english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Het einde van het Amerikaanse imperium?
Michael Roberts - 12.03.2003 17:36

Het economische falen van het Romeinse Rijk zaaide politieke verdeeldheid en bracht het Rijk ten val. Dat zou ook het Amerikaanse imperium kunnen overkomen in het begin van de eenentwintigste eeuw, net zoals dit het Britse Rijk overkwam begin twintigste eeuw.


Meer dan een miljoen mensen kwamen op straat in Londen en miljoenen mensen elders. Zelfs de lafhartige parlementariërs van Labour splitsten en meer dan 120 van hen stemden tégen de oorlog. Tony Blair kreeg wel de (gedwongen) stem van zijn eigen ministers en die van de conservatieven. Zonder die stemmen zou hij nu het cowboyavontuur van de Bush-administratie niet meer kunnen steunen.

Is dit het begin van het einde van het Amerikaanse Rijk? Enerzijds zou je neen moeten antwoorden. Het Amerikaanse imperialisme leek zelden sterker. Haar militaire macht is groter dan die van alle andere landen ter wereld samen. De grote vijand, stalinistisch Rusland en zijn aanhangers, zijn verslagen. Ze werden echter niet verslagen door de VS, maar door de strijd van de massa. De VS zitten dus schijnbaar zonder oppositie (gelijkaardig aan het tijdelijke gebrek aan oppositie tegen het ‘New Labour’ van Blair). De economische kracht van de VS verzwakte wel tijdens de naoorlogse jaren, terwijl Japan en Duitsland zich ontwikkelden tot grote industriële machten. Maar tijdens de 'hightech' revolutie van de jaren '90, waar de VS leider en motor van waren, konden ze hun industriële leiderspositie weer innemen.

De negentiende eeuw was de eeuw van Brits imperialisme, met zijn hoogtepunt en neergang. De twintigste eeuw was de eeuw van Amerika's opgang naar de suprematie. Eerst economisch, dan militair in de Atlantische regio tegenover het Japanse imperialisme en ten slotte als leider van de 'vrije wereld' tegenover het stalinisme. Reeds aan het einde van die eeuw zagen we evenwel dat Amerika's voeten geen arendsklauwen zijn, maar lemen voeten. De grote Nieuwe Economie blijkt een mythe te zijn. De productiviteitsgroei van de VS in de jaren '90 was niet groter dan die van de jaren '80, ze was zelfs kleiner dan die van de gouden periode tussen 1950 en 1973. Hetzelfde gold voor de economische groei. De groei van de jaren '90 was eerder zwak naar naoorlogse standaarden.

Amerika’s tanende macht

Twee zaken gebeurden aan het begin van deze eeuw en millennium die aantonen dat de komende honderd jaar niet geregeerd zullen worden door de Pax Americana.

Ten eerste, het grote symbool en het glijmiddel van het kapitalisme, de Amerikaanse beurs, stortte in. Al bijna drie jaar lang, zonder echte pauze, vallen de beurzen van de wereld met ondertussen ongeveer 60 procent. De rijkdom van bedrijven en rijke huishoudens in het Amerikaanse imperium werd weggevaagd. Grote organisaties gingen failliet of werden betrapt bij het sjoemelen met hun boekhouding om verlies te verbergen. In de VS heeft het gemiddelde gezin bijna 25 procent verloren van zijn papieren rijkdom in aandelen. Natuurlijk zit de rijkdom van de meeste Amerikanen en Britten niet in aandelen. Meestal telt vooral de waarde van hun huizen. Totnogtoe hebben die waarden zich handig hoog weten te houden. Nochtans begint ook daar de alarmbel te rinkelen.

Ten tweede is het uithangbord van de economische macht van de VS, de dollar, begonnen met een neergang. Alleen al in het afgelopen jaar zakte haar waarde ten opzichte van de Europese eenheidsmunt met 15 procent. Haar positie ten opzichte van de Japanse yen verslechterde ook. Dit terwijl de yen de economische vlag is van een land waar de economie al veertien jaar stagneert. Van de belangrijkste munten is het enkel de Britse sterling wiens positie samen met de dollar verzwakt. Net zoals Blair de politieke belangen van de Britse heersende klasse verbonden heeft met het beleid van Bush, zo ook is de sterling in het economische web verzeild geraakt waar de oude imperialistische Britse macht samen met het nieuwe imperialisme van de VS vertoeft.

Achter de barst in de Amerikaanse beurs en bijhorende muntschommeling ligt de groeiende kanker binnen het economische gestel van het Amerikaanse Rijk. Het Romeinse Rijk hield honderden jaren stand. Lange tijd kon geen enkel leger het verslaan. Er waren tijdelijke overwinningen, een van de meest langdurende was de revolte van Spartacus met zijn leger van slaven. Ook hij werd echter militair verslagen. Wat Rome wél tot zijn einde bracht, was het uiteindelijke verval en het falen van haar economie.

