english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
vrijdag 14 feb.LIVE thema:"Stigma: Marokkaan"
De Balie, Amsterdam - 13.02.2003 22:53

10:15-18:00 RealVideo  http://live.dds.nl/1.ram
De Marokkaan heeft het gedaan! Jeugdcriminaliteit, mislukte integratie, verdachte islam. Bij elk heikel onderwerp wordt ‘de Marokkaanse gemeenschap’ als voorbeeld genoemd van hoe het niet moet. En zo is wat begon als taboedoorbraak in de beeldvorming ontaard in stigmatisering. Intussen komt dit bij de mensen waarom het gaat keihard aan.


Stigmarokkaan
Stigmarokkaan

Volwaardige burgers die energie willen steken in de maatschappij worden ontmoedigd door het stigma Marokkaan, wenden zich af en worden zo juist gevangen gezet in ‘hun cultuur’.
De politieke trend om de georganiseerde multiculturele verzuiling tegen te willen gaan slaat dus de plank mis. Door mensen die buitengesloten worden te verwijten dat ze elkaar opzoeken wordt miskend dat er sprake is van een Nederlands probleem wat iedereen aangaat.

Hoogste tijd om met beroepsbemoeiers en betrokkenen, met stigmamakers en stigmabrekers een eerlijk onderzoek te starten. Hoe zit het stigma in elkaar? Hoe kom je er vanaf?
En daarbij gaat het dus niet in de eerste plaats over de negatieve voorbeeldjongeren, maar over de rol van overheid, media, wetenschap en zelforganisaties en over de toekomst van alle betrokkenen, Marokkaanse en andere Nederlanders.
Het programma bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt het stigma ontleed door deskundigen en betrokkenen. In deel twee komen jongeren aan het woord over hoe zij het stigma bestrijden.

Website: http://www.balie.nl
 

Lees meer over: Agenda anti-fascisme / racisme kunst, cultuur en muziek media natuur, dier en mens

aanvullingen
Deel I. Het begrijpen van het Stigma  
De Balie, Amsterdam - 13.02.2003 23:55

10.15 Aanvang.

Sadik Harchaoui, voorzitter van het MNIT-jeugd (Marokkaans Nederlands Interactieteam Jeugd) opent de dag en geeft het woord aan de burgemeester van Amsterdam Job Cohen. Hij zal spreken over het belang van interetnische verbondenheid voor de samenleving.
Sociaal psycholoog Maykel Verkuyten, econoom Justus Veenman en criminoloog Frank Bovenkerk gaan vervolgens in op verschillende aspecten rond het thema negatieve beeldvorming.
Verkuyten (universitair hoofddocent sociale wetenschappen aan de universiteit van Utrecht) zal spreken over de sociaal psychologische gevolgen van stereotypering. Stigmatisering; wat doet het met je?
Veenman (hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit en directeur van het Instituut voor Sociologisch Economisch Onderzoek) spreekt over de economische betekenis van stigmatisering. Stigmatisering; wat kost het?
Bovenkerk (hoogleraar criminologie aan het Willem Pompe Instituut voor Strafwetenschappen te Utrecht) zal ingaan op cultuur, stigma en strafrechtspleging. Stigmatisering: hoe werkt het?

Onder leiding van dagvoorzitter Sandra Rottenberg gaan de sprekers en de zaal daarna met elkaar in debat over ernst, oorzaken en gevolgen van het stigma.


12.30 Lunch



13.30 Hangplekken
In groepen wordt op vier hangplekken verder gepraat over de rol van de media, politie en justitie, overheid, bestuur en Marokkaanse zelforganisaties bij de totstandkoming én de tenietdoening van de stereotypering. Op elke hangplek wordt eerst een korte inleiding gegeven waarna het woord vooral aan het publiek is.

Hangplek Mediapark: Van taboe tot zondebok. Over beeldvorming in en door de media. Inleiding door Bart Top (NVJ Bureau Migrant & Media). Voorzitter Brahim Bourzik (journalist o.a. Migranten Omroep Rotterdam).

