english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
zwemmers in aktie tegen nieuwe regering
Yvonne (zwemster) - 19.09.2002 01:01

Na alle andere berichten over Keer Het Tij, nu dan toch een aparte reactie van één van de zwemsters. Nadat er al de nodige diskussie is geweest over het nut en onnut van een dergelijke aktie etc.
Bij deze mijn verklaring van het hoe en waarom van de zwemaktie. Een persbericht wat we hadden willen versturen is er om logestieke redenen niet geweest, helaas. Dus dit ervoor in de plaats.


Op dinsdag 17 september, prinsjesdag 2002 Den Haag, ben ik samen met een andere vrouw tijdens de manifestatie van Keer Het Tij gaan zwemmen in de Hofvijver. In een poging daar, of op het eiland, een spandoek op te houden en daarmee op geheel eigen wijze een bijdrage te leveren aan het protest tegen de nieuwe regering. Aanvankelijk was een iets ander soort aktie gepland, maar deze zwemaktie was toch min of meer spontaan.

De beslissing van mij om te water te gaan kwam voort uit een teleurstelling over de manifestatie. Met alle respect voor de organisatoren, die ook gewoon hun best hebben gedaan voor een breed protest.

Ik vond de vertoning achter de oranje schermen echter weer typisch Den Haag. Eveneens vond ik dat met de overdadig aanwezige ME (incl. jeeps, waterkanonnen, honden, boten, traangas en agressieve stillen) Alles stond klaar en op het ergste voorbereid, want er waren mensen die het niet helemaal eens waren met de regering en die zouden zich er nog tegen gaan uitspreken ook. En als klap op de vuurpijl was er ook nog eens een oproep geweest van Anarchisten om apart te verzamelen om samen een blok te vormen. Voor de Haagse politie is één aktivist met spandoek al eng en daarom reden om tegen op te treden, laat staan zoiets als hierboven staat omschreven. En als dan ook nog eens de koningin met een hoop tralala voorbij komt... Tja, tijdens het huwelijk van Maxima en WA hebben die 'enge' lui ook al die paarden laten schrikken met potten en pannen, dus dat mag natuurlijk niet nog een keer gebeuren. En stel je voor dat onze koningin iets ziet van burgers die zich durven te keren tegen de nieuwe regering. Dat kan natuurlijk al helemaal niet.

