english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
RAVAGE #2, 31 januari 2003
George W. Hussein - 30.01.2003 13:22

"De werkelijkheid is vele malen schrijnender" Nieuws over onder andere Indymedia Newsreal, AEL, Human Shields, Volkel, Davos, Oorlog, Olie (=te simpel), Wapenindustrie, ASKV, Fort van Sjakoo, Derde Wereldoorlog, Wapentransport, Viaducten, en nog veeeel meer waaronder een pleidooi voor een politieke aanval op Saddam Hussein.

RAVAGE #2, 31 januari 2003
RAVAGE #2, 31 januari 2003

Alternatief Europees video project
 http://www.antenna.nl/ravage/aev.htm

Het European NewsReal is een nieuw Indymedia project voor de verspreiding en vertoning van videoberichten van buitenparlementaire acties en bijeenkomsten. Dat wil echter niet zeggen dat het hoofddoel is video's op het internet te zetten en ze op die manier te verspreiden.

Jaarlijks worden er over de hele wereld Gay Prides gehouden, meestal met ondersteuning van vrienden en de bewoners van de stad. In Kroatië is het echter een heel ander verhaal, zo toont ons een videobericht over de Gay Pride in Zagreb. We zijn getuige van de situatie rond deze manifestatie, waarbij de demonstranten uitgescholden worden door homofobe omstanders en zelfs door de politie beschermd moeten worden.

Het is één voorbeeld van de vele korte videoberichten die opgenomen zijn in de eerste editie van het European NewsReal (ENR). Een roulerend productieteam stelt het ENR samen uit video‑items van circa vijf minuten, welke worden ingestuurd door onafhankelijke videoactivisten uit heel Europa. Het is de bedoeling dat er elke maand een nieuwe compilatie wordt samengesteld welke binnen te halen is via internet.

Zappen

Gedurende een half uur zapt de toeschouwer op het ene moment van een anti‑Irak oorlog demonstratie in Londen met tienduizenden deelnemers, naar een groep mensen die geïllegaliseerden bezoeken in een detentiegevangenis in Berlijn. Om vervolgens in een fietstocht van milieuactivisten verzeild te raken die onderweg zijn naar het jaarlijkse Ecotopia in Ierland. Twee 'stewardessen' leggen je uit hoe je je in het vliegtuig solidair kunt opstellen met de gedeporteerde vluchteling.

Op deze manier krijg je een gevarieerd beeld vanuit allerlei windstreken, hetgeen in de reguliere media nauwelijks aan bod komt en zeker niet belicht wordt vanuit het perspectief van de activisten zelf. De videoberichten kunnen zeer inspirerend en motiverend werken.

Het European NewsReal is een project van Indymedia, een wereldwijd netwerk van gelinkte websites waarop bezoekers zelf hun eigen nieuwsberichten kunnen plaatsen. Dat wil echter niet zeggen dat het hoofddoel van ENR is video's op het internet te zetten en ze op die manier te verspreiden.

Daarmee wordt in de hand gewerkt dat mensen alleen achter hun monitor zitten en de informatie tot zich nemen, net als bij de tv. De deelnemers aan ENR spreken dan ook de wens uit dat de videoberichten vooral gezamenlijk worden bekeken zodat er na afloop over gepraat kan worden.

Bij het ENR gaat het er dan ook niet alleen om videoberichten te maken en ze te verspreiden maar ook om een netwerk van groepen op te bouwen die maandelijks een vertoning organiseren. Het ENR leent zich prima om vertoond te worden als voorprogramma bij een film of in combinatie met een andere activiteit zoals een concert.

Ondertiteling

Het ENR-project heeft overigens een Amerikaans zusje dat al langer dan een jaar bestaat en onder andere via een alternatieve satelietzender uitgezonden wordt. Bij het Europese project komt een extra uitdaging om de hoek kijken, namelijk de verschillende talen die vereist zijn. Na de samenstelling van het maandelijkse magazine moet deze in verschillende talen ondertiteld worden.

Op dit moment nemen er groepen uit Engeland, Duitsland, Spanje, Norwegen, Kroatië en Nederland deel, terwijl mensen in België, Italië en Slovenië belangstelling tonen. In Nederland ligt de coördinatie op dit moment in handen van Trojan TV, een collectief van video-activisten dat sinds twee jaar bestaat en verbonden is met het video-activisten netwerk 'Organic Chaos Network'.

Binnenkort komt de derde Nederlandse editie van het ENR uit, met onder andere de solidariteitsactie bij het Italiaanse consulaat in Amsterdam naar aanleiding van een arrestatiegolf van anders‑globalisten in Italië, het protest tegen een recent atoomafvaltransport in het Duitse Wendland, een bijdrage over het European Social Forum (ESF) in Florence en een bijdrage over de NAVO bijeenkomst in Praag.

