten van de verdediging zijn van tafel geveegd. Iedereen is gewoon op alle fronten veroordeeld! Mensen overwegen nu of ze uit principe toch wel in hoger beroep gaan. Ook hier weer inhoudelijk een totaal andere rechtszaak dan de vorige twee. Laat je niet afschrikken, dinsdag is de volgende rechtszaak, met weer een andere rechter. Wie weet wat dan de uitspraak zal zijn. Een leerpunt van vandaag is wel, dat heel veel mesne te veel aan te verklaren zijn geslagen tijdens de rechtszaak, wat hun eigen verdediging weer onderuit haalde. Wees verstandig en verklaar niet, laat de advocaten dat werk maar doen, daar hebben ze heel veel verstand van!

Arrestantangroep Maagdenhuisbezetting.
 
aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
anoniem en niet meewerken 
nn137 - 21.05.2005 11:49

hey beste medebezetters

wellicht een idee om met alle annoniemo's nog een dag de cel in te gaan, in gevangenistenu met studieboeken onder de arm en van die nep gevangeniskogels aan ons been?? kunnen we laten zien dat we ons niet laten inpakken!

Website: http://mhbz.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.