english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Vredesdemo: rechtzaak en commissiedebat
Perter Arnett Jr - 03.04.2003 19:57

vanochtend diende op de parnassusweg de strafzaak tegen twee arrestanten van de vredesdemo op zaterdag 22 maart in amsterdam. De zaak is aangehouden in verband met getuigenoproepen en nog aan te voeren bewijsmateriaal zoals videos. Om 13.00 vond in de commisie algemene zaken van de gemeenteraad een debat over de demo plaats.


De Rechtzaak

Vanochtend rond 11 uur moesten twee arrestanten van de vredesdemo op 22 maart in amsterdam voor de politierechter verschijnen. Beide verdachten waren anonym gedagvaard. Een van hun (NN2) zit sinds de demo in voorarrest. Beide arrestanten worden beschuldigd met stenen en flessen naar de politie gegooid te hebben. NN2 zou bij zijn arrestatie een stillen voor zijn bek geslagen hebben. Alle aanschuldigingen baseren op veklaringen van de arrestatieenheden. beide ontkenden met klem enkel voorwerp tegen personen gegooid te hebben, NN2 gaaf wel toe iemand die hem aanviel bij een poging zich te verdedigen geslagen te hebben maar zegd zich niewt bewust te zijn dat de aanvaller een agent was. Immers zijn leden van de arrestatieteams in burger.

Het kwam nauwelijks tot een inhoudelijke behandeling van de zaken. De advocaten van beide beschuldigden vroegen om aanhouding. In beide gevallen zou een snelrechtsprocedure veels te kort dag zijn om een aantaal belangrijke getuigen te laten horen: andere aanwezigers op het museumplein en een verbalisant van de politie die een process-verbal heeft opgemaakt die zijn die van zijn colleges in enkele punten tegenspreekt. Ook zijn er videoopnames , zowel van de kant van de politie als ook van de demonstranten die ter zitting vertoond zullen worden om een duidelijker beeld van de gebeurtenissen te kunnen schetsen.

Officier van justitie van Bijl (nomen est omen...), ook bekend voor echter achterbakse trukjes tijdens de rechtzaak rond de ontruiming van een amsterdamse kraakpand een paar weken geleden deed zijn best om als nog enkel poging tot diepergaand rechterlijk onderzoek te ondermijnen. Hij vond verdere getuigen onbelangrijk en stelde dat het de politie teveel tijd zou kosten om hun videomateriaal helemaal door te kijken. Gelukkig ging de rechter daar niet in mee. De zaak is tot 13 mei 2003, 12.05 uur aanghouden. Dit datum is door de officier voorgesteld 'om dat kort daarvoor een strafzaak op naam tegen iemand diend, dies signalement op NN2 past'. Op deze zitting worden dan wel 4 getuigen gehoord onder wie een stille en videomateriaal getoond.

NN2 komt op maandaag 7 mei vrij. De officier vroeg om zijn verdere gevangenhouding. Dit werd door de rechter toegekend maar rekening houdende met het te verwachten strafmaat werd de voorlopig hecjtenis dus vanaf aanstande maandag opgeschorst.


De Commissiedebat

In de commissie algemene zaken van de amsterdams gemeenteraad vond vanmiddag een debat over het politieoptreden tijdens de vredesdemo plaats. Algeme zaken de commisie van burgemeester Cohen gaat ondermeer over 'openbare orde', ook hoofdkommisaris kuypers was op de vergadering aanwezig.

Vooral de linkse partijen (aadg, sp, groenlinks) stelden de politie voor de escalatie aan het einde van de demo verantwoordelijk. Vooral het gedrag van de arrestatieeenheden kwam tot sprake. Inspreker Wytze de Lange van de platform tegen de nieuwe oorlog en ook raadsleden , die zelf op de museumplein aanwezig waren ondervonden het gedrag van de 'stillen' uitermate provocerend en stelden dat de inzet van ME te paard en een waterkanon ver buiten porporties was. De Lange stelde dat de politie afspraken met de organisatoren van de demo niet nagekomen is. Wel gedroeg zich het vredesdetachement ('vriendelijke' agenten in uniform) na verwachting. Van van agenten in burger in de demo was tijdens het vooroverleeg nooit sprake geweest. Juist het feit dat deze agenten in burger ook arrestatieteams waren en zich als zulk gedroegen heeft volgens hem tot de eskalatie geleid.

