english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Het leven zoals het is in Chiapas
College v. Goed Bestuur (gepost d. neopygmee) - 24.04.2004 19:04

Mededeling van het zapatistisch College van Goed Bestuur "Op Weg naar Hoop", dat een eenvoudig, duidelijk en pakkend beeld schetst van de dagdagelijkse realiteit van de bevolking van Chiapas, Mexico. -- "Want wat kun je doen wanneer iets goed gaat en je eigen regering komt het vernielen, en je kan alleen maar een aanklacht neerleggen bij diegene die zelf het kwaad heeft gedaan, die je zegt dat hij de zaak gaat regelen en helemaal niks regelt, en je daarbij met de dood bedreigt, en wanneer je je wil verdedigen, zijn vuurwapen tevoorschijn haalt?"

LA REALIDAD, CHIAPAS, MEXICO, 17 APRIL 2004

AAN DE NATIONALE EN INTERNATIONALE PERS
AAN DE NIET-GOEVERNEMENTELE MENSENRECHTENORGANISATIES
AAN DE EERLIJKE INTELLECTUELEN
AAN DE NATIONALE EN INTERNATIONALE CIVIELE MAATSCHAPPIJ

BROEDERS EN ZUSTERS,

Vandaag kwam een groep inwoners van de stad Motozintla, Chiapas, uit de Kanostraat in het gehucht San Antonio, naar het bureau van dit COLLEGE VAN GOED BESTUUR: OP WEG NAAR HOOP, gelegen in la Realidad, Chiapas, om de problemen uit te leggen waarmee ze zich nu al sedert zes maanden geconfronteerd zien, en om een vreedzame oplossing te zoeken bij de officiële instanties ook al zijn het diezelfde instanties die de problemen veroorzaken. Daarom doen we het volgende:

PUBLIEKE AANKLACHT:

TEN EERSTE: Op 27 oktober 2003, met als voorwendsel het plaveien van de straat om de levenskwaliteit van de inwoners van de Kanostraat in het gehucht San Antonio in de stad Motozintla te verbeteren, vernielde Oscar René González Galindo, de burgemeester van de gemeente, alles: waterleiding, riolering en trottoir, zonder de inwoners te raadplegen of te verwittigen. De bevolking diende zich aan bij het gemeentehuis om de vernieling aan te klagen en om de herstelling te eisen, maar niemand wou hen ontvangen. Vervolgens werden leden van het Comité Van Burgerparticipatie, bij het verlaten van een bijeenkomst in de Kanostraat, bedreigd met vuurwapens door het gemeentelijk Syndicaat "Angel de Jesus Flores Cháivez". De bedreiging werd aangeklaagd voor de bevoegde juridische autoriteit (volgens administratieve akte 254 van de Procureur-Generaal van Justitie van het Bureau van de Staat in Motozintla), maar tot op heden blijft deze wandaad onbestraft.

TEN TWEEDE: Sinds de datum waarop de vernieling plaatsvond tot op heden, is de Kanostraat een echte pestilentie als gevolg van het rioolwater, en is de gezondheid van de bevolking er met de dag slechter aan toe, in het bijzonder die van de kinderen.

TEN DERDE: Het Comité Van Burgerparticipatie van de Kanostraat en zijn afgevaardigden zijn met beloftes overladen, met documenten getekend door de burgemeester, de regionale regering en vertegenwoordigers van de federale regering, evenals door de federale districtsafgevaardigde, maar tot op heden hebben dezen niets gedaan. Het enige waar ze in geslaagd zijn is vernielen, en van herstellen komt niets in huis. Maar, aangezien het niet voor de voordeur van de Heer Fox [de president van Mexico] of van om het even wie van de gemeentelijke, regionale of federale overheid gebeurt, kan er gerust meer dan zes maanden gewacht worden.