Dus wat doet de Haagse politie (en politiek). Ja, je mag demonstreren (ze mogen dat niet zomaar verbieden) Maar dan wel achter deze schermen, zodat bijna niemand je ziet, enne ook echt nergens anders. Dit betekend dat ieder die nog een aanvulling heeft op het protest, deze eigenlijk niet mag uitten.
Bij aankomst van de koninklijke stoet (de eerste maal), stond ik redelijk aan het hek. Dat wil zeggen, er stonden nog heel wat mensen voor mij en een hoop ME en stillen achter mij. Ik stond hier samen met een paar anderen. Waarbij we ons afvroegen waarom er niet meer mensen waren die poogden iets van het protest te laten zien aan de vorstin en haar aanhang, want tenslotte mag ook zij weten wat wij vinden van de nieuwe regering. Achteraf bleek dat een aantal mensen wel graag hadden willen komen, maar werden belemmerd door een aantal platte petten van de politie. Zij mochten het manifestatieterrein niet meer verlaten, gedurende het voorbij trekken van de stoet. Ieder ander mocht zich vrij bewegen, behalve mensen die er uit zagen als mogelijke demonstranten. Wat de politie heeft gedaan met het tegenhouden van deze mensen zie ik als een pure schending van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te demonstreren.
Ik vind het enerzijds begrijpelijk, maar anderzijds toch ook erg jammer dat een organisatie zoals Keer Het Tij (die toch juist kei hard een vuist kan maken) zich zo laat inpakken door de Haagse politie. En dus ook geen steun geeft aan mensen die ook buiten de schermen hun protest willen laten horen.
Na alle ervaring die ik toch al had in het Haagse op het gebied van aktie voeren en de reaktie van de politie daarop, vond ik, samen met een aantal anderen, dat er toch even iets anders moest gebeuren, naast de manifestatie. Gezien de reaktie uit het publiek op de aktie was dit een welkome afleiding tijdens de manifestatie.
In eerste instantie om op eigen wijze een protest te kunnen laten horen. En om er even extra de aandacht voor te vragen. Even iets spectaculairs tussendoor doen. Maar ook om me niet neer te leggen bij de repressieve maatregelen van de politie. Om me niet in te laten kapselen.
En waarom in de hofvijver. Eigenlijk wel juist omdat er zo’n vijf boten van de ME in lagen. Om te laten zien hoe belachelijk hun vertoning eigelijk is. Vijf boten die niet eens één aktivist kunnen pakken, althans het duurde wel erg lang. Helaas werd mijn maatje, die het spandoek bij zich had, al vrij snel gepakt. En had ik geen spandoek bij me. Anders was ik waarschijnlijk nog iets meer gemotiveerd geweest om door te gaan en om toch ergens in te klimmen ofzo. Maar dat heb je snel bij een spontane aktie, die is nou eenmaal niet erg goed voorbereid.
Ik ben blij dat ik de aktie gedaan heb, want het was erg leuk en vermakelijk om te doen. De aktie liet tegelijkertijd zien hoe druk de autoriteiten zich maken als er even iets anders gebeurt dan volgens hen de bedoeling is. Want waar maken ze zich eigenlijk druk om? Twee meisjes die het water inspringen, om alleen maar een spandoek te tonen. De agenten in de bootjes werden zo boos dat ze me niet te pakken kregen dat ze zelfs hun wapenstokken geheven hielden en mij er maar mee wilden gaan slaan. Ik vraag me trouwens af hoe ze mij daarmee uit het water hadden willen halen, maar goed. Blijkbaar is slaan de enige optie voor de ME als het hen niet helemaal naar hun zin verloopt. Dit bleek ook wel uit het feit dat vlak voor onze zwem-aktie twee mensen waren opgepakt wegens het tonen van de anarchistische vlag aan onze vorstin. Blijkbaar reden voor een paar stillen om ze effe aan te pakken. De twee mochten er mooi een nacht voor zitten (en misschien zitten ze nu nog steeds vast, met een belachelijk zware aanklacht). Ik lag in de boot en kreeg van de agenten niet de ruimte om op adem te komen, bang dat ze waren dat ik weer overboord zou springen. En eenmaal op de kant moest ik persé op de knieën gaan zitten om mij te boeien, terwijl ik me erg rustig hield en ze duidelijk maakte dat ze dit ook rustig staand konden doen. De hele dag zat vol met dit soort kleinerende dingen.
Ik wil de manifestatie zeker niet afkraken, maar ik vind het ook niet terecht als mensen onze zwemaktie gaan afkraken. Het was namelijk niet zomaar even voor de lol gaan zwemmen, omdat we dat persé zouden willen. En we zijn toch behoorlijk toegejuigt door een massa mensen, die het blijkbaar een goede aktie vonden.
Ik vind het belangrijk dat ons geluid gehoord kan worden. Maar vind het jammer dat, zodra er iets groots wordt georganiseerd, men zich toch snel laat inpakken door de politie (en andere autoriteiten) Terwijl je dan juist de macht van de massa hebt om iets tegen die repressie te doen. Want met die nieuwe regering zal deze vorm van repressie alleen maar harder worden. Als ik tegen de nieuwe regering protesteer, is dat dus ook tegen de repressie die dat met zich meebrengt en dan vind ik het toch wel een beetje triest als er een protest plaatsvindt achter (nota bene oranje…) schermen. Letterlijk weggemoffeld dus door de repressie. En als een agent gefrustreerd raakt door de aktie die ik doe, dan laat dat eigenlijk alleen maar zien hoe weinig respect ze werkelijk hebben voor de vrije meningsuiting.

Nogmaals, ik heb respect voor de mensen die een grote manifestatie hebben proberen te organiseren. Want zoiets is niet makkelijk om te doen. Vele belangen worden tegen elkaar afgewogen. Maar blijf ook respect houden voor de keuzes die anderen maken. En denk niet te gauw dat punkertjes de politie hebben geprovoceerd en daarom zijn opgepakt, want dat is juist wat de autoriteit je wil laten geloven en zo de beweging tegen elkaar laat uitspelen.
Laten we respect houden voor elkaar en elkaars akties, want dan pas kunnen we één blok vormen tegen die nare regering.

 

Lees meer over: natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Bedankt ! 
M02 - 19.09.2002 01:20

Voor het schrijven en publiceren van dit verhaal.

:-)

Idem 
Kraakspreekuur Eindhoven - 19.09.2002 03:51

Inderdaad, supertoffe actie, gaaf artikel!
 
irene - 19.09.2002 09:13

volgens Keer het tij werden die opgepakte mensen zo weer vrijgelaten, "neehoor.... wees maar niet solidair met die mensen, ze komen over een uur toch weer vrij!"

