english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Arrestatie na weigering identificatie
geenID - 08.01.2005 21:31

Op 1 januari jl werd ik gearresteerd door de politie in Nijmegen omdat ik weigerde mijn ID te tonen. Ik bleef anoniem en werd 5,5 uur vastgehouden. Zonder dagvaarding of boete werd ik vrijgelaten, met de mededeling dat de politie de complexiteit rondom de identificatieplicht had onderschat en dat er onvoldoende reden was mij naar mijn ID te vragen.




Ik werd opgepakt terwijl ik flyers verspreidde tegen het kabinet tijdens een feest ter ere van het 2000 jarig bestaan van onze stad. Wij feliciteerden onze stadsgenoten hiermee en wensten ze namens de plaatselijke Keer het Tij afdeling een gastvrije, solidaire en strijdbare stad toe.
Toen we met een ingerold spandoek tussen de andere aanwezigen liepen werden we door een stuk of tien agenten staande gehouden met de mededeling dat we niet verder mochten. We mochten het feestje niet verstoren en dit waren we ook niet van plan. Het werd ons verboden het spandoek uit te rollen omdat we anderen hiermee het zicht zouden ontnemen, we maakten hier trouwens ook geen enkele aanstalten toe. Toch werd ons de vrije doorloop ontzegd en we moesten terug naar een plek waar we eerder hadden gestaan. We reageerden wat verbaasd en zeiden en dat we niemand lastig wilden vallen. Toen we niet meteen hun waanzinnige opdrachten uitvoerden (we moesten zelfs naar de toespraken luisteren) werd mij om mijn identificatie gevraagd, en omdat ik al wel aanvoelde waar dit heen zou gaan bood ik aan om er dan maar gewoon helemaal mee op te houden. Dit was echter niet genoeg en omdat ik geen ID liet zien werd ik uit het publiek gesleurd. Met mijn armen op mijn rug gedraaid werd ik vervolgens gearresteerd en naar een politiebusje gebracht, waar nog handboeien om werden gedaan. Er werd me nog verteld rustig te zijn maar het deed gewoon pijn.
Toen op het politiebureau duidelijk werd dat ze mijn naam niet zouden krijgen werd een van de cipiers agressief en hij wist me nog te vertellen dat hij zich wel raad wist met dit soort lui. Hij begon hard aan me te trekken (zonder een duidelijk doel) en ik zei dat als ze me wilden martelen, ze dit maar gewoon moesten doen en dat ik er klaar voor was. Daar hadden ze gelukkig geen zin in dus trokken ze mijn arm weer op mijn rug en brachten me snel naar mijn cel. Dit was een cel die bedoeld was voor overnachting en inverzekeringstelling. Er werd mij ook meerdere malen gezegd dat ik voorlopig vast zou zitten en in elk geval nog drie dagen. Aangezien het weigeren van identificatie geen misdrijf is waar deze inverzekeringstelling op van toepassing is nam ik deze opmerkingen (die van de wat sukkelige cipiers kwamen) niet echt serieus. Toen me later echter ook dekens werden gebracht begon ik er toch wel in te geloven. Ik had op de computer waarop mijn verhoor stond de cijfers 329 afgekeken met iets van openbare orde verstoring eronder (afgekort dan), en er zijn in Nederland (Nijmegen) mensen wel voor vreemdere dingen vastgehouden. De cipiers bleven nog meer kutstreken uithalen, maar dat is voor het verhaal nu verder niet echt belangrijk. Ik ben sowieso van plan een klacht in te dienen.

Buiten het politiebureau was er intussen een lawaaidemonstratie aan de gang van mensen die mijn vrijlating eisten. Toen deze naar de voorkant van het politiebureau trok werd ik bezocht door de officier van justitie.
Hij melde me dat hij na overleg met de big die me naar mijn ID had gevraagd had besloten me vrij te laten. Hij zei dat hij persóónlijk nog wel achter de keuze van de agent stond, gezien de volgens hem chaotische situatie en mijn tegenzin om ergens anders te gaan staan, er was echter ook volgens hem geen sprake geweest van een bedreiging van de openbare orde. Zijn keuze om mij vrij te laten lag erin dat de regelgeving omtrent de identificatieplicht ingewikkelder bleek te zijn dan hij gedacht had. Ik vertelde hem hierop dat deze helemaal niet vaag was en dat de minister gezegd had dat het 'absoluut niet de bedoeling' was om deze te gebruiken om zomaar bij demonstraties of acties iedereen naar zijn ID te vragen. Hij antwoordde door weer te benadrukken dat de wet meer complicaties met zich meebracht dan hij zich bij voorbaat had voorgesteld. Ik kreeg geen oproep om voor te komen mee en geen 50 euro boete.