Zelfs de PVDA vond een wat terughoudender optreden wenselijk. Namelijk werd er gevraagd voor wat sort strafbare feiten mensen dan opgepakt zijn en hoeveel van hun daadwerkelijk vervolgd zouden worden. In feite 'heeft de meerderheid maar een process-verbaal gekregen en werd weer vrijgelaten'. In een door AADG samengesteld versameling getuigenverklaringen was ondermeer te lezen dat de arrestatieteam zich ondanks herhaaldelijk bevel niet van de museumplein had teruggetrokken (scanner). Er werd dus ook gevraagd of de korpsleiden alle eenheden goed onder controle had.

Burgemeester Cohen vond zoals te verwachten het politieoptreden tevredenstellend. Hij vond dat bij een demo van 100.000 mensen (hij kan wel tellen) soms onverwachte dingen gebeuren en dat er niet zoveel aan der hand was. Ook hoofdcommissaris Kuypers was vol lof voor zijn collegas en gaaf aan dat met hun aanpak veel ergere dingen zijn voorkomen. Beide ontkenden van de zwaar gewond demonstrant gehoord te hebben.


VOLGENDE ZITTING ARRESTANTEN VREDESDEMO:

13 mei 2003 parnassusweg am*dam

 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
lawaai voor NN2 
NN118 - 03.04.2003 21:57

vorige week bezochten enkele sympathisanten en twee punkbands NN2 bij de gevangenis in Alkmaar. voor fotos kijk op

 http://indymedia.nl/nl/2003/04/10994.shtml
kleine correctie 
M3r3l - 04.04.2003 00:02

NN2 wordt volgens mij al op 7 april vrijgelaten en niet zoals in het eerste stukje vermeld staat op 7 mei.
inderdaad 
NN4726486583723689-32457092349780-79803246809 - 05.04.2003 00:13

Dat klopt inderdaad. april, niet mei..
zwaargewonden????? 
Yvonne - 08.04.2003 14:25

Tja, politie Amsterdam en de burgemeester, het is maar net wat je zwaar gewond noemt. In het geval van het meisje met haar nekletsel is het meer geluk en toeval dat ze lopend (met nekkraag) het ziekenhuis heeft kunnen verlaten. Op het veld kon ze haar benen niet (of amper) bewegen. Ze had net zo goed blijvend invalide kunnen raken door haar aanvaring met de politiepaardjes.
En die andere vrouw, waar ik zelf bij heb gezeten, die heeft haar schaambeen gebroken. Dit is een bot dat een mens toch niet zo heen snel breekt. Bovendien lijkt me dit uitermate pijnlijk. Waarschijnlijk zal een paard haar precies op die plek geraakt hebben met een hoef. Daar kan dat paard niets aan doen, maar diens ruiter wel door niet in vol galop door een mensenmassa te racen.
De vrouw kon niet lopend het ziekenhuis verlaten, maar ze werd wel in de hele vroege ochtend uit het ziekenhuis getrapt en met een taxi heengezonden. En dat terwijl ze niemand thuis had die voor haar kon zorgen en ze met die pijn dus ook niet voor zichzelf kon zorgen.
Tja, misschien moet je eerst bijna dood gaan om de stempel ernstig gewond te krijgen. Wat me dan wel opvalt dat de politie altijd wel vermeld als politiemensen verwond raken (bv door een sneetje in de hand ofzo) en deze dus sneller ernstig gewond raken, dan burgers. Of in elk geval sneller de stempel gewond op zich krijgen.
getuigeverklaring van een gewonde 
gewonde - 09.04.2003 23:40

Zaterdag 22 maart 2003 einde van de manifestatie op het Museumplein te Amsterdam

Ik heb de situatie maar even opgeschreven, deze gebeurtenis is gewoon te gek voor woorden. Totaal onzinnig is hier op burgers ingereden door o.a. de politie te paard. Helaas waren er op dat moment niet genoeg(?) camera's meer
aanwezig anders was dit mogelijk niet gebeurd.

Vanaf het Concertgebouw, Van Baerlestraat waren wij, mijn dochter en ik op het veld van het museumplein, aan de voorkant van het Amerikaanse consulaat, die met containers was afgezet. De manifestatie was afgelopen maar door het
mooie weer zaten nog vele mensen in de zon op het gras of stonden met elkaar na te praten. Op het middenveld zagen wij een watercanon heen en weer rijden en een tiental ME te paard. De ME te paard galoppeerden zowat het veld in de
breedte over. Ondanks dat wij op vrij grote afstand van het middenveld waren bespraken wij met een paar vriendinnen, dat we geen zin hadden in gesodemieter en daarom nog verder terugliepen (richting Van Baerlestraat).


