english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
nologologono
rvr - 19.03.2002 08:51



Pro Logo
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen. Wanneer we het clubje negatief ingestelde tobbers, dat zich de Internationale Socialisten noemt, weer eens het centrum van een oude Europese cultuurstad op de schop zien nemen, omdat deze jongelui van hun uitkering hun eigen krantje en posters niet kunnen bekostigen, lijkt deze stelling niet eens zo gek nog niet.
Telkens wanneer deze jonge idealisten met een paar ijzeren staven en wat Molotov cocktails een historische binnenstad aan het slopen zijn, bekruipt je een onbehagelijk gevoel. Een gevoel dat hoort bij het gedreun van laarzen. Als Peyman Jafari en zijn vrinden elders in Europa geestdriftig een telefooncel door een pui smijten, valt het ook niet zo moeilijk je zo´n levendige bijeenkomst van deze vertraagde primaten voor te stellen. Zo´n bijeenkomst waarop Jafari, staande op enkele gejatte pallets, zijn makkers met een piepende megafoon toespreekt: ´Iedereen zegt mij tegelijk na: wij zijn allemaal individuen.´ Iemand die wel een opvoeding heeft gehad weet dat iets kapot maken oneindig veel makkelijker is dan iets opbouwen.
Waar de Internationale Socialisten voor staan is bekend. Er moeten vijf miljard bomen worden gepland, iedereen moet vijf miljoen piek krijgen en voor de rest moet iedereen zijn gore kapitalistische bek houden. Vliegtuigen en legers moeten worden afgeschaft en alle overheden ook. Alles moet pleite behalve zijzelf. Dat is natuurlijk het leuke aan die vrijblijvende leuzen: alles is mogelijk als je niet weet waarover je praat. Het was dan ook een fijne ervaring om zoveel domheid eens in levende lijve te mogen ontmoeten. Peyman Jafari, kopman van dat brandhout, stormde vorige week ongenood de PC redactie binnen.
Vergis u niet lezer, we hebben het hier over een heuse revolutionair. Deze hitser kwam om ons te bedreigen. Of wij even dat stuk over zijn socialistenclubje wilden rectificeren, en nog een ander stuk, want dat was volgens Jafari ronduit racistisch. Met een uitgestreken smoelwerk, waarop het minzame glimlachje te bekennen viel van iemand die denkt dat het grote gelijk aan zijn kant staat, voegde Jafari daar nog fijntjes aan toe: ´En als jullie dat niet doen, krijgt deze zaak nog een staartje.´
Dat laatste kon natuurlijk niet anders dan komisch bedoeld zijn. Welaan, hij die het laatst lacht, denkt het langzaamst.
Peyman Jafari, ´s Neerlands eigen Beria (maar met een al te belabberde organisatie, aangezien deze platluis, getuige zijn bezoekje aan de redactie in hoogsteigen persoon, alles kennelijk zelf moet doen), is een ondermaatse blaftekkel die zich voor de rest van zijn leven heeft gediskwalificeerd voor welke openbare functie dan ook. Ik citeer dit genie nog maar eens uit de Folia Civitatis van enkele weken geleden: ´Ik ben voor het geweld van onderdrukten die in verzet komen tegen onrecht.´
De haak aan deze zo op het oog onschuldige, wellicht zelfs sympathieke gedachte is dat Jafari de term ´onderdrukten´ nogal ruim interpreteert. Jafari doelt hier niet slechts op zeg een etnische minderheid, die op een Indonesisch schiereiland stelselmatig wordt vervolgd en dientengevolge het recht heeft op te staan tegen haar tiran, nee, volgens Jafari wordt iedereen onderdrukt, omdat wij allen collectief gehersenspoeld zijn. Als we cola willen, moet dat Coca Cola zijn; als we willen roken, moet dat Marlboro zijn; als we willen tanken, moet dat bij Shell en als we willen vliegen - wat we eigenlijk helemaal al niet eens willen - doen we dat bij zo´n verachtelijke luchtvaartmaatschappij. Enzovoort. Dat doen we allemaal omdat we zo geprogrammeerd zijn! Het zijn de slinkse internationale conglomeraten, de grote multinationals, die ons allen tot slaaf hebben gemaakt en waartegen wij in opstand dienen te komen. (Dat iemand Coca-cola koopt, omdat die persoon dat misschien gewoon lekker vindt, doet er niet toe).
Het ideële gedachtegoed van deze club is van een verfrissende kwaliteit. Naomi Klein, auteur van No Logo, het boek dat zo onderhand de bijbel is geworden van anti-globalisten als de IS, laat er geen misverstand over bestaan in welk troebel ideologisch water wordt gevist. Volgens Klein zijn de grote multinationals verantwoordelijk voor: a fascist state where we all salute the logo and have little opportunity for criticism because our newspapers, television stations, Internet servers, streets and retail spaces are controlled by multinational corporate interests. Jawel, daar is hij weer, het alleraardigste beeld van de fascistische staat waar grootindustriëlen volgens een duister masterplan langzaam maar zeker de vrije wil van iedere burger knecht. Bush, Blair, Warner Bros, Dell, Lockheed, Microsoft, Kok: allemaal vuile fascisten. We leven allen in een Orwelliaanse wereld en we zijn allemaal hersendood. Behalve de Internationale Socialisten. Applaus mensen! Herbert Marcuse is weer terug van weggeweest!
