english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
De duistere internationale van de financiers.
Denis Horman (Attac-Luik) - 22.02.2002 03:30

Denis Horman beschrijft het verhaal achter het nieuwe boek van Denis Robert, de auteur van het controversiële boek Révélation$. La Boîte noire verhaalt over de niet-gepubliceerde rekeningen van multinationals en banken in belastingsparadijzen. Enron is slechts het topje van de ijsberg. Robert onthult ook dat het technisch perfect mogelijk is om de traceerbaarheid van alle internationale financiële operaties te garanderen. Tenslotte plaatst hij vraagtekens over de hypocrisie van Bushs strijd tegen belastingsparadijzen en witwasnetwerken. A must read!

Na Révélation$, nu La Boîte noire.

Denis Horman (Attac-Luik)


Denis Robert
La Boîte noire
Les Arènes
Januari 2002


Révélation$
In Révélation$ vertelt Ernest Backes, een hooggeplaatste meneer die het doen en laten van het financiële wereldje van binnenuit kent, samen met de journalist Denis Robert, het geheime verhaal van een van de drie vennootschappen waarlangs vandaag alle internationale transacties van munten en roerende goederen gebeuren. Die drie vennootschappen zijn in het leven geroepen voor en door de banken en staan onder hun controle. Het gaat om de twee internationale clearing-huizen Clearstream in Luxemburg en Euroclear in Brussel en Swift, een bedrijf met zetel in Brussel dat voorziet in een internationaal communicatienetwerk voor financiële instellingen.

Ernest Backes was tot 1983, toen hij ontslagen werd omdat hij teveel wist, de nummer drie van Clearstream. Clearstream is een bedrijf dat als taak heeft fondsen en waarden wereldwijd te transporteren. In 2000 behandelde Clearstream 153 miljoen transacties en beheerde het ongeveer 6.000 rekeningen uit 105 landen (waarvan 41 bancaire, juridische of fiscale paradijzen). Het bedrijf dat 2.300 mensen tewerkstelt, heeft ongeveer 2.500 klanten. De officiële winst voor 2000 bedraagt 215 miljoen euro. Vanuit Luxemburg passeert door de computers van het bedrijf dagelijks 130 miljard euro. Ongeveer 60% van de aandeelhouders van Clearstream is eveneens aandeelhouder van Euroclear. De twee multinationals delen een op drie bestuurders. Deze personen vormen het hart van het mondiale geldwezen.

In Révélation$ verschafte het onderzoek van Denis Robert toegang tot een gebied waarin nog nooit iemand was kunnen binnendringen: de coulissen van het internationale geldwezen. In het voetspoor van Ernest Backes, de insider, ontdekken we met afgrijzen activiteiten die het daglicht schuwen. Vertrekkend van microfiches en andere lijsten met bankrekeningen, afkomstig van Backes, leverde Révélation$ het bewijs van verborgen rekeningen op naam van multinationals (Unilever, Shell, Siemens, enz.) en als achtenswaardig bekend staande instellingen. Het boek bewees verder de medeplichtigheid van maffieuze banken in offshore belastingsparadijzen (Clearstream beheert bijna 5.000 rekeningen in fiscale paradijzen, gelokaliseerd in een veertigtal offshore-centra), toonde het bestaan aan van ontelbare vertakkingen met bestaande affaires in Frankrijk en elders, van witwascircuits voor drugsdollars en van betalingen van afpersgeld.

La Boîte noire

Révélation$ was de noodzakelijke ontsteker van een proces dat verder gaat. De eerste ontploffing van een meertrapsrakket. Hier komt de tweede. Denis Robert preciseert: Het was niet mijn bedoeling om zo snel een vervolg op Révélation$ te schrijven. Ik vond dat het eerste boek volstond. Indien de politici hun werk gedaan hadden, indien de bankiers hun werk gedaan hadden, indien de rechters hun werk gedaan hadden, indien de Luxemburgers hun werk gedaan hadden..., was ik er niet weer aan begonnen. Maar ze hebben hun werk niet gedaan.

La Boîte noire verhaalt de mini-aardbeving die de verschijning van Révélation$ veroorzaakt heeft: de druk, de bedreigingen, het geschaduwd worden, de tegen de auteurs neergelegde klachten, de aankondiging van gerechtelijke vervolging; de opdracht in het Franse parlement over het witwassen; maar ook het ontslag van de chef van Clearstream, André Lussi, en van een deel van zijn nabije beschermelingen; daarna de overname van Clearstream door Duitsland. Sinds eind 1999 is Clearstream het gezamenlijke eigendom (50/50) van Cedel International (dat 93 aandelenbanken groepeert) en Deutsche Börse Clearing, het clearing-huis van de Duitse binnenlandse markt.

La Boîte noire vervolgt de onthullingen over niet-gepubliceerde rekeningen, die niet enkel door filialen van grote banken in fiscale paradijzen geopend worden, maar ook door multinationals. Ze bedienen zich van de niet-gepubliceerde rekeningen van Clearstream of Euroclear om bepaalde voordelen op te strijken (en die te doen verdwijnen).

