english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
verhaal van bezetters AAGU en foto's
Bezetster IND opleidingscentrum - 16.06.2004 15:40

Hierbij een verslagje van een van de bezetters van het IND opleidingscentrum. Ter aanvulling op eerdere berichtgevingen.
Ontruiming is netjes en rustig verlopen, ook al leek het erop dat de politie nogal groot had opgeschaald (door de straten ruim af te zetten en met veel mensen te komen) Er werd binnen geen aktief verzet gepleegd. Slechts passief door vastketenen in Lock-ons.


1
1

2
2

3
3

4
4

5
5

6
6

Het is tegen 07.30u wanneer twee mensen met een smoesje de ontvangsthal van het opleidingscentrum van de IND binnenlopen. Bij het naar buiten lopen houd een van hen de schuifdeur open, zodat de hele groep bezetters naar binnen kan. De bewaking heeft in eerste instantie nog niet eens door wat er aan de hand is en ook overig personeel in de hal aanwezig is enigszins overdondert. De demonstranten maken hen duidelijk wat er aan de hand is, dat het pand wordt bezet, maar dat ze wel als ze dat willen naar buiten kunnen. Dit om te voorkomen dat mensen beschuldigd zouden worden van gijzeling. Het gaat tenslotte slechts om een bezetting zodat de lessen op zijn minst vertraging oplopen. Terwijl een deel van de groep aan personeel uitleg geeft over de aktie, zijn anderen druk doende om de deuren zo veel mogelijk te blokkeren.
Men heeft te maken met een schuifdeur en een gewone deur die direct naar buiten gaan, die dus geblokkeerd moeten worden. Daarnaast is er nog een schuifdeur die een verbinding maakt met de rest van het pand. Hiervoor heb je een pasje nodig om binnen te komen, dus was het voor ons in eerste instantie niet mogelijk daar naar binnen te gaan. Hierdoor bestond het risico dat personeel alsnog via een andere deur naar binnen kon komen. Daarmee zou onze blokkade vooral een symbolische blokkade worden.
Echter op een bepaald moment kwam een laatste personeelslid (er waren in totaal 5 mensen van het gebouw aanwezig) via die bewuste schuifdeur naar buiten. Wij hebben gelijk van die gelegenheid gebruik gemaakt om de deur open te houden, zodat we het gehele gebouw konden bezetten.
Een van de bewakers reageerde hier nogal nerveus op en begon daarop mensen enigszins te intimideren.
Het lukte enkele aktivisten om in het andere gedeelte van het gebouw ook een belangrijke deur te blokkeren. Uiteindelijk leek het ons prettiger om het personeel, waarvan twee uiteindelijk het gebouw hebben verlaten, samen met het grootste gedeelte van de groep voor in de hal te houden. Hierdoor werd de situatie voor ons overzichtelijker en beheersbaarder. Door het juiste moment af te wachten dat alle drie de mensen in de hal aanwezig waren en slecht vier bezetters aan de andere zijde van de schuifdeur stonden, sloten we de deuren en werden deze van de andere kant direct geblokkeerd, zodat personeel daar niet meer heen kon. Vanaf dat moment hadden we controle over het gehele gebouw!

In de tijd dat wij binnen zaten heeft de Sambaband de boel opgevrolijkt met muziek. Dit was enorm inspirerend voor de bezetters. Bovendien trok het veel aandacht in de omgeving, waardoor voor de buitenwereld duidelijk werd wat er aan de hand was. Hierbij gaat onze dank ook uit naar alle mensen die ons van buiten het gebouw hebben ondersteund. Zonder hen was deze aktie lang niet zo'n succes geworden.

