english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Omroep Nutopia: dieren, natuur en milieu
BS - 07.12.2003 14:35

Dieren- en natuurbeschermers gaan een nieuwe publieke omroep oprichten onder de naam N'utopia. Ze proberen om per 1 maart 2004 zeker 50.000 leden te hebben.Dan kunnen ze de status van aspirant-omroep aanvragen.

Organisaties als de Dierenbescherming, Stichting Wakker Dier,de Partij voor de Dieren,de Faunabescherming en de SP zijn bij de oprichting betrokken.


We hebben het nog nooit zo goed gehad als nu. Zeiden de ganzen kort voor kerst.
Mens, dier, natuur en milieu zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch wordt in onze etnocentrische samenleving relatief weinig aandacht besteed aan dieren, natuur en milieu.
Na ons de zondvloed is niet langer een historische uitspraak, maar een nieuwe werkelijkheid die we over onze planeet lijken af te roepen met de stijging van de zeespiegel. De dieren zijn gedegradeerd tot productiemiddelen,proefkonijnen, speelgoed of zelfs lustobjecten voor de lol van een handjevol jagers.
De groene ruimte wordt volgebouwd, asfalt en beton rukken op, onze zeeën worden letterlijk leeggevist en als afvalstort gebruikt.We zagen aan de tak waarop we zitten. We zijn een constructief toekomstbeeld aan het kwijtraken en houden nauwelijks rekening met de belangen van toekomstige generaties.Een somber beeld dat lijkt uit te nodigen tot escapisme. We amuseren en consumeren ons te pletter. We zien wel.
Dat laatste is waar steeds meer mensen geen genoegen mee willen nemen. Een betere wereld komt niet vanzelf, maar begint bij onszelf. Om die reden is er een maatschappelijke stroming van mensen die een betere wereld voor ogen hebben en daar actief aan willen bijdragen. Een wereld waarin dieren, natuur en milieu een eigen, intrinsieke waarde vertegenwoordigen, die los staat van hun directe of indirecte nut voor de mens.
Een wereld die de moeite waard is om voor te vechten, omdat het een duurzame wereld is. Een wereld die langer meekan dan de generaties die op dit moment leven. Minder consumeren, duurzaam produceren en respect voor het leven en de leefomgeving. In Nederland zijn 4 miljoen mensen lid van dierenbeschermings-, natuur- en milieu-organisaties. Ontdubbeld gaat dat nog altijd om 2 miljoen huishoudens. Voeg daarbij de 3 miljoen bezitters van huisdieren en de mensen die ongeorganiseerd hun bijdrage leveren aan een schonere, duurzame wereld, en het wordt al snel duidelijk dat we te maken hebben met een groot aantal individuen die als groep onvoldoende gehoord worden via het publieke omroepbestel.
En omdat de Nederlandse mediawet erin voorziet herkenbare maatschappelijke stromingen zendtijd te bieden, is het de hoogste tijd voor een nieuwe omroepvereniging. Prof. Paul Cliteur gaf enkele jaren geleden aan te verwachten dat mensen over 50 jaar in schaamte zullen omzien naar wat ze dieren hebben aangedaan. Daar willen we niet op wachten, we willen in dat proces van bewustwording een actieve rol spelen. Nútopia. Een nieuwe omroep met een ander geluid.

De reden voor een nieuwe omroep.
De waan van de dag regeert. Dieren, natuur en milieu heten "uit" te zijn, alsof het gaat om grillige modeverschijnselen. Omroepen besteden minder en minder aandacht aan het welzijn van dieren, bedreigingen voor natuur en milieu en duurzaamheid als lifestyle. De Nederlandse overheid heeft als doelstelling voor 2010 geformuleerd dat 10% van de landbouw biologisch moet zijn, maar moet ondanks miljoenencampagnes vaststellen dat die doelstelling onhaalbaar ver weg lijkt.
De massale vernietiging van gezonde dieren in het kader van calamiteiten als Klassieke vogelpest, BSE, BST,varkenspest lijkt eerder tot afstomping in de berichtgeving te leiden dan tot een oproep tot gedragsverandering.
Het publieke bestel verkeert in crisis omdat het onderscheid tussen de oorspronkelijke zuilen verdwijnt en zelfs het onderscheid tussen de publieke omroep en de commerciële omroep vervaagt. Steeds meer maatschappelijke organisaties merken dat aandacht voor hun werk gekocht moet worden, omdat zendgemachtigden zich opstellen als verkopers van podiumtijd.
Daarom is het de hoogste tijd voor een nieuwe omroep met een afwijkende invalshoek. Een omroep die bereid en in staat is mens, dier, natuur en milieu in samenhang centraal te stellen in al haar uitzendingen. Het belang daarvan is niet moeilijk te duiden. Het gaat om de wijze waarop we als mensen in ons land omgaan met de belangen van minstens 1 miljard andere levende wezens per jaar. In de bio-industrie, in de proefdierlaboratoria, in de visserij, in de hobbyjacht.
Het gaat om de wijze waarop we met onze steeds schaarser wordende groene ruimte omgaan. Daar moet meer aandacht voor komen op radio en TV. Niet als min of meer toevallige onderwerpkeuze, maar vanuit een gevoel van geestverwantschap dat miljoenen mensen delen. Een nieuwe zuil, als fundament van een betere, duurzame wereld. Mensen die respect voor het leven en de leefomgeving als uitgangspunt van hun handelen zien, en anderen voor die gedachte willen winnen. Dieren, natuur en milieu kunnen niet zonder nieuwe emancipatiebeweging die de krachten van hun belangenbehartigers bundelt en een podium biedt. Ooit waren vrouwen, kinderen, slaven en tal van andere groepen rechteloos. Ooit waren er pioniers die daar met succes verandering in brachten.2004 Wordt het jaar van Nútopia. Als wij dat verschil willen maken.