Henk-Jan


verder:

Human Shields: Riskant initiatief tegen de oorlog
Eind januari reizen enkele honderden vredesactivisten naar Bagdad. Door zichzelf als 'menselijk schild' te positioneren op strategische plekken, zoals bruggen, wegen, ziekenhuizen en waterzuiveringsinstallaties, hopen de activisten de westerse oorlogsleiders alsnog te laten afzien van een militair ingrijpen in de Golf.  http://www.antenna.nl/ravage/humanshields.htm

Oorlog in je achtertuin
In de haven van Antwerpen is het momenteel een komen en gaan van Amerikaans legermaterieel. De oorlog tegen Irak wordt ook op Europees grondgebied voorbereid. Tot ongenoegen van burgers en lokale overheden in België. Sporadisch plaatst men stokken in het militaire raderwerk. Binnenkort zit Rotterdam opgezadeld met het oorlogstuig.
 http://www.antenna.nl/ravage/oorlogachtertuin.htm

Zwitserse autoriteiten verzieken sneeuwpret andersglobalisten
Het klonk ook te mooi om waar te zijn. Tegenstanders van het beleid van het World Economic Forum hadden toestemming gekregen voor een demonstratie in Davos. Echter, als gevolg van uren durende identiteitscontroles arriveerden duizenden betogers te laat. Wat weer tot fricties leidde, hier en daar uitmondend in gewelddadige confrontaties met de ME.
 http://www.antenna.nl/ravage/0302krtnws1.htm

Viaducten in Nederland voor oorlog, burgers zijn tegen
Enige tientallen activisten hebben maandagochtend een betoging gehouden bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Onder hen de Amerikaanse activist Ken Nichols O'Keefe van het Human Shields project.
 http://www.antenna.nl/ravage/0302krtnws4.htm

'Who elected this fucker'
In meer dan dertig landen over de hele wereld vonden op zaterdag 18 januari imdrukwekkende demonstraties en acties plaats in het kader van de dreigende oorlog met Irak. In Volkel zochten actievoerders naar kernwapens. De actiedag was uitgeroepen door A.N.S.W.E.R. (Act Now to Stop War & End Racism), een internationale coalitie van enkele duizenden organisaties.  http://www.antenna.nl/ravage/0302krtnws2.htm

Activisten komen met eigen verkiezingslijst
De Belgische regering wil de Arabisch-Europese Liga (AEL), de migrantenorganisatie met de bekende Abou Jahjah verbieden, maar is een slag te laat. Met de parlementaire verkiezingen in mei komt de AEL met een brede lijst van andersglobalisten en activisten. De AEL is opeens een 'spil binnen de radicale beweging'.  http://www.antenna.nl/ravage/0302krtnws3.htm


Kortnieuws
Dode in Grenshospitium
Krakers verlaten koopwoningen
Komst ama-campus onzeker
HLS opnieuw partner kwijt
Studenten bezetten nieuwbouw ministerie
Megakraak in Hengelo
Advocaten boos over aanhouding collega's
Politie onderzoekt activiteiten ASCII
CDA mikpunt anti-Israël betogers
Publieksactie tegen BPRC
 http://www.antenna.nl/ravage/berichtgeving.htm


ANDERE ONDERWERPEN UIT #2:
(alleen op papier te lezen)

THEMA: AMERIKA CONTRA IRAK
EEN NIEUWE AMERIKAANSE EEUW
Oorlog hangt in de lucht en de protesten daartegen nemen navenant toe. Er zijn nogal wat redenen om tegen een eenzijdig Amerikaans-Brits ingrijpen in Irak te zijn. 'Olie' scoort daarbij hoog. Maar hoe verleidelijk het ook is om de Amerikaanse buitenlandse politiek puur in termen van 'olie' te vatten, de werkelijkheid is volgens Paul Aarts toch iets gecompliceerder.

DE WAPENINDUSTRIE VAART WEL BIJ OORLOGSDREIGING
De oorlog tegen het terrorisme heeft de wapenindustrie geen windeieren gelegd. De aanval op Irak stelt nieuwe mega‑orders in het vooruitzicht. Nederlandse bedrijven pikken hun graantje mee.

LAAT SADDAM MAAR LOPEN
"Krijgszucht is net zo kortzichtig als filantropisch pacifisme. De eerste negeert opzettelijk de mogelijkheid van een politieke oplossing van het probleem; de tweede onderkent niet eens het probleem. Beide zitten gevangen in een ideologische kooi", zo meent de Irakese dissident Faleh A. Jabar. Een pleidooi voor een politieke aanval op Saddam Hussein.

VAN KWAAD TOT ERGER?
Het is onzeker of Irak daadwerkelijk zal worden aangevallen door de Amerikanen. Maar gesteld dat deze boze droom werkelijkheid wordt, hoe groot is dan de kans dat het conflict escaleert en uitmondt in een Derde Wereldoorlog? Marina Groen legde deze vraag voor aan een aantal activisten en deskundigen.

BLIKSEMS! (Column)
"Wees nou maar gewoon tegen oorlog", troost Frank. Ik moet huilen van het journaal. De pygmeeen in het regenwoud van Kongo worden op gruwelijke wijze gemarteld, vernederd en vermoord. Grote dikke soldaten hebben het gemunt op hun bos en willen ze kwijt. Als ze vluchten kunnen ze niet overleven in vluchtelingenkampen waar ook andere stammen hun redding zoeken. Ze zijn te lief en te klein om te vechten bij de voedseluitdeling...

