english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Succesvolle burgerinspectie "Get in Shape" in België
redactie - 25.10.2003 10:49

Ongeveer duizend activisten namen op 25 oktober deel aan een burgerinspectie in het Belgische Mons. Zij hebben geprobeerd het hoofdkwartier van SHAPE, (Supreme Headquarters of the Allied Powers in Europe), de militaire tak van de NATO, te betreden in de zoektocht naar aanwijzingen voor illegale voorbereidingen voor het gebruik van kernwapens.

Meer dan vijftig inspecteurs slaagden erin het militair terrein te betreden, maar een 500-tal deelnemers aan ?Get in Shape? werd "preventief" opgepakt. De omheining van het militaire domein bleek moeilijk bereikbaar. Er was een enorme politiemacht (1600 eenheden) op de been en zeshonderd militairen op het domein. Toch slaagden de burgerinspecteurs erin de aanwezigheid van NATO-kernwapens in het nieuws te brengen en aan de kaak te stellen.

Lees verder voor tijdlijn en samenvatting en zie het eerdere overzichtsartikel.

[Bomspotting |Foto's:1 , 2, 3, 4, 5 ]Al heel vroeg in de morgen trok een internationaal groepje activisten (Belgen, Zweden, Nederlanders, Britten?) het terrein van de SHAPE op en konden vrij ver doordringen op het terrein. Tegen half twaalf begon ook de rest van de ongeveer 1000 activisten toe te stromen op het dorpsplein van Maisières, de deelgemeente van Mons (Bergen) waar het SHAPE hoofdkwartier gevestigd is. De bussen werden gevolgd, sommigen werden tegen gehouden voor controle, maar uiteindelijk geraakte iedereen ter plaatse, hetzij op de Place de Maisières, hetzij ergens in de buurt van het SHAPE - terrein.

Er was een enorme politiemacht (1600 eenheden) op de been en er waren zo?n 600 militairen aanwezig op het domein. Groepjes activisten die van de place de Maisières richting SHAPE stapten werden door politie in burger gestopt voor identiteitscontrole, materiaal dat bruikbaar was voor de actie werd in beslag genomen (plannen van de site, touwladders, stukken tapijt). Er werden twee waterkanonnen ingezet, met heel wat natte pakken en twee onderkoelde activisten als resultaat. Naast de twee onderkoelingslachtoffers was er ook nog een senator met een paar gekneusde ribben en een jonge indymedia - medewerker met lichte verwondingen. Rond 14.30 begon de politie actief de bossen uit te kammen op zoek naar activisten. In totaal werden bijna 600 mensen gearresteerd, waarvan 55 op het terrein. Tegen 16.30 begon men de arrestanten vrij te laten en om 18.15 vertrok de laatste bus terug naar huis.

[Bomspotting ][ Foto's: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ]

