english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Een supermachtig verzet
Tom Horst [DeWaarheid.nu] - 27.01.2003 00:09

De honing die jarenlang aan het achterwerk van de Verenigde Staten leek te kleven en een groot deel van de westerse wereld de oorlogszuchtige politiek van hun bondgenoot deed volgen, lijkt plaats te maken voor een naar geurtje aan ditzelfde achterwerk.

Wereldcrisis.nl
Wereldcrisis.nl

Na grote delen van de Arabische wereld wensen nu ook Frankrijk en Duitsland niet langer in de pas te lopen van het Pentagon. De VS begeeft zich door zijn arrogante houding op glad ijs en het verzet tegen de oorlog dreigt het absolute gezag van de supermacht zelfs enigszins aan te tasten.

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft Irak voor zijn medewerking aan de wapeninspecties een 8 als rapportcijfer gegeven. Een cijfer waar je mee thuis kan komen zou je zeggen. Schoolmeester Amerika denkt daar echter heel anders over. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, John Bolton, verklaarde afgelopen week dat zijn land 'zeer overtuigend bewijs' heeft dat Irak toch over massavernietigingswapens beschikt. Waarschijnlijk hebben de leden van het Witte Huis een superieur stel ogen waarmee zij vanuit Capitol Hill meer zien dan de wapeninspecteurs in Irak. Het zou natuurlijk kunnen. Superman Clark Kent was immers ook een Amerikaan die tot de meest buitenaardse dingen in staat was. De Britse krant The Guardian berichtte dat, ondanks het rapport van Blix en consorten, Bush vastbesloten is de komende weken de aanval in te zetten, met of zonder goedkeuring van de Veiligheidsraad.

Deze week is gebleken dat het hoogstwaarschijnlijk een oorlog wordt zonder goedkeuring van de Veiligheidsraad. Bij monde van de Duitse kanselier Schröder verklaarde Duitsland onder geen beding in te stemmen met een oorlog tegen Irak. Ook Frankrijk heeft te kennen gegeven dat het niet achter de oorlog staat en de wapeninspecteurs op zijn minst nog enkele maanden de tijd wil geven hun werk te doen. De Franse president Chirac maakte duidelijk dat zijn land de visie van Duitsland deelt en dus niet de Amerikanen wil volgen op hun oorlogspad. Ook het merendeel van de Turkse bevolking zegt tegen een oorlog te zijn. De Turkse leider van de regerende AK-partij, Tayyip Erdogan, beschuldigde de VS zelfs van een hypocriete opstelling jegens Irak. Naar zijn mening is Amerika alleen uit op het veiligstellen van de eigen nucleaire macht. Turkije wordt momenteel hevig onder druk gezet om zijn militaire bases open te stellen voor een aanval op Irak. Ook is er verzet in de thuishaven van Bush zelf. Uit de laatste peilingen blijkt dat bijna de helft van de Amerikaanse bevolking niet achter een oorlog staat als de Veiligheidsraad niet zijn volledige medewerking verleent.

Moeilijke tijden dus voor de haviken in het Pentagon. Maar een supermacht is niet voor een gat te vangen. Om de dreigende eensgezindheid in Europa in de kiem te smoren bestempelde Amerikaans minister van Defensie Rumsfeld deze week Frankrijk en Duitsland als het 'oude Europa'. Volgens Rumsfeld ligt het nieuwe Europa nu in het oostelijke deel, waar ze zijns inziens de Amerikaanse opvattingen wel delen. Uitgaande van een mogelijk nog steeds bestaande aversie in het Oostblok tegen de Russen hoopt hij dit deel van Europa wel voor zich te kunnen winnen als Schröder en Chirac weigeren braaf te volgen. Maar is het eigenlijk niet zo dat de VS met zijn agressieve drang tot wereldheerschappij meer een soort oude wereld vertegenwoordigt? De wereld van wrede Romeinse keizers en barbaarse sultans die met het binnenvallen van andere landen hun macht wilden vergroten.

Ook uit de debatten op het World Economic Forum (WEF), dat onlangs in Davos van start is gegaan, blijkt allerminst dat de wereld als een man achter de plannen van de VS staat. Hoe graag Bush ons dat ook wil doen geloven. De Amerikaanse neiging om zich boven elke wet verheven te voelen, is iets dat steeds meer landen danig de keel begint uit te hangen. Richard Haass, directeur policy planning van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken probeerde op het WEF wanhopig de zaken nog iets menselijker voor te stellen. Volgens hem worden de maatregelen die de VS nu neemt mede ingegeven door de verwarring die is ontstaan door de aanslagen van 11 september. Hij werd echter scherp aangevallen door de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Het niet erkennen van het oorlogstribunaal in Den Haag als het gaat om Amerikaanse oorlogsmisdadigers, Irak en Israël verschillend behandelen als het gaat om schending van VN-resoluties en het vasthouden van Afghaanse gevangenen op Cuba zonder enig bewijs tegen hen zijn slechts enkele voorbeelden van een misplaatst superioriteitsgevoel ten opzichte van de rest van de wereld. Als Washington dan ook nog voor de tweede maal overweegt om desnoods leugens onder de bondgenoten te verspreiden als hen dit beter uitkomt in hun strijd tegen het terrorisme, is de groeiende afkeer tegen de Stars and Stripes eigenlijk een zeer logische ontwikkeling.