Dat ´little opportunity for criticism´ dient overigens wel goed gelezen te worden. Natuurlijk is er in een democratie als de onze ruimte voor kritiek. Men kan demonstreren (bij rechte gegarandeerd!), men kan ingezonden stukken schrijven, men kan pressiegroepen starten, verenigingen oprichten, briefkaarten acties beginnen, debatavonden organiseren; er zijn talloze manieren waarop men in een democratische rechtstaat onvrede kan etaleren. Maar daar gaat het Klein en Jafari helemaal niet om. Als het ze daar om ging, was er helemaal geen reden om het plaveisel door winkelruiten te gooien. Nee, zij willen dat hetgeen zij voorstaan algemene praktijk wordt, dat ze - linksom of rechtsom - hun zin krijgen, en voor de rest, tja, niks.
Toch wordt zo bezien Jafari´s roep tot geweld wel iets minder onschuldig. Het valt theoretisch niet uit te sluiten dat een van Jafari´s epigonen de eerste de beste CEO voor zijn huis opwacht en nietsvermoedend van zijn karretje afknalt. Want dat is de uiterste consequentie. Denk bijvoorbeeld aan het Duitsland van de jaren zeventig. Maar zover reikt het historisch besef van deze revolutionair, die wel vaker heeft bewezen over een halsstarrige stomheid te beschikken, kennelijk niet. Als Jafari één ding duidelijk maakt, dan is het wel dat de helft van alle mensen die je kent onder het gemiddelde zit. Daarom: een weekje achter de tralies met deze geboren tuchthuisboef.
Maar stel dat Nederland inderdaad de repressieve politiestaat is die een bushokjessloper als Peyman Jafari meent dat ze is. Dan mag Jafari van geluk spreken dat na zijn Stasi-praktijken op de PC redactie de IND niet is gebeld. Die zou hem namelijk meteen hebben teruggestuurd naar Iran, Jafari´s geboortegrond. Zouden ze daar net zo tolerant zijn tegenover hitsers als Jafari als wij hier?
Ha, daar ga ik al, nu stel ik net zo´n retorische vraag als waar Jafari zo´n patent op heeft. Maar het antwoord luidt natuurlijk: vast niet. De rotte plek met een tekkel als Jafari is dat hij een wegbereider is van onfris populistisch gedachtegoed, dat net zo lang is als het breed is, en dat hij iedereen een smerige westerse imperialistische hondenlul noemt die niet meteen zonder na te denken zijn populistische meninkjes nablaat, maar dat hij ondertussen zelf weigert ook maar een beetje waardering te tonen voor de notie ´burgelijke vrijheid´ die wij hier door de eeuwen heen hebben opgebouwd (en waar hijzelf, net als ondergetekende, dankbaar gebruik van maakt).
Dat valt slecht te verkopen. Argumenten hebben geen zin. Daarvoor hebben revolutionairen als Jafari geen tijd. Goethe merkte al op: ´een onware leer kan niet worden weerlegt, want zij berust op de overtuiging dat het onware waar is´. Maar toch. Telkens wanneer er ergens weer eens een McDonalds in de poeier wordt geslagen vraag ik me af of men beseft dat deze fast food gigant voor 70% een franchise onderneming is. Twee tegen drie dat het etablissement, dat op dat moment wordt verbouwd, juridisch gezien een doodgewone eenmanszaak is, waarvoor de eigenaar van eigen geld (lees: zelf verdiend) op zijn minst een paar tienduizendjes heeft moeten neerleggen om de door hem felbegeerde gele ´M´ aan zijn gevel te mogen hangen. Met welk recht wordt zo´n tent dan kortgeslagen? Waar slaat dat op? Te vrezen valt dat het uiten van enige bedenkingen omtrent deze praktijken je ogenblikkelijk op het welbekende predikaat ´gore kapitalist´ komt te staan.
Dat de Internationale Socialisten geestelijk invalide zijn blijkt wel uit het aardigste programmapunt van deze club. Dat luidt dat iedereen het onvervreemdbare recht heeft op het weigeren van werk, terwijl men (volgens deze socialisten dan) tegelijkertijd beschikt over een net zo onvervreemdbaar recht op een riant basisinkomen. Wat nu als iedereen zijn onvervreemdbare rechten gaat uitoefenen? Wie betaalt dat basisinkomen als iedereen weigert te werken? Ik zeg niets meer.
Dat de Universiteit van Amsterdam al jaren ruimhartig faciliteiten beschikbaar stelt aan dit ondemocratisch gewelddadig orgaan is een bijzonder slechte zaak. Ik pleit voor het heropenen van de Limburgse staatsmijnen. Hier kunnen ruimschoots alle internationale socialisten te werk worden gesteld. Opdat ze zich nuttig kunnen maken.