09.42u: Reeds vijf activisten opgepakt.
10.45u: Nog eens 7 activisten opgepakt, het groepje was reeds vrij ver doorgedrongen op de basis en was bezig met het stukknippen van de tweede omheining.
11.28u: De eerste bussen zijn aangekomen en droppen de activisten op de Place de Maisières, er is ook een vijftiental mensen aanwezig voor de demo tegen de nato, die lost staat van de bomstoppingactie.
11.30u: Een bus uit Luik is gestopt op 4 km van de basis, de activisten trekken door de velden richting SHAPE.
12.16u: Een groepje van zo'n 30 manifestanten stapt op richting hoofdingang, deze manifestatie heeft echter niks te maken met de bomstoppingactie.
12.34u: De meeste bussen worden gevolgd maar verder met rust gelaten. Heel wat bussen kunnen hun passagiers naar de Place de Maisières brengen. Andere bussen lossen de activisten her en der rond de basis.
12.41u: 15 activisten zijn door de politie opgepakt op zeker 1km van het SHAPE terrein, ze wachten nu op transport.
12.43u: De activisten trekken vanaf de Place de Maisières in groepjes van tien tot twintig naar de basis, ze worden gevolgd door politie in burger. Die stoppen de activisten, controleren de identiteit en nemen alle papieren die ze van de organisatie kregen (o.a. plan van de SHAPE-site) en materiaal zoals tapijten in beslag.
12.46u: De demo die richting hoofdingang stapt is aangegroeid tot zo'n 70 personen. Er zijn twee waterkanonnen aanwezig.
12.50u: Een twintigtal deelnemers aan de demo hebben zich voor de hoofdingang op de grond gezet en worden nu uit elkaar gehaald door de politie.
13.20u: De organisatie meldde dat er reeds 125 mensen opgepakt zijn. De 20 zitstakers uit de demo die lost stond van de bomstoppingactie zijn ook opgepakt, dit gebeurde vrij gewelddadig.
13.23u: Het is bijna onmogelijk om op het terrein te geraken. Er staat politie opgesteld voor de afsluiting, wie er toch over geraakt loopt meteen in de handen van de militairen.
13.50u: Er zijn nog eens vijftien mensen opgepakt op de basis zelf. Binnendringen blijft moeilijk de meeste mensen cirkelen rond de basis op zoek naar een plekje waar ze over de afsluiting kunnen. Er zijn naar schatting zo'n 1000 activisten ter plaatse.
13.54u: Er zijn op dit ogenblik al 250 arrestanten.
14.42u: Er zijn in totaal 35 mensen gearresteerd op het terrein van de SHAPE en zo'n dikke 220 daarbuiten. De politie begint nu actief te zoeken naar activisten in de bossen rond het domein, "operatie schoonmaak" lijkt begonnen, waarschijnlijk omdat tijdens de briefing gevraagd werd tegen 3 uur terug richting Place de Maisières te gaan.
14.45u: Contact met een groepje arrestanten (zo'n 60 mensen), de sfeer is gemoedelijk, ze wachten op transport maar ze weten niet waar ze zullen naartoe gebracht worden.
15.15u: Contact met arrestanten. De sfeer is ontspannen. Ze zitten op de basis en worden per 14 vervoerd in combies voorzien voor 8 personen. Ze hebben het warm, zitten opgesloten en wachten. De boeien van één meisje zijn veel te strak gespannen op haar rug.De bandjes hebben een diep spoor nagelaten op één van haar polsen.
15.26u: De arrestatieteams zijn arrestanten aan het fotograferen, dit gaat in tegen de wetgeving (mag enkel bij gerechtelijke aanhouding) en tegen de afspraken die gemaakt werden tussen de politie en de organisatie. De organisatie neemt contact met de hoofdcommissaris om uitleg te vragen.
15.44u: Bevestiging vanop HQ: 437 arrestaties buiten de omheining en 54 binnen.
16.22u: Laatste cijfers van HQ: meer dan 500 arrestanten buiten de basis en een flink stuk boven de 50 binnen. Het waterkanon werd ingezet tegen een groepje van 9 activisten.
16.30u: Bericht vanuit arrestatiekamp. De arrestanten worden vastgehouden vastgehouden op weides, zo'n 60 tot 70 mensen per weide, de arrestanten kunnen elkaar zien, er zitten zo'n 250 mensen over vier weiden op die plaats. Er waren niet voldoenden busjes ter plaatste omde activisten vlot af te voeren, dat ging dus traag en in overladen busjes. De minderjarigen worden afzonderlijk vastgehouden op een bus.
16:43u: Eerste arrestanten worden vrijgelaten en naar de Place de Maisières gebracht.
16:44u: Sommige mensen worden met waterkanon van de omheining gespoten, 2 mensen naar Rode Kruis met onderkoelingsverschijnselen.
17.12u: Volgens de politie is het officiële aantal arrestanten 470, iedereen wordt vrijgelaten, de eerste bus naar Gent is al compleet en kan vertrekken.
19.00u: Iedereen is vrij en op weg naar huis, rond kwart na zes zijn de laatste bussen vertrokken. De organisatie is bezig met tenten afbreken en opruimen.


 

Lees meer over: militarisme

aanvullingen
verslag van Nederlandse aktie 
Yvonne - 27.10.2003 13:57

zie ook verslag op:
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14782.shtml
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.