english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Geboren: Comité Grondwet Nee
Daniel - 13.01.2005 15:40

De Europese Grondwet, waarover dit jaar het eerste landelijke referendum van Nederland gehouden zal worden, doet niet alle harten sneller kloppen. Deskundigen en activisten van diverse pluimage hebben de koppen bij elkaar gestoken en het Comité Grondwet Nee opgericht. Lees over de op stapel staande activiteiten in onderstaande nieuwsbrief. Daarin vind je ook het manifest 'Nee tegen deze Europese Grondwet', dat je kunt ondertekenen en verder verspreiden. Reacties, tips en ideeen zijn welkom!

Comité Grondwet Nee
Rondzendbrief nr. 1, 12 januari 2005

Comité Grondwet Nee
Postbus 90218, 1006 BE Amsterdam
tel: 06-38 55 43 22
e-mail:  info@grondwetnee.org
website: www.grondwetnee.org


** Wie zijn wij
Wij zijn een groep van mensen met uiteenlopende achtergronden. De afgelopen maanden hebben we ons verdiept in het grondwetsverdrag. We zijn tot de conclusie gekomen dat deze Europese Grondwet een sociaal, vreedzaam, democratisch en solidair Europa bepaald niet dichterbij brengt. Daarom willen we een 'Stem Nee'-campagne gaan voeren bij het referendum, dat in het voorjaar of de zomer van dit jaar zal worden gehouden. Met deze rondzendbrief willen we mensen die in onze campagne geïnteresseerd zijn informeren en bij onze werkzaamheden betrekken. Als je wilt kun je ons daarbij een handje helpen!


** Wat kun je zoal doen

* Kom langs op 24 januari
Een van de gelegenheden waar Comité Grondwet Nee zich zal manifesteren is op 24 januari, bij een bijeenkomst van de Europese Beweging Nederland. De EBN organiseert dan in Perscentrum Nieuwspoort van 18.00 tot 20.00 uur een publieksdebat onder de titel: 'De Aftrap: Europa op de politieke agenda in Nederland anno 2005', met Jozias van Aartsen (VVD), Wouter Bos (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks) en Maxime Verhagen (CDA).

Opvallend genoeg zijn al deze sprekers voorstanders van de Europese Grondwet! Wij willen graag wat tegengas geven en vanuit de zaal kritische geluiden over de Grondwet laten horen. Ook willen we pamfletten uitdelen, maar daarvoor moeten we natuurlijk wel met voldoende mensen zijn. Iedereen die een bijdrage wil leveren is van harte welkom. Meld je in dat geval even aan via een reply op deze mail.

* Onderteken en verspreid het manifest 'Nee tegen deze Europese Grondwet'
Als bijlage onderaan deze nieuwsbrief vind je ons manifest, met daarin kort samengevat onze belangrijkste bezwaren tegen de Europese Grondwet. Zegt het voort!

* Bekijk en promoot www.grondwetnee.org
Onder deze naam komt binnenkort onze website in de lucht. De site zal een belangrijke rol spelen in de organisatie van onze campagne. Naast informatie over de Grondwet zal je daar in de loop van de tijd ook de informatie over onze activiteiten vinden. We nodigen je van harte uit om www.grondwetnee.org te bezoeken en deel te nemen aan discussies op de site. Het zou helemaal mooi zijn als je wilt helpen er bekendheid aan te geven! Bijvoorbeeld door een banner op je eigen website te plaatsen of een verwijzing ernaar te plaatsen onder elke e-mail die je de komende maanden verstuurt.

* Bestel onze brochure
Op korte termijn komt een brochure uit waarin we uitvoerig ingaan op de Europese Grondwet. Deze brochure, die in een oplage van 10.000 exemplaren wordt gedrukt, zal gratis worden verspreid (we vragen wel een bijdrage in de verzendkosten) en bevat een schat aan argumenten tegen de Grondwet. Je kunt de brochure bestellen via onze website of per e-mail.

* Lees ons boek
Enige tijd later komt er bij uitgeverij Van Gennep een door ons samengesteld boek uit met artikelen waarin wordt ingegaan op verschillende aspecten van de Grondwet. Hieraan werken naast mensen van ons comité ook andere deskundigen mee. Met behulp van de brochure en het boek kom je goed beslagen ten ijs in discussies over de Europese Grondwet. Houd onze nieuwsbrief en website in de gaten voor de verschijningsdatum!

