english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Ons Koningshuis, Ouderenzorg en de Integratie
Abdullah Haselhoef - 12.11.2003 21:01

Sommige autochtonen hebben het gevoel dat de zogenaamde nieuwe Nederlanders neerkijken op de Nederlandse samenleving. Deze autochtonen menen dat de nieuwkomers bewust geen deel willen uitmaken van onze Nederlandse samenleving.

Uit: Nieuwslicht nr. 10 jaargang 2 - Datum: 12-11-2003 - Oplage 5.300 -
aanmelden voor deze nieuwsbrief via [email] inschrijving@zeelandnet.nl[/email]


[b]Ons Koningshuis, Ouderenzorg en de Integratie[/b]

[i]{En aanbidt God en vereenzelvigt niets met Hem en bewijst vriendelijkheid aan ouders, verwanten, wezen, de behoeftigen en aan de nabuur, die een vreemdeling is en de nabuur die een bloedverwant is en aan de metgezel, de reiziger en aan degenen die onder uw macht zijn.} (de Edele Koran, 4.36)[/i]

Sommige autochtonen hebben het gevoel dat de zogenaamde nieuwe Nederlanders neerkijken op de Nederlandse samenleving. Deze autochtonen menen dat de nieuwkomers bewust geen deel willen uitmaken van onze Nederlandse samenleving. Je zou kunnen zeggen dat de frustraties hierover, het eenzijdige politieke debat en het mediageweld over het gevaar dat deze nieuwe Nederlanders - en dan vooral de Moslims onder hen - zouden vormen voor de Nederlandse samenleving, geen positieve invloed hebben gehad op hun bereidheid een bijdrage te leveren aan de Nederlandse samenleving. Hoewel het natuurlijk te kort door de bocht is om de gehele verantwoording buiten de groep te leggen, is er steeds meer sprake van een mentale getto-vorming, zowel bij autochtonen als bij nieuwe Nederlanders.

Wat betreft een deel van de moslims is de huidige Nederlandse cultuur inderdaad aan verloedering en verval van waarden en normen onderhevig. Voorbeelden van aspecten van de Nederlandse samenleving die op een kritische houding onder veel Moslims kunnen rekenen, zijn de ouderenzorg en het respect voor ons Koningshuis.

[b]Ouderenzorg[/b]
De wijze waarop in de huidige Nederlandse consumptiecultuur en de Nederlandse politiek met ouderen omgegaan wordt, is vanuit Islamitisch perspectief mensonterend. En niet alleen vanuit Islamitisch perspectief: dat perspectief komt in dit geval immers geheel overeen met normen en waarden die vroeger ook in Nederland leefden. Deze oude Nederlandse waarden waren gestoeld op humanistische en joods-christelijke fundamenten, zoals het vijfde van de tien geboden[i] (Exodus, 20:12): "Eert uw vader en moeder."[/i]

De nieuwe Nederlandse cultuur lijkt dit gebod -en niet alleen dit gebod - echter vergeten te zijn. De zorg voor ouderen is, bekeken met dit Bijbelse gebod in het achterhoofd, een misvormd gedrocht geworden. Onze vaders en moeders stoppen wij weg in tehuizen, om zo de zorgplicht waarmee wij hen zouden moeten eren, af te kopen met een judaskus en wat zilverstukken. Deze ouderen blijven meerdere dagen in hun bed, krijgen luiers om (naar het toilet kost teveel tijd en geld) en worden in veel gevallen slechts 1 x maal per week gedoucht.

Moslims, met hun zogenaamde achterlijke en ouderwetse cultuur, vinden in hun Koran dezelfde waarden als die in de Bijbelse tien geboden te vinden zijn:

[i]{Uw Heer heeft u bevolen, zeggende: "Aanbidt niemand anders dan Mij en betoont vriendelijkheid jegens de ouders. Indien iin hunner bij u een hoge leeftijd bereikt of beiden doen dit, zeg dan nimmer tot hen "Foei" noch stoot hen af, doch spreek tot hen een welgevallig woord. [17.24] En wees teder voor hen in erbarming. En zeg: "Mijn Heer, ontferm u over hen daar zij mij opvoedden toen ik jong was.}(De Edele Koran, 17.23)[/i]

Dit is niet bedoeld als borstklopperij. Het is een oproep aan Moslims om samen met hun Christelijke, Joodse en Humanistische landgenoten die de oude waarden en normen nog niet vergeten zijn verandering te brengen in deze mensonterende situatie. Het is een suggestie dat Moslims met de waarden en normen die ze in hun religie vinden, de Nederlandse samenleving, die zo op zoek is naar nieuw houvast in oude waarden en normen, soms een spiegel kunnen voorhouden. Het is daarmee ook een handreiking: zou dit levende gedachtegoed, zo verwant aan het soms vergeten Humanistisch-Joods-Christelijke gedachtegoed waar de Nederlandse samenleving uit voortkomt, een bijdrage kunnen zijn die Moslimse burgers kunnen leveren aan de Nederlandse samenleving?