Het gevaar van deze identificatieplicht ligt erin dat deze willekeur vanuit de politie bevordert. Juridisch was er, laat dat duidelijk zijn, geen enkele grondslag om mij naar mijn identificatie te vragen. Toch blijven politie woordvoerders het vol houden dat er van willekeur geen sprake kan zijn aangezien de Nederlandse politiemacht goed opgeleid wordt. Veel organisaties en advocaten maken zich hier ondanks het charme offensief van de Cock met c.o.c.k. (in goed Nederlands noemt men zoiemand een lul) toch nog zorgen over. Dit doe ik ook en dit was ook de reden dat ik geen ID meenam naar een sympathieke flyer-actie. Want het probleem ligt hem er niet in dat ik 5,5 uur vastgezeten heb. Er was een probleem geweest wanneer ik, ondanks dat ik niks fout deed, wél mijn pasje had laten zien. De weg was dan open geweest om van het volgende mens dat flyers uitdeelt ook te verwachten dat deze zich zou identificeren. Zo werkt macht in de praktijk en zo zal ook de identificatieplicht werken.
Gelijk oversteken is niet genoeg, als je onterecht om je ID wordt gevraagd moet je dit weigeren. Want het gaat niet om $50 of om zelfs een grotere straf van een paar uur cel, dit gaat om de afbrokkeling van de rechtstaat. En dit is alles wat we hebben om ons tegen grotere staatstirannie te kunnen verzetten. Dit is niet alleen een zaak van de actievoeders in Nederland, maar voor iedereen die brutaal uit zijn ogen kijkt, graag met vrienden op een bankje zit of gewoon met een 'Rare Kleur' geboren is.
De redenen die door de overheid worden gegeven voor de invoering van de identificatieplicht zijn drogredenen, het is onzin dat Nederland er veiliger van wordt, kijk maar naar de ons omringende landen. Volgens privacy deskundigen zijn mensen vooral enthousiast omdat de maatregel het terrorisme tegen zou gaan. Feit is echter wel dat alle kapers van ’9/11’ gewoon paspoorten hadden…
We moeten oppassen dat onder er het mom van terrorisme en veiligheid niet geruisloos een politiestaat wordt geïntroduceerd, zoals dat nu in de VS gebeurt onder de patriot act 1+2. We hebben niks te winnen met de (schijn-) veiligheidsmaatregelen, maar veel te verliezen. Ik wil iedereen oproepen de politie scherp in de gaten te houden, laat je niet bang maken en weiger daar waar nodig mee te werken. Verdedig je rechten.

WEG MET DE IDENTIFICATIEPLICHT

‘’…Veiligheid in Nederland is een groot goed. Iedereen moet zich in de samenleving vrij kunnen bewegen…’’.  http://www.veilig-nederland.nl/default.asp?id=238&template=content.htm

Wat de politie over mijn zaak zegt:
 http://www.politie.nl/gelderland-zuid/nieuws/050102_aangehouden_voor_weigeren_identificatieplicht.asp



Website: http://www.keerhettij.nl/nijmegen
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
ID NEE NO WAY!!!!!!!!!!! 
Molly - 08.01.2005 23:56