RvR
 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
Pleur op Fortuyn fascist 
stoppolderMussolini - 19.03.2002 10:23

Indymedia is GEEN riool voor de warhoofdige bewonderaars van Pim Fortuyn en politiegeweld. Redactie, doe hier iets aan s.v.p.



Website: http://geocities.com/par_nl
 
censuur of vrijheid? 
spike - 19.03.2002 11:21

Waarom mag alleen 1 kant van het verhaal hier neergezet worden en moet kritiek meteen als ´rioolpraat´ bestempeld worden, ik snap niet wie er zo bang is voor kritiek ook al was ik ´t er niet helemaal mee eens, vooral omdat er een snaar van persoonlijke zwartmaking in doordringt. En voor dat kan Indymedia natuurlijk NIET bedoeld zijn.
rectificasie 
spike - 19.03.2002 11:39

Na ander artikelen gelezen te hebben, vind ik ´t toch rioolpraat, ja, haal deze discussie maar helemaal weg redaktie!
open medium! 
voltaire - 19.03.2002 12:17

wie zijn jullie om te bepalen wat wel en niet door de beugel kan? vrije meningsuiting is er voor iedereen - dus niet alleen voor mensen met meningen die jullie welgevallig zijn.

Indymedia moet een open medium blijven, en niet verworden tot het equivalent van de buitenparlementair linkse scene in Nederland: een bastion van onverdraagzaamheid t.o.v. andersdenkenden.

wie een ander de mond snoert, heeft geen recht van spreken...

Website: http://www.battl.nl
 
zielig 
Camiel - 19.03.2002 12:18

Tja, deze artikelen waren eerder te lezen in het ultiem zielige blaadje genaamd Propria Cures, elke maand te vinden op de UvA (vnl. Oudemanhuispoort), en regelmatig effectief door mij verwijderd aldaar. Reden hiervoor was niet zozeer de verwerpelijke zwartmakerij tegen Peyman, maar meer omdat het blaadje uitgesproken racistische artikelen bevat. VB: in 1 editie waren plaatjes te zien van verschillende ´rassen´, waarbij de ´blanke man´ evenveel waard werd geacht als een drie ´indianen´ en een aantal ´negers´. Zelfs de ironie was ver te zoeken.
Dit blaadje krijgt overigens nog geld van de universiteit ook.

Grt. C.
Tsss 
Willem - 19.03.2002 19:37

En dat noemt zichzelf onafhankelijk. Als je het niet met een artikel eens bent haal je het weg. En maar kankeren op de kapitalistiese media die aan eenzijdige merichtgeving doen. Jullie zijn erger dan Goebbels.
´Independent´ = ´vrij´ 
M02 - 19.03.2002 19:56

Indymedia NL is vooral ´VRIJE MEDIA´
Echt onafhankelijk kan iets nooit totaal zijn. Zoveel mogelijk ernaar streven is wel de bedoeling.

De reden dat de naam ´Indymedia´ (INDependent MEDIA) is ontstaan komt omdat het woord ´FREE´ in t engels een erg dubbele betekenis heeft:
Behalve ´vrij´, betekent het ook ´gratis´!
En dat geeft zeker tegenwoordig nare commercieele associaties.

In de Nederlandse traditie van piraterij en alternatieve media zou de beste, vrije vertaling ´VRIJE MEDIA" zijn.

Inmiddels is ´Indymedia´ gewoon een soort merk voor een wereldwijd door vrijwilligers in stand gehouden open toegang nieuws medium, als alternatief naast de reguliere media die meestal door de staat en/of het kapitaal gestuurd worden.

De redaktie van Indymedia NL stelt zich zo terughoudend mogeljk op. Maar de strengheid verschilt ook weer per IMC. Want ieder IMC is ook weer onafhankelijk van elkaar wat betreft het bepalen van waar de lat ligt.

Website: http://indymedia.nl/join
 
stalinistishe censuur. 
martijn - 20.03.2002 00:03

Wat moet ik hier weer hartelijk omlachen. Een beetje ironie is in bepaalde kringen ver te zoeken blijkbaar.

Wat mij opvalt aan een van de bovenstaande schrijvers is dat hij eerst de propriacures leest. Vervolgens een mening vormt, daarna de propriacures verwijderd, om te voorkomen dat andere mensen misschien wel eens in de verleiding zouden kunnen komen om een met verwijderaar strijdige mening aan te gaan hangen, of in ieder geval zijn serieuze gedachtendoed in twijfel te gaan trekken door een verhelderend ander perspectief.

Dit doet me toch wel erg denken aan sovjet tereur.

Gelijktijdig wordt wat ironisch is geponeerd in het stukje, tot mijn verbazing een beetje bevestigd.

sneu
hahahaha 
nar - 20.03.2002 14:12

wat een zielig stukje, dit kumt uit het krantje van de UvA?
hahaha, blij dat ik een hbo doe.
dit stukje moeten we gewoon laten staan, als je hier al moeite mee heb ben je zelf ook een beetje zielig.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.