[b]Respect voor ons Koningshuis[/b]

Van oudsher wordt de Nederlanders verweten dat zij hebzuchtig zijn en een mentaliteit hebben die het onmogelijk maakt boven het maaiveld uit te steken. Het oordeel over in hoeverre dit altijd even gegrond is, wil ik aan andere overlaten, maar de satire op ons koningshuis komt mijns inziens wel voort uit karaktertrekken die uit dit oude verwijt aan de Nederlanders spreken. Mensen die kritiek hebben op het koningshuis zijn mijn inziens vaak het slachtoffer van afgunst. Afgunstig op het feit dat andere mensen in de maatschappij geboren worden als prins en prinses en de daarbijbehorende financiele privileges. Hierbij vergetend dat zij zelf zoveel meer financiele privileges hebben dan drievierde van de wereldbevolking.

Een maatschappij waarin autochtonen, handelend vanuit deze jaloersheid en afgunst, het koningshuis proberen belachelijk te maken, is geen goed voorbeeld voor allochtonen. Onder het mom van vrijheid van meningsuiting, een idee dat langzaam misvormd wordt tot het recht tot vrijheid om elkaar publiekelijk te mogen vernederen, wordt het respect voor het instituut van de Monarchie en de regering vermindert.

De smakeloze grappen over het uiterlijk van onze minister-president, Jan Peter Balkenende (met wiens politiek ik het overigens niet altijd eens ben), verminderen eveneens het respect voor het noodzakelijk gezag binnen de maatschappij.

Inhoudelijk en gepaste kritiek op de regering is noodzakelijk voor het goed functioneren van de democratie. Het nodeloos belachelijk maken van het koningshuis en de regering zal op den duur echter een interne bedreiging gaan vormen voor onze samenleving. Een samenleving waar niemand meer respect heeft voor God, regering, politie, rechterlijke macht en de rechten van de burger, deze samenleving zal vervallen tot chaos.

Een chaos van verloedering en respectloosheid, waarin het steeds moeilijker zal zijn om aan nieuwkomers uit te leggen waarom de Nederlandse cultuur het aanpassen waard zou zijn.


Link: 1x keer douchen in de week is geen uitzondering
[url] http://www.gelderlander.nl/regioportal/GLD/1,3112,1448-Archief-Zoeken__1857820_,00.html[/url]!!

- E-Mail: nieuwslicht@zeelandnet.nl
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme oranje

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Een waarlijk progressief geluid 
Anarchist - 12.11.2003 22:06

Haselhoef: "Een samenleving waar niemand meer respect heeft voor God [...] zal vervallen tot chaos."

Maar hoe zit het volgens Haselhoef eigenlijk met het recht van de burger om schijt te hebben aan "God"? Voor dat recht hebben progressieve bewegingen eeuwenlang strijd moeten voeren. Moet blasfemie weer strafbaar worden volgens onze eigen polderfundamentalist? Deze wereld gaat niet ten onder aan gebrek voor bovennatuurlijk en maatschappelijk gezag. Het respect voor dat gezag is eerder de oorzaak van alle ellende. Maar ja, dat begrijpen de reli-fundi's natuurlijk niet.
Haselhoef over Poeriem 
12.11.2003 22:15

"Wat is de achtergrond van dit feest Purim, het feest van intriges, politieke vermommingen en schijn maskerades?"

 http://www.indymedia.nl/nl/2003/03/10313.shtml


Chaos 
12.11.2003 23:36

Waarom geeft IndyMedia deze nep-iman ruimte om zijn fundamentalistische prietpraat te verkondigen?
nou ja, ruimte... 
13.11.2003 15:27

er is alweer zwaar gecensureerd....

censuur, aan wie hebben we dat toch te danken?