EN VERDER...

KONT TEGEN DE KRIB
Terwijl de politiek handig weet te scoren met het wegsturen en uitzetten van asielzoekers, zien steeds meer mensen zich geconfronteerd met de gevolgen van het heilloze en irreële migrantenbeleid. Ravage sprak met medewerkers van het ASKV, een organisatie voor uitgeprocedeerde vluchtelingen. Ze timmeren inmiddels vijftien jaar enthousiast aan de weg.

SJAKOO HEEFT WEER TOEKOMST
Boekwinkel Fort van Sjakoo is voorlopig gered. Een contract met het Woningbedrijf Amsterdam biedt de mogelijkheid om de winkelruimte aan de Jodenbreestraat te kopen. Deze maand start het Fort een campagne om het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen.

BRITTEN PLANDEN BLOODY SUNDAY
Naar aanleiding van de met de Gouden Beer bekroonde film 'Bloody Sunday' van Paul Greengrass, die inmiddels in de Nederlandse bioscopen te zien is, praatte Hans Valkhoff met enkele ooggetuigen van het Ierse bloedbad uit 1972. De werkelijkheid is vele malen schrijnender dan de officiële onderzoeksrapporten ons doen geloven.

DE VIRTUELE IDEALEN VAN FORTUYN
Pim Fortuyn was erg goed in het bespelen van de politieke werkelijkheid. Hij acteerde in een tijd waarin het voor de media vaak belangrijker is wat je bent, dan wat je wilt. Fortuyn was een politicus in een virtueel politiek systeem, vindt Pieter Cornelissen.


EEN VERGUISD SCHRIJVER
De schrijver en journalist Jacques Gans (1907‑1972) had van politieke incorrectheid zijn politieke overtuiging gemaakt. Geen enkele autoriteit was voor hem heilig. Hierdoor maakte hij zich op den duur overal onmogelijk, behalve, gek genoeg, bij De Telegraaf.

GEWELD IN DE SLOPPENWIJK
De film 'City of God' heeft in Brazilië tot verhitte debatten geleid. Op overtuigend realistische wijze toont het de armoede en het geweld in de Braziliaanse sloppenwijken. Misschien dat daar nu eindelijk wat aan wordt gedaan.

WURGENDE ACTIE
Het indrukwekkende 'Bloody Sunday' van regisseur Paul Greengrass is een controversiële reconstructie van de slachtpartij op 30 januari 1972 in het Noord-Ierse Derry. De film is gebaseerd op verklaringen van zowel demonstranten als soldaten, weergegeven in Don Mullan's 'Eyewitness Bloody Sunday'.

MUSIQUE ELECTRONIQUE
Onze zuiderburen hebben in de jaren tachtig een rijke historie opgebouwd op het gebied van de elektronische 'pop'muziek. Electronic Body Music, met namen als Front 242 en Neon Judgement, werd groot in België. Haar opvolger, de New Beat, vormde een belangrijke inspiratiebron voor de House en Electro. Wordt het de Belgen met de paplepel ingegoten? Of hebben ze meer geduld voor 'moeilijke' muziek dan de Nederlanders?

STRATEGISCH STEMMEN (Column)
Ik ben niet gaan stemmen, ik houd me aan mijn beloften. Het was een strategische keuze. Als columnist moet ik neutraal blijven. Het is net als met leraren of trainers, je mag nooit iemand voortrekken. Er zit een bekende van mij in de politiek en ik vind haar aardiger dan de rest, maar ik laat dat niet merken in het stemhokje. Ik behandel alle politici hetzelfde. Misschien wil zij me nu nooit meer zien of krijg ik alle tomaten die zijn overgebleven van hun verpeste verkiezingsfeestje naar mijn hoofd. Het is de prijs die ik moet betalen voor mijn principes.

AGENDA  http://www.antenna.nl/ravage/agenda.htm

LOKKERTJES  http://www.antenna.nl/ravage/lokkers.htm

Deze en andere onderwerpen in de gedrukte versie van Ravage #2. Abonneer nu, en ontvang het blad morgen (of overmorgen).  http://www.antenna.nl/ravage/abonnee.htm


Website: http://www.antenna.nl/ravage
 

Lees meer over: media

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
European NewsReal niet via internet... 
trojan tv - 07.02.2003 14:43

[quote] Het is de bedoeling dat er elke maand een nieuwe compilatie wordt samengesteld welke binnen te halen is via internet. [/quote]

helaas is dit niet waar...
juist omdat we, zoals in het artikel staat, het belangrijk vinden dat mensen samen deze NewsReal videos bekijken hebben we er voor gekozen ze in eerste instantie 'gewoon' op VHS banden te verspreiden.

als je de maandelijkse Newsreal edities wilt ontvangen om ze lokaal te vertonen, neem dan contact met ons op !

meer informatie ::
 http://www.antenna.nl/organicchaos/enr.html




Website: http://www.antenna.nl/organicchaos/enr.html
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.