english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
´bonita´
David Bacon (Fw: DeWaarheid.nu) - 21.06.2002 13:59

Ecuadoraans presidentskandidaat verbouwt ´bloedbananen´.
SAN FRANCISCO, 21 juni 2002 - Het merk Bonita heeft een vlag die de lading dekt: het is synoniem met vlekkeloze bananen uit Ecuador. Maar de omstandigheden waarin de arbeiders het fruit verbouwen, oogsten en verpakken is allerminst ´bonita´. Zo´n 1400 arbeiders op de plantages verenigden zich in april in een vakbond om respect voor een aantal essentiële sociale rechten af te dwingen. De voormannen van de staking werden ontslagen en er vielen gewonden toen de knokploegen van Bonita het vuur op de stakers openden. Bovendien, zo zeggen de Amerikaanse vakbonden die de kat de bel aanbinden, worden de arbeiders op de plantages gedwongen om toe te treden tot de politieke partij van de eigenaar van Bonita. Die stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen.


Bonita doos
Bonita doos

In april richten 1400 arbeiders op de zeven plantages in Hacienda Los Alamos een vakbond op. Ze eisten wat hen volgens de Ecuadoraanse arbeidswetgeving toekomt: een ziekteverzekering, een dagloon dat beantwoordt aan het minimum van 5,85 dollar en het recht om zich te verenigen. Slechts een fractie van de 150.000 plantage-arbeiders in Ecuador - dat het meeste aantal bananenarbeiders kent in Latijns-Amerika - is lid van een vakbond. Het gemiddelde loon bedraagt volgens Amnesty International 5,44 dollar, dat is 41 dollarcent onder het minimum.

Bonita reageerde snel en hard op de eisen: zo´n 124 arbeiders werden op staande voet ontslagen. Anderen, die slechts een tijdelijk contract hadden, kregen te horen dat ze niet meer terug hoefden te komen. De onderhandelingen met de directie leverden niets op en nadat nog eens drie vakbondsleden hun ontslag kregen, kwam het op 6 mei tot een staking.

Toen liep het pas goed fout. Op 15 mei arriveerden op één van de plantages, 400 gemaskerde en gewapende mannen in een truck van Bonita. Ze drongen binnen in de huizen van de stakers en namen de bezittingen van sommigen mee. "Ze sloegen deuren in met de kolf van hun geweer en sleepten de arbeiders uit hun bed onder een regen van slagen en trappen," zegt Jan Nimmo, een Schotse waarnemers voor BananaLink, een internationale organisatie de die rechten van arbeiders in de bananensector verdedigt.

De arbeiders zouden te horen gekregen hebben "dat ze gedood en in de rivier gedumpt zouden worden." Zover kwam het niet, maar de gemaskerde mannen openden wel het vuur op stakers die zich verzetten. De 26-jarige Mauro Romero verloor zijn been nadat een schotwonde noopte tot een amputatie.

De dag daarop vielen er nog meer gewonden toen de knokploeg het vuur opende op een groep stakers. Toen de politie een dag later ter plaatse kwam, gebeurde er weinig. De stakers die een huis hadden op de plantage werden uiteindelijk uit hun huis gezet en de directie voerde stakingsbrekers aan die werden ingezet om de productie te herstarten. Xavier Monge, de woordvoerder van het bedrijf Exportadora Bananera Noboa zegt dat de staking voorbij is, maar de Federacion Nacional de Campesinos Libres del Ecuador (FENACLE) spreekt dat tegen.

De arbeiders van de Los Alamos Hacienda getuigden dat de directie hen dreigt te ontslaan als ze niet toetreden tot PRIAN, de politieke partij van hun werkgever. Bonita is eigendom van Alfredo Noboa, de grootste bananenexporteur in Ecuador. Noboa wil Gustavo Noboa (geen verwantschap) opvolgen als president van Ecuador.

In de Verenigde Staten is het tumult niet onopgemerkt voorbijgegaan. Alfredo Noboa heeft zogenaamde ‘letters of concern´ gekregen van de Amerikaanse distributeur Costco, van John Sweeney, de voorzitter van de vakbond AFL-CIO (de belangrijkste vakbond in de VS) en Jim Spinosa, hoofd van de International Longshore and Warehousee Union. De Amerikaanse parlementsleden Jan Schakowsky en George Miller hebben vertegenwoordigers naar Hacienda Los Alamos gestuurd om de toestand er te volgen. Ook de Internationale Unie van Arbeiders in de Voedselsector en de Internationale Transportfederatie volgen de zaak van nabij.

De Amerikaanse consumenten hebben het laatste woord, stellen de vakbonden: één op vier Ecuadoraanse bananen wordt in de VS verorberd. Noboa is de grootste producent in Ecuador, gevolgd door het consortium La Favorita, het Amerikaanse merk Chiquita (United Brands), Dole en Del Monte. De grote spelers op de bananenmarkt hebben de afgelopen tien jaar hun productie verlegd naar Ecuador, dat nu de grootste bananenexporteur ter wereld is - vóór Colombia, Panama, Guatemala en Costa Rica. De afwezigheid van vakbonden en arbeidswetgeving is niet vreemd aan die ontwikkeling. In Colombia en Panama behoren 90 procent van de arbeiders tot een vakbond. In Guatemala is dat 40 procent. Enkel Costa Rica komt met zes procent in de buurt van Ecuador: daar heeft één procent van de arbeiders (welgeteld 1.650 leden) zich georganiseerd in een vakvereniging. (IPS)
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.