english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Niet wij zijn zakkenvullers, maar de regering
dewaarheid.nu - 20.12.2001 16:52

BUENOS AIRES, 20-12-ī01 - "We gaan champagne drinken, net als zij," roept een jonge man, die flessen kon buitmaken in een supermarkt in Buenos Aires. In de hoofden van de plunderaars zijn de leden van de regering van president Fernando de la Rųa de zakkenvullers. De gehate Economieminister Domingo Cavallo bood net als andere regeringsleden vandaag (donderdag) zijn ontslag aan maar het is de vraag of dat de volkswoede tot bedaren kan brengen. Politiek kan de plunderende menigte in Buenos Aires gestolen worden. Vele īPorteņosī zijn gewoon blij dat ze voor het eerst in maanden hun maag nog eens kunnen vullen.

"Ik heb dit nog nooit in mijn leven moeten doen," zegt een 60- jarige vrouw met enige schaamte. Ze is erin geslaagd een zak te vullen met etenswaren die waren opgestapeld op de stoep voor een supermarkt in Ciudadela, één van de wijken van Buenos Aires. Ze vertoont nog sporen van het gevecht dat ze moest leveren met andere īPorteņosī.

Sommige supermarkten verdelen nu vrijwillig voedsel aan de groepen mensen die sinds vrijdag demonstreren voor de deuren van de grote warenhuizen. Ze proberen dat op een ordelijke manier te doen, maar in de supermarkt in Ciudadela mislukt dat bijvoorbeeld jammerlijk. "Ze gooien eten op de grond zodat wij mekaar te lijf moeten gaan als beesten," klaagt een andere vrouw. Op het moment zelf twijfelde ze geen moment, want ze heeft vijf kinderen te voeden en een man die al drie jaar werkloos is.

President Fernando de la Rųa heeft het ministerie van Sociale Ontwikkeling de opdracht gegeven om voor zeven miljoen dollar voedsel te verdelen. Maar duizenden mensen trekken zich niets aan van de staat van beleg die de president gisteren (woensdag) afkondigde en gaan de straat op om te protesteren of om voedsel te zoeken.

In tien - vooral arme - wijken van Groot Buenos Aires en ook elders in de provincies Santa Fe, Entre Rėos and Mendoza spelen zich hartverscheurende taferelen af. Mannen, vrouwen en kinderen breken door de metalen rolluiken van winkels en warenhuizen en werken vervolgens als mieren om alle rekken leeg te halen. Ze stappen de winkels uit met dozen, zakken, flessen en zwaaien triomfantelijk met lappen vlees en groenten. Ze doen daarbij weinig moeite om hun gezicht te verbergen voor de TV-cameraīs. "We hebben honger. Ik moet mijn kinderen īs avonds naar bed sturen met enkel een kopje thee ... ik wordt er gek van!" verklaarde een vrouw voor de camera.

Zelfs de politie toont soms begrip voor de plunderaars. Op het TV-journaal was gisteren te zien hoe agenten de kassa van een supermarkt beschermden terwijl drommen mensen door het beeld strompelden met alles wat ze konden dragen. De politie heeft van de president het bevel gekregen geen repressie uit te voeren maar mensen "te overtuigen" om het voedsel te laten vallen en naar huis te keren. Maar op sommige plaatsen kwam het echter tot confrontaties waarbij de agenten traangas, rubberkogels en de wapenstok inzetten tegen tienduizenden mensen die een protestbetoging hielden. Er gaan ook geruchten dat het leger zich aan het voorbereiden is om de opstand de kop in te drukken.

Zeker vier van de vijf Argentijnen die gisteren bij rellen en plunderingen in Rosario en Buenos Aires omkwamen, werden gedood door winkeliers die zelf hun koopwaar probeerden te beschermen. 180 anderen raakten gewond en 328 personen werden gearresteerd. De getroffen winkeliers begrijpen niet waarom een deel van de volkswoede gericht is tegen hen.

Argentinië is in de greep van een zware economische en financiële crisis. De regering kan de openbare schuld (volgens de Financial Times 155 miljard dollar) niet meer aflossen en wil nu - onder druk van het IMF - de begroting voor volgend jaar met een vijfde (25 miljard gulden) verminderen. De Argentijnse regering heeft reeds drakonische maatregelen ingevoerd - ambtenarensalarissen zijn met 13 procent gedaald, particuliere pensioenfondsen is geld afhandig gemaakt om schulden mee af te dragen, de uitkering van staatspensioenen is uitgesteld om crediteuren te kunnen betalen en eerder deze maand beperkte de regering de opname van contant geld door de Argentijnen, een ramp voor de vele kleine zelfstandigen die geen bankpas of reserves hebben. De meeste van de 37 miljoen Argentijnen leven van dag tot dag. Minder dan 5 procent slaagt er in geld over te houden aan het einde van de maand. Vrijwel iedereen komt voordurend geld tekort, zeker nu de geldopnames zijn beperkt. De werkloosheid treft ministens 20 procent van de beroepsbevolking.

Maar het IMF weigert de afbetaling van zo’n 1.3 Miljard te laten vallen omdat Argentinië er, ondanks de strakke maatregelen, niet in zou zijn geslaagd zijn begroting in balans te brengen.

Tijdens de vorige golf van plunderingen in Argentinië in mei 1989 - ook een gevolg van de economische crisis - lieten 17 mensen het leven en raakten 300 anderen gewond. Waarnemers vrezen dat het menselijk leed dit keer nog groter zal zijn als de plunderingen doorgaan. "Vandaag hebben veel meer Argentijnen wapens in huis dan in 1989," waarschuwt Juan Carlos Alderete, een leider van de beweging van werklozen. In 1989 leidden de voedselrellen tot het ontslag van de president. De onlusten dwongen president Raųl Alfonsėn (1983-89) in juni 1989 om de macht over te dragen aan zijn opvolger Carlos Menem (18989-1999), zes maanden vroeger dan voorzien.

Website: http://www.dewaarheid.nu/dec01/arg_19dec.htm
 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
IMF: international m*th*rf*ck*rs 
Martin W. - 20.12.2001 23:06

En *dat* is dus een van de redenen waarom elk weldenkend mens de IMF wilt afschaffen.

Wat is het nou voor *onzin* om het betalen van rente aan banken belangrijker te stellen dan je eigen mensen niet te laten verhongeren?
De IMF heeft Argentinie in zīn houdgreep 
Rishi - 21.12.2001 14:32

Wel kijk als Argentinie niet als zijn aflossingsverplichtingen kan voldoen dan kunnen ze ook geen geld erbij lenen en dat geld is nodig voor import en overheidbestedingen (ambtenaren, wegen etc..). De IMF heeft Argentinie in zīn houdgreep, de regering heeft niet echt veel keuze. Een bloedige opstand kan een nieuw regering gunstig uitkomen, want dan zou de druk op de IMF misschien wel te hoog worden.
Naast belachelijke overbesteding door de vorige vorige regering van Menem, speelt het dalen van de imkomsten ook een grote rol (grondstof prijzen zijn wereldwijd al lang aan het dalen) en natuurlijk het vuile spel van Unilever en Ahold. Zoals altijd betalen de armste de prijs.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.