Maar zoals Révélation$, doet La Boîte noire behalve deze dramatische vaststelling ook een hoopgevende onthulling: het is technisch mogelijk om een traceerbaarheid te garanderen voor alle internationale financiële operaties.

Het is geen toeval dat Denis Robert aan het einde van zijn boek zijn vrije tribune weergeeft zoals verschenen in Le Monde van 10 mei 2001 en ondertekend door meerdere magistraten van De oproep van Genève. De titel was Achter een onthulling kan zich nog een andere verschuilen. Ze bevestigen borg te staan voor het boek Révélation$ en bevestigen dat alle operaties gedurende jaren geregistreerd en bewaard worden op fysieke dragers, microfiches of optische diskettes. Euroclear, Clearstream, Swift en alle gelijkaardige organen op nationaal of regionaal niveau zijn tegelijkertijd de actoren die het geld of de waarden transporteren en afleveren waneer ze van eigenaar veranderen en de notarissen van deze operaties die zorgvuldig waken over de herinnering (...). De conclusie dringt zich op: het feitelijke quasi-monopolie van de clearinghuizen en de financiële telecommunicatienetwerken, evenals de traceerbaarheid van kapitaalstromen zijn de middelen die controle mogelijk maken, wanneer men ze wil uitoefenen.

Deze mogelijkheden kunnen ondertussen enkel geconcretiseerd worden wanneer een politieke wil bestaat, preciseert De oproep van Brussel voor internationale financiële rechtvaardigheid.

De omvang van de taak

We laten Denis Robert aan het woord: Toen kwam 11 september. De druk op de ketel vergrootte aanzienlijk. Als gevolg van een grootschalig media-offensief, sprak de hele wereld plots over belastingsparadijzen en over de noodzaak van de strijd tegen witwasnetwerken. Iedereen sprak gedurende de eerste weken enkel over de financiële oorlog tegen de militanten en aanhangers van Al-Queda. George W. Bush verklaarde ernstig dat hij de middelen van de terroristen zal uitputten en de medeplichtige banken en landen zal opsporen. (...) De wereld keek goedkeurend toe. Wat een mededogen... Wie gelooft dat 3.000 doden de wereld in een handomdraai zullen veranderen? De belangen die de Amerikaanse administratie domineren – de lobbies van banken, de oliereuzen, de wapen- en informatica-industrie- zijn de kampioenen van de fiscale paradijzen. Op 12 september 2001 ontpopten deze zich niet als vrijgevige militanten voor financiële transparantie. Symbolisch werden bepaalde rekeningen geblokkeerd (in Londen, New York, Frankfurt...) Maar deze geïsoleerde daden zijn niks vergeleken met de ongelofelijke verpletteringsoorlog in Afghanistan. Drie maanden na de aanslagen heeft de VS nauwelijks lichte wapens boven gehaald. Echte vooruitgang is er niet, behalve de eeuwige verklaringen op ministeriële vergaderingen en topconferenties.

Denis Robert en Ernest Backes hebben in de archieven van Clearstream de namen gevonden van banken of maatschappijen die toebehoren aan vrienden van Bin Laden (de fameuze niet-gepubliceerde rekeningen). Maar, zo constateert Denis Robert, voor zover ik weet heeft de firma, met inplanting in meer dan honderd landen, waarvan de helft belastingsparadijzen zijn, geen enkele verdachte klant aangegeven aan het antiwitwasparket noch aan de Amerikaanse autoriteiten. Ze hadden nochtans de kans.

Nog een toelichting die geen commentaar behoeft. Ik heb Les Dollars de la terreur, een vooruitziend werk geschreven in 1999, nagepluisd. De auteur, de journalist Richard Labévière, legde toen reeds uit dat Osama Bin Laden tot in de perfectie de privatisering van het islamterrorisme vertegenwoordigt. Hij geniet een groot vertrouwen in de meest vooraanstaande milieus van het internationale geldwezen, waar hij een patrimonium beheert van meer dan 3 miljard dollar die circuleren binnen meerdere maatschappijen in de VS, Europa en het Nabije Oosten. Zijn contacten genieten de welwillende bescherming van grote, eerbiedwaardige internationale banken. En Richard Labévière slaat de nagel op de kop: De wegen van het geld laten toe de echte geldschieters van het terrorisme op te sporen. De internationale van de financiers is onmiskenbaar meer werkzaam dan deze van de ideologen en de bommenleggers. Het recupereren van de ruimte verloren door de democratie ten voordele van de financiële sfeer en het realiseren van internationale economische en sociale rechtvaardigheid is vandaag een imperatief, een doel gedragen door internationale bewegingen als ATTAC.

Denis Horman

Vertaald uit het Frans door Jan Versluys – Attac-Vlaanderen


Een aantal nuttige links:
Over clearstream:  http://www.clearstream.com/c_who_whatwedo.htm
Wat is clearing en settlement?  http://www.clearstream.com/c_who_whatwedo_1762.htm
Over SWIFT:  http://www.swift.com/index.cfm?item_id=41322
Over Euroclear:  http://www.euroclear.com/eoc/default.asp



Website: http://www.attac.org/belgie/indexnl.html
 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.