english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Doodvonnis Weggeefwinkel getekend
rogier - 31.03.2005 15:56

UTRECHT – Donderdag 31 maart 2005. Het doek is definitief gevallen voor kraakgroep DUMP. Op dinsdag 29 maart j.l. is uitspraak gedaan in de rechtszaak die tegen de krakers is aangespannen. Binnen een week moeten bewoners en gebruikers weg zijn en blijven. Bewoners en gebruikers zijn nog altijd overtuigd dat ontruiming opnieuw zal leiden tot langdurige leegstand.

Doodvonnis Weggeefwinkel getekend
Het kraakpand aan de Vredenburg 29 wordt ontruimd

UTRECHT – Donderdag 31 maart 2005. Het doek is definitief gevallen voor kraakgroep DUMP. Op dinsdag 29 maart j.l. is uitspraak gedaan in de rechtszaak die tegen de krakers is aangespannen. Binnen een week moeten bewoners en gebruikers weg zijn en blijven.Onder andere heeft de rechter voldoende aannemelijk geacht dat spoedige ingebruikname zal volgen. Door de krakers aangedragen argumenten tegen deze bewering zijn volledig genegeerd. Bewoners en gebruikers zijn nog altijd overtuigd dat ontruiming opnieuw zal leiden tot langdurige leegstand.

Kraakgroep DUMP is een groep urgent woningzoekenden uit de omgeving van Utrecht. Op 10 mei 2003 hebben zij het leegstaande pand aan de Vredenburg 29 te Utrecht opnieuw in gebruik genomen middels een kraakactie. Voor het pand leeg kwam te staan was het in gebruik als DUMP 2000 winkel, vandaar de naam van de kraakgroep. DUMP 2000 heeft op 16 februari 2002 haar deuren gesloten, omdat er geen geld was voor de dure verbouwing die nodig was voor de benodigde gebruiksvergunning. Voor DUMP 2000 was er een bioscoop op deze locatie gevestigd. Al in 1909 was dit de bioscoop waarin een van de beroemdste explicateurs van Nederland, Louis Hartlooper werkzaam was.

In de bijna twee jaar dat het pand gekraakt is geweest, is er intensief gebruik gemaakt van de ruimte die het pand biedt. Er is een oefenruimte ingericht waarin een aantal verschillende bands hebben geoefend. Er is een werkplaats waar kunstenaars bezig kunnen zijn en we bieden gelegenheid deze creatieve activiteiten te tonen. Met deze activiteiten is geprobeerd een kritisch, structureel alternatief te bieden. Een voorbeeld waarbij dit streven het beste is geslaagd is de Weggeefwinkel. Dit is een winkel waar afgedankte welstands goederen aan de man gebracht worden. Onder Ghandi’s stelling: ‘De wereld heeft genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht’, wisselen goederen hier van eigenaar zonder tussenkomst van geld. Een wisselende en nog altijd groeiende groep vrijwilligers draait deze winkel inmiddels 15 maanden drie keer per week.

Nu zullen deze projecten dus de nek worden om gedraaid. Met name voor de Weggeefwinkel is dit dodelijk. Het succes van de Weggeefwinkel is onder meer te danken aan de locatie, midden in de winkelroute. Het contrast met de consumptie maatschappij er omheen kan niet groter. Hierdoor is een diverse groep enthousiaste vrijwilligers ontstaan die de boel draaiende houden. Ook bestaat er een enorme publieke belangstelling en steun voor dit project, waardoor een enorme hoeveelheid goederen, drie maal per week vergeven kunnen worden. Vele mensen zijn daadwerkelijk geholpen, omdat zij hun goederen ergens kwijt kunnen of omdat ze deze kunnen gebruiken.

Wat vooral zwaar valt is het feit dat de Weggeefwinkel zal verdwijnen voor leegstand. Het pand wordt ontruimd omdat het verkocht is. De verkoper heeft beloofd het pand leeg te leveren, terwijl zij weet dat het gekraakt en dus niet leeg is. Nu accepteert de koper de levering niet vanwege de krakers, en heeft de verkoper spoedeisend belang bij ontruiming. De koper heeft aangegeven wat onderhoudswerkzaamheden te willen gaan ondernemen om het pand voor een huurder aantrekkelijker te maken. De argumentatie van de krakers rond de benodigde gebruiksvergunning is door de rechter totaal genegeerd. De koper heeft gezegd dat die gebruiksvergunning aan de huurder moet worden verleend. Die huurder is er dus niet, dus het komt leeg. Bovendien zal, om te voldoen aan de eisen van de gebruiksvergunning, een intensieve verbouwing nodig zijn. Voor een dergelijke verbouwing is zeker een bouwvergunning nodig en waarschijnlijk ook een sloop vergunning. Dergelijke vergunningsaanvragen duren zeker 13 weken. Kraakgroep DUMP heeft ten alle tijde haar bereidheid getoond vrijwillig te vertrekken en deze bereidheid is er nog altijd. Voorwaarde is wel dat op eventueel vertrek geen leegstand zal volgen. Nu nog altijd de overtuiging bestaat dat het pand geruime tijd leeg zal komen te staan, zal de kraakgroep dan ook geen medewerking verlenen aan een ontruiming. Geen ontruiming voor leegstand!

De Weggeefwinkel zal voor het laatst haar deuren openen op zaterdag 2 april om 14:00 uur. Op deze dag is het totale leegverkoop, kortingen tot 100% Alles moet weg! Op donderdag 7 april zal er middels een begrafenis optocht afscheid genomen worden van de Weggeefwinkel. De rouwstoet start om 18:00 uur vanaf het grasveld bij Paardenveld en voert door het centrum van Utrecht. Ondertussen bereiden de bewoners zich voor op de aanstaande ontruiming.

- E-Mail: dump@planet.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.