TEN VIERDE: De regering mag dan wel zeggen dat ze administraties tegen de corruptie zal installeren, of mag dan weer een nieuwe naam uitvinden voor weer een nieuw secretariaat ter verbetering van de levenskwaliteit van het volk, of mag dan weer eens iemand sturen om nog maar eens een nieuw werkdocument op te stellen zodat er geconformeerd en gezwegen wordt, of er zal wel weer een nieuwe kandidaat afkomen die ons zal wijsmaken dat deze keer de dingen echt gaan verbeteren: op die manier het zijn de gemeentelijke, regionale en federale regeringen die de mensen verplichten om zich in gewapende opstand te verzetten. Er is geen andere manier! Want wat kun je doen wanneer iets goed gaat en je eigen regering komt het vernielen, en je kan alleen maar een aanklacht neerleggen bij diegene die zelf het kwaad heeft gedaan, die je zegt dat hij de zaak gaat regelen en helemaal niks regelt, en je daarbij met de dood bedreigt en wanneer je je wil verdedigen, zijn vuurwapen tevoorschijn haalt? Wat kun je dan nog doen? Zoals ze op deze manier de mensen behandelen, is zeer gevaarlijk en delicaat, zodat:

Wij eisen dat de zaak onmiddelijk geregeld en hersteld wordt zoals de inwoners van de KANOSTRAAT dat vragen, het is een onmogelijke en onrechtvaardige zaak dat ze hun waterleidingen, rioleringssysteem en trottoirs vernield hebben, en hen willen conformeren zoals zij daar zin in hebben.

HOOGACHTEND. GEHOORZAMEND-BESTUREND.

COLLEGE VAN GOED BESTUUR
OP WEG NAAR HOOP

(vertaald door neopygmee, bron:  http://chiapas.mediosindependientes.org/display.php3?article_id=107930)



- E-Mail: neopygmee@pi.be
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
leuke vertaling 
poul - 27.04.2004 00:06

Het zal vast wel een goede vertaling zijn, neopygmee, maar waar is de verdere informaatsie, wat is de kontekst? Waar precies ligt het dorp in Chiapas waar het stukje over gaat? Hoe lang zitten ze al bij de EZLN? Hoe zijn hun omstandighe-den? Zijn de buurdorpen ook EZLN of zijn ze dat juist niet? Kunnen er nog meer vernielingen verwacht worden? Wat doet de regering van de staat Chiapas er aan? Wat voor rol of bijrol heeft de Federale Regering of ontbreekt die helemaal? Wat kan dit EZLN dorp verwachten in de toekomst?
Is wat ze verwachten kunnen realisties en kunnen de eisen eventueel bijgesteld worden? Is er hulp, toezicht gewenst en door wie? Door Mexiko Stad, door Tuxtla Gutierrez of alleen door kameraden van het EZLN? Kunnen internationale toezichthouders/helpers iets positiefs betekenen, ook voor andere dorpen, EZLN of geen EZLN? Wat voor soort hulp zou men daar dan kunnen gebruiken? Puur humane/goederen, edukatieve, mediese, kulturele, ekonomiese/landbouwkundige?
Het zijn zo maar een paar vragen. De problematiek van de meeste bergdorpen is hetzelfde en niet alleen in Chiapas.
Watervoorziening en goede voedselvoorlichting en verdeling zijn problemen voor heel Méxiko. 0nderwijs en gezondheidszorg, wegeninfrastruktuur - het is allemaal niet al te best en het is allemaal belangrijk. De achterstand op bijna het hele bergboerenland in Méxiko is wezenloos groot. Te groot. De rijkdom is volkomen verkeerd verdeeld. Vijf prosent is erg rijk. Vijf en dertig prosent is de gehele middenstand. De rest, 60% is arm en van die 100% is 40% in de ekstreme armoede, zeg maar straatarm. Zo ongeveer, want precieze cijfers zijn er van het INEGI, het equivalent van het buro voor de statistiek niet te krijgen. Konklusie -Mexiko is een land van uitersten en de boerenbevolking zit aan het verkeerde eind van de ekstremen. En wat voor Méxiko geldt, geldt voor héél Latijns Amerika. Ga er maar eens aanstaan!
poul van bremen
 poul14@hotmail.com
zie ook 
linking - 27.04.2004 01:19

zie eerder:

 http://www.indymedia.nl/nl/2004/04/18289.shtml
Zapatista-demonstratie aangevallen
Kees, XminY - 15.04.2004 16:51

 http://indymedia.nl/nl/2004/04/18424.shtml
aanval zapatista-optocht: achtergrond
Mathias Bienstman - 22.04.2004 17:06
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.