| |
biotechnologie en voedselproductie Menno Scheers - 21.10.2003 14:42
Op 28 oktober 2003 heeft de Club of Amsterdam een debat met als onderwerp the future of Food & Biotech. De voedselindustrie belooft de maatschappij te voorzien van gezond, veilig, betrouwbaar en goedkoop voedsel en ook nog eens in grote hoeveelheden dankzij nieuwe technologie. Maar zijn veiligheid en een garantie van kwaliteit niet het minst wat een moderne samenleving mag verwachten? Is de toekomst van voedsel een toekomst van wereldmarkten of is er ruimte voor lokale productie, seizoensgebondenheid en variatie? Er zijn maar weinig wetenschappelijke onderwerpen die mensen zo bezig houden als biotechnologie. Risico's van biotechnologie lijken onvoorspelbaar en er zijn veel verschillende meningen over of je mag ingrijpen in de natuur. Anderzijds kan biotechnologie bijdragen aan een groei van de Nederlandse economie. Het toepassen van biotechnologie in de voedselproductie lijkt de meest omstreden vorm te zijn. Waarschijnlijk omdat er geen echte noodzaak is. Om een genuanceerd beeld te krijgen van de mogelijkheden van biotechnologie in de voedselproductie moeten de grenzen ervan verkend worden. Deze grenzen worden zowel bepaald door technologische als ethische aspecten. Tijdens het debat van de Club of Amsterdam zullen deze ontwikkelingen en de achtergronden kritisch worden bekeken. De inleiders van de discussie zijn Jeanine van de Wiel (Head of Unit, Safety Assessment of Novel Foods, Gezondheidsraad), Jan Willem van der Kamp (programmadirecteur Biotechnologie, TNO Bureau for Biotechnology) en Liam Downey (Honorary Professor of Agriculture, UCD, Dublin. Deze Ier is een van de Europese vooraanstaande specialisten op het gebied van voedsel en agricultuur) Vervolgens zal het forum in interactie met het publiek ingaan op de inleidingen van de drie sprekers. Welke ontwikkelingen zullen bijdragen aan vergroten van de veiligheid in de voedselproductie? Wat is nodig om de kansen van biotechnologie in de voedselproductie binnen haar grenzen te benutten? De leden van het forum zijn Joost van Kasteren (freelance journalist) en Roel Bol (Directeur, Departement van Handel en Industrie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Patrick Crehan, (Crehan, Kusano & Associates sprl) is discussieleider van deze avond. E-Mail: info@clubofamsterdam.com Website: http://www.clubofamsterdam.com |
Lees meer over: europa natuur, dier en mens | aanvullingen | | kritisch? | kees - 21.10.2003 15:51
Lijkt me serk. Dit is duidelijk een zakenmannenproject en zal inderdaad "the future of biotech" bepleiten. Pricewaterhousecoopers, de sponsor van het programma, is overigens een van de meest agressieve bedrijven als het gaat om lobbyen voor GATS en liberalisering, dus dat is ook al geen goed teken. | tsja... | ? - 23.10.2003 10:13
volgens mij ben je snel 'uitgeklept', want naar mijn smaak zou iedere kunstmatige ingreep gewoon overbodig gehouden moeten worden. Het lastige is natuurlijk dat we met zoveel mensen zijn, die zullen toch moeten eten en zo meer... Hadden ze maar van meet af aan iedere wijziging in plant en dier vermeden en alles juist consequent in een flexibele 'symbiose' met de natuur volhardt...
| |
aanvullingen | |