Het is te hopen dat op het World Social Forum in Brazilië, de tegenhanger van het World Economic Forum, de krachten gebundeld kunnen worden zodat de geweldsspiraal gestopt kan worden. Gezien de vele demonstraties in Europa, Amerika maar ook in de Arabische wereld en Zuid-Korea tegen een mogelijk oorlogsdreiging zijn de vooruitzichten hoopgevend. Het wordt de hoogste tijd dat Bush en niet te vergeten het Engeland van Tony Blair, waar honing schijnbaar anders ruikt, inzien dat de wereld genoeg heeft van weer een oorlog om grondstoffen en militaire machtsuitbreiding.

En wat Nederland betreft; laten we een start maken met onze stem te laten horen op 15 februari aanstaande tijdens de anti-oorlogsdemonstratie op de Dam in Amsterdam. Misschien is dat het begin van een supermachtig verzet dat zich als een olievlek zal uitbreiden.

Website: http://www.dewaarheid.nu/wwwboard/super_verzet.htm
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Dubbele moraal 
Juan - 27.01.2003 16:19

Wie in Amerika ageert tegen de Bush-junta, loopt kans om als staatsgevaarlijk element te worden gearesteerd.
Vandaag worden er zelfs al zenders uit de lucht gehaald die iets anders beweren dan wat de massamedia voorgeschreven krijgen, zoals in Oakland, Berkely.
Kritische journalisten worden er bedreigd met ontslag, en internetsites met vervolging door justitie zoals Voxnyc.com, waarvan Vox is opgepakt en de site niet meer bereikbaar is
Havenarbeiders zijn door Bush gesommeerd van stakingen af te zien, vakbonden moeten zich koest houden.
Ook Europese regeringen maken steeds kortere metten met bewegingen die vrijheid van meningsuiting en controleerbare democratie voorstaan.
De USA en haar EU-supporters zien buitenparlementaire oppositie in toenemende mate als staatsvijandig en subversief en reageren daar met agressie op.

Vreemd dat met heel andere maten wordt gemeten als het gaat om tegenstanders van de democratisch gekozen linkse regering Chavez in Venezuela. Of met Cubanen die Castro weg willen hebben.
Nee, dan zijn stakers en activisten ineens geen raddraaiers en oproerkraaiers maar vrijheidsstrijders en helden.

Nergens ter wereld zal nog worden geregeerd zonder toestemming van volsmenner Bush en zijn propagandist Rumsfeld.
De Bijbel leert ons dat Jezus aan het kruis werd genageld omdat hij zich verzette tegen het Romeins imperialisme.
Jezus, terrorist of verzetsheld?
Het lijkt nog slechts een kwestie van tijd dat je moet vrezen te worden afgevoerd als je die vraag hardop durft te stellen.
Verzet tegen het leugenachtige Amerikaanse imperialisme is weerstand tegen knechting en repressie!

lees de bijbel nog een keer 
joseph - 27.01.2003 23:25

Sorry, maar Jezus werd niet aan het kruis genageld omdat Hij zich verzette tegen 'het romeinse imperialisme'. Hij riep zelfs op om godsdienst en politiek gescheiden te houden ( Geef de keizer wat des keizers is, en geef God was des godes is).
Jezus riep juist om om je vijand lief te hebben en te vergeven, en om je vijand je andere wang toe te keren.


Lees 'The heretic's guide to the bible'  
Gabriele - 28.01.2003 01:37

en durf dan het bovenstaande nog eens met droge ogen te herhalen. Aangezien Indymedia het -terecht- niet zo heeft op letterlijke citaten zal ik ze hier maar niet geven, maar vriendelijk voor vrouwen, homosexuelen, dieren en eigenlijk niet-christenen in het algemeen is het boek in kwestie niet. Homosexualiteit levert de doodstraf op evenals overspel, vrouwen dienen zich aan hun man te onderwerpen, dieren zijn slechts gemaakt voor het genoegen van de man, bedienden en slaven dienen dat vooral te blijven en met heidenen loopt het ook wel slecht af als ze zich niet bekeren.
geen handleiding nodig om de bijbel te lezen 
deggie - 28.01.2003 22:14

ik begrijp hoe je daarbij komt, maar vind dat nogal erg kortzichtig en dingen erg uit zijn verband rukken, laat staan in perspectief zien, om nog maar te zwijgen het daar helemaal niet mee eens ben. Anders zou ik nu niet opkomen voor zulke mensen/situaties of er juist tegen vechten.
Het lijkt me leuk om hierover ideeen hierover uit te wisselen, maar weet niet hoe de rest dit ziet.
Indymedia lijkt me juist de geschikte plek om hierover openelijk te praten.
Het is inderdaad jammer dat vroeger en nu nog steeds mensen de Bijbel gebruiken om dit soort dingen te kunnen verantwoorden voor zichzelf en tegenover anderen, daar ben ik het mee eens.


aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.