Das nog niks moet je horen

woensdag 5 januari in de namiddag na een geluids actie bij een bedrijf met HLS kontacten werden we door de politie gevraagd wat er op spandoekken stond en moesten we een flyer afgeven daarna mochten we fietsen na 200meter gefietst te hebben werden een groep van 3 man geattendeerd dat ze hun licht aan moesten zetten niet iedereen had licht en we besloten veder te gan lopen toen 200meter veder werden we om id bewijzen gevraagd de helft weigerde en werd meegenomen naar bureau hoofddorp na veel geeter antipolite leuzen op de ramen schrijven en oom agent in de zeik te hebben genomen in een politie busje kwamen we na 30 min aan op het bureau we werden met 8 man in 3 depos van de smeris geplaatst na 1 en een half uur waren we nog met 7 over omdat 1 een bete had gekregen na het zeggen van zijn naam de rest werd in nacht cellen geplaatst na zn 18 uur in een nacht cel zonder vega voer of leesvoer werden we stuk voor stuk verhoord en werden er fotos en vingerafdrukken genomen zelf werd ik om half 1 snachts gefotografeerd tijdens verhoord werd ik beschuldigd van terrorisme en van het opblazen van autos de geluids demo die we deden was volkomen legaal en om ons id hadden ze genees mogen vragen na 20 uur was iedereen vrij om 14:00 de volgende dag we werden op gehaald door een arrestanten groep en kregen te eten twee mensen hebben uit eindelijk een boete gekregen van de smeris omdat ze de cal niet trokken

Ik ben bereid me id te blijven weigeren tot het bittere eind en me te blijven verzet tegen dit soort WO 2 acties

later meer hierover en over deze acties tegen de HLS

ik denk ook dat we ons landelijk moeten verenigen tegen deze wet en elkaar moeten steuenen en grote groepen acties doen zodat de smeris gewoon helemaal gek van ons word in de cel en er helemaal nie meer op zit te wachten ons nog langer op te pakken voor dit soort onzin want ik pik het niet langer
fratsen van de wouten 
NN zonder ID - 09.01.2005 11:00

En zo haalt de politie je wel lekker makkelijk van de straat. Wat kan hun dat nou weer schelen dat ze jou ten onrechte aanhouden. Zij zijn in elk geval effe lekker van jouw aktie af.
Laten we ons vooral niet afschrikken door dit soort fratsen van de smeris, maar gewoon doorgaan met onze strijd. vooral ook als ze 1 persoon uit de groep halen, dan vooral je strijd met de rest van de groep voortzetten en misschien zelfs de druk nog iets meer opvoeren. het moet voor die lui duidelijk worden dat het totaal zinloos is, om ons van de straat te plukken in het kader van ID controle, maar dat het eerder een averechts effect gaat krijgen. Dit lukt alleen maar als we 100% achter elkaar blijven staan en elkaar blijven steunen!
wanneer geen boete? 
pieter v - 09.01.2005 15:36

begrijp ik het nou goed dat als je maar lang genoeg niks zegt je geen boete krijgt?
en hoe lang is dat dan volgens de wet.
wel boete op vingerafdruk 
nn - 09.01.2005 16:41

Je kunt voor het niet kunnen tonen van je ID naar het bureau worden meegnomen, waar ze je 12 uur mogen vasthouden voor identiteitsonderzoek. Blijf je anoniem, wordt je heengezonden met een boete op je vingerafdrukken.

Ik denk dat er in sommige bovenstaande gevallen geen boete is gegeven omdat de smeris doorhad dat ze niet in haar recht stond. En dat het ze niet per ze om de boete te doen is maar, uiteraard, als excuus om je van de straat te halen en acties te demoraliseren.

Vandaag werd er ook bij een kraak om ID gevraagd. Mensen zijn toen geloof ik naar binnen gegaan (de ID plicht geldt alleen in publieke ruimte). Vervolgens wilde ze met 4 man leegstand komen constateren, waar de krakers niet mee accoord gingen waarna de politie weg is gegaan (zonder leegstand te constateren). Ik was er niet bij en weet niet precies hoe het is gegaan, weet iemand meer?
flyerverbod 
Farshad Bashir - 09.01.2005 17:50

In Groningen wil B&W met een flyerverbod komen, zie
 http://rositavangijlswijk.sp.nl/weblog/index.php?p=309
GeenID 
OokGeenID - 09.01.2005 23:01

Het waren 3 smerissen (3 meer-strepen) die buiten stonden en die zijn afgetaaid.
Na enige tijd zijn de bezoekers van de nieuwe panden naar de volgende kraakafspraak gedaan en ook dat is bijzonder goed afgelopen. 1 loslopende smeris maakte een opmerking over ID maar daar bleef het bij.