Ik heb toen tegen mijn dochter gezegd dat ze nog wat harder moest doorlopen. Alles ging eigenlijk erg snel. Gegeven moment keek ik achterom en zag ik dat de ME te paard wel erg dichtbij OOK naar onze kant kwam. Ze liepen dus niet
meer alleen in de breedte over het veld maar kwam ook richting Van Baerlestraat. De snelheid van die paarden, galopperend?? Ik moet eerlijk toegeven dat ik vooral mijn dochter toegeschreeuwd heb dat ze moest gaan rennen. Zelf probeerde ik nogal hinkend met de fiets harder te lopen. Ik had ECHT NIET verwacht dat de ME vanachter de rug op ons zou inrijden. Ik kon ieder geval ook niet harder, wegens een fietsongeval kort geleden. Ik was redelijk kalm, wij hadden tenslotte geen donder met wat er ook gaande zou kunnen zijn geweest op het middenveld te maken. Ik was eigenlijk nogal verbouwereerd. Waarom was de ME te paard nu de mensen, die hier aan deze kant gewoon zaten of stonden en nu wegliepen aan het intimideren, dacht ik eigelijk. Gewoon flink doorlopen richting Van Baerlestraat is het enige wat ik kon doen.

Plotseling zat ik dus toch tussen de twee ME'ers te paard. Nadat ik tussen de nek van het ene paard en de kont van het andere paard inzat was mijn uitzicht ieder geval weg. Door het lijf van een van die paarden ben ik ten val gekomen. Ik heb mijn knie is mogelijk verdraaid, verstuikt, omdat ik
naar een uitweg zocht om tussen die paarden vandaan te ontsnappen. Ik bleef daarbij mijn fiets vasthouden, ik was totaal perplex(?) omdat ik deze situatie zeker niet voor mogelijk heb gehouden. Ik ben deels onder mijn fiets ten val gekomen. De ME te paard liep totaal over mijn fiets heen, zowel mijn voor- als mijn achterwiel is plat, de hele fiets is veranderd in een wrak. Naast mij zat, toen ik probeerde te staan, een totaal in elkaar gedoken jong meisje, ik weet helaas niet wat er verder met haar gebeurd is.
Ik ben opgekrabbeld en ben uiteindelijk zonder fiets verder gestrompeld. Enkele medemensen kwamen daarbij helpen.

Mijn dochter was gedurende enige tijd totaal hysterisch omdat ze mij tussen de paarden had zien verdwijnen en/of op de grond zien belanden. Ze krijste aan een stuk door. Ze dacht dat ik door de paarden overreden was met alle
gevolgen van dien. Haar heb ik, met nog een tweetal andere mensen,meegesleept tot bij een lantaarnpaal en de metalen bankjes aan de zijkant van de A&H en ben haar gaan kalmeren. Wat mensen bleven even bij ons. Zij
was totaal over haar toeren. Er bleef een man geruime tijd bij ons, ik weet zijn naam en adres, die zei van ons alles gezien te hebben. Een van de vriendinnen heeft mijn fietswrak voor me van het veld opgehaald en is enige
tijd bij ons gebleven.(Een kennis had een fotocamera bij zich en nam een foto van mij met de fiets). Een man kwam bij ons die zei dat hij van de ambulance was en vroeg of ik naar het ziekenhuis wilde voor mijn linkerbeen te controleren. Ik heb hem bedankt omdat ik dacht dat het wel meeviel. Na enkele uren is mijn linker knie en mij voet vreselijk opgezwollen. Vanaf zaterdag ben ik in de ziektewet, te bed, omdat mijn knie en voet nog steeds
veel pijn veroorzaken en ik niet kan staan en/of lopen hierdoor.

Een ding is duidelijk.
Behalve dat het een pijnlijke affaire was houden ze ons daarmee niet van de straat. Wie niet beweegt voelt ook zijn boeien niet!
gewonde, 
ikke - 10.04.2003 11:00

hartstikke goed dat je je verhaal hebt opgeschreven! heb je het ook naar  info@wereldcrisis.nl gestuurd? de organisatoren v/d demo verzamen nl. zoveel mogelijk getuigenverklaringen mbt. 't politiegeweld.
Zie ook:  http://www.indymedia.nl/nl/2003/03/10679.shtml

Website: http://www.wereldcrisis.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.