De Romeinse republiek was een economie gebaseerd op vrije boeren die het land bewerkten. Het Rijk liet toe dat grote landerijen ontstonden in het bezit van een kleine rijke minderheid. Die minderheid had grote massa's nodig om het land te bewerken: slaven. Romeinse militaire veroveringen zorgden voor de mankracht. Een economie gebaseerd op slavernij put zichzelf echter steeds uit door de stagnatie van de productiviteit en werkkracht. Ze weert technologie (waarom zou je je druk maken om technologie wanneer slaven het werk doen?) en slaven produceren en reproduceren (voortplanten) niet echt goed. Uiteindelijk kon de slaveneconomie niet langer de extravagante consumptie van de keizers financieren, noch de werkloze stadsbevolking der vrije Romeinen én het leger met de onderlinge vetes tussen generaals. Het duurde even, maar uiteindelijk implodeerde Rome en viel zo langzaam in de christelijke verdeeldheid en mythologie.

In de VS zijn diezelfde kiemen aanwezig die leiden tot een instorting. De beurs stortte in omdat de investeerders zich realiseerden dat de aandelen die zij tegen steeds hogere prijzen kochten, nooit zouden opbrengen wat de bedrijven hen beloofden. De Amerikaanse bedrijfswinst daalde vanaf 1997, maar dit drong pas tot de investeerders door aan het begin van 2000. Ondanks de Nieuwe Economie stierf de winstgevendheid omdat de multinationals niet genoeg meerwaarde uit hun werkkrachten konden halen om de enorme investeringen in de nieuwe technologie te dragen. Ze 'overinvesteerden'. Dat is de Achillespees van het kapitalisme: de productie in functie van de behoeften is ondergeschikt aan de realisatie van persoonlijke winst. Zonder winst zal er geen productie zijn. Ook winst kent grenzen. Men kan niet tot in het oneindige voldoende winst maken om de investeringen te financieren, omdat winst wordt geperst uit de arbeid van anderen. Er is geen planning, maar anarchie. Er is geen samenwerking voor maximale efficiëntie, maar competitie. Bijgevolg zal een piek steeds gevolgd worden door een dal.

Niet toevallig nu de economie zich van haar zwakke kant toont, laten de keizers van de VS hun militaire kracht zien. Ze moeten zich militair dominant opstellen om opnieuw politieke controle uit te oefenen over enerzijds ‘s werelds rijkdommen (olie) en anderzijds over de verwarde mensen, die stilaan de aard zelf van het Rijk in vraag beginnen stellen. Een oorlog tegen Irak moet de mensen wegleiden van de vraag of het echte probleem niet de economie is. Er wordt een soort Hitler van het Midden-Oosten gecreëerd, die aangevallen en overwonnen moet worden. Nochtans werd deze Hitler opgeleid en ondersteund door hetzelfde Rijk dat hem nu veroordeelt. Niets werd gedaan om hem te verhinderen zijn eigen mensen of duizenden Iraniërs te vergassen. Daarover wordt gemakshalve gezwegen. Saddam werd Hitler op het moment dat hij de situatie verkeerd inschatte door Koeweit binnen te vallen en het land van een andere ondemocratische gangsterbende wilde overnemen. Het Rijk verkoos het Sjeikdom van Koeweit om over haar olie te waken, zodoende moest Saddam gaan.

Na 11 september werd Saddam méér dan Hitler. Hij werd plots een vriend van Al Qaeda, samen met anderen uit 'De As Van Het Kwaad'. En hier start het begin van de neergang, misschien zelfs val, van het Rijk. Keizer Bush en zijn senaat lijken bereid elke 'barbaar', die niet naar hun pijpen danst, aan te pakken. Samen met een 'alliantie van bereidwilligen' zullen ze na Irak Noord-Korea aanpakken, en wie weet daarna ook Iran, Syrië en zelfs Libië en Cuba.

