english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
RTL berfichtgeving dd 26-11 tav Barghouti
Astrid Essed - 26.11.2004 09:35

In haa berichtgeving dd 26-11 tav Barghouti maakt de RTL-teletekstredactie zich schuldig aan incomplete en tendentieuze berichtgeving



Aan de teletekstredactie van de RTL

Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:

In uw berichtgeving dd 25-11 vermeldt u, dat volgens een zegsman van Fatah Marwan Barghouti, de leider van de Al-Aqsa Martelarenbrigades, zich kandidaat gesteld heeft voor de Palestijnse verkiezingen.
Vervolgens vermeldt u, dat Barghouti in Israel een levenslange gevangenisstraf uitzit op grond van het feit, dat hij verantwoordelijk geacht wordt voor vele zelfmoordaanslagen, die tientallen Israeliers het leven hebben gekost.
U eindigt uw berichtgeving met de mededeling, dat de kandidaadstelling van Barghouti een grote tegenslag is voor de gematigde Palestijnse oud-premier Mohammed Abbas, de officiele kandidaat van Fatah.
In uw slotzin vermeldt u, dat Israel reeds gezegd heeft Barghouti niet vrij te laten.


Met een dergelijke berichtgeving zonder enige achtergrondinformatie uwerzijds maakt u zich niet alleen schuldig aan een onjuiste weergave van de feiten, daarenboven bagatelliseert u impliciet de humanitaire implicaties van de Israelische bezetting.

A Onjuiste weergave van feiten:

1 Gerechtelijk vonnis dd 6-6-2004:

In tegenstelling tot het door u in bovenstaande beweerde, wordt Barghouti niet verantwoordelijk gehouden voor ''vele zelfmoordaanslagen die aan tientallen Israeliers het leven gekost hebben'' [uw opmerking]
Bij zijn veroordeling door een Israelische civiliele rechtbank dd 6-6 2004 werd hem een straf van vijf maal levenslang opgelegd vanwege de dood van vijf Israelische burgers ten gevolge van drie aan hem toegeschreven zelfmoordaanslagen [een in Jerusalem, een in Tel-Aviv en een in de Westbank].
Eveneens werd hij veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf wegens verantwoodelijkheid voor een poging tot een overigens mislukte aanslag door middel van een autobom.
Hij werd echter vrijgesproken voor de dood van 21 mensen in 33 andere aanslagen.

Uit het hierboven vermelde vonnis blijkt duidelijk, dat uw berichtgeving betreffende zijn verantwoordelijkheid voor ''vele zelfmoordaanslagen die aan tientallen Israeliers het leven gekost hebben'' niet juist is, hetgeen ik als een ernstig journalistiek manco beschouw.

2 Leiderschap van Barghouti:

Verder maakt u zich eveneens schuldig aan een onvolledige en verkeerde weergave van het leiderschap van Barghouti

Te uwer informatie:

Marwan Barghouti werd op 15 jarige leeftijd lid van Fatah, de belangrijkste politiek-militaire factie binnen vleugel van de PLO [Fatah was in 1959 opgericht door Arafat en in de zestiger haren opgegaan in de PLO] en groeide uit tot een belangrijke leider van de Eerste Intifadah in 1987.
Eveneens was hij in de Westelijke Jordaanoever een van de belangrijkste en populairste leiders van de nog voortdurende Tweede Intifadah [de Al-Aqsa Intifadah].
Daarenboven werd hij na het sluiten van de Oslo accoorden in 1996 gekozen tot een van de vertegenwoordigers van het Palestijnse Wetgevend Orgaan.

Barghouti''s door u gesuggereerd leiderschap van de Al-Aqsa Martelarenbrigades, een aan Fatah gelieerde veelal onanafhankelijk opererende groepering, die sinds 2002 veelal terroristische aanslagen heeft gepleegd, is echter nooit afdoende bewezen.
Het is dan ook van belang een en ander niet als vaststaand feit in uw berichtgeving te vermelden.


B Humanitaire implicaties van de Israelische bezetting

1 Intifadah:

Opvallend is evenzeer dat u het politiek-militair functionneren van Barghouti niet plaatst tegen het licht van een van de belangrijkste politieke componenten in het Midden-Oostenconflict, namelijk de Israelische bezetting met de hieruit voortvloeiende implicaties.
Het is u ongetwijfeld bekend, dat deze sinds 1967 voortdurende Israelische bezetting met de daaraan inherent zijnde onderdrukking, vernederingen en ernstige mensenrechtenschendingen de directe oorzaak is geweest voor het uitbreken van de gelegitimeerde Palestijnse volksopstand [Eerste Intifadah] tegen het leger van de Israelische bezettingsmacht waarin Barghouti een belangrijke rol heeft gespeeld zoals eveneens in de Tweede Intifadah.
Evenzeer verzuimt u te vermelden, dat Barghouti voor zijn rol in deze opstand diverse keren in de gevangenis gezeten heeft, waarbin sprake was van een zeer slechte behandeling cq martelingen en dat er tevens diverse Isarelische pogingen zijn gedaan om hem te liquideren.

Niet alleen bagatelliseert door dit gebrek aan informatie in belangrijke mate de Israelische verantwoordelijkheid in dezen, eveneens onthoudt u hierdoor het teletekstlezende publiek de mogelijkheid de rol van Barghouti in een ruimer kader te plaatsen.
Het moge u duidelijk zijn, dat een en ander uiteraard allerminst een rechtvaardiging inhoudt voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de zeer verwerpelijke zelfmoordaanslagen [die echter niet geheel afdoende is komen vast te staan]

2 Ontvoering

Evenmin maakt u gewag van het feit, dat er in het geval van Barghouti geen sprake is geweest van een reluliere arrestatie, maar een ontvoering.
Hij is namelijk in 2002 door een Israelische legereenheid in Ramallah gearresteerd.
Aangezien echter Ramallah volgens de in 1995 gesloten Oslo-Accoorden tot de zogenaamde A-status behoort [het gebied van de beperkt-autonome Palestijnse Autoriteit]
heeft het Israelische leger daar de jure geen rechtsbevoeghdheid en moest een mogelijke berechting aan de officiele Palestijnse juridische autoriteiten worden overgelaten.
Het feit, dat Israel o.a. Ramallah in 2002 had herbezet, verandert niets aan de in 1995 dmv de Oslo-accoorden tot stand gekomen juridische status van het desbetreffende gebied.

Eveneens was Barghouti's overbrenging naar Israel voor berechting eveneens in strijd met artikel 49 van de 4e Conventie van Geneve, dat het overbrengen van mensen uit het bezette gebied naar het gebied van de bezettende macht verbiedt en vice versa.

Het is dan ook van groot belang dat u bij uw berichtgeving tav de antecedenten van Barghouti eveneens summier melding maakt van belangrijke feiten als zijn leiderschap tijdens de twee Palestijnse Intifadah's en de correcte juridische uitspraak tijdens zijn proces, hetgeen van een redactie als de uwe verwacht mag worden, hetgeen gemakkelijk te controleren is via de u ten dienste staande nieuwsinformatiebronnen.

Een en ander zal bijdragen tot een eerlijkere en objectievere berichttgeving tav het onderwerp, hetgeen uw journalistieke taak is tav het teletekstlezende publiek.

Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam
 

Lees meer over: media vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Astrid Essed, the General Scrutinizer 
Dweezil Zappa - 27.11.2004 13:15

Right on, Astrid!
Way to go, girl!
Go get 'em!

Website: http://www.cs.tcd.ie/Cormac.OBrien.spam.html
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.