* Organiseer een voorlichtingsavond of discussie
Om de maatschappelijke discussie aan te zwengelen is het goed om binnen organisaties of verbanden waarin je zelf actief bent voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren over de Europese Grondwet. Nodig daarvoor ook mensen uit van buiten je eigen kring, vraag bijvoorbeeld of de lokale krant een aankondiging en een verslagje wil plaatsen. Desgewenst kunnen wij voor een deskundige inleider (m/v) zorgen. Neem daartoe, of voor tips over de organisatie van activiteiten gerust contact met ons op.

* Sluit je aan
Bij allerlei praktische hand- en spandiensten kunnen we nog hulp gebruiken. Goede tips voor de campagne zijn natuurlijk ook altijd welkom! Onderaan deze brief vind je onze adresgegevens.


** bijlage

Manifest 'Nee tegen deze Europese Grondwet!'

Binnenkort kan de Nederlandse bevolking zich in een raadplegend referendum uitspreken over de Europese Grondwet. Ondergetekenden zullen dan een NEE-stem uitbrengen, en roepen alle Nederlanders op hetzelfde te doen.

Wij zijn vóór politieke en economische samenwerking in Europa. Maar niet op de manier zoals dat nu gebeurt. Het Europa dat wij voor ogen hebben is sociaal, vreedzaam, democratisch en solidair met andere delen van de wereld. De Europese Grondwet voert ons daar alleen maar verder van weg.

Zo bepaalt artikel 3 van de Grondwet dat de economie van Europa gebaseerd moet zijn op vrije, onvervalste concurrentie. Daarmee wordt een keuze gemaakt voor een economisch model dat leidt tot lagere lonen, slechtere arbeidsomstandigheden, afbraak van publieke voorzieningen en lage belastingen voor bedrijven en veelverdieners. Vooral vrouwen, jongeren en migranten zijn daar de dupe van. Ook voor het milieu en het welzijn van dieren is de keuze voor een onbeperkte vrije markt erg schadelijk. Wij vinden dat burgers via vrije verkiezingen invloed moeten kunnen hebben op fundamentele keuzes over het economische beleid. Die mogen nooit via een Europese Grondwet van bovenaf worden opgelegd.

Deze Europese Grondwet leidt tot een verdere militarisering van de Europese Unie. Artikel 41 verplicht de lidstaten om hun militaire capaciteiten geleidelijk te versterken. Er moet een Europees bewapeningsbureau komen om de Europese defensie-industrie te steunen. En er wordt een Europees leger opgericht dat overal ter wereld 'preventief' oorlog moet kunnen voeren. Daar worden Europa en de wereld beslist niet veiliger van.

Wij maken ons ernstig zorgen over het bedroevende democratisch gehalte van de Europese Unie. De Europese Grondwet moest er vooral voor zorgen dat de besluitvorming in een Europese Unie van 25 lidstaten efficiënt en beheersbaar zou worden. De Grondwet is echter zo ingewikkeld geworden dat dit doel niet gehaald is. Maar nog ernstiger is dat fundamentele oorzaken van het democratisch tekort niet worden aangepakt. Met deze Grondwet blijft effectieve democratische controle van het Europese beleid voorlopig een wensdroom.

Deze Europese Grondwet is een nieuwe stap in de verkeerde richting. Het referendum geeft ons de kans om aan te geven dat wij een andere toekomst willen voor Europa. Daarom roepen wij alle Nederlanders op om bij het referendum over de Europese Grondwet een NEE - stem uit te brengen.


* Ondertekenen van het manifest:
Stuur een e-mail naar  info@grondwetnee.org, met je naam en woonplaats en de opmerking 'Ja, ik onderteken het manifest'.

Mogelijk zullen we deze gegevens t.z.t. op onze website vermelden. Je mag ook je beroep of de naam van je organisatie toevoegen, maar dat is niet verplicht. Je e-mailadres zullen we uiteraard niet openbaar maken.