Hangplek Leefwereld jongeren: Van dader tot burger. Over negatieve beeldvorming als risicofactor voor ongewenst gedrag. Inleiding door Wilma Vollebergh (hoogleraar Cross-culturele pedagogiek aan de Katholieke Universiteit Nijmegen). Voorzitter Flip Lindo (senior onderzoeker bij het IMES, Instituut voor Migratie- en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam).

Hangplek Gemeenteloket : Van begrotingspost tot burger. Over de stand van zaken en de wijze waarop de overheid omgaat met de dynamische realiteit van de Marokkaanse gemeenschap. Inleiding door Paolo de Mas (geograaf, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het IMES). Voorzitter Ozkan Gölpinar (journalist en publicist).

Hangplek Clubhuis: Van ontbinding naar samenhang. Over zelforganisaties en hun vermogen om de toekomst van de Marokkaanse gemeenschap vorm te geven. Inleiding door Meindert Fennema (hoogleraar migratie en etnische studies aan de Universiteit van Amsterdam). Voorzitter Abdou Najib (Sectorhoofd Welzijn & Onderwijs, Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer; voormalig directeur van het Multicultureel Instituut Utrecht.
Deel II : een toekomst zonder stigma. 
De Balie, Amsterdam - 13.02.2003 23:57

Jonge Marokkanen onderweg naar morgen

Aanvang 15.30
Hoe het stigma nu echt in de praktijk werkt wordt op verschillende verbeeld.
- In een speciaal voor het congres gemaakt videoportret van Marokkaanse jongeren.
- Publicist Mohammed Benzakour verzorgt een column.
- Antropologe Madeleine de Boer toont aan hoe een uitspraak uit ‘Den Haag’ een harde landing maakt op een schoolplein elders in het land.


Journaliste Rachida Azough praat met Marokkaanse Nederlanders uit diverse generaties. Hebben ze het stigma zien ontstaan en groeien, en denken ze dat het fenomeen verregaande gevolgen heeft voor hun gemeenschap en anderen die voor Marokkaan worden aangezien? Reikt het zelfs verder, en is het ouderwets wit versus zwart? Of herkennen ze niets in deze hele discussie?
Wat denkt een voormalige gastarbeider van het cliché over zijn deelgenoten, hoe vergaat het de jonge vrouwelijke rechterlijk ambtenaar in opleiding Louisa Feraaune (27), en wat merkt de stelselmatig in pak gestoken consultant Rachid Majiti (26) van het stigma? En het verhaal van brugpieper Ayoub Cherhabili (12).

Wat wensen zij voor de toekomst, en wat staat hen in de weg? Voelen ze zich vermoeid en lamgeslagen zoals het manifest Koerswijziging.nl betoogt? Blijf je desondanks strategieën ontwikkelen om op te komen voor individualiteit?
Over je afzetten tegen, en ergens bij willen horen. Verder onder meer reacties op de etiketten ‘geslaagde Marokkaan’, ‘importbruid’, ‘kut Marokkaan’ en ‘oké Marokkaan’, want is een roep om succesverhalen niet juist een vrijbrief voor dit soort generalisaties? Politicus Mohammed Rabbae en psychiater Salah Sidali reageren vanuit ervaring en professie op de strategieën van de geïnterviewden.


18.00 Eten en Muziek.
En dan tenslotte lekker eten en muziek van Assithem (wens). Assithem speelt Rifpop, een mix van Marokkaanse (Tamazight) en westerse popmuziek.


Toegangsprijzen: Deel I en II gezamenlijk, inclusief lunch 10.00 Euro. Deel II afzonderlijk 5 Euro. Muziek en diner 10.00 Euro. Voor het gehele programma betaalt u 15.00 Euro.

Reserveren verplicht. Meer informatie 020-5535151.

Naar aanleiding van dit congres wordt een essaybundel uitgebracht uit te geven door Uitgeverij FORUM.

Georganiseerd door Het Marokkaans Nederlands Interactieteam Jeugd i.s.m. De Balie



Website: http://www.balie.nl/frames.php3?titel=PROGRAMMA&actief=prog_frames.php3?id=1445
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.