english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
OlieBush
noane - 17.11.2001 00:10

"Amerikaanse regering dwarsboomde antiterrorismeonderzoek"


PARIJS, 16-11-´01 - Voor 11 september heeft de Amerikaanse regering onder invloed van Amerikaanse oliebedrijven de antiterrorisme- onderzoeken van de Amerikaanse geheime diensten stelselmatig gedwarsboomd. Washington probeerde het lange tijd op een akkoordje te gooien met de Taliban. In ruil voor een toeschietelijke houding inzake de plannen voor een oliepijpleiding door het land, mochten de Taliban rekenen op politieke erkenning en economische hulp. Dat zijn de aantijgingen van twee Franse veiligheidsexperts in een boek dat eergisteren (woensdag) verscheen.

In ´Bin Laden, la verité interdite´ schetsen Jean-Charles Brisard en Guillaume Dasquie de dubbelzinnige relatie die Washington had met de Taliban vóór de aanslagen van 11 september. Zo nam John O´Neill in juli ontslag als vice-directeur van het Federal Bureau of Investigation (FBI). Dat was ´s mans stil protest tegen de tegenwerking die hij en zijn dienst van hogerhand te verduren kregen bij het voeren van antiterroristische onderzoeken. Tot augustus zag de Amerikaanse overheid de Taliban immers niet in de eerste plaats als een trouwe bondgenoot van het internationale terrorisme, maar wel als "een bron van stabiliteit in Centraal-Azië", waardoor het mogelijk zou worden een pijplijn te leggen van de rijke olievelden in Turkmenistan, Oezbekistan en Kazachstan, naar de Indische Oceaan. En daarmee is het hoge woord eruit: olie.

"De olie- en gasreserves in Centraal-Azië zijn altijd gecontroleerd geweest door Rusland. De regering Bush wilde dat veranderen", schrijven de auteurs. Het waren bovendien de "Amerikaanse oliebelangen, en de rol die Saudi-Arabië daarin speelt", die ervoor zorgden dat O´Neill zijn werk niet goed mocht doen, halen Brisard en Dasquie de ex-FBI topman aan. Brisard en Dasquie schetsen het bredere netwerk van de olierelaties en nauwe banden die president Bush en zijn naaste medewerkers hadden - of hebben - met de oliesector. Vice-president Dick Cheney, de directeur van de Nationale Veiligheidsraad Condoleeza Rice, minister van Handel Donald Evans en minister van Energie Stanley Abraham, allemaal waren ze lang in dienst van Amerikaanse oliebedrijven.

Volgens Brisard en Dasquie begon de ploeg van Bush meteen na diens aantreden in februari te onderhandelen met de Taliban. Amerikaanse diplomaten en hun collega´s van de Taliban ontmoetten elkaar verschillende keren in Washington, Berlijn en Islamabad. Om hun imago op te poetsen, stelden de Taliban zelfs een Amerikaanse pr-experte aan, Laila Helms, die volgens de auteurs de Amerikaanse inlichtingendiensten van binnenuit kende. Haar oom Richard Helms is immers de voormalig directeur van het Central Intelligence Agency (CIA). De Amerikaanse oliegigant Unocal was trouwens al gedurende enkele jaren onder het goedkeurende oog van de Taliban in Afghanistan actief.

De laatste ontmoeting tussen Amerikaanse diplomaten en Taliban vond volgens de auteurs plaats in augustus, vijf weken vóór de aanslagen van 11 september, toen Christina Rocca, verantwoordelijk voor de Centraal-Aziatische zaken in de Amerikaanse regering, nog een ontmoeting had met de Taliban-ambassadeur in Islamabad. De toon van die gesprekken was overigens niet altijd vriendelijk. "Toen duidelijk werd dat de Taliban de Amerikaanse voorwaarden niet zomaar aanvaardden, vertelde een Amerikaanse onderhandelaar aan de Taliban dat ze ´ofwel de regen van goud konden aannemen, ofwel begraven werden onder een bommentapijt". zegt Brisard in een interview.

Naif Naik, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Pakistan, verklaarde al twee weken geleden in een Frans nieuwsprogramma dat de Amerikanen het hard speelden aan de onderhandelingstafel. In juli van dit jaar zaten Afghanistans zes buurlanden, plus de VS en Rusland rond de tafel om de vorming van een Afghaanse regering van nationale unie te bespreken. „Als de Taliban de voorgestelde coalitie hadden geaccepteerd, hadden ze meteen internationale hulp gekregen, (...), en waren de pijplijnen er gekomen”, merkt Naik op. De afgevaardigde van de VS op die bijeenkomsten, Tom Simons, zou de Taliban volgens Naik openlijk bedreigd hebben. „Simons zei dat de Taliban zich naar behoren moesten gedragen. Ofwel zou Pakistan ze wel overtuigen om dat te doen, ofwel werd ´een andere optie´ gekozen.” Volgens Naik vielen daarop de woorden "militaire operatie".

Brisard en Dasquie behandelen in hun boek ook uitgebreid de figuur van Osama bin Laden. Het is een publiek geheim dat de Saudi altijd een dubbelzinnige verhouding heeft gehad met de Amerikaanse veiligheidsdiensten, en ook andere auteurs dan Brisard en Dasquie wezen er al op dat Bin Laden en de CIA ooit betere relaties hadden.

Sinds de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania enkele jaren geleden - volgens de VS het werk van de Saudi - was die liefde uiteraard definitief over. Brisard en Dasquie voegen daaraan toe dat het niet de VS waren die Bin Laden als eersten op de hielen zaten, maar dat die eer Libië toekomt - volgens de Amerikanen ooit terroristenstaat nummer een. Libië was „de eerste staat die Bin Laden officieel vervolgde op beschuldiging van terrorisme. (...) Bin Laden wilde zich begin jaren ´90 in Libië vestigen, maar ondervond tegenwerking van Muammar Khaddafi. Woedend organiseerde Bin Laden aanslagen in Libië - moordpogingen op Khaddafi incluis”, legt Dasquie uit. De machtige Libische Islamitische Strijdersgroep (IFG) speelde volgens Dasquie een belangrijke rol in die aanslagen, en kan vrij dicht geassocieerd worden met Bin Laden. „Khaddafi vroeg zelfs de Westerse politiediensten als Interpol om het IFG (dat zijn thuisbasis in Londen heeft) te vervolgen, maar kreeg nooit medewerking toegezegd”, aldus Dasquie.
(IPS, Julio Godoy)
 http://www.DeWaarheid.nu/



Website: http://www.DeWaarheid.nu/
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
Het is nog erger 
Rishi - 17.11.2001 12:14

Een aantal jaar geleden is er een serieuze poging gewaagd om Khadaffie om te brengen, deze poging werd uitgevoerd door een fundamentalistische groepering die hierin gesteund werd door de Britse MI6 (of was het de MI5). Ik vraag me nu of dit de IFG was. Deze onthullingen waren gedaan door een ex-agent die een boekje open had gedaan over de Britse geheimen diensten.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.