Gedurende de tijd dat wij het gebouw bezet hielden, zagen we dat er steeds meer politie arriveerden die steeds meer in de omgeving ging afzetten. Dit verbaasde ons enigszins. Het leek wel alsof men bang was voor een verzet zoals men kent van kraakpanden (dus met verfbommen en dergelijke) Ons verzet echter bestond puur uit passief verzet.
De bewaking had in de tussentijd veel kontakt met de politie buiten. Zo gaven ze het aantal mensen door dat zich binnen bevond, maar ook dat ze enkele 'buisjes' bij zich hadden waarin ze zich konden vastketenen. Het was duidelijk dat de bewaking zich niet zo goed raad wist met de situatie. Een van hen reageerde wel zo nu en dan wat agressiever en probeerde zijn kansen uit om de geblokkeerde deuren van binnenuit te openen.

Op een bepaald moment, nadat we al enkele uren het gebouw in ons bezit hadden, bleek dat alle lessen en vergaderingen voor die dag waren afgelast. Hoewel we tot dat moment de aktie al een groot succes vonden, was dit nieuws al helemaal een overwinning voor ons. De aktie was met dat bericht hoe dan ook geslaagd. Dat was zo'n beetje het mooiste nieuws van die dag. Erg grappig hoe de bewaking voor die tijd alle telefoontjes afdeed met dat personen niet bereikbaar waren omdat ze in vergadering zaten. Men wilde niet vertellen dat het gebouw bezet was. Daarna konden ze er niet meer omheen.

Uiteindelijk kwam de BraTra om ons weg te halen. Ze maakten een plan om via de achterdeur naar binnen te gaan. De twee mensen die de blokkade van de deur beschermden bleven daar tot het moment dat de BraTra hen met handgebaren verzocht bij de deur weg te gaan, voor hun eigen veiligheid, omdat ze de deur gingen openbreken. Hierop zijn de twee in lock-ons gegaan, om een buropaal heen. Op dat moment sprong een van de bewakers op, om zelf de barricade van de deur weg te halen. Hierdoor hoefde de BraTra geen deur te slopen. Jammer voor hun...
Vervolgens ging de eerste aandacht naar alle mensen die los rondliepen. Een in burger geklede, erg onvriendelijke, Hulp Officier Van Justitie (HOVJ) maakte duidelijk dat we werden aangehouden als we niet weg zouden gaan. De vorderingen werden gedaan door de directeur van het gebouw. Het leek er haast op dat de HOVJ niet goed wist hoe hij zoiets moest aanpakken, want het ging nogal klungelig. Zo probeerde de aanwezige EHBA aan hem duidelijk te maken dat ze vrijwillig zou meewerken, mits ze als laatste zou worden meegenomen, zodat ze eventueel nog hulp zou kunnen verlenen naar de vastgeketende mensen. De HOVJ begreep haar verhaal waardoor zij aan de lock-on mensen vastgeketend bleef.
Nadat de politie de mensen van het dak had gehaald en de losse mensen van beneden had weggehaald en afgevoerd, begon de BraTra aan de voor hun uitdagende klus van de lock-ons. Opnieuw deed de EHBA een poging bij de BraTra commandant om als EHBO-er gerespecteerd te worden en pas als laatste meegenomen te worden. De BraTra ging hier in mee, waardoor de EHBA aktiviste zichzelf los maakte en op gepaste afstand bleef toekijken op de handelingen van de BraTra.
De commandant legde de aktivisten uit wat er ging gebeuren en gaf zijn collega's de opdracht het 'lock-on gereedschap' te halen. Het was best indrukwekkend met hoeveel rust en zorgvuldigheid zij te werk gingen. Er werd goed gekoeld en als iemand aangaf pijn te hebben werd er onmiddellijk gestopt, om te kijken wat er aan de hand was. Er werd enorm gelet op de veiligheid van mensen. Overige politiemensen die in de weg van de BraTra stonden werden op niet mis te verstane wijze de deur gewezen. Zelfs de HOVJ werd op zijn nummer gezet.