 

Lees meer over: europa

aanvullingen
zie ook 
linkje - 13.01.2005 16:18

12 redenen tegen de Europese grondwet
 http://ovl.indymedia.org/news/2004/12/3985.php
Centrale actie 
kwartje - 13.01.2005 16:57

Ieder decentraal initiatief moet natuurlijk ondersteund worden, maar de meest centrale campagne wordt momenteel gevoerd door:

link:  http://www.europeannocampaign.com

vaag 
billy - 13.01.2005 17:37

de genoemde website doet (nog) niets, waardoor we volstrekt in het vage blijven over wie hier nu achter zit (de omschrijving " Wij zijn een groep van mensen met uiteenlopende achtergronden" helpt natuurlijk niet echt). Iemand of iets is er toch mee begonnen?
initiatiefnemers 
Daniel - 13.01.2005 19:18

Het initiatief is genomen door Willem Bos, Erik Wesselius en Daniel de Jongh. Vervolgens hebben we in wat wisselende samenstellingen vergaderd. (Dus als ik iemand vergeet van de initiatiefnemers, sorrie! Zet vooral je naam hier nog onder.) In onze bundel over de Europese Grondwet die bij Van Gennep zal verschijnen komen artikelen van onder meer Marcel van Dam, Marianne Thieme, Jelle van Buuren, Wendela de Vries, Arjan Vliegenthart, Kees Hudig, Marcel Ham... en ook hier zal ik wel weer wat namen vergeten zijn vrees ik. Maar zo heb je i.i.g. een indruk?
Oeps, vergeten te noemen 
Daniel - 15.01.2005 18:32

Oh ja, Hans van Heijningen en Anne van Schaik waren er ook al vanaf de allereerste beginfase bij.
grondwet 
Internetstad - 16.01.2005 14:52

 http://www.internetstad.nl/index.php/Europese_Grondwet
VVD dreigt referendum te blokkeren 
sam hooft - 24.01.2005 16:55

Twijfel bij VVD'ers over referendum

van onze redactie politiek

DEN HAAG - De Eerste Kamer beslist morgen of de Nederlandse kiezers via een referendum ja of nee mogen zeggen tegen de Europese grondwet. De VVD-senatoren geven bij die beslissing de doorslag, omdat het CDA en de kleine christelijke partijen al tegen zijn.


Volgens VVD-senator Jan van Heukelum zijn hij en zijn collega's er nog steeds niet uit. ,,Van tevoren was ik positief, maar de opstelling van de partijen die vóór het referendum zijn - PvdA, GroenLinks, SP en D66 - heeft me aan het twijfelen gebracht.''

Op zich vindt Van Heukelum het wel goed dat de bevolking mag meepraten over de komst van een Europese grondwet. Hij wil het echter nadrukkelijk als raadgevend zien. De opstelling van de voorstanders van het referendum brengen de VVD'ers nu aan het twijfelen. ,,Die partijen zeggen nu al bij voorbaat dat zij de uitslag van het referendum als bindend zullen ervaren. Neem de SP, die is tegen de grondwet, maar zal voor stemmen als de burger ook voor is. Of de PvdA: die is voor, maar zal tegen stemmen als de uitslag dat aangeeft. Dat mag helemaal niet! Volksvertegenwoordigers hebben een eed afgelegd dat zij hun stemgedrag niet door anderen laten beïnvloeden. Op deze manier wordt het referendum in de praktijk een bindend advies aan de politiek, en dat is tegen de grondwet. Moeten wij daar als VVD'ers aan meewerken?''


 http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=55213

LAAT DE VVD WETEN WAT JE HIERVAN DENKT, EMAIL DE SENATOREN! MORGEN IS DE STEMMING!

 nicolinevdbroek@zonnet.nl
 bierman.heemstede@inter.nl.net
 gbiermans@deloitte.nl
 abroekers@planet.nl
 ddees@wanadoo.nl
 h.m.depuis@planet.nl
 f.degraaf@apeldoorn.nl
 j.heukelum@hetnet.nl
 w.hoekzema@tref.nl
 e.m.kalsbeek@worldonline.nl
 fudefi@worldonline.nl
 plaatsroyaal@wanadoo.nl
 cgjvandenoosten@zonnet.nl
 u.rosenthal@cot.nl
 kerswen@planet.nl
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.