Nútopia. Countdown…
Volgens velen is de bel voor de laatste ronde voor de publieke omroep al gegaan.De wijze waarop nu 700.000.000€ aan publiek geld en de bijbehorende zendtijd verdeeld worden onder veelal richtingloze zendgemachtigden staat heftig ter discussie. En daarom zou de toetreding van nieuwe zendgemachtigden per 1 maart 2004 ook weleens de laatste mogelijkheid kunnen zijn binnen het huidige op ledentallen gebaseerde verdelingscriterium. Om aspirant-omroep met 2 uur TV zendtijd en 8 uur radiozendtijd per week, zijn 50.000 leden nodig die elk een jaarcontributie betalen van 5,73€.
Een simpele rekensom leert dat de ingelegde contributie van 285.000 € door de overheid verdertigvoudigd wordt bij verkrijging van de status van aspirant-omroep. Met het vrijkomen van programmagegevens zal de binding van leden met hun omroep zwaar op de proef gesteld worden en mede om die reden wordt overwogen het ledencriterium los te laten op termijn.
Daarom is het van het grootste belang voor Nútopia om in 2004 als voorlopig laatste mogelijkheid toegelaten te worden tot het publieke bestel.

Nútopia. De voorbereiding.
Nútopia is een initiatief van mensen afkomstig uit diverse grote organisaties op het gebied van natuur, milieu en dierenwelzijn. Mensen die voldoende mensjaren ambachtelijke ervaring en kennis van dierenwelzijn, natuur en milieu inbrengen om Nútopia een vliegende start te kunnen laten maken.
We lanceren Nútopia op 7 december en gaan dan meteen voluit aan de slag met het werven van fondsen en vooral: leden. Meld u daarom meteen aan en bedenk dat meerdere leden van één huisgezin lid mogen worden van de omroep…

Nútopia. Het programma-aanbod.
Als aspirant-omroep heeft Nútopia de beschikking over 2 uur zendtijd per week op TV en 8 uur op radio. Nútopia wil die zendtijd benutten om de belangenbehartigers op het gebied van dierenwelzijn, natuur en milieu een nationaal podium te bieden. Programmatische invulling wordt in eerste instantie gezocht op de volgende wijze (voor commentaar en suggesties open): *Een wekelijks TV programma over dierenleed in samenwerking met het ZDF programma Achtung! Lebende Tiere. *Een wekelijks dieren, natuur en milieu-journaal met actualiteiten.
*Slow Food/Vegatopia TV. Een wekelijks programma over lekker eten zonder schuldgevoel, in samenwerking met Vegatopia en Biologica, waarin vleesverlaters (700.000!) en andere groepen bewuste consumenten bevestigd worden in hun andere manier van eten en leven. *Aktienieuws en politieke verantwoording. Een discussieprogramma waarin politici de degens kruisen met belangenbehartigers en opinieleiders op het gebied van dierenwelzijn, natuur en milieu.
*Humor en relativering met behulp van cabaret, drama en op termijn een eigen soap waarin het leefpatroon van de hoofdrolspelers niet gedicteerd wordt door adverteerders.
*Kunst & cultuur, met o.m. de kunst van het jkoken, dier- en milieu-vriendelijke mode, en stimulering van jonge kunstenaars in hun keuze voor duurzaamheid.
*Nútopia Jr. Kinderprogramma's die de allerjongsten op een speelse manier aktief betrekken bij dieren, natuur en milieu en ze helpen met werkstukpakketten, spreekbeurten, natuurwerkweken en ecovolunteering bijvoorbeeld in samenwerking met Veldwerk Nederland, Kids for animals, WNF Rangers etc.
*Nútopia-on-tour. Door nauwe samenwerking met de regionale omroepen kunnen die kosteneffectief programma's ter beschikking krijgen en kunnen wij een andere kijk op dieren, natuur en milieu bevorderen.