Nadat ze een buis los hadden, konden ze met wat gemanoeuvreer de aktivisten twee aan twee naar buiten brengen. De twee die om de buropaal heen zaten werden losgehaald door de paal los te schroeven. ook zij werden naar buiten gebracht. Hoewel de BraTra aanvankelijk de rest op het achterterrein wilden los maken, werd uiteindelijk besloten dit op het politieburo te doen. Dus werden de mensen met lock-on en al in politiebusjes gezet en afgevoerd. ook de EHBA werd in dit stadium gefouilleerd en geboeid afgevoerd.


Eenmaal op het buro werd wederom met de nodige zorgvuldigheid de resterende lock-ons los gemaakt.
Na enkele uren (helaas voor de meeste zonder eten en drinken) in afzonderlijke cellen de tijd op het hoofdburo te hebben doorgebracht, op verdenking van huisvredebreuk en mogelijk vernieling, werd ieder, zowel NN als niet NN vrijgelaten. Zonder dagvaarding en zonder vingerafdrukken van de NN-ers.

Na opgevangen te zijn door de arrestantengroep met eten en drinken, is ieder met een goed en voldaan gevoel over de succesvolle aktie huiswaarts gegaan!

 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
nog een paar foto's 
Yvonne - 16.06.2004 16:02

7
7

8
8

9
9

hierbij nog enkele foto's van de aktie
jargon 
jp - 16.06.2004 20:27

kun je iets meer vertellen over de betekenis van BraTra en lock-ons (voor de beginnende activist)?
nog meer foto's BraTra en lock-ons 
Yvonne - 16.06.2004 22:59

10
10

11
11

12
12

Hier de laatste paar foto's in mijn bezit.
Verder een uitleg over BraTra en lock-ons.
De BraTra is een speciaal team van de politie eigenlijk behorende bij de ME. BraTra staat voor Brand- en Traangas eenheid. Zij zijn de mensen binnen de ME die het traangas afschieten en (brandende) barricades uit de weg ruimen. In de loop der tijd is met name het opruimen en doorbreken van barricades steeds meer een specialisme voor hun geworden. Zij worden vooral ingezet als breekploeg bij de ontruiming van kraakpanden. En uiteindelijjk zijn zij zich ook gaan specialiseren in het verwijderen van vastgeketende aktievoerders. Hierbij bestaat inmiddels een sfeer waar aktivisten zich steeds lastiger gaan vastketenen en de BraTra steeds weer dingen moet verzinnen om alles op te lossen, op een zo net mogelijke manier. Zeker bij vreedzame blokkades lijkt er een soort van wederzijds respect te bestaan en ziet men elkaar een klein beetje als uitdaging. Over het algemeen is de BraTra ook genegen veel rustiger en beheerster te werken dan andere politiemensen.

Lock-ons zijn buizen, meestal van staal, met een pin in het midden over de hele breedte van de buis. Aan twee kanten kan men met een arm in die buis en kan men zich door middel van een haak, bevestigd aan de pols, aan de pin (die in die buis vast zit gelast) vast klikken. In de loop der tijd zijn die buizen steeds moeilijker geworden om los te maken. Maar ook de bandjes voor om de polsen zijn steeds weer verbeterd. Gebruikte men eerst linnen bandjes om de polsen met daar aanvast een haak. Gebruikt men nu metalen bandjes, omdat de politie de linnen bandjes uiteindelijk simpel wist door te knippen.
De BraTra is inmiddels aardig gespecialiseerd geraakt in het open maken van de buizen. Eerder deden zij dit met een grote slijpschijf en hadden ze weinig aandacht voor het welzijn van de aktivist. Tegenwoordig lijkt men daar veel meer aandacht voor te hebben. Zo gebruiken ze een kleinere slijpschijf, waar ze veel preciezer mee kunnen werken en hebben ze ook veel aandacht voor het koelen van de buis, omdat deze erg heet kan worden met het slijpen.

Ik hoop dat beide zaken nu wat zijn verduidelijkt.
Zie ook: 
M02 - 21.06.2004 12:51

IND kantoor bezet
AAGU - 15.06.2004 09:29 - 20 aanvullingen
 http://indymedia.nl/nl/2004/06/19730.shtml
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.