(niet doelende op Indymedia)
Preek 
Dominee Hazelnoot - 13.11.2003 15:55

"Ik kan me daarom zo goed vinden in het verlangen van m.n. de kleine christelijke politieke partijen in ons land, dat in het publieke leven de Naam van God weer wordt erkend en geëerd.
Wat zou het inderdaad geweldig zijn als de verantwoordelijke overheids­personen er zich van bewust zouden zijn, dat het welzijn van ons land er het meeste mee ge­diend is als we als samenleving God als de hoogste Wetgever erkennen en dat zij onder Koningin Beatrix regeren bij de gratie Gods!"

Amen.

Website: http://www.kerken.com/
 
 
rood verhit... - 13.11.2003 16:20

wat een héééééééérlukke gratie om in "benepen Hol-land" te leven...

Wat een zalig vertoon van vrije meningsuitingen; gelukkig heeft de Koningin zelf een breder perspectief in zich, dan u hier direct boven.



N - 13.11.2003 16:29

virussen zijn zeker ook door die leuke God van u verspreidt?
nou dank u wel!
o, nee 
13.11.2003 17:08

das waar ook, dat is natuurlijk onze eigen schuld!(die virussen)
want daar is waar de kerk goed voor is:
de mens afleren voor zijn eigen leven in te staan!
blunderend en fouten makend door het leven te mogen gaan...

boete te moeten doen en in 'kerkers' straffen moeten uitzitten alleen al voor een andere mening...andere cultuur...
30 dagen zitten voor een 'cartoon' - nimmer weer terug naar die tijd!

Nee, Christus is niet voor niets gestorven...en laat hij het vooral voor zichzèlf gedaan hebben...


eigen schuld!

voor import tuinkabouters 
jetze - 14.11.2003 20:24

Allah weet het beter.

 http://www.theovangogh.nl/allah_weet_1.html

Hulde Haselhoef, gasten brengen vreugde aan, is't niet bij't komen, dan wel bij't gaan.

(Hollands spreekwoord)

jetze.
Nederlanders zijn hebzuchtig 
15.11.2003 14:50

Puntmuts formuleert het nogal omstandig, maar wie door zijn wollige taalgebruik heenprikt, merkt op dat hij negatieve generalisaties over Nederlanders verspreidt:

"Van oudsher wordt de Nederlanders verweten dat zij hebzuchtig zijn en een mentaliteit hebben die het onmogelijk maakt boven het maaiveld uit te steken. Het oordeel over in hoeverre dit altijd even gegrond is, wil ik aan andere overlaten, maar de satire op ons koningshuis komt mijns inziens wel voort uit karaktertrekken die uit dit oude verwijt aan de Nederlanders spreken."

Terecht wordt er vaak kritiek geleverd op grove generalisaties over Marokkanen, moslims, arabieren, Turken, allochtonen ... Maar als het over Nederlanders (of Europeanen) gaat dan moet het ineens wel kunnen.
Respekt 
poul van bremen - 20.01.2004 00:00

Als ik het artikel goed gelezen heb dan is de basis ervan onder te brengen onder dat ene woord "respekt". Als we nu echt een positieve samenleving willen vormen dan kan men het beste een paar praktiese dingen voor ogen houden en het eerste is weer dat mooie korte woord -respekt-. Immers als iedereen respekt voor elkaar heeft dan is er een basis om met elkaar te praten, met elkaar afspraken te maken, met elkaar bepaalde dingen te doen, vooral naar elkaar te luisteren en op die manier van elkaar te leren. Is het niet zo dat in de jaren zestig/zeventig de nederlandse regering zei dat we eennultikulturele samenleving zouden worden? De vraag is voor ieders identiteit hoe ver je je moet aanpassen aan de samenleving (de meerderheid) van het land waarin je bent gaan wonen en dat is natuurlijk moeilijk voor oudere mensen en speciaal voor vrouwen die vaak geisoleerd thuis huisvrouw zitten te zijn. En dat is ook vooral moeilijk voor jongeren die vaak niet weten bij welke kultuur ze thuishoren en vaak thuis te horen krijgen dat ze dan wel in Nederland wonen, maar dat ze toch vooral "thuishoren" in dat andere land, zoiets van je hebt een vader - en een moederland. Is het dan ook niet ongastvrij van nederlanders om daar geen begrip voor te hebben en even stil te staan als "die ander" agressief gedrag vertoont? Mensen zijn mensen waar dan ook en ik vind dat zo'n konsumptie vermaterialiseerde maatschappij als nederland waar iedereen toch volop kansen heeft op goed onderwijs en een goede gezondheidszorg (de pijlers van iedere samenleving) moet beseffen op welke plek van onze wereld zij/hij leeft en moet kijken wat voor bijdrage zij/hij aan die maatschappij bijdraagt .....
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.