english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
crisis in argentinie: supermarkten geplunderd
Jan Klaassen - 20.12.2001 10:57

terwijl de crisis in Argentinie voortduurt, en de plubndering van supermarkten na weken eindelijk in ´t nieuws komt, wordt meer en meer duidelijk wie erachter zit: unilever heeft de prijzen sterk verhoogt en IMF eist grote offers van de regering, dat inmiddels is afgetreden.

Argentijnse regering gevallen
N i e u w bericht, meer informatie
BUENOS AIRES (ANP/EFE) - De Argentijnse regering heeft donderdag haar ontslag ingediend terwijl tienduizenden mensen in de straten betoogden tegen de economische politiek. Het dagblad El Clarín heeft dit donderdag bericht.
De al meer dan veertig maanden slepende economische crisis is de Argentijnen te veel geworden omdat nu ook de middenklasse zich geruïneerd weet. Eerder deze maand beperkte de regering de opname van contant geld door de Argentijnen, een ramp voor de vele kleine zelfstandigen die geen bankpas of reserves hebben.
Duizenden betogers trokken op naar het Congres. Ze zijn daar in botsing gekomen met de oproerpolitie. Het ministerie van Financiën en de burelen van de pas afgetreden minister Domingo Cavallo, zijn in brand gestoken. De woning van Cavallo wordt door een politiemacht beschermd.
Om de onrust te bezweren heeft president Fernando de la Rúa woensdag voor dertig dagen de staat van beleg afgekondigd. Niemand schijnt daar echter van onder de indruk te zijn. Het centrum van de hoofdstad Buenos Aires is ook op donderdag het toneel van botsingen tussen betogers en politie.
De politie treedt hard op tegen betogers en verdreef grote groepen demonstranten van de Plaza de Mayo met traangas en wapenstok. Bij het congres is donderdag een betoger zwaar gewond geraakt. Sinds woensdag zijn bij ongeregeldheden in Argentinië zeker zeven doden en 180 gewonden gevallen. In heel het land werden winkels geplunderd door mensen die riepen dat ze honger hadden.
Om de onlusten te bezweren is de regering begonnen met het uitdelen van voedsel. President De la Rúa heeft woensdagavond in een televisietoespraak tot kalmte gemaand. Hij probeert een interim-regering te vormen met de peronisten uit de oppositie.
De vorige regering van de peronist Carlos Menem heeft evenwel in belangrijke mate bijgedragen aan de huidige crisis. Menem volgde in juli 1989 De la Rúa&´s partijgenoot Alfonsín op tijdens een economische chaos die werd geïllustreerd door hyperinlatie. Menem hoopt dat de sinds 1999 regerende De la Rúa zijn ambtsperiode de komende twee jaren volmaakt. Alleen dan mag Menem van de grondwet weer president proberen te worden.
De meeste van de 37 miljoen Argentijnen leven van dag tot dag. Minder dan 5 procent slaagt er in geld over te houden aan het einde van de maand. Vrijwel iedereen komt voordurend geld tekort, zeker nu de geldopnames zijn beperkt.
De werkloosheid treft ministens 20 procent van de beroepsbevolking. De crisis trof al jaren de armsten maar de laatste tijd moet ook de middenstand er aan geloven. Het aantal gevallen van stress, hyperventilatie en depressie is volgens medische bronnen in Buenos Aires verdrievoudigd in de afgelopen paar weken.
De regering poogde het land drijvende te houden met voorgenomen rigoreuze bezuiningen waarmee de schuldenlast van het land moet worden betaald. Argentinië heeft volgens de Financial Times voor 155 miljard dollar schulden. Voorts poogde de regering de vastgestelde koers van de peso, die op één dollar staat, te handhaven.
De inspanningen om de enorme schulden te betalen zijn soms bizar. De regering heeft pas particuliere pensioenfondsen geld afhandig gemaakt om schulden mee af te dragen. De uitkering van staatspesnioenen is uitgesteld om crediteuren te kunnen betalen. Deze week kondigde Cavallo aan dat de overheid het komende jaar zo´n 20 procent minder gaat uitgeven. Zijn op papier miljarden besparende begroting lijkt nu evenwel ook buiten beeld.

Forse prijsverhogingen in Latijns Amerika, Afrika en Azië redden de omzetdoelstellingen van Unilever voor heel 2001. Het verbeteren van de marge op zijn producten is Unilevers antwoord op de crisis in Argentinië en de groeivertraging in andere opkomende markten zoals Indonesië, India en Zuidoost-Azië.

Dat heeft het Brits-Nederlandse concern gisteren bekendgemaakt op basis van de cijfers over oktober en november. De prijsstijgingen zijn goed voor twee derde van de totale omzetgroei in het vierde kwartaal. Die nam exclusief overnames en desinvesteringen met 3% toe.

De prestaties van de belangrijkste graadmeter voor Unilever - de 400 elitemerken (Knorr, Dove, Lipton) die nu al goed zijn voor circa 85% van de omzet - voldoen aan de verwachtingen van analisten. De omzet van de top-400 stijgt naar verwachting in het vierde kwartaal met 4% tot 4,5%. Dat is lager dan de 5,3% over de eerste negen maanden, maar een logisch gevolg van de aanwakkerende economische tegenwind. Voor het hele jaar komt de omzetgroei naar schatting uit op 5% en daarmee ligt Unilever op schema als het gaat om de doelstelling van 6% in 2004. De groei van de winst per aandeel zal in de lage dubbele cijfers belopen.



 

Lees meer over: globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.