english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Privatisering energie in Peru opgeschort
Kees, XminY - 20.06.2002 01:42



Een bericht op de nieuws-afdeling van Radio Nederland Wereldomroep maakt melding van het opschorten van de privatisering van de energiebedrijven in het zuiden van Peru. Twee elektriciteitsbedrijven werden daar opgekocht door het Belgische concern Tractebel, wat afgelopen weekend leidde tot een massale opstand in het gebied en de afkondiging van de noodtoestand. Zie:
 http://www.rnw.nl/nieuws/internationaal.html#3228786

Website: http://www.globalinfo.nl
 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
allemaal terroristen! 
pim Fortuyn - 20.06.2002 03:58

of op zn minst anti-semieten


nieuw nieuws 
Kees - 20.06.2002 10:04


Het bericht waarnaar de link verwees is door de redactie van RNW alweer vervangen door nieuwer nieuws (maar is nog wel te lezen op www.globalinfo.nl). Ondertussen alweer de volgende ontwikkeling (van de RNW-site  http://www.rnw.nl/nieuws/internationaal.html#3228786)

Minister Peru afgetreden

De Peruaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Rospigliosi is afgetreden naar aanleiding van het regeringsoptreden tijdens gewelddadige protesten deze week. Die braken uit nadat de regering plannen had aangekondigd om twee grote elektriciteitscentrales in het zuiden van het land te privatiseren.
Tijdens de protesten in de stad Arequipa viel één dode en raakten ongeveer tweehonderd mensen gewond. Als gevolg van het hevig verzet besloot de regering het privatiseringsproces op te schorten. (... zie verder de site zelf...)
Actievoerders halen voorlopig slag thuis 
Abraham Lama (Fw: DeWaarheid.nu) - 20.06.2002 14:19

LIMA, 20 juni 2002 - De officiële afvaardiging die president Alejandro Toledo gisteren naar het Arequipa stuurde heeft een voorlopig akkoord bereikt met de lokale bestuurders en met de leiders van het nu al vijf dagen durend protest tegen de privatisering van twee elektriciteitsmaatschappijen. De afgevaardigden van Toledo beloofden om de privatiseringen te bevriezen tot de rechtbank een uitspraak doet over de klacht van de stad Arequipa. Het bestuur van Arequipa argumenteert daarin dat de twee maatschappijen - Egasa en Egesur - eigendom zijn van de regio en niet van de Peruaanse overheid. Ondertussen heeft minister van Binnenlandse Zaken Fernando Rospigliossi zijn ontslag ingediend.

De afvaardiging, geleid door de katholieke bisschop Fernando Ruiz de Somocurcio, bereikte een akkoord na 24 uur onderhandelingen. Volgens de burgemeester van Arequipa, Juan Manuel Guillén, zal het leven in de stad zijn normale gang hernemen. ”De bevolking van Arequipa heeft zijn slag thuisgehaald, maar er is nog een lange weg te gaan om de bestuurbaarheid en de democratie te herstellen,” aldus Guillén.

Raúl Diez Canseco, vice-president en lid van de afvaardiging van de regering verontschuldigde zich bij het volk toen hij het voorlopig akkoord voorlas. Tijdens zijn verkiezingscampagne had president Toledo beloofd de elektriciteitsvoorziening niet te privatiseren. Guillén had hem dan ook gevraagd zich te verontschuldigen voor die leugen. De burgemeester heeft voorgesteld om een referendum over de privatiseringen te houden. Maar de regering heeft al aangekondigd dat ze de uitslag niet zal aanvaarden.

Het protest in Arequipa, de tweede grootste stad van Peru, 1050 kilometer ten zuiden van Lima, brak vorige vrijdag uit. De regering kondigde toen aan dat het Belgische bedrijf Tractebel de lokale elektriciteitsmaatschappijen had overgenomen voor 167 miljoen dollar. De meeste inwoners van Arequipa willen dat de elektriciteit beheerd wordt door de regionale overheid.

De protesten hebben zich ondertussen al uitgebreid naar andere steden in het Zuiden van Peru, zoals Puno, Cusco, Tacna en Moquegua. In de belangrijke toeristische steden Puno en Cusco werd een algemene staking uitgeroepen uit solidariteit met de anti-privatiseringsbeweging, en om het opheffen van de noodtoestand en de militaire aanwezigheid te eisen. Gisteren begon in Peru ook een staking van de vervoersector tegen een nieuwe wet die vervoersmaatschappijen verplicht om verzekeringen af te sluiten voor hun passagiers. Ook de Peruaanse boeren bereiden acties voor.

Bij de schermutselingen tussen de actievoerders, politie en leger kwam student Edgar Pinto om het leven en raakten minstens 100 mensen gewond, van wie één in kritieke toestand verkeert. Na het eerste dodelijke slachtoffer eiste onder meer de Peruaanse Studentenfederatie het ontslag van minister van Binnenlandse Zaken Fernando Rospigliossi. Dat is intussen ook gebeurd.

De onrust tast de al dalende populariteit van president Toledo, sinds juli 2001 aan de macht, nog verder aan. In recente opiniepeilingen evalueert slechts 22 procent van de bevolking zijn beleid als positief. Volgens de krant El Comercio moet Toledo het hoofd bieden aan drie belangrijke thema’s: de toekomst van de privatiseringsprocessen, de bestuurbaarheid van het land en het beheersen van sociale beroering zoals die in Arequipa,

De privatiseringsplannen van water- en elektriciteitsmaatschappijen verdelen ook het Peruaanse parlement. Parlementsleden van de leidende Peru Possible (PP) van de onafhankelijke FIM-partijen en van de oppositiepartij de Nationale Eenheidspartij (UN), hebben zich ertegen verzet. De linkse partijen in Lima verzetten zich ook tegen het aangekondigde plan om de stedelijke waterleiding- en afvalwatermaatschappij Sedapal te verkopen.

De commissie voor Energie en Mijnbouw heeft deze week een motie gestemd om de privatiseringsprocessen op te schorten. Maar minister voor Energie en Mijnbouw Jaime Quijandría wil dat alles doorgaat als gepland. (IPS)
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.