ID plicht - > Gelijk oversteken. 
FairPlay - 10.01.2005 08:03

Zie ook de website  http://gelijkoversteken.org/ waar je kunt lezen dast iedereen ook controlerende agenten hun legitimatie kan vragen aangezien ook zij hier wettelijk verplicht toe zijn. Klachten over agenten die dit weigeren kunt je ook bij de website melden. Het idee is, dat als mensen massaal de controlerende agenten om hun legitimatie vragen, het minder zal gebeuren omdat deze beste mensen dan merken dat het niet prettig is. In geval van misbruik van de ID plicht kun je de tegen wetshandhaver in kwestie dan natuurlijk een persoonlijke klacht indienen.


Website: http://gelijkoversteken.org
 
Geen ID! 
Kraakgroep de Pijp - 10.01.2005 09:44

Gidter waren inderdaad een aantal kraken in Amsterdam, waarbij we al besloten hadden dat we niet zouden ingaan op de eis van de smeris om id te tonen bij het kraken.
Dus er gaan een paar deuren open in de Rivierenbuurt en de woordvoerders wachten op de smeris, die komt en het enige wat ze kunnen doen is direct te gaan zeuren om id. Niets geen interesse in de kraak, nee we zijn nu al met een handje vol mensen een blijkbaar openbare orde probleem volgens oom agent. Wij weten dat het niet zo is en dat we niets illegaals doen en we willen ons niet in onze vrijheid van actie laten inperken, want geven we een keer in dan gaat de smeris al onze acties zo inperken en proberne te voorkomen.
Ook omdat jurisprudentie nog niet gemaakt is en voor een ieder op straat in Nederland willen we niet passief aan deze repressie mee werken, zoals hierboven in het verslag van nijmegen ook staat.
Dus wij weigeren en in heel gauw overleg met elkaar, want ze kondigden al aan iedereen die er stond om id te vragen, zijn we binnen de gekraakte huizen gaan zitten, want we hebben nu eenmaal huisvrede en we verlenen de smeris de gunst om leegstand te komen constateren. En daar staan ze dan met hun vieren, niet meer weten wat ze moeten doen. Een auto taait maar af, de andere blijft staan. Een van ons loopt nog naar buiten om de smeris uit te nodigen nog op een normale manier leegstand te komen constateren. Dat blijken ze uiteindelijk wel te willen maar ze wachten op de hulp-OVJ.
Deze komt er dan en de smeris maakt aanstalten om leegstand te constateren en plotselong wil men dat met vier man doen en niet met de gebruikelijke vier. Aangezien we dat zo wi zo niet accepteren en vooral na hun gezeik over id we dat als hun provocatie zien, laten we dit natuurlijk niet toe. Dus er ontstaat een discussie voor de deuropening en uiteindelijk wil de smeris geen leegstand meer constateren en gaat weg. Voorlopig ook niet mer gezien.

Waarom we bij deze kraak nog even niet de confrontatie met de smeris zijn aangegaan en buiten zijn blijven staan en het weigeren te tonen van id, komt omdat we verderop de de dag ook nog een kraak hadden, die risicovol was en waar we ook id-gezeik verwachten. De kraak liep gelukkig veel rustiger, smeris kwam gewoon leegstand constateren, waar waren hier en daar wel aan het zeiken over had die of die persoon wel een id, dit gezeik ging vooral naar mensen toe die in hun ogen irritant deden, als in discussie met hen gaan, eem andere taal dan het nederlandse spreken. Uiteindlijk werden we na de kraak wel vriendlijk doch dringend verzocht om ons voor de deur en van het voetpad te verwijderen anders zouden ze om id gaan vragen? Maar ja, mensen praten nu eenmaal nog eventjes na na een kraak, dus dat gebeurde hier ook, sommige mensen gingen naar binnen en de smeris stond 8 personen sterk om een afstandje te kijken. Anderen bleven in kleine groepjes toch buiten staan, niet eens met deze inzinnige eis aangezien we niemand tot last waren en dus geen verstoring van de openbare orde. Na een kwartier is de smeris toch maar weg gegaan eisend dat het rustig zou blijven. Lekker vooroordelend alsof we er altijd een rotzooi van maken. Ze wisten duidelijk toch niet echt met ze wel of niet met de id-plicht mochten doen. Dus dat kan nog leuk worden in de toekomst.


E-Mail: Contatcadres lelend van de molli:
nog een keer 
kraakgroep de pijp - 10.01.2005 18:39

D'r ging iets mis, als mensen willen reageren opmerkingen hebben of advies, tips lenen we het mailadres van kraakkroeg de Molli:  molli@squat.net
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.