Het Rijk zucht onder de kosten van oorlogen tegen de 'barbaren'

Zal dit plan tot permanente oorlog niet zwaar doorwegen op de economie van het Rijk? De kost van een oorlog wordt door optimisten geraamd op 50 miljard dollar. Deze raming veronderstelt een overwinning na enkele weken en een bezetting van slechts twee maanden door Amerikaanse troepen, waarna een nieuwe, westersgezinde regering geïnstalleerd zal worden. Een pessimistischere raming gaat ervan uit dat de oorlog verscheidene maanden duurt en dat de bezetting minstens twee jaar zal vergen (in Afghanistan lijkt dit uiteindelijk het scenario te zijn). Bovendien zijn er de kosten van de heropbouw van de verwoeste economie, iets wat essentieel is indien men wil dat de 'vriendelijke' regering overleeft. Zo komen we tot minstens 150 miljard dollar, veel maar nog steeds draagbaar

Het echte probleem is dit. Als de oorlog en de bezetting aanslepen, zouden de olieprijzen erg hoog kunnen blijven (nu al dicht bij 40 dollar per vat). Dat zal de kosten voor het Rijk en zijn bondgenoten in het Westen dramatisch hoog doen oplopen. De consumptie zal dalen en de wereldeconomie zou in een recessie terecht kunnen komen. De kosten van deze daling in output worden geschat op 1,5 triljoen (een miljard maal een miljard) dollar! Dit komt overeen met een daling van 1 procent in de jaarlijkse wereldgroei de komende vijf jaar.

De globale groei is momenteel reeds laag. Het Rijk zelf kende geen economische groei eind 2002. De economie van het Verenigd Koninkrijk groeide met 1 procent, de Duitse en Japanse bewogen niet. Als er in de komende vijf jaar telkens een extra procent verlies komt, dan zijn recessie en stagnatie onvermijdelijk. Dit dus nog vóór een confrontatie met kernmacht Noord-Korea of een andere 'schurkenstaat'.

Net nu het Rijk almachtig lijkt, lijkt het zichzelf volledig te overschatten. Het economische falen van het Romeinse Rijk zaaide politieke verdeeldheid en bracht het Rijk ten val. Dat zou ook het Amerikaanse imperium kunnen overkomen in het begin van de eenentwintigste eeuw, net zoals dit het Britse Rijk overkwam begin twintigste eeuw. Het verschil met het Romeinse slavenrijk is dat er nu wel degelijk een kracht is in de wereld die het Amerikaanse kapitalistische imperium kan vervangen met een nieuwe organisatie voor verandering: de werkende klasse. Amerika's neergang en eventuele ondergang betekenen geen anarchie en barbarij als de werkende klasse hierin slaagt.



- E-Mail: info@vonk.org Website: http://www.vonk.org
 

Lees meer over: militarisme wereldcrisis

aanvullingen
Irak en de controle over Europa 
Hans Kuiper - 13.03.2003 11:50

Woensdagavond 12 maart was er een interessante reportage bij de zdf van de befaamde Duitse journalist Peter Scholl-Latour over Irak. Hij interviewde onder meer Tariq Aziz, de minister van buitenlandse zaken van Irak. Dat de VS het te doen is om controle over de oliebronnen van Irak is geen nieuws meer. Wel het feit dat dit meerdere en belangrijke consequenties kan hebben. Met controle van de olievoorraad in het Midden-Oosten, kan men eenzijdig de prijzen van olie vaststellen en hiermee ook de dollarstand controleren (olie wordt immers in dollars betaalt, stijgt de vraag naar olie, dan stijgt vaak ook de dollar, onder voorwaarde dat je de olie-productie wereldwijd controleert, hetgeen de VS nu nog niet doen, maar wel naar streven). Ondanks alle aanmerkingen die op Aziz gemaakt kunnen worden, wees hij wel even op de consequenties die een controle over de olievoorraden van het Midden-Oosten door de VS heeft voor alle Westerse staten die ook op olie draaien, deze zullen in een nog grotere economische afhankelijkheidspositie komen te verkeren. Hetgeen betekent dat zij zich wel zullen bedenken zich tegen de VS te keren (zoals Duitsland, Rusland en Frankrijk nu). Met de controle over de olievoorraden in het Midden-Oosten slaan zij dus meerdere vliegen in één klap: niet alleen (zeer) grote invloed op de olieprijs, de stand van de dollar, maar ook grotere economische en politieke controle over bijvoorbeeld Europa.
Op dit moment vindt er koortsachtig overleg plaats binnen de Veiligheidsraad. Het is het uur van de waarheid, de kaarten worden immers opnieuw geschud. Frankrijk, Duitsland en Rusland spelen het hard (dreigen met veto), want zij willen namelijk een deel van de taart. Als zij genoeg van de concessies van de VS kunnen lospeuteren, zullen ze uiteindelijke toch akkoord gaan met de resolutie zoals die er nu ligt. Dat is nog helemaal niet uitgesloten.

Vanavond is er trouwens nog een interessant programma op de Duitse tv, het Auslandsjournal, dat gaat over de troepenopbouw in de Golf:

zdf 21.15-21.45 uur.

De Duitse actualiteitenprogramma's zijn doorgaans van een hoger niveau dan de Nederlandse, misschien een aanrader.

Website: http://www.zdf.de
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.