english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Dit is niet de toekomst die we willen
vlo - 18.03.2003 14:15

Dinsdag was de persconferentie van het Platform tegen de Nieuwe Oorlog over de naderende oorlog tegen Irak en de demonstratie in Amsterdam zaterdag 22 maart. "Wij als vredesbeweging moeten de mensen en de politiek inspireren voor andere politieke middelen. Er zijn geen wondermiddelen, maar deze oorlog is dat zeker niet."

"Ik kook van woede en frustratie", zei Saskia Kouwenberg aan het begin van de persconferentie van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'. "Wij zijn opgericht omdat wij het niet eens waren met de reactie van de VS op de aanslagen van 11 september 2001. Dat geldt nog steeds."

Het platform verwacht minstens vijftigduizend deelnemers aan de demonstratie zaterdag. Op de Dam wordt dan verzameld om 1 uur. Na een kort programma gaat de demonstratie langs de Raadhuistraat, Rozengracht, Marnixstraat, Leidseplen, Hobbemakade om te eindigen op het Museumplein met een uitgebreiden programma. Sprekers zijn onder meer Faisal Nasser van het Iraaks platform en Silvia Born, voorzitter Novib, en Huub Oosterhuis.

Het Platform roept op tot een vreedzame betoging en doet een beroep aan allen om hun eigen verantwoordelijkheid hierin te nemen. "We verwachten geen problemen, iedereen is tevreden over hoe het de vorige keer verliep", verklaarde Saskia.

demonstratie
De demo eindigt op het Museumplein met een manifestatie. De tent zal aan de andere kant van het Museumplein zijn dan het VS-consulaat dat wordt omsingeld door containers. "Verder moeten we van de politie nog horen wat de 'tolerantiegrens' zal zijn", zei Wytze van het platform. "Daarnaast is het hele repressie-apparaat aanwezig, maar niet zichtbaar."

Is het niet mosterd na de maaltijd, demonstreren als de oorlog is uitgebroken vroeg een journalist. "We hadden echt gehoopt dat we nog een signaal konden geven aan Bush, Blair en Balkenende", antwoordde Saskia Kouwenberg.

Als de oorlog is begonnen, zal de volgende avond in diverse steden om zeven uur 's avonds verzameld worden [overzicht betogingen]. De eerste zondag na de oorlog is er een burgerinspectie op Volkel. Zoals het er nu uitziet, is dat een dag na de landelijke demonstratie.

Indien de oorlog inderdaad voor zaterdag is uitgebroken, zal de manifestatie in Amsterdam daarop aangepast worden. De toon van de muziek zal anders zijn, 'stemmiger'. "Je gaat niet dansen als de bommen op Irak vallen", zei Wytze. Op het Museumplein is onder andere een Iraakse groep uit Arnhem.

Ook de Abvakabo Amsterdam heeft zich bij het platform gevoegd, en het landelijke Abvakabo-vakbond denkt hierover na. "Eindelijk begint in Nederland, net als in andere landen zoals in Engeland de grotere organisaties zich erbij te betrekken", zei Saskia.

hypocrisie
"De VS staan geisoleerd, met een klein aantal andere landen. Die denkt dat het een supermacht is en alles naar zich toe kan trekken. Ze hebben ook geen steun van de burgers kunnen krijgen", zei Saskia.

"Dit is een overwinning voor de hypocrisie en een nederlaag voor de democratie. Het is duidelijk dat de VS geen toestemming hebben van de VN. Nederland moet protesteren bij supranationale instellingen tegen deze manier van doordrukken. Dit is niet de toekomst die we willen."

"Wij zijn tegen de oorlog omdat het risico onaanvaardbaar is - met honderdduizenden doden. Daarnaast brengt het enorme spanningen in de wereld tussen de bevolkinsgroepen. Het vergroot ook nog eens de kans op terroristische aanvallen", zei Saskia. De VS hebben direct na de toespraak van Bush besloten om het nationale bedreigingsniveau naar "high risk of terrorist attack" gebracht.

bekende nederlanders
Er is ook een lijst van bekende Nederlanders die zich uitspreken tegen de oorlog en oproepen tot de demonstratie. Naast artiesten, artsen, advocaten, bekende huisvrouwen, staan er zelfs PVDA-ers, CDA-ers en een Haarlems VVD-raadslid op de lijst. "Er is veel verschil tussen top en basis in die partijen", zei Lily van den Bergh tijdens de persconferentie.

Lily van den Bergh is een van de initiatiefnemers voor de lijst. Zij is documentaire-filmmaker. Het idee van de lijst van prominenten ontstond bij de grote demonstratie van 15 februari. Zij was door het platform gevraagd te tekenen voor twee advertenties in landelijke dagbladen, die opriepen tot demonstratie van 15/2. Nu is zij continu aan het werk en aan het bellen geslagen voor de nieuwe lijst, die ruim honderd bekenden telt.

"Nederland is beroemd om zijn gedoogcultuur. Dus die inspecteurs moeten de tijd krijgen die ze nodig hebben. Maar nu nemen we een extreem standpunt in, namelijk politieke steun voor een oorlog buiten de VN om. Vooral omdat het een demissionair kabinet is, zouden we ons helemaal op de vlakte moeten houden", verklaarde zij tijdens de persconferentie.

"Na het Paarse kabinet beloofde de politiek naar de bevolking te luisteren, maar nu terwijl 80% van de mensen tegen oorlog is, gaat het kabinet door met achterkamerpolitiek. Ze stellen zich nu, door de VS te steunen, buiten de internationale verdragen", zei Van den Bergh.

"Een land dat het handvest van de VN schendt, zoals de VS nu doet, kan voorgedragen worden voor schorsing of uitsluiting", zei Paul de Waard, emeritus hoogleraar Volkenrecht en mede-ondertekenaar van de lijst bekende Nederlanders.

"Het grootste probleem zijn de geheime nummers", zei Lily, "maar als ik een persoon bel dan krijg ik vaak ook nummers van anderen door. Als we nu eens een vantevoren opgestelde goede lijst zouden hebben, zouden we zeker honderden mensen op de lijst hebben staan." Anderen zoeken nu ook actief contact met het platform.

Een aantal van de bekenden, onder meer Jeroen Krabbé, Jan Mulder, Joergen Raymann, Angela Groothuizen, Silvia Born, Loes Luca en Nilgun Yerli heeft radiospotjes gemaakt. Deze worden uitgezonden op radio1, radio538 en lokale radiostations. In de spotjes roepen zij op tot de landelijke demonstratie aanstaande Zaterdag.

wezijntegenschieten
Tijdens de persconferentie was ook muzikant Clemens van Herwaarden aanwezig. Hij heeft het nummer "wij zijn tegen schieten" opgenomen. Dat nummer zong hij ook tijdens de demonstratie van 15 februari. Het zal binnenkort op zijn website te beluisteren zijn, net als een videoclip over de demonstratie. Het geld dat het nummer oplevert, wil hij doneren aan een goed doel in Irak.

De journalisten waren vergeleken met eerdere persconferenties van het platform in grote aantallen aanwezig. Van de tv was alleen tv-noordholland aanwezig, en daarnaast ook radio1. Verder vooral journalisten van de diverse kranten. Vandaag stond er al een stuk over de demonstratie in de Volkskrant en gisteren verscheen er een ANP-bericht.

zie ook Indymedia overzichtsartikel
"Acties tegen aangekondigde oorlog in Irak"


 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.