Bedankt voor jullie leuke actie, maakte mijn dag ENIGZINS goed...
Bedankt voor je inzet! 
MacMurder - 19.09.2002 09:39

Ik geloof er zelf in dat dit soort acties nodig zijn, wil je wat bereiken. Dus hartstikke bedankt, dat je dit hebt gedaan!
PS 
Yvonne - 19.09.2002 09:51

Het verhaal mag verspreid, overgenomen en gepubliceerd worden, als men daar behoefte aan heeft.
copyleft 
M02 - 19.09.2002 10:12

Verspreiden, overnemen en publiceren (voor niet-commercieel gebruik) mag met alles wat men op indymedia plaatst, tenzij de maker bezwaar daartegen vermeld.
Zie spelregels:
 http://indymedia.nl/nl/static/help.policy.shtml
Net zo boos op de Politie 
Rene - keer het tij - 19.09.2002 12:09


De organisatie van Keer het Tij is net zo boos als zwemster Yvonne over de genomen politiemaatregelen (Afsluitingen door politielinies, spandoekstokken in beslag nemen, aanwezigheid van de ME, pesterijen, etc. etc.). Tegen al deze dingen hebben wij vooraf en tijdens de manifestatie hard en duidelijk geprotesteerd bij onze contactpersonen van de politie. Maar het mocht allemaal niet baten. Er viel geen enkele afspraak te maken met de Haagse politie en de gemaakte afspraken werden door hun genegeerd. We overwegen dan ook een formele klacht in te dienen hierover.
Zoals ik eerder al schreef op Indymedia was het uberhaubt al een heel gedoe om er voor te zorgen dat we konden demonstreren. Vooraf hebben we moeten dreigen met een kort geding om een en ander door te kunnen laten gaan. Inderdaad is het met de demonstratievrijheid in Den Haag triest gesteld.

Rene
Keer het Tij


Website: http://www.keerhettij.nl
 
gargamel 
19.09.2002 14:46

Mooi artikel van je yvonne! Heb nog nooit iemand zo goed de politie zien ontwijken zoals jij deed in het water!

De smurfen met hun wapenstokken zijn vast gefrustreerd naar huis gegaan omdat ze niet wat meer mochten meppen. Je hebt die stok toch niet voor niets!?!

Viva Anarchia!
Geweldige actie! 
Monoko - 20.09.2002 12:48

Ik werd erg blij toen ik van jouw actie hoorde (via de vrije keyser radio internetstream). Een hele lieve en duidelijk actie!

Met de reactie van de politie en jouw behandeling is het weer eens duidelijk dat het politie apparaat niet bij machte is om naar verstand te handelen. Ik baal daar reuze van en hoop dat op hoger niveau die robotten van de staat eens bijgeschoold gaan worden in hun manier van optreden.

Tuurlijk moeten we doorgaan met een front te vormen tegen onrecht!
Ondanks onze politieke verschillen samen staan we sterk!

:D
toffe aktie. en goeie redenen 
Ranzo - 20.09.2002 14:09

hartstikke leuk.
ik hoorde heel wat meer bijval voor jullie aktie dan voor de andere, toch deels wat saaie dingen die op het podium gebeurden.
de organisatie heeft inderdaad erg gefaald en opzettelijk gefaald in het solidair zijn met arrestanten.
toen we opriepen voor een lawaaiprotest om iedereen vrij te krijgen, hebben ze gelogen.
de microfoon werd overgenomen met de mededeling: er is nieuws. we hebben met de politie overlegd en iedereen komt over een uur vrij.

wat ongelooflijk hufterig.
als dit mijn eigen mensen zouden moeten zijn, dan zijn ze dat dus niet als ze liegen tegen hun eigen medestrijders.

ook de walgelijke reclame die pvda en d66 voor hun partij liepen te maken schoot me flink verkeerd.

maar goed, ik hoop maar dat iedereen inmiddels vij is.
weet iemand daar nog iets over trouwens?
steengoed! 
climatefreak - 20.09.2002 15:39

Hoi Yvon,

steengoede actie! Dit soort geweldloze, ludieke maar ook duidelijke protest-acties zouden veel meer moeten gebeuren! Jammer dat jullie maar 1 spandoek hadden.




zwemmers ook op TV geweest! 
Yvonne - 24.09.2002 19:49

Het was maar even, maar toch. Ik en mijn zwemmaatje zijn afgelopen vrijdag (20 sept.) nog op TV geweest in de Talkshow van Jan Lenferink (Louter Lenferink). Waarbij we ons spandoek konden laten zien en kort maar krachtig tekst en uitleg konden geven over onze aktie. Toch wel aardig van ze. Misschien niet door veel mensen gezien, maar toch. Je weet maar nooit hoe het bereik is.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.