Uit alles zal blijken dat dieren, natuur en milieu bij Nútopia centraal staan en niet slechts één van de vele onderwerpen/aandachtsvelden vormen.

Nútopia. Waarom nu, met welk nut?
De urgentie wordt bepaald door de discussie rond het publieke bestel, de deadline van 1 maart a.s., de beperkte politieke- en media-aandacht voor dierenwelzijn, natuur en milieu, de recente verslechteringen op het gebied van wetgeving op deze gebieden en de breedgedragen wens om de krachten te bundelen tot een nieuwe emancipatiebeweging aanvullend op en facilitair voor de bestaande organisaties op het gebied van belangenbehartiging op deze taakvelden.
Zoals de Vara dat ooit was voor de vakbond en de SDAP, de KRO,NCRV en EO voor het christelijk gedachtegoed vanuit verschillende richtingen, en de AVRO en TROS voor het liberale danwel neutrale deel van de bevolking, zo kan ook Nútopia complementair een belangrijke rol vervullen voor het uitdragen van het gedachtegoed van iedereen die dieren, natuur en milieu meer aandacht en respect toewenst.Een ontzuilde samenleving hoeft geen ontzielde samenleving te zijn.
Bij heel veel mensen klopt nog een warm hart voor dierenwelzijn, natuur en milieu. Dat willen we bekend maken van radio en TV. Alleen zo kan de geestverwantschap van velen gekoppeld worden tot een nieuwe emancipatiebeweging met steun en zendtijd van de overheid. In de besteding van publiek geld komen dierenwelzijn, natuur en milieu er als aandachtsgebieden bekaaid vanaf en dat is ten onrechte. We hebben nu de kans daar blijvend verandering in te brengen.

Nútopia. Ja maar…

De Nieuwe Omroep…
De Nieuwe omroep verkreeg bij de vorige toetsing niet de status van aspirant omroep wegens politieke willekeur en omdat een aantal procedurele fouten gemaakt was in de breedte van draagkracht en programma-aanbod. Naar verwachting zal die omissie ditmaal hersteld worden en zal DNO net als ouderenomroep Max worden toegelaten tot het publieke bestel. DNO zou een prima aanvulling kunnen vormen op de activiteiten van Nútopia. Waar DNO het accent legt op Noord-Zuidverhoudingen, doet Nútopia dat op dierenwelzijn, natuur en milieu, vooral ook dichter bij huis. Daarmee zijn alle windrichtingen voor mensen die streven naar een betere wereld ingevuld.
Concurrentie…Nútopia is niet de concurrent van welke organisatie dan ook in het werkveld, maar zal complementair en facilitair zijn volgens het model dat ook andere publieke omroepen kozen.

Wie gaat dat betalen…
Een belangrijk deel van de ledenwerving zal verlopen via de eigen media van organisaties die het streven van Nútopia tot aanvraag van de aspirant-omroep status ondersteunen. Het restant zal geworven worden via "viral-marketing" met gebruikmaking van internet en via vrije publiciteit.

Wie bepaalt de koers…
De koers van Nútopia wordt bepaald door de leden van Nútopia en daarvan afgeleid door het bestuur van Nútopia.

Hoe zullen andere omroepen reageren…
Het zeer stellige antwoord op die vraag luidt: ze zullen er alles aan doen om dierenwelzijn, natuur en milieu niet het exclusieve werkterrein van Nútopia te laten worden. Naast de podiumruimte die Nútopia creëert met haar oprichting, zal de podiumruimte voor dierenwelzijn, natuur en milieu ook bij de andere omroepen aanzienlijk toenemen als gevolg van onze oprichting en groei te zien geven waar nu nog krimp overheerst.

Wat gebeurt er met eventuele financiële bijdragen van partijen…
Omdat Nútopia een onafhankelijke koers wil varen zullen alle bijdragen in geld of mediaruimte worden gezien als risicodragende leningen, die worden afgelost zodra Nútopia de status van aspirant omroep verworven heeft.

Kijk ook op  http://www.nutopia.nl/

Website: http://www.nutopia.nl
 

Lees meer over: natuur, dier en mens

aanvullingen
De Nieuwe Omroep ook in het bestel 
fwd. - 07.12.2003 15:02

DeNieuwe Omroep is dé omroep voor iedereen die, op welke manier dan ook, iets wil bijdragen aan een betere wereld. Een omroep voor de nieuwsgierige wereldburger met een eigen visie.
DeNieuwe Omroep wil vernieuwende radio-, televisie- en internetprogramma's maken over maatschappelijke thema’s als mensenrechten, milieu en mondiale verhoudingen. Met een frisse blik, positief en oplossingsgericht.

In juni 2004 wil DeNieuwe Omroep een aanvraag indienen om binnen het publieke bestel haar plek als aspirant-omroep te verwerven. Een aspirant-omroep heeft jaarlijks 550 uur radio- en televisiezendtijd. Samen met u willen wij die tijd graag invullen. Ruim 45.000 leden steunen ons al. We hebben voor 1 februari 2004 nog 5000 nieuwe leden nodig om het verschil te mogen gaan maken. Wíj gaan voor een nieuwe omroep met diepgang! U ook? Ga mee de diepte in en word lid voor slechts euro 5,73 per jaar.  http://www.denieuweomroep.nl/
Verdeeldheid? 
07.12.2003 18:07

Handig om te proberen twee nieuwe omroepen te starten. Waarom niet alle energie en geld besteden aan EEn nieuwe omroep. Nútopia wordt trouwens een verlangstuk van een politieke partij ( de Partij voor de Dieren.)
Zitten we hier op te wachten? Lekker terug naar de oude tijd, iedere zuil/partij zijn eigen omroep? Wordt de lijsttrekster van van Nutopia straks bij toeval voorzitter of directeur?
"Organisaties als de Dierenbescherming, Stichting Wakker Dier,de Partij voor de Dieren,de Faunabescherming en de SP zijn bij de oprichting betrokken." Wat is hier trouwens de bron van? Zover bekend gaat het slecht om enkele personen uit deze organisaties!
Voor nieuws over de naturr en de dieren kun je nu al terecht bij Discovery/Animal Planet of de AVRO.
Correctie/aanvulling 
07.12.2003 18:12

Correctie:
"Wordt de lijsttrekster van van Nutopia straks bij toeval voorzitter of directeur?"
dit moet zijn:
"Wordt de lijsttrekster van de Partij voor de Dieren straks bij toeval voorzitter of directeur?
Aanvulling:
in ieder geval is de SPer en baas van Faunabeheer dhr. Koffeman bij dit initiatief bestrokken. Hij is nl. de eigenaar van de domeinnaam www.nutopia.nl



berichtje op sp.nl 
link - 07.12.2003 18:49

De SP is betrokken bij de oprichting van een nieuwe publieke omroep onder de naam Nútopia. Krista van Velzen is een van de oprichters. Nútopia wil meer respect en aandacht voor natuur en milieu. lees verder op  http://www.sp.nl/db/nieuws/completepage.html/2093
Tomaat-tv 
Stoker - 07.12.2003 19:04

Laat ik nauw altijd al gedacht hebben dat de Partij van de Dieren een 'mantel-organisatie' van de SP was. Ogericht om GroenLinks dwars te zitten.
Nu krijgen we ook nog Tomaat-tv onder de naam Nutopia. Die maoisten zullen het wel nooit afleren.
Nutopia, een soort 'rood socutera' met filmpjes over bloementjes en beestjes?
ID-TV 
07.12.2003 19:15

Welke rol speelt Harry de Winter? Vermogend SP-er en de baas van ID-TV bij de oprichting van Utopia?

utopia? 
M. - 07.12.2003 21:40

Volgens mijn bronnen is Utopia nog steeds onder constructie en ik zie niet in hoe een door politieke partijen opgericht Nutopia daar verandering in kan brengen.
SP-omroep? 
07.12.2003 23:35

Kijk eens op de site van NUTOPIA.
Wie zijn de initiefnemers en ondersteuners van Nutopia:
Bob Fosko, ondersteund ieder SP-initiatief
Karel Glastra van Loon, idem
Harry Vos, SP-milieualarmteam
Niko Koffeman, SP er
Krista van Velzen, SP kamerlid

het kortere persbericht 
link - 08.12.2003 00:37

Nutopia: de nieuwe dieren, natuur en milieu omroep
 http://www.perssupport.anp.nl/cgi-bin/perssupport/poc_anp.cgi?2003112107_JJ8.4V.BAB.out17
nòg een nieuwe omroep 
ffje - 09.12.2003 15:43

Ja zeg, gaan ze nou 3 omroepen tegelijk proberen op te starten? En alledrie met vergelijkbare uitgangspunten?

Je hebt namelijk ook Dienamo, DIEr- NAtuur- en Milieu-Omroep

geniale naam ook trouwens :-(

Dat zal hard gaan met die 50.000 